Πανελλαδικές 2020: Ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος - Πώς θα συμπληρώσετε το μηχανογραφικό

panelladikes-exetaseis-meleti

Για ποιους ανοίγει η «λεωφόρος του μέλλοντος», ποιοι κλάδοι βρίσκονται στο «κόκκινο» σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Θεόδωρο Κατσανέβα

Λίγες μέρες πριν ανακοινωθούν οι βαθμοί των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων, χιλιάδες υποψήφιοι έχουν ήδη κληθεί από σήμερα να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο και να επιλέξουν τις σχολές που θέλουν.

Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Θεόδωρο Κατσανέβα, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι πολύ σημαντική καθώς θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και τη ζωή τους όλη.

Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κατσανέβα, θα πρέπει να συνεκτιμήσουν τι τους ταιριάζει ή τι δεν τους ταιριάζει, τα «θέλω και τα μπορώ», την οικογενειακή κατάσταση και τις προοπτικές των επαγγελμάτων.

Όπως τονίζει ο  ακαδημαϊκός, όσο υψηλότερες είναι οι επιδόσεις και η θέλησή τους, τόσο μεγαλύτερο μπορεί να είναι το «ρίσκο» της επιλογής επαγγελμάτων με αρνητικές προοπτικές στην αγορά εργασίας, ή για όσα δεν υπάρχει οικογενειακή υποστήριξη.

Έτσι, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κατσανέβα,  οι προοπτικές της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κυλιόμενη έρευνα που διενεργείται εδώ και πολλά χρόνια, τα ευρήματα της οποίας έχουν επιβεβαιωθεί στην πράξη (Βλ. «Επαγγέλματα του μέλλοντος». Παπαζήσης 1998, «Επαγγέλματα του μέλλοντος και του παρελθόντος». 2002 και 2007. Πατάκης, και www.careergatest.com, www.theodore-katsanevas.blogspot.com), είναι οι παρακάτω:

Λεωφόρος του μέλλοντος οι νέες τεχνολογίες

Βρισκόμαστε στην αρχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, όπου οι νέες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, τα big data κλπ., στα επόμενα 15-20 χρόνια, θα απασχολούν πάνω από το 70% του συνόλου των εργαζομένων. Εδώ υπάρχουν ευρείες δυνατότητες εύρεσης εργασίας για πολλά νέα άτομα, ενώ η πολύ καλή γνώση της πληροφορικής θεωρείται απόλυτα αναγκαία και σε όλα τα άλλα επαγγέλματα και ειδικότερα σε αυτά μέσης και υψηλής εργασιακής ιεραρχίας

Αμφίπλευρη η κατάσταση στα οικονομικά επαγγέλματα

Ο ευρύτερος κλάδος των οικονομικών επαγγελμάτων για στελέχη επιχειρήσεων, γραμματείς, υπάλληλους γραφείων κάθε κατηγορίας, παρουσιάζει προβλήματα απορροφητικότητας. Εξαίρεση αποτελούν οι ορκωτοί ελεγκτές, οι φοροτεχνικοί, οι λογιστές και κατά δεύτερο λόγο, οι έμπειροι πωλητές. Πολύ αρνητική είναι η κατάσταση στον τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο. Καλύτερες ευκαιρίες έχουν οι απόφοιτοι οικονομικών επιστημών όταν συνδυάζουν γνώσεις πληροφορικής, ενεργειακού δυναμικού, καινοτομικών δραστηριοτήτων ή και σύγχρονων αγροτικών καλλιεργειών.

Σχετικά ικανοποιητική η κατάσταση για τους μηχανικούς

Η κατάσταση για τους μηχανολόγους-μηχανικούς εμφανίζεται σχετικά ικανοποιητική, όπως και για τους γεωλόγους, μηχανολόγους μεταλλείων και ορυκτών πόρων, τους χημικούς μηχανικούς, τεχνολόγους φυσικού αερίου, μηχανικούς ενέργειας. Οι αρχιτέκτονες και οι πολιτικοί μηχανικοί περνούν κρίση αυτήν την περίοδο, λόγω της κάμψης των κατασκευών και δεν είναι λίγοι εκείνοι που μεταναστεύουν σε ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες του κόλπου. Στα «πράσινα επαγγέλματα», μηχανικοί και οικονομολόγοι περιβάλλοντος, δασολόγοι, κλπ., δεν παρουσιάζονται σοβαρές διέξοδοι όπως υποστηρίζεται. Ευκαιρίες εργασίας υπάρχουν για σχεδόν όλα τα επαγγέλματα επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης.

Η περίπτωση του τουρισμού

Ο τουρισμός αποτελεί τον ισχυρότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας με το πλεονέκτημα ότι απορροφά μεγάλο αριθμό εργαζομένων, είναι δηλ. «έντασης εργασίας», αλλά και το μειονέκτημα ότι μεγάλο μέρος του αφορά εξαμηνιαία απασχόληση. Επί πλέον, πλήττεται βαρύτατα από τη διεθνή συγκυρία και από καταστάσεις όπως η τελευταία πανδημία. Ευκαιρίες απασχόλησης υπάρχουν για άτομα με γνώσεις και δεξιότητες δημοσίων σχέσεων, ενώ θετική παραμένει η εικόνα για τους ζαχαροπλάστες, τους μάγειρες, τους παραγωγούς έτοιμου φαγητού.

Πλεονάζουν οι γιατροί και οδοντίατροι

Χειροτερεύει δραματικά η κατάσταση για τους γιατρούς. Οι περισσότερες ιατρικές ειδικότητες είναι απελπιστικά κορεσμένες, με μικρές εξαιρέσεις, τους ψυχίατρους, πλαστικούς χειρούργους, ακτινολόγους. Πάντοτε βέβαια θα υπάρχουν θέσεις εργασίας για υψηλού επιπέδου γιατρούς όλων των ειδικοτήτων που έχουν τις ικανότητες και τη θέληση να ακολουθήσουν το απαιτητικό αυτό επάγγελμα. Πολλοί Έλληνες νέοι γιατροί αναζητούν σήμερα εργασία στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία. Απελπιστική είναι η κατάσταση για τους οδοντίατρους χωρίς οικογενειακή παράδοση στον κλάδο. Αντίθετα, πολύ καλύτερη είναι η προοπτική για συμπληρωματικά επαγγέλματα της υγείας και πρόνοιας, όπως νοσηλευτές, βοηθοί ακτινολόγοι, τεχνικοί ιατρικών μηχανημάτων και εργαστηρίων, αισθητικοί, κοινωνικοί λειτουργοί,νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές. Οι ευκαιρίες εργασίας των ψυχολόγων έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, αν και με κατάλληλη μετεκπαίδευση, μπορούν να βρουν επαγγελματικές διεξόδους. Ουδέτερη είναι η κατάσταση για τους διατροφολόγους και τους διαιτολόγους. Και αρνητική για τους χημικούς, τους βιολόγους, τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι όμως, έχουν διεξόδους σε άλλους τομείς, όπως των ιατρικών εργαστηρίων και των ιατρικών επισκεπτών κλπ. Αντίθετα πολύ θετικές είναι οι προοπτικές για τους κτηνίατρους.

Δικηγόροι, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι στο κόκκινο

Η αγορά εργασίας για τους δικηγόρους είναι δραματικά κορεσμένη και χειροτερεύει συνεχώς. Σχετικά καλύτερη είναι η κατάσταση για εξειδικευμένους δικηγόρους ή απόφοιτους νομικής ειδικευμένους στις νέες τεχνολογίες και στην οικονομία. Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν θέσεις εργασίας για ικανούς, επίμονους δικηγόρους με σύγχρονες γνώσεις, επικοινωνιακές δεξιότητες και οικογενειακή ή φιλική υποστήριξη. Για όλα τα επαγγέλματα των καλών τεχνών η κατάσταση χειροτερεύει περισσότερο. Πολλοί καλλιτέχνες απασχολούνται με ελάχιστη ή και μηδενική αμοιβή, ασκώντας και άλλες περιστασιακές ενασχολήσεις. Ιδιαίτερα αρνητική είναι η εικόνα για τους ηθοποιούς και λίγο καλύτερη για τους μουσικούς και τους χορευτές, σε περιστασιακές εργασίες. Η αγορά εργασίας στη δημοσιογραφία έχει πληγεί βαρύτατα. Πολλά νέα παιδιά υποαπασχολούνται στον κλάδο με ανύπαρκτες ή γλισχρες αμοιβές και κακές συνθήκες εργασίας. Η κρίση έχει πλήξει επίσης και τον κλάδο της διαφήμισης.

Αδιέξοδα στην εκπαίδευση με μικρές αχτίδες αισιοδοξίας

Στη εκπαίδευση, η γενικότερη εικόνα είναι επίσης πολύ αρνητική. Η υψηλή υπογεννητικότητα του ελληνικού πληθυσμού, η πληθώρα των αποφοίτων εκπαιδευτικών προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας,δεν επιτρέπει πολλές δυνατότητες απορρόφησης στον ευρύτερο κλάδο. Οι απόφοιτοι θεωρητικών σπουδών (φιλοσοφία, φιλολογία, θεολογία, ιστορία, αρχαιολογία, λαογραφία, γεωγραφία, εθνολογία, ανθρωπολογία, κ.λπ.), έχουν ελάχιστες δυνατότητες απορρόφησης στην εκπαίδευση. Όμως, μπορούν πιο εύκολα απ’ ότι σε στενές κορεσμένες ειδικότητες (γιατροί, οδοντίατροι, κ.λπ.), να μεταστραφούν με κατάλληλη μετεκπαίδευση σε άλλα επαγγέλματα όπως των δημοσίων σχέσεων, του τουρισμού, της διοίκησης επιχειρήσεων, ακόμα και της πληροφορικής. Σε μεγαλύτερο ακόμα βαθμό, αυτό ισχύει για τους απόφοιτους πολιτικών επιστημών και κοινωνιολογίας, εφ΄ όσον μετεκπαιδευτούν στην οικονομία και τις νέες τεχνολογίες. Καλύτερη είναι η εικόνα για φυσικομαθηματικούς που βρίσκουν διεξόδους σε ιδιαίτερα μαθήματα, αλλά και σε άλλους τομείς και ειδικότερα στην πληροφορική. Οι γυμναστές βρίσκουν εργασία και σε ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας και φύλαξης.

Επιστροφή στη γη και στη θάλασσα

Οι εμποροπλοίαρχοι, οι μηχανικοί και τα στελέχη του εμπορικού ναυτικού, όπως και οι απόφοιτοι στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, είναι από τα λίγα επαγγέλματα που εμφανίζουν σίγουρη απορροφητικότητα σήμερα. Οι μεταφορές και τα logistics, παρουσιάζουν ικανοποιητική εικόνα, αν και στο απώτερο μέλλον, μεγάλο μέρος τους θα αντικατασταθεί από την αυτοματοποίηση του κλάδου. Ουδέτερη ή και πτωτική είναι η απορροφητικότητα των πιλότων και των ιπτάμενων φροντιστών, που επιδεινώνεται από την αβεβαιότητα στις αερομεταφορές λόγω της πανδημίας. Η γεωργία, η αλιεία, οι ιχθυοκαλλιέργειες έχουν πολύ θετικές προοπτικές. Ειδικότερα αυτό αφορά γεωπόνους, τεχνολόγους, γεωργίας και ιχθυοκαλλιεργειών που θα ασχοληθούν σοβαρά με σύγχρονες και εναλλακτικές καλλιέργειες, με την κτηνοτροφία, την παραγωγή οικολογικών και ανταγωνιστικώς διεθνώς αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Η επιστροφή στη γη και στη θάλασσα, η αποαστικοποίηση του πληθυσμού και η on line εργασία από απόσταση, προβάλλουν ως η περισσότερο πληθωρική εργασιακή διέξοδος σήμερα, γεγονός που επιβλήθηκε περισσότερο από τους περιορισμούς στο σπίτι λόγω της πανδημίας.

Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν

Στη σύγχρονη εποχή των ραγδαίων αλλαγών, ένας εργαζόμενος είναι πολύ πιθανό να αλλάξει πολλά επαγγέλματα στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Σήμερα υπάρχουν πολλά και διαφορετικά επαγγέλματα που ταιριάζουν στον καθένα. Αν για κάποιους λόγους δεν είναι δυνατό να ακολουθήσει ένα επάγγελμα που του αρέσει περισσότερο, μπορεί να διαλέξει ένα άλλο, αποφεύγοντας οπωσδήποτε εκείνα που δεν του ταιριάζουν. Σε όλα τα επαγγέλματα μέσης και υψηλής εργασιακής ιεραρχίας, απαραίτητη είναι η γνώση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, της αγγλικής γλώσσας, καθώς και η διαρκής ανανέωση των γενικών και ειδικών γνώσεων και εμπειριών. Και βέβαια, ολοκληρωμένος άνθρωπος και επαγγελματίας, είναι εκείνος που έχει πνευματικές ανησυχίες και ευαισθησίες, εμμένει σε αρχές και αξίες, αναζητά τη γνώση, ενεργεί με εντιμότητα και αποτελεσματικότητα για το δικό του αλλά και για το γενικότερο καλό.

3_epagg___mellontosparelthontos-page-001-200x300
106195643_710827922816683_5213445187571261807_o
bb3afc7b-99c1-4dc8-b70e-c2564812f091


Επαγγέλματα με θετικές προοπτικές

Πληροφορικός-Προγραμματιστής,
Μηχανικός λογισμικού,
Πληροφορικός τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου,
Πληροφορικός ψηφιακής εικόνας,
Πληροφορικός-Οικονομολόγος,
Γραφίστας-Πληροφορικός,
Μηχανολόγος-Μηχανικός,
Φοροτεχνικός, Ορκωτός ελεγκτής,
Εμποροπλοίαρχος, Μηχανικός εμπορικού ναυτικού,
Μηχανικός ενέργειας, Τεχνικός φυσικού αερίου,
Τεχνολόγος-Ακτινολόγος, Τεχνολόγος ιατρικών μηχανημάτων,
Γεωπόνος, Τεχνολόγος- Ζωοτεχνικός,
Ιχθυολόγος, Κτηνίατρος

Επαγγέλματα με ικανοποιητικές ή ουδέτερες προοπτικές

Μηχανικός-Οικονομολόγος,
Πολιτικός Μηχανικός, Αρχιτέκτονας,
Οικονομολόγος διοίκησης ή πωλήσεων,
Στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων και δημοσίων σχέσεων,
Πωλητής, Ξεναγός,
Γεωλόγος, Μεταλλειολόγος,
Τεχνολόγος τροφίμων, Ελεγκτής ποιότητας,
Πιλότος, Ιπτάμενος φροντιστής,
Διαιτολόγος,Αισθητικός,
Τεχνολόγος μουσικών οργάνων,
Ψυχολόγος, Κοινωνικός Λειτουργός,
Ειδικός για ΑΜΕΑ, Φυσιοθεραπευτής
Νοσηλευτής, Λογοθεραπευτής,
Ιατρικός επισκέπτης, Γυμναστής.

Επαγγέλματα με αρνητικές προοπτικές

Γιατρός, Οδοντίατρος,
Βιολόγος, Χημικός,
Φαρμακοποιός, Γενετιστής,
Χρηματιστής, Ασφαλιστής, Τραπεζικός υπάλληλος,
Αστρονόμος, Σεισμολόγος,
Δικηγόρος, Δημοσιογράφος,
Πολιτικός Επιστήμονας, Κοινωνιολόγος,
Νηπιαγωγός, Δάσκαλος,
Εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας
Φιλόλογος, Θεολόγος, Ιστορικός,
Αρχαιολόγος, Γεωγράφος,
Λαογράφος, Ανθρωπολόγος,Διεθνολόγος,
Ηθοποιός, Μουσικός, Σκηνοθέτης, Χορευτής.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Κεραμέως παρουσίασε στη ΓΣΕΕ το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Πάνω από 7.500 θέσεις εργασίας σχεδιάζει να περικόψει η Air France

Προανακριτική: Νέα κατάθεση Παπαγγελόπουλου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συμβιβασμό ΗΠΑ-Novartis
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (52)

Η Γεωπονική επιστήμη

είναι στις θετικές προοπτικές σύμφωνα με το άρθρο, όμως είναι μία επιστήμη εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική που ανταμείβει δυσανάλογα λίγο (στην Ελλάδα τουλάχιστον) όσους την ακολουθήσουν σπουδάζοντας για τουλάχιστον πέντε έτη στο πανεπιστήμιο αντί για τέσσερα που είναι οι περισσότερες σχολές. Πάνω από τους μισούς νέους Γεωπόνους εταιροαπασχολούνται ή είναι άνεργοι, που την είδατε τη θετική προοπτική; Και οι γιατροί στις αρνητικές προοπτικές; Γιατί; Είδατε άνεργο γιατρό; Αν καθυστερούν να βρούνε ειδικότητα στην Ελλάδα το πολύ πολύ την κάνουν για εξωτερικό.

επαγγέλματα του μέλλοντος

Big data analyst, Machine learning specialist, σφραγιδοφόρος-αχαμνοξύστης δ.υ.

Oνειδος !!!!

Σηκω αντρεα για να δεις !!!! α ρε πασοκαρα αθανατη με τα στελεχη σου.. κονομα για μια ζωη και στα γεραματα αμπελοφιλοσοφιες.. και για συνεχεια το Αλ6 με το Συριζα..δωσε επανασταση στον Ελληνα και παρτου την ψηφο..ολοι αριστεροι με δεξια τσεπη.. Μια ερωτηση μονο : To Real estate business Papadimoupolis γιατι δεν το εχεις στα βιβλια σου ως επαγγελμα του μελλοντος συντροφε???

Μαλιστα

Μεγαλε σε τόσα χρόνια θα έχει κορεστεί και η αγορά της πληροφορικής άσε που θα έχουν αυτοματοποιηθεί όλα, δεν θα χρειάζονται καν τόσοι προγραμματιστές. Οι εταιρειες εδώ και καιρό προσπαθούν να κάνουν τον προγραμματισμό πολύ πιο απλό και προσβάσιμο σε όλους, ο καθένας θα μπορεί μα φτιάχνει εφαρμογές χωρίς γνώσεις, βλέπε τα Power apps της Microsoft. Αλλά τι περιμένεις από έναν που έβαλε το χεράκι στην καταστροφή της Ελλάδας.

Γεωμέτρης

Καθηγητής Μαθηματικών με δικά του βιβλία, με μεταπτυχιακό στατιστικής ανάλυσης, και πιστοποιημένος εκπαιδευτικός Ρομποτικής. Για αυτούς που θέλουν να διαλέγουν δουλειές, και όχι να τους διαλέγουν. Αλλά θέλει υπομονή, και πολλή δουλειά μπροστά στον υπολογιστή για να γράψεις δικά σου βιβλία και να φτιάξεις το δικό σου πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής, το οποίο εύκολα το πιστοποιείς. Απλά οι πειρσσότεροι ειναι τεμπέληδες και δεν ασχολούνται. Ειδικά τώρα, που το Μαθηματικό είναι στα "κάτω" του, είναι η καλύτερη σχολή.

Ασε μεγαλε

Τα έχουμε δει τα βιβλία που γραφετε η πλειοψηφία και τι εκπαιδευτικοί είστε. Στην Ελλάδα πουλάτε αέρα και παπατζα. Σαν εσενα άλλοι τόσοι αλλά χωρίς τα κονε δεν πάνε πουθενά.

Χαλαρωσε

Οι μαθηματικοί και οι μηχανικοί είναι κολλημένοι με την μπάλα, αυτό ξέρουν και τίποτα άλλο. Ακατάλληλοι για διοίκηση το 95% από αυτούς και μια ζωή υπάλληλοι.

Αχαχαχαχαχα

Ένας από τους ανθρώπους που χαντάκωσε την Ελλάδα θέλει να δώσει και συμβουλές τώρα. Πόσοι νομίζεις ότι μπορούν να γίνουν προγραμματιστές; Εδώ απόφοιτοι σχολών πληροφορικής και δεν βρίσκουν δουλειά γιατί όλοι ζητάνε να τα ξέρεις όλα και να εχεις και προυπηρεσια κάμποσα χρονάκια. Το πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν είναι και θα είναι οι πολιτικοί και οι εργοδότες. Για αυτό βλέπεις τριαντάρηδες με πτυχίο, γλώσσες και ένα καρο αλλά προσόντα να μην μπορούν μια δουλειά να ξεκινήσουν.

Φώφη Μαγκούτα , Βάθης , Αθήνα

Σεξολόγος και Αστρολόγος - για Βάθης !

Γαβριήλ Μανωλάτος

Από πού ο Θεόδωρος Κατσανέβας είναι ακαδημαϊκός;;; Αυτό αποτελεί ύβρη για τους ακαδημαϊκούς...

Μάρθα

Καλά, μη σκας... Μέχρι και την Έλενα Τσαουσέσκου έκανε μέλος της η "αξιότιμη" Ακαδημία Αθηνών, στον Κατσανέβα παρεξηγήθηκες;

κα

Επαγγέλματα του μέλλοντος είναι αυτά που μπορούν να σου εξασφαλίσουν δουλειά στο εξωτερικό. Το έχει λάβει αυτό υπόψιν ο κύριος Κατσανέβας ο οποίος σαν πολιτικός προώθησε ενεργά ενεργά την αποβιομηχάνιση της χώρας;

Dim

Κομματοσκυλο και δημόσιος υπάλληλος με η χωρίς στολη ειναι τα μονα επαγγελματα με μελλον στο ελλαδισταν.Αλλιως τζαμπα τα mba cia fbi usb gtp κτλ και οτι αλλο εχεις..μπαριστα θα καταντησεις που ειναι και της μόδας η κανα ντελιβερι

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης