Κορωνοϊός: Συναγερμός σε γηροκομείο με 32 κρούσματα - Τσιόδρας: Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή

Κορωνοϊός: Συναγερμός σε γηροκομείο με 32 κρούσματα - Τσιόδρας: Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή

Οι 21 θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο -  Ο ιός εντοπίστηκε από τους επαναληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ στους 100 ηλικιωμένους και εργαζόμενους της δομής  - Τέλη Αυγούστου είχε ελεγχθεί ξανά το γηροκομείο χωρίς να βρεθεί κρούσμα - Στο σημείο έσπευσε ο Νίκος Χαρδαλιάς αλλά και συγγενείς των φιλοξενουμένων

tsiodras-ger-0
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές καθώς σε οίκο ευγηρίας στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο που έκανε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το οποίο πήρε δείγματα από 100  άτομα, εντοπίστηκαν συνολικά 32 κρούσματα!

81286A9A 1BC5 4848 A46F 56D0126CE87A


Η στιγμή που μπαίνουν στο γηροκομείο


Κλείσιμο
Το γηροκομείο αποκλείστηκε άμεσα και λίγο πριν τις 8.00 μ.μ. στο γηροκομείο έφτασαν  ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, άμεσα οι θετικοί στον κορωνοϊό τέθηκαν σε απομόνωση.

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι ο κορωνοϊός... μπήκε στον οίκο ευγηρίας από κάποιον εργαζόμενο και όπως έγινε γνωστό εντοπίστηκε από τους επαναληπτικούς ελέγχους που έκανε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στους 100 ηλικιωμένους και εργαζόμενους της δομής.
xardalias-ger-0

Ο Σωτήρης Τσιόδρας στις δηλώσεις του άνέφερε και αύτός ότι η μετάδοση του ιού στο γηροκομείο έγινε από εργαζόμενο και χαρακτήρισε την κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή. «Το 80% των φιλοξενουμένων στην δομή έχει υποκείμενα νοσήματα» ανέφερε ο καθηγητής και φανερά ανήσυχος σημείωσε: «Στη Θεσσαλονίκη το πήραμε το μάθημα. Στην Αθήνα δεν το έχουμε πάρει. Η Αθήνα δεν πάει καλά...». 

Αναλυτικά στη δήλωσή του σημείωσε:  «Σε αυτές τις περιπτώσεις και σε αυτές τις δομές όπου δεν υπάρχει επισκεπτήριο συνήθως η διασπορά γίνεται από εργαζόμενο είναι καταστάσεις που δεν θέλουμε να τις βλέπουμε αλλά δυστυχώς τις βλέπουμε ακόμα είναι πολύ δύσκολο να έχεις διασπορά κορονοϊού σε τέτοιες δομές εδώ πέρα το 80% των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων είναι κατακεκλιμένα άτομα οπότε αντιλαμβάνεστε σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και έχουν και συνοδά νοσήματα.
Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα μας το πήραμε εδώ φαίνεται δεν το πήραμε και η Θεσσαλονίκη πάει καλά ενώ η Αθήνα δεν πάει». 

Το γηροκομείο βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.  Στο σημείο έχουν καταφθάσει συγγενείς των φιλοξενουμένων οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.

Συγγενής


Όπως έγινε γνωστό οι 21 από τους 32 που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό θα μεταφερθούν από τον οίκο ευγηρίας σε νοσοκομεία. 

gerokomeio-0

Ο διοικητής του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι η δομή ελέγχθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο χωρίς όμως να εντοπιστεί τότε κάποιο κρούσμα. Παράλληλα απήυθυνε έκκληση στους εργαζόμενους και τους υπεύθυνους των γηροκομείων να τηρούν αυστηρά τους κανόνες για την προστασία των ηλικιωμένων.  «Δεν θέλουμε να δούμε τις εικόνες που είδαμε στην Ευρώπη με τους θανάτους στα γηροκομεία» τόνισε και σημείωσε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν.

Σε ερώτηση για το εάν τηρόύνταν τα μέτρα από τους υπευθύνους του γηροκομείου, ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι θα αναμένει την έκθεση των ειδικών πριν τοποθετηθεί. 

Να σημειωθεί ότι για τα γηροκομεία οι υγειονομικές αρχές έχουν λάβει ειδικά περιοστικά μέτρα για την προστασία των φιλοξενούμενων οι οποίοι ανήκουν στις πλέον ευάλωτες ομάδες.

Χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε ανακοινώσει ότι από τις 31 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 101 έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κατά την διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν 20 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 24 πρόστιμα για μη τήρηση των προβλεπόμενων περιοριστικών μέτρων. 

Ειδήσεις σήμερα:

Σκλαβενίτης: Σε νέα ιστορικά υψηλά ο κύκλος εργασιών, στα €3,3 δισ.

ΑΑΔΕ: Προσοχή! Ελέγξτε τα Στοιχεία Οφειλών στο Taxisnet πριν πληρώσετε

Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια: Η γυναίκα πίσω από τον ξαφνικό έρωτα του Μακρόν για την Λευκορωσία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης