Η πρεσβεία του Μεξικού διαψεύδει τον Μαυρίδη: Το αεροδρόμιο ούτε κελιά διαθέτει ούτε φυλακή

Η πρεσβεία του Μεξικού διαψεύδει τον Μαυρίδη: Το αεροδρόμιο ούτε κελιά διαθέτει ούτε φυλακή

«Μας είχαν σε ένα κελί στο Μεξικό χωρίς νερό και φαγητό» είχε δηλώσει, κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο γνωστός παρουσιαστής - Τι αναφέρει η πρεσβεία του Μεξικού σε ανακοίνωσή της για όσα συνέβησαν στο αεροδρόμιο «Μπενίτο Χουάρεζ»

mavrdis-main1
Νέα διάσταση στο «σίριαλ» της κράτησης του Γιώργου Μαυρίδη από τις μεξικανικές αρχές δίνει η πρεσβεία του Μεξικού στη χώρα μας, που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, διαψεύδοντας πολλούς εκ των ισχυρισμών του γνωστού τηλεπαρουσιαστή. 

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά την περιπέτεια που είχε ο ίδιος και οι συνεργάτες του στο Μεξικό,  ο Γιώργος Μαυρίδης είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων: «Μείναμε με μια βερμούδα κι ένα φανελάκι σε ένα κελί. Για 12 ώρες δεν μας επέτρεπαν να μιλήσουμε σε κανέναν, ούτε στην πρεσβεία.  Δεν μας έδιναν ούτε νερό, ούτε φαγητό και αρχίσαμε να νευριάζουμε και τους ρωτούσαμε: "Γιατί μας συλλάβατε, κάναμε κάτι"; Μας έκλειναν την πόρτα χωρίς να δίνουν απαντήσεις στις απορίες μας. Μας χλευάζανε, μας έδιναν ένα τηλέφωνο για ένα λεπτό και ο αριθμός έβγαινε με απόκρυψη και πέρναμε τους δικούς μας τηλέφωνο, τα ξημερώματα και τους λέγαμε ότι είμαστε στη φυλακή. Μείναμε τρεις νύχτες, απαράδεκτη συμπεριφορά, καταπάτηση δικαιωμάτων. Για να πάρουμε τηλέφωνο έπρεπε να τσακωθούμε. Εγώ έκατσα τέσσερις μέρες εκεί και πήρα δυο τηλέφωνα που είχαν διάρκεια ένα λεπτό, γιατί δεν με άφηναν».

Δείτε βίντεο: Γιώργος Μαυρίδης: Μας είχαν σε ένα κελί στο Μεξικό χωρίς νερό και φαγητό
Γιώργος Μαυρίδης: Μας είχαν σε ένα κελί στο Μεξικό χωρίς νερό και φαγητό


Στην ανακοίνωση της πρεσβείας αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής: 

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Έλληνα υπηκόου Γιώργου Μαυρίδη σε διάφορα ελληνικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με ένα περιστατικό που συνέβη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού "Benito Juárez", ότι "συνελήφθη" μαζί με τρεις άλλους Έλληνες υπηκόους, κατόπιν ελέγχου διαβατηρίων και ότι μεταφέρθηκαν σε ένα "κελί" όπου παρέμειναν μέχρι την "απέλασή τους" στις 14 Σεπτεμβρίου, η Πρεσβεία του Μεξικού στην Ελλάδα επιθυμεί να εκφράσει τη θέση της και να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού "Benito Juárez" δεν διαθέτει κελιά ούτε φυλακή. Αυτό που διαθέτει, όπως και πολλά άλλα διεθνή αεροδρόμια, είναι ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες για ταξιδιώτες των οποίων η είσοδος στη χώρα δεν τους εγκρίθηκε. Σε γενικά πλαίσια, η άρνηση εισόδου στην χώρα διατάσσεται όταν οι ταξιδιώτες δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και ως εκ τούτου παραμένουν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους μέχρι την επιβίβαση τους σε μια διαθέσιμη πτήση για να επιστρέψουν στον τόπο από τον οποίο ταξίδεψαν.

Η Πρεσβεία επιθυμεί να επαναλάβει ότι οι προϋποθέσεις εισόδου στο Μεξικό ως τουρίστες είναι οι εξής:

• Παρουσίαση έγκυρου διαβατηρίου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
• Έγκυρη θεώρηση εισόδου (βίζα), εάν απαιτείται (είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι οι Έλληνες υπήκοοι δεν χρειάζονται βίζα για διαμονή έως 180 ημέρες, εφόσον ο σκοπός της επίσκεψης τους δεν προβλέπει άσκηση έμμισθης δραστηριότητας).
• Απόδειξη διαμονής ή φιλοξενίας που να καλύπτει ολόκληρη την περίοδο της επίσκεψης στη χώρα.
• Αεροπορικό εισιτήριο με επιστροφή, του οποίου οι ημερομηνίες άφιξης και αναχώρησης να πιστοποιούν ότι ο επισκέπτης θα μείνει για λιγότερο από 180 ημέρες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η μεξικανική αρχή μετανάστευσης έχει τη δικαιοδοσία να απαιτεί από τους διεθνείς επιβάτες να αποδείξουν μια πληρωμένη διαμονή, επαρκή οικονομική φερεγγυότητα για τον προγραμματισμένο χρόνο διαμονής και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο που να επιβεβαιώνει τους διαφορετικούς τύπους δραστηριοτήτων που πρόκειται να διεξαχθούν, όπως ένα τουριστικό πρόγραμμα, άδειες εισαγωγής κινηματογραφικού εξοπλισμού για όσους σκοπεύουν να εισέλθουν ως δημοσιογράφοι, επιστολή αποδοχής σε πανεπιστημιακές σπουδές για φοιτητές κ.λπ.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Γιώργου Μαυρίδη σχετικά με την αδυναμία επικοινωνίας με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Μεξικό, καθώς και με τους συγγενείς του, η Πρεσβεία Μεξικού ενημερώνει ότι, από την περασμένη Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου, έχει λάβει τηλεφωνήματα από συγγενείς ορισμένων μελών του το γκρουπ που ταξίδεψε με τον κ. Μαυρίδη, καθώς και από το τουριστικό γραφείο που είναι υπεύθυνο για το ταξίδι στο Μεξικό, από το οποίο θεωρείται ότι υπήρξε επικοινωνία και γνώριζαν τι συνέβη.

Ομοίως, όπως αναφέρθηκε σε διάφορα μέσα ενημέρωσης σε αυτήν τη χώρα, οι Έλληνες υπήκοοι δέχτηκαν επίσκεψη από προσωπικό της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Μεξικό, το οποίο δείχνει τη συμμόρφωση με το δικαίωμα στην προξενική κοινοποίηση που προβλέπεται στη Σύμβαση της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις του 1963.

Η Πρεσβεία του Μεξικού εκφράζει τη λύπη της για το συγκεκριμένο γεγονός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μια μεμονωμένη υπόθεση στο πλαίσιο μιας αυξανόμενης τουριστικής ροής μεταξύ των δύο χωρών και επαναλαμβάνει τη σύσταση της προς τους διεθνείς ταξιδιώτες για επαλήθευση των απαραίτητων προϋποθέσεων εισόδου πριν ταξιδέψουν, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους καταστάσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές εμπειρίες περισσότερων από 40 εκατομμυρίων τουριστών που μας επισκέπτονται ετησίως, το Μεξικό είναι μια χώρα που καλωσορίζει τους επισκέπτες με ανοιχτές αγκάλες και καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να κάνει την εμπειρία τους ευχάριστη. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας παρατηρείται επίσης στα μεγάλα ποσοστά ταξιδιωτών που μας επισκέπτονται ξανά. Η Πρεσβεία του Μεξικού επαναλαμβάνει την προθυμία της να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους ταξιδιώτες πριν προγραμματίσουν το ταξίδι τους, ώστε οι τουρίστες να μπορούν να επωφεληθούν από όλο τον πολιτιστικό, κοινωνικό και ψυχαγωγικό πλούτο που προσφέρει η χώρα μας.

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2020.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά σε αυτοκίνητο στην εθνική οδό Κορίνθου - Τρίπολης


Κρούσμα κορωνοϊού στον μπασκετικό Ολυμπιακό


Reuters: Το ΝΑΤΟ έκρυψε «κάτω από το χαλί» έρευνα για ναυτικό θερμό επεισόδιο Γαλλίας - Τουρκίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης