Φωτιά στο Μάτι: Το ηχητικό ντοκουμέντο της συγκάλυψης

mati-matthaiopoulos-arthro

«Θα τα βάλεις με το Δασαρχείο θα σ' ανοίξει τον κώλο, θα τα βάλεις με τη Δούρου θα σ' ανοίξει τα καπούλια» - Ακούστε τις συγκλονιστικές «οδηγίες» του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου στον εμπειρογνώμονα - Άφησαν χωρίς εναέρια μέσα φωτιές σε Μάνη-Κύθηρα για να τιμωρήσουν αξιωματικό

Σοκάρουν τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή της Κυριακής» σχετικά με τις απειλές, τους εκβιασμούς και τα εμπόδια που έθεταν οι «ανώτεροι» απέναντι στον εμπειρογνώμονα που ορίστηκε, για να διαλευκάνει την υπόθεση της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι Αττικής.

Tο ηχητικό ντοκουμέντο που εξασφάλισε ο πυραγός Δημήτρης Λιότσιος όταν έβαλε το κινητό του τηλέφωνο να γράφει τη συνομιλία του με τον τότε αρχηγό του Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο «παίζεται το παιχνίδι» σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Τραγωδία στο Μάτι: Τα ντοκουμέντα της συγκάλυψης


Όπως μπορείτε να ακούσετε στο ηχητικό απόσπασμα, που κυκλοφόρησε η Καθημερινή, ο Ματθαιόπουλος δίνει «οδηγία» στον εμπειρογνώμονα «να φτιάξει πόρισμα για τη φωτιά, όχι φταίει ο ένας, ο άλλος... Φτιάξε ένα πόρισμα με την εμπειρία σου.. Αν είναι ελλιπή στοιχεία, στ' α.... σου. Δεν πρόκειται να σου πει ο Εισαγγελέας τίποτα».

Και συνεχίζει: «Πέντε αράδες, πέντε λέξεις, πέντε αυτά... και δωσ' το. Και μπορεί να πάρουν την πίτα κι εσύ να πάρεις την π...».

Σε άλλο σημείο, επισημαίνει την «οδηγία» που έλαβε από την «Υπουργό»: «Μην γράψεις πουθενά σου λέω, ότι προκύπτουν ευθύνες για τους ανωτέρους σου. Η Υπουργός αυτό μου' πε. Κάλεσέ τον, μου λέει, και πες του το. Μην γράψει ότι ευθύνεται ο Δήμαρχος ή η Δούρου, ο καθένας. Ή κάποια υπηρεσία ή το Δασαρχείο».

Ακόμη πιο συγκλονιστική όμως, είναι η παραδοχή Ματθαιόπουλου για τον τρόπο που «παίχτηκε το παιχνίδι» σε αντίστοιχες περιπτώσεις, για τις μεγάλες φωτιές σε Κύθηρα και Μάνη τα προηγούμενα χρόνια, όπου καθηλώθηκαν τα εναέρια μέσα: «Έχεις 15 χρόνια, 20, για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω. Θα πούνε, στη Σάμο. Ποιος είναι; Ναι. Και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις και τίποτα. Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο-Βασιλειάδη. Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια».

Δυσκολίες με το... καλημέρα

Οι έρευνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ξεκινούν την επόμενη της εθνικής τραγωδίας, καθώς η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζήτησε από τον τότε Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών  Ηλία Ζαγοραίο να διερευνήσει «τι συνέβη». Το επόμενο εικοσιτετράωρο η Εισαγγελία αναθέτει στον αξιωματικό της Πυροσβεστικής, Δημήτρη Λιότσιο, ως εγγεγραμμένο στο μητρώο των εμπειρογνωμόνων, να αναλάβει την έρευνα για το Μάτι.

Ο κ. Λιότσιος δέχεται, αν και έχει γνώση της κρισιμότητας της υπόθεσης, δεν μπορεί ωστόσο να γνωρίζει τα εμπόδια που θα «ξεφύτρωναν» με το... καλημέρα.

Το πρώτο που του κάνει εντύπωση υπήρξε το γεγονός ότι πρόσωπα εμπλεκόμενα στην έρευνα γνωρίζουν μέχρι πού φτάνουν οι αρμοδιότητες με βάση το διοριστηριό του από την Εισαγγελία, ακόμη και αυτού του είδους οι «υπομνήσεις» έρχονται μέσα από το Πυροσβεστικό Σώμα. Ο εμπειρογνώμονας ζητά τότε από την Εισαγγελία νέο διοριστήριο για έρευνα εις βάθος, το οποίο εκδίδεται στις 3 Αυγούστου.

Παρά τις υπηρεσιακές «παραινέσεις» που δέχεται το διάστημα της έρευνας και φτάνουν μέχρι την προτροπή «θαψ’τα», ο εμπειρογνώμονας συνεχίζει και έχοντας φτάσει στο πρώτο πόρισμα δυο μήνες μετά την τραγωδία, η έρευνα «παγώνει», αφού η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κρίνει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ένα διοικητικό πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, που ακόμη εκκρεμεί.

Η εισαγγελική παραγγελία διαρρέει στον Τύπο και υπό το βάρος των αντιδράσεων η έρευνα συνεχίζεται, μέχρι τη στιγμή που ανακινείται ζήτημα ακυρότητας της πραγματογνωμοσύνης λόγω του βαθμού του εμπειρογνώμονα, αφού ως πυραγός δεν μπορεί να ελέγχει ανώτερους του.

Τελικά, τον Μάρτιο του 2019 το εισαγγελικό πόρισμα καταλήγει σε ποινική δίωξη 20 κρατικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων σε βαθμό πλημμελήματος.

Τότε, την ανάκριση αναλαμβάνει ο ανακριτής, Αθανάσιος Μαρνέρης, ο οποίος, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής», παρέλαβε εκτός από την υπόθεση και νέα εμπόδια.

Αναζητώντας το χαμένο καταγραφικό

Χαρακτηριστικό της κατάστασης ήταν το περιστατικό, στο οποίο ανακαλύπτει την ύπαρξη δεύτερου καταγραφικού των επικοινωνιών της Πυροσβεστικής και όταν το αναζητά σε έφοδο στο Συντονιστικό Κέντρο, οι αξιωματικοί του ζητούν... ένταλμα, για να τους απαντήσει «μα εγώ είμαι το ένταλμα». Αφού περνούν τέσσερις ώρες, εντοπίζει το υπόγειο που είχε τοποθετηθεί το καταγραφικό και, όταν το επισκέπτεται, διαπιστώνει πως το καταγραφικό έχει ξηλωθεί...

Τελικά, στα μέσα Ιουνίου ολοκληρώνεται η έρευνα του ανακριτή και ζητάει από την Εισαγγελία συμπληρωματική δίωξη για το Μάτι.

Τα μοιραία λάθη

Το πάζλ των μοιραίων λαθών ξεκινά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την απουσία εναέριας επιτήρησης από το ΓΕΑ, όποτε δεν εντοπίστηκε η πυρκαγιά. Επόμενο λάθος στην αλυσίδα λαθών υπήρξε η απόφαση μεταστάθμευσης των εναέριων μέσων στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν εκεί τα πτητικά μέσα, αν και ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας είχε ενημερώσει ότι αυτό επίκειτο, λόγω των καιρικών συνθηκών. Επίσης, λάθος κατά τον ανακριτή ήταν και η διαχείριση την ίδια ώρα της πυρκαγιάς στο διυλιστήριο της Motor Oil, αφήνοντας από λάθος επιχειρησιακή εκτίμηση το Μάτι χωρίς πτητικά μέσα.

Λάθη διαπιστώνει η ανακριτική έρευνα και στο σχέδιο εκκένωσης της περιοχής. Αφενός «στελέχη της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας, ενώ γνωρίζουν την επικινδυνότητα της κατάστασης, δεν προχωρούν στην εκκένωση της περιοχής την κρίσιμη στιγμή», δηλαδή μεταξύ 17.30 και 17.40. Και αφετέρου «παράλληλα κανείς δεν δίνει εντολή στα πυροσβεστικά πλοιάρια (τέσσερα στον αριθμό) αλλά και σε σωστικές λέμβους των ΕΜΑΚ να μεταβούν στην περιοχή και να συνδράμουν στη διάσωση όσων είχαν βρει καταφύγιο στη θάλασσα».

Ειδήσεις σήμερα:

Χορεύοντας στην άμμο: Φωτογραφίες και βίντεο από το πάρτι για την ονομαστική γιορτή της Μαρίνας Πατούλη

Η φιέστα του Ολυμπιακού για το 45ο πρωτάθλημα - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Πάτρα: Μητέρα εγκατέλειψε τα τρία ανήλικα παιδιά της και πήγε στην Αθήνα!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (177)

Μπράβο Κυριάκο πατριώτη

Μόνο έτσι θα έρθει η κάθαρση. Όλα τα παιδιά πρέπει να μάθουν πόσο σπουδαίος είναι ο πρωθυπουργός μας. Αν γινεται να γραφουν κ μαθητικες εργασιες για αυτο. Μπράβο και πάλι μπράβο.

Παντόφλα με κάλτες

Ευτυχώς που αυτά γινόταν μόνο για τα 3,5 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ και πριν δεν είχαμε φωτιές και στρατηγούς ανέμους και νεκρούς και όλα αυτά. Ξεκουμπιστηκαν και έμεινε μόνο ο περήφανος και είμαστε πάλι Ελβετία.

ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

4,5 χρόνια, σύντροφε! Σε λίγο θα μας πεις ότι πιστεύεις τους ΦΑΣΙΣΤΕΣ...

Αν λέω αν!

Θέλουμε πραγματικά να γίνουμε κράτος και Έθνος ώστε τα παιδιά/εγγόνια μας να μας ευγνωμονούν τότεθα πρέπει να παραδειγματιστούμε από τον Κύριο Λιότσιο, όταν βλέπουμε το σωστό και δίκαιο να πράττουμε προς το κοινό καλό και όχι ο καθένας την πάρτη του και τον κ#*λο του! Ευχαριστώ και Εύγε Κύριε Λιότσιο έτσι να σε χαίρονται τα παιδιά και οι γονείς σου.

sotis

Η φράση και μόνο "το παιγνίδι παίζεται " αρκεί !!!! Θα είναι το "ΑΙΣΧΟΣ του αιώνα " αν δεν Λάμψη η αλήθεια και δεν αποδοθεί ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ για την εκατόμβη των ΝΕΚΡΩΝ και για ΕΜΑΣ τους άμοιρους ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες που ζούμε αμέριμνοι και ΑΦΕΛΕΙΣ στις πολιτικές σκοπιμότητες , εξόντωσης αντιπάλων . Αίσχος και ΝΤΡΟΠΗ !!!!!

Δεν ειναι η πρωτη φορα που η επαρατη δεξια πουλαει τους ενστολους

Το ξανακανε ο ραφηνιος κοπρος οταν για να κανει ζημια στην κυβερνηση πασοκ εκραζε κατα των ματ οτι χτυπησατε συνταξιουχους οταν τα στρατευμενα κατοχικα φραηκορπς-ταγματα εφοδου του παμε πηγαν να μπουκαρουν με τη βια στο μαξιμου και στο τσακ τα ματ προλαβαν και τους απωθησαν με απωθησεις και λιγα χημικα και εφαγαν και ξυλο τα ματ απο τους παμιτες και οταν εγινε αλλαγη αρχηγου στην ΕΛ.ΑΣΤ. η σκ το δεξια σας ξεφτιλησε τον αγωνιστη απερχομενο Αρχηγο Αριστο Α Ν Δ Ρ Ι Κ Ο Π Ο Υ Λ Ο ψυχουλα και αδελφο των ενστολων ο οποιος οταν νερος Αρχιφυλακας ατην Ασφαλεια Κερκυρας η δεξια εκραξε για συνδικαλισμο στα σωματα ασφαλειας επι πασοκ επειδη ο Αριστος εκανε διαδηλωση στην Κερκυρα για τον συνδικαλισμο στα σωματα ασφαλειας τον εξωρισαν με δυσμενη μεταθεση στην Ιθακη και Αρχιφυλακα σχολης τον εβαζαν σκοπια πεζη περιπολια και του εκαναν εδε να τον αποταξουν δικος τους καραδεξιος συνδικαλιστης μπροσταρης πρωτοπορος αγωνιστης ο Αριστος και τον ξεφτυλισαν επειδη τον εκανε αρχηγο η κυβερνηση συριζανελ και τολμουσε και παρευρισκοταν οπως ειχε καθε δικαιωμα και υποχρεωση για προωθηση δημοσιων σχεσεων των ενστολων σε δημοσιες ανοιχτες εκδηλωσεις κυβερνητικες και μη λες και οι ενστολοι ειναι παιδια κατωτερου θεου και δεν μπορουν να παρευρισκονται σε εκδηλωσεις και τωρα με αυτα τα σκηνικα λες και η πυροσβετικη εχει αρμοδιοτητα για τα πυροσβεστικα αεροπλανα ενω ειναι γνωστο σε ολους οτι δεν ειναι της πυροσβεστικης,αλλου οργανου κι οταν χρειαζεται εναερια πυροσβεση η πυροσβεστικη παρακαλαει αλλο φορεα να της στειλει,λες και η πυροσνβεστικη ειναι δημος και περιφερεια και η πυροσβεστικη ειχε την αρμοδιοτηυα και δεν το εκανε να καθαρισει ρεματα να φκιαξει αντιπυρικες ζωνες να εγκρινει αυθαιρετα μεσα σε δασικη ζωνη να ανοιξει τις κλειδωμενες προσβασεις στη θαλλασα,η πυροσβεστικη δεν ειναι πολιτικη προστασια για να εκπονησει και εφαρμοσει σχεδια εκκενωσης μεσα μεταφορας και χωρους καταφυγιων διασπορας,αυτα δεν ειναι αρμοσδιοτητες και εγκληματα πυροσβεστικης και του συριζα αλλα δεκαετιων παρτυ ανομιας με αυθαιρετους οικισμους μεσα σε δασικη ζωνη,στο τριτοκοσμικο και υποαναπτυκτο στο Ισραηλ αμα χτισεις αυθαιρετο την αλλη μερα πρωι πρωι περναει μπουλντοζα απο πανω,αμεση κατεδαφιση,ενω σε αλλους ανεπτυγμενους ειτε υπο αναπτυξην (σικ) τοπους ο στενος συγγενης νεοδημοκτρατη βολευτη κλεινει με βαρια σιδερενια καγκελοπορτα την διοδο στη θαλασσα και καιγονται ζωντανοι στην αυλη του καμια τριανταρια,η δεν ειμαι ετσι;Δεν πρεπει να τα λεμε ολα;Η πυροσβεστικη ειναι αρμοδια σχεδιων πολης δασικα;

Είναι φανερό!!!

Έχει πέσει σημαντικά, η ποιότητα των Συριζοτρολ. Εμ, ότι πληρώσεις, παίρνεις...

Θωρ

Αριστερά ίσον προδοσία , ψέμα, ισοπέδωση των πάντων ,ανικανότητα , έπαρση άνευ λόγου και αιτίας , ειδικά η ελληνική αριστερά ότι χειρότερο παγκοσμίως !!!

μανιάτες

τώρα ξέρετε..

dinos

Καπούλια θα ανοίξουν; Δεν νομίζω. Η συγκάλυψη θα λάμψει.

Λ...ΘΣΝΚ

ο πρώην αρχηγός έλαβε εντολή (?) από την Γεροβασίλη να πιέσει τον πραγματογνωμονα να συγκαλύψει τις ευθύνες για το θάνατο 100 ανθρώπων.... παρανομία 100%...... είναι δυνατόν να μην κράτησε μια εξασφάλιση στην περίπτωση της στραβής...??? ΕΧΕΙ ΣΕ ΚΑΣΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ??? τότε θα καεί πελεκούδι.....

VfV

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ που συντονιζε στο Μάτι, Τσουβαλας στο όνομα, τοποθετήθηκε απο τον Κυριακο γενικός γραμματέας του υπ. Δημόσιας ταξης....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης