Προανακριτική: Νέα κατάθεση Παπαγγελόπουλου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συμβιβασμό ΗΠΑ-Novartis

Προανακριτική: Νέα κατάθεση Παπαγγελόπουλου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συμβιβασμό ΗΠΑ-Novartis

Έκτακτη συνεδρίαση και νέα κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ζητούν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή με αφορμή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ΗΠΑ – Novartis

pro123
Αίτημα προς τον πρόεδρο της προανακριτικής Ιωαννη Μπούγα κατεθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ΗΠΑ - Novartis.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετέχουν στην προανακριτική επικαλούνται τις εξελίξεις των αμερικανικών ερευνων, χωρις αυτη τη φορά να υποστηρίζουν οτι ο συμβιβασμός αναφέρεται σε εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών, και ζητούν, επίσημη μετάφραση των εγγράφων, νέα συνεδρίαση και νεα εξεταση του κ Παπαγγελοπουλου προκειμένου να τοποθετηθεί για τον συμβιβασμό.

Αναλυτικά:

Π Ρ Ο Σ

ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΑ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΤΥΧΟΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΝΠ/ΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Δ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ.

Α Ι Τ Η Σ Η

Των: 1.Σπυρίδωνος Λάππα, Εισηγητή, 2. Θεοδώρας Αυγέρη, 3. Ιωάννη Γκιόλα, 4. Ιωάννη Ραγκούση και 5. Θεόφιλου Ξανθόπουλου, Βουλευτών Σύριζα και μελών της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Ως γνωστόν με την από 8.10.2019 απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής συγκροτήθηκε, μετά από πρόταση 30 Βουλευτών του κόμματος της ΝΔ, Επιτροπή Προτακαταρκτικής Εξέτασης σύμφωνα με τις διατάξεις 156 επ. του ΚτΒ για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αδικημάτων από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, ενώ μετά από νέα πρόταση 30 Βουλευτών του ιδίου κόμματος και απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής την 19.5.2020 αποφασίστηκε η διερεύνηση τυχόν τέλεσης από τον ίδιο πρώην υπουργό και νέων αδικημάτων, για τα οποία η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης καλείται να προβεί σε συλλογή αποδεικτικών στοιχείων που να συγκροτούν την έννοια «των επαρκών ενδείξεων», με βάση τα οποία θα αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής εάν θα ασκήσει ή όχι ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού.

Ως γνωστόν η Επιτροπή(Προκαταρκτικής Εξέτασης) περάτωσε τις εργασίες αποδεικτικής ποινικής διαδικασίας στις 25.06.2020 με το πέρας της παροχής εξηγήσεων από τον φερόμενο ως ύποπτο Δημ. Παπαγγελόπουλο, ενώ μετά τη διατύπωση του νέου «διευρυμένου κατηγορητηρίου»(έτσι αποκαλούμενης της σχετικής πρότασης των 30 Βουλευτών της ΝΔ)η Επιτροπή μας δεν δέχθηκε πρόταση και δική μας, αλλά και του κ. Παπαγγελόπουλου, για εξέταση συγκεκριμένων μαρτύρων, οι οποίοι εκ τις θέσεως και της ιδιότητάς τους γνώριζαν άριστα και πρόσωπα και πράγματα που συνδέονται άμεσα με τα αδικήματα που φέρεται να τέλεσε ο «ύποπτος».
Κλείσιμο
Επειδή μετά το πέρας της διαδικασίας αυτής της προκαταρκτικής εξέτασης προέκυψε ένα μείζον γεγονός που απασχολεί και τη χώρα, αλλά χωρίς υπερβολή θα λέγαμε βάσιμα ότι απασχολεί την οικουμένη, και αυτό ασφαλώς είναι ο Συμβιβασμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ με τη Novartis, η οποία ομολόγησε ότι την περίοδο 2012-2015 μετέρχονταν αθέμιτες και παράνομες πρακτικές για την προώθηση των συμφερόντων της στην Ελλάδα και δέχθηκε να καταβάλει το ιλιγγιώδες πρόστιμο των 310.000.000 δολαρίων, υπάρχει αναγκαιότητα κ. Πρόεδρε να αποφασίσετε τα εξής τα οποία και ζητάμε ως ομάδα Σύριζα:
1ον. Να υπάρξει άμεσα η κατά τον πλέον επίσημο τρόπο ακριβής μετάφραση του εγγράφου του παραπάνω Συμβιβασμού, είτε με αυτοτελές αίτημα προς την μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, είτε με την υποβολή αιτήματος προς την Εισαγγελία Διαφθοράς, εφόσον και η ίδια επιδιώκει την μετάφραση αυτή, να μας διαβιβάσει επίσημο αντίγραφο του επισήμως μεταφρασμένου εγγράφου.

2ον. Αμέσως με τη λήψη του παραπάνω επισήμου αντιγράφου του προαναφερομένου Συμβιβασμού να προβείτε στην εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής, αφενός για να συζητήσει επί του περιεχομένου του Συμβιβασμού και αφετέρου, αυτό ως έγγραφο να αποτελέσει νέο αποδεικτικό στοιχείο, του οποίου θα κάνουμε χρήση στη σύνταξη του πορίσματος της Επιτροπής.

3ον. Ταυτόχρονα με την σύγκληση της Επιτροπής, να προσκληθεί και να παρευρεθεί σε αυτήν και ο φερόμενος ως ύποπτος Δημ. Παπαγγελόπουλος, προκειμένου να τοποθετηθεί -ως έχει δικαίωμα- επί του περιεχομένου του εγγράφου του Συμβιβασμού, το οποίο ασφαλώς κατέχει εξέχουσα πλέον θέση στο αποδεικτικό υλικό και επιδρά καταλυτικά στο σύνολο των κατηγοριών που τον βαρύνουν.

4ον. Να υποβληθεί ερώτημα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για να αποφανθεί για δύο ζητήματα:
α) εάν νομίμως και προσηκόντως η Επιτροπή δια του προέδρου της δέχεται υπομνήματα και έγγραφα από μάρτυρες που ήδη έχουν εξεταστεί ενόρκως ενώπιόν της, ιδίως δε έγγραφα και υπομνήματα μετά την αναστολή λειτουργίας και συνεδριάσεων της 25η Ιουνίου 2020
β)εάν μπορεί να παραδοθούν οι πορισματικές εκθέσεις των ομάδων των κομμάτων που συμμετέχουν στην Επιτροπή χωρίς να έχει προηγουμένως μεταφραστεί αρμοδίως και επισήμως, χωρίς να καταστεί νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο και χωρίς να σχολιαστεί από αυτές (ομάδες κομμάτων) το έγγραφο του προαναφερόμενου Συμβιβασμού Υπουργείου Δικαιοσύνης και Επιτροπής Κεφααλαιογαράς ΗΠΑ-Νovartis.
Με βάση το γεγονός αυτό ασφαλώς και δεν είναι νοητή από ποινικοδικονομική άποψη και δυνατή εν τοις πράγμασι (χωρίς επίσημη μετάφραση και νόμιμη απόκτηση αυτού ως νομίμου αποδεικτικού μέσου)η σύνταξη πορίσματος στη προθεσμία που έχει παρασχεθεί, δηλαδή μέχρι την 15η Ιουλίου 2020.

Με Εκτίμηση
Σπύρος Λάππας, Εισηγητής, Δώρα Αυγέρη, Ιωάννης Γκιόλας, Ιωάννης Ραγκούσης και Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μεγάλος Περίπατος: Ποιοι δρόμοι αλλάζουν κατεύθυνση – Δείτε εναλλακτικές διαδρομές

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο: Γυναίκες οι επικρατέστερες για πρόεδροι σε Άρειο Πάγο και ΣτΕ
Τουρισμός - Tripadvisor: Στην Ελλάδα οι τρεις από τις δέκα ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης