Φωτιά στο Μάτι: Το συντονιστικό ελικόπτερο της Πυροσβεστικής απουσίαζε σε αεροδιακομιδή

mati_main02

Την παραμονή της καταστροφής βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, ενώ η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Αττική

Ένα ακόμη πρόβλημα συντονισμού και σωστής κατανομής των διαθέσιμων μέσων φέρνει στην επιφάνεια ο εμπειρογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης, που ανέλυσε τα αίτια της καταστροφής για λογαριασμό οικογενειών των θυμάτων, που απευθύνθηκαν στον δικηγόρο Αντώνη Φούσα.  

Σε χρόνο ανύποπτο σε σχέση με την τραγωδία οι υπουργοί Καμμένος, Πολλάκης, Τόσκας και Δρίτσας αποφασίζουν την ένταξη των συντονιστικών ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής στις δυνάμεις που διατίθενται για αεροδιακομιδές.

Αποτέλεσμα ήταν την παραμονή της καταστροφής το συντονιστικό ελικόπτερο από την Αττική να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη και όταν έλαβε την εντολή να επιστρέψει στην Αθήνα, το πρωί της Δευτέρας, το ελικόπτερο διατάχθηκε να περάσει πρώτα από τη Σκόπελο, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη πυρκαγιά. 

Μόλις έφθασε στην Αττική στάλθηκε στη φωτιά της Κινέτας με αποτέλεσμα να μείνει από καύσιμα, μετά την πολύωρη πτήση, και να πετάξει πάνω από την Πεντέλη μόλις για 15 λεπτά!
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Γκουρμπάτση:

«Η ανάθεση στο ΠΣ με την ΚΥΑ Φ.290/12/163819 Σ. 2265/2015 (ΦΕΚ 2758/ τ. Β΄) έργου αεροδιακομιδών δια των πτητικών του μέσων είναι προφανώς παράνομη, αφού εκδόθηκε κατ΄ αρχήν χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, περαιτέρω δε είναι αρμοδιότητα εκτός της κύριας αποστολής του (πυρόσβεση, διάσωση κινδυνευόντων από φυσικές και άλλες καταστροφές κλπ) και σε βάρος αυτής καθώς και των ανατεθιμένων δια νόμου (Ν. 3511/2006, όπως ισχύει με τον Ν. 4249/2014) αρμοδιοτήτων του.

Εξάλλου πολιτικές αρμοδίων Υπουργών που ασκούνται σε βάρος του κοινωνικού συνόλου απλά και μόνον για επικοινωνιακούς λόγους ή που εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και προστασία της ζωής και περιουσίας των πολιτών, όπως η σε βάρος της κύριας αποστολής του ΠΣ ανάθεση και άσκηση αρμοδιοτήτων άλλων αρμοδίων για τον ευαίσθητο τομέα των διακομιδών υγείας αρχών και φορέων της Χώρας και μάλιστα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδους, όπου οι απαιτήσεις σε πτητικά μέσα είναι αυξημένες, δεν έχουν θέση σε ένα κοινωνικό κράτος και πρέπει άμεσα να καταργηθούν.

Πιο αναλυτικά κάθε Σαββατοκύριακο κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο το ένα (1) από τα τρία (3) Ε/Π του ΠΣ, που δύναται ημερησίως να στελεχωθεί και επιχειρήσει εντέλλεται να μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για ανάγκες αεροδιακομιδών στην ευρύτερη περιοχή και τη Χαλκιδική. Την 22η Ιουλίου 2018, όταν το ΚΕΠΠ της ΓΓΠΠ και το ΕΣΚΕ του ΠΣ ενημερώνεται από την ΕΜΥ ότι την 23 η Ιουλίου 2018 για την Περιφέρεια Αττικής οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για πυρκαγιές, ο δε Κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς είναι 4, δηλαδή πολύ υψηλός κίνδυνος, το μοναδικό συντονιστικό Ε/Π του ΠΣ κάνει αεροδιακομιδή από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη και επιστρέφει τις πρωινές ώρες της ημέρας της φονικής πυρκαγιάς.

Το ίδιο δε λαμβάνει από την Ηγεσία του ΠΣ να κάνει περιπολία στη Σκόπελο, που είχε την προηγούμενη ημέρα πυρκαγιά, αντί να βρίσκεται στην Αττική και να κάνει εναέρια επιτήρηση στην Αττική, όπου κανένα πτητικό μέσο των ΕΔ, ΛΣ, ΕΛΑΣ και ΠΣ δεν έκανε εναέρια επιτήρηση πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς στην Κινέττα, ούτε πριν την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης».

Δείτε ΕΔΩ την απόφαση της κυβέρνησης


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Μορμόλης

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική είναι ενιαίες διασωστικές υπηρεσίες. Οι διασώστες και οι πυροσβέστες έχουν κοινή εκπαίδευση και εκτελούν και τις δύο επιστασίες παράλληλα. Αν το συμβάν είναι ιατρικό αλλά βρίσκεται κοντά του πυροσβεστικό όχημα, αυτό πάει πρώτο και προσφέρει βοήθεια μέχρι να φτάσει αν χρειαστεί το νοσοκομειακό. Ο κάθε δήμος είναι υποχρεωμένος να αναπτύσσει τις διασωστικές υπηρεσίες του στην περιοχή του με διάταξη τέτοια ώστε να εξασφαλίζει ικανοποιητική αντιμετώπιση. Αν κάποιος θέλει να κτίσει σπίτι στην ερημιά η μέσα στο δάσος, υπογράφει έγγραφο ότι ζει εκεί με δική του ευθύνη και δεν έχει απαίτηση ανταπόκρισης διασωστικών δυνάμεων σε συγκεκριμένο χρόνο, και φυσικά τα ασφάλιστρα τους εκτοξεύονται. Πολύ συχνά οι υπηρεσίες αυτές ανατίθενται σε εθελοντές η σε ιδιωτικές εταιρείες. Ο επιμέρους δήμοι έχουν συμφωνίες με όμορους δήμους και αν ένα συμβάν έχει μαγάλη έκταση σπεύδουν οι κοντινές υπηρεσίες για συνδρομή, κατόπιν φυσικά κοινών ασκήσεων , κατάλληλων σχεδίων κλπ. Αυτό το μοντέλο ότι έχουμε μία στρατιωτικής οργάνωσης μονάδα διασπαρμένη σε όλη την Ελλάδα χωρίς να δίνει λογαριασμό στην τοπική κοινωνία πόσες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα για κάθε είδους συμβάν στην κάθε περιοχή, έχει εκλείψει προ πολλού εκτός από λίγες χώρες σαν την Ελλάδα, την Ιταλία κλπ. Όσο συνεχίζουμε τέτοιες πρακτικές έλλειψεις λογοδοσίας για να εξυπηρετούνται δημοσίοι υπάλληλοι από την κάθε κυβέρνηση, μπάχαλο θα γίνεται κάθε φορά που έχουμε σοβαρά συμβάντα, και όλοι θα παραπονιούνται.

ΜΠΡΑΒΟ

ΓΚΟΡΜΠΗ ΜΠΡΑΒΟ!!!! ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΙΧΑΝ ΒΡΕΙ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ- ΚΟΛΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΗΓΕΝΟΥΝ ΣΚ ΕΞΟΧΗ .ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΟ???

Γιατί

Να μάς εκπλήσσει??? Αυτοί οι κτηνώδεις που παιρνουν μισθό υπουργού οτι κανουν το κανουν λαθος, επειδή δεν ξερουν, δεν θελουν να μαθουν και οι επιτελείς τους ειναι ανικανα ξαδέλφια, εραστες, γκομενες, κι εκεινοι δεν μιλάνε ακομη κι αν ηξεραν. Ολοι εκαναν λαθη, ολοι ελαβαν λάθος αποφάσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει να τιμωρηθούν. Τι δηλαδη στείλανε τον τοσκα διακοπές και καθαρισανε.. Δεν ξεχνιέται Αλεξ, οτι αφησατε να καουν τοσος κόσμος. Βυθισατε τη χωρα στο πενθος, αλλα ουτε καν συλλυπητήρια δεν είπατε, μονον αστειάκια και γελακια η δουρου. Δεν θα περάσει κι αυτή η στραβή.

Ναι, ε;

Τα άλλα 2 ΒΚ-117 που είναι; Τρία έχουμε συνολικά!...

s

Πόσο για κλωτσιές είστε. αν το ελικόπτερο ήταν αραχτό κάπου και οι πιλότοι λιάζονταν και πέθαινε κάποιος κακομοίρης σε κάποιο νησί τι θα λέγατε??? ο συντονισμός του ελικοπτέρου ήταν που έφερε την καταστροφή...

911

Ωραία και λοιπόν, θα δικασθεί κανείς για εγκληματική παράλειψη, παραβίαση νόμου και όλα αυτά τα συμπαραμαρτυρούμενα;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης