Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια: Η γυναίκα πίσω από τον ξαφνικό έρωτα του Μακρόν για την Λευκορωσία

Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια: Η γυναίκα πίσω από τον ξαφνικό έρωτα του Μακρόν για την Λευκορωσία

Για τον «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης» - όπως τον αποκαλούν οι επικριτές του - Αλεξάντερ Λουκασένκο, το ξαφνικό ενδιαφέρον του Εμανουέλ Μακρόν για την Λευκορωσία έχει ονοματεπώνυμο, είναι γένους θηλυκού με καστανά μαλλιά και έξυπνο βλέμμα...

svetlana-macron-main
Το «κόκκινο πανί» για τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, η Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, τράβηξε το ενδιαφέρον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Και όχι τυχαία...

Η 38χρονη ακτιβίστρια και πολιτικός ήταν υποψήφια για την προεδρία της Λευκορωσίας στις εκλογές της 9ης Αυγούστου έχοντας την αμέριστη υποστήριξη άλλων δύο γυναικών: της Βερόνικα Τσέκαλο και της Μαρίας Κολεσνίκοβα.

Η καστανομάλλα μητέρα δύο παιδιών και ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, εγκατέλειψε τη χώρα αμέσως μετά τις εκλογές.

Η εκπρόσωπος της Σβετλάνα, Όλγα Κοβάλκοβα έσπευσε τότε να δηλώσει ότι η επικεφαλής της αντιπολίτευσης υποχρεώθηκε από τις αρχές της Λευκορωσίας να βρει καταφύγιο σε άλλη χώρα - τη Λιθουανία - αφού έκανε λόγο για νοθεία στις προεδρικές εκλογές.

Η Σβετλάνα όμως συνέχισε από μακριά τον αγώνα της προκειμένου να βγάλει από τον «θρόνο» του τον Λουκασένκο.

Ένα από τα μέλη της ομάδας της δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βίλνιους με τον Μακρόν, η Τιχανόφσκαγια του είπε ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή νέων εκλογών στη χώρα της μέσα στον χρόνο και ότι ευελπιστεί να υπάρξει ένα ενωμένο ευρωπαϊκό μέτωπο που θα στηρίξει το αίτημα για μεταρρυθμίσεις στη Λευκορωσία.

«Το κύριο θέμα συζήτησής τους θα είναι η διοργάνωση νέων προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία και η πιθανή διαμεσολάβηση τρίτων χωρών, περιλαμβανομένης της Γαλλίας», ανέφερε η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της νωρίτερα σήμερα.

Κλείσιμο
Η συνάντηση Μακρόν - Τιχανόβσκαγια πραγματοποιείται ενώ η Λευκορωσία συνταράσσεται από μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ξέσπασαν μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου στις οποίες τόσο ο νυν πρόεδρος Λουκασένκο όσο και η Τιχανόφσκαγια υποστηρίζουν ότι επικράτησαν.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα υποστηρίζοντας ότι στις κάλπες αυτή ήταν που συγκέντρωσε το 80% των ψήφων και όχι ο Λουκασένκο.

«Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση. Τώρα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να υποστηρίξουμε τον λαό της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Μακρόν από την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, μετά το πέρας της συνάντησής τους μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Δεν αναγνωρίζουμε την εκλογή του Λουκασένκο και έτσι δεν αναγνωρίζουμε το καθεστώς του ως προέδρου».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μακρόν επεδίωξε να συναντηθεί με την 38χρονη Σβετλάνα. Είναι ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτικός, πάνω απ΄όλα όμως σκληρό καρύδι.

Είναι παντρεμένη με τον ακτιβιστή Σεργκέι Τιχανόβσκι, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου ωστόσο οι αρχές της Λευκορωσίας τον συνέλαβαν στις 29 Μαΐου του 2020. Τότε η Σβετλάνα αποφάσισε να κατέβει υποψήφια στη θέση του.

Η Σβετλάνα είναι καθηγήτρια Αγγλικών, διερμηνέας και τρελά ερωτευμένη με τον YouTuber, blogger και ακτιβιστή σύζυγό της. Το ζευγάρι έχει έναν γιο και μια κόρη.

Οταν αποφάσισε να ηγηθεί της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, η Σβετλάνα έστειλε τα παιδιά στη γιαγιά τους στο εξωτερικό... για λόγους προστασίας. Η ίδια είχε δηλώσει ότι έχει δεχθεί ουκ ολίγες φορές απειλητικά τηλεφωνήματα :«Θα σας βάλουμε στη φυλακή και θα στείλουμε τα παιδιά σας σε ορφανοτροφείο». Αυτή όμως απτόητη συνέχισε τον αγώνα της και κατάφερε να μπει στο «μάτι» της Μακρόν.

Για τον «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης» - όπως τον αποκαλούν οι επικριτές του- Αλεξάντερ Λουκασένκο, υπάρχει ένας έρωτας.... μεγάλος πίσω από το ξαφνικό ενδιαφέρον του Εμανουέλ Μακρόν για την Λευκορωσία.

«Είναι κάποιο ρομαντικό αίσθημα», ισχυρίστηκε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, πρόεδρος της Λευκορωσίας σχολιάζοντας τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου με την Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι μπράβοι που σκοτώνουν στη Μύκονο

Premier League: Λίβερπουλ-Άρσεναλ 3-1- Ανατροπή πρωταθλήτριας - Δείτε τα γκολ

Χαμός στην Κυψέλη: Στήνουν αυτοσχέδιους αγώνες μποξ τα βράδια - Εξοργισμένοι οι κάτοικοι - Βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης