Ιράν: Επιτρέπει σε 180 πόλεις τις μαζικές προσευχές

Ιράν: Επιτρέπει σε 180 πόλεις τις μαζικές προσευχές

Τη Δευτέρα ανοίγουν 132 τζαμιά σε περιοχές που θεωρούνται πως είναι απαλλαγμένες από την επιδημία

tzami-500
Οι συγκεντρώσεις για την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής επανήλθαν σε περίπου 180 ιρανικές πόλεις και κωμοπόλεις, οι οποίες θεωρείται πως διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, έπειτα από την απαγόρευσή τους για δύο μήνες, μεταδίδουν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η επανέναρξη των μαζικών προσευχών ---πρακτική που εξακολουθεί να απαγορεύεται στην πρωτεύουσα Τεχεράνη και σε ορισμένες μεγάλες πόλεις της χώρας-- ακολουθεί την ίδια γραμμή με το άνοιγμα τη Δευτέρα 132 τζαμιών σε περιοχές που θεωρούνται πως είναι απαλλαγμένες από την επιδημία.

Το Ιράν ήδη έχει άρει την απαγόρευση για τα ταξίδια μεταξύ των πόλεων της χώρας και επέτρεψε σε μεγάλα εμπορικά κέντρα να επανέλθουν στις πρότερες δραστηριότητές τους, προκειμένου να βοηθήσει στην αναζωογόνηση μιας οικονομίας που έχει υποστεί τεράστια βλάβη από τις εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ και παρά τις προειδοποιήσεις των υπευθύνων της υγείας, ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα μετάδοσης της νόσου.

Πάντως, οι πιστοί που προσήλθαν για την προσευχή της Παρασκευής κλήθηκαν να τηρήσουν απαρέγκλιτα τις κοινωνικές αποστάσεις, να χρησιμοποιήσουν μάσκες προσώπου κατά τη διάρκεια των κηρυγμάτων, να κάνουν τις τελετουργικές πλύσεις όχι στα τεμένη, αλλά στο σπίτι τους, καθώς και να φέρουν τα δικά τους κομπολόγια και χαλιά για την προσευχή, όπως και τις πήλινες πλακέτες που χρησιμοποιούνται κατά την προσκύνημα, μεταδίδουν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων.

Με τα τζαμιά να παραμένουν κλειστά και τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις να απαγορεύονται, σε συνδυασμό με τους άλλους περιορισμούς που εφαρμόσθηκαν από τα μέσα Μαρτίου, η πορεία της μετάδοσης βρίσκεται σε «σταδιακή» πτωτική τάση στην Ισλαμική Δημοκρατία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, υπήρξε μία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων σε ορισμένες επαρχίες, όπως το Χουζεστάν στα νοτιοδυτικά, άλλα όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Ιράτζ Χαρισί μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον περισσότεροι άνθρωποι υποβάλλονται σε έλεγχο για τη νόσο COVID-19.

Κλείσιμο
«Είχαμε υποβάλλει σε ελέγχους μόνο τους νοσηλευμένους ασθενείς κατά τους προηγούμενους μήνες. Τώρα, ελέγχονται αυτοί με ηπιότερα συμπτώματα, ή εκείνοι που είχαν έλθει σε στενή επαφή με προσβεβλημένους ασθενείς και εάν διαγνωστούν θετικοί απομονώνονται», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ ανέβασε σήμερα τον αριθμό των θανάτων στο Ιράν από κορονοϊό σε 6.541 , με 55 αυτούς να καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 104.691. Το Ιράν είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους από COVID-19 στη Μέση Ανατολή.

Ο Τζαχανπούρ τόνισε πως περίπου οι μισοί από αυτούς που νοσηλεύτηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν στην Τεχεράνη και την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Χουζεστάν, «Το Χουζεστάν παραμένει σε κατάσταση επιδημίας», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.


Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο Δημήτρης Κρεμαστινός

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε ΝΑΤΟ: Κίνδυνος ατυχήματος από τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας

Τέλος η καθημερινή ενημέρωση από Τσιόδρα-Χαρδαλιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης