Ντελίριο τουρκικών υπερπτήσεων μετά την παρενόχληση του Έλληνα υπουργού Άμυνας πάνω από το Αιγαίο

Ντελίριο τουρκικών υπερπτήσεων μετά την παρενόχληση του Έλληνα υπουργού Άμυνας πάνω από το Αιγαίο

«Έχουν τρελαθεί στις υπερπτήσεις σήμερα οι Τούρκοι, ένα συνεχές βουητό ακούγεται από πάνω μας» είπε στο protothema.gr κάτοικος της Λέρου

yperptisteis-tourkia
Ντελίριο 13 υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Εκτός από τις δύο χαμηλές πτήσεις πάνω από Οινούσσες και Αγαθονήσι το πρωί της Κυριακής άλλα 8 οπλισμένα τουρκικά F16 έκαναν ακόμα 11 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά από τις 16:00 μέχρι τις 16:53 το απόγευμα της Κυριακής.

Στις 16:00, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από Φαρμακονήσι από τα 2.700 έως τα 8.000 πόδια και πάνω από το Αγαθονήσι στα 11.000 πόδια. Στη συνέχεια, δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 στις 16:04, 16:05 και 16:07 πέταξε πάνω από Αρκιούς και δύο φορές πάνω από Λειψούς στα 23.000 πόδια. Έπειτα τρίτο ζεύγος πέταξε στις 16:14 ξανά πάνω από το Φαρμακονήσι στα 17.500 πόδια, στις 16:18 πάνω από Λειψούς στα 10.000 πόδια, στις 16:19 και στις 16:20 πάνω από Αρκιούς στα 11.000 και 14.000 πόδια αντίστοιχα και στις 16:23 πάνω από Αγαθονήσι στα 12.000 πόδια. Τέλος στις 16:53, τέταρτο ζευγάρι τουρκικών μαχητικών πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από την Παναγιά στα 32.000.

«Έχουν τρελαθεί στις υπερπτήσεις σήμερα οι Τούρκοι, ένα συνεχές βουητό ακούγεται από πάνω μας» είπε στο protothema.gr κάτοικος της Λέρου, ενός από τα μεγαλύτερα νησιά της Δωδεκανήσου που βρίσκεται κοντά στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι.

Παναγιωτόπουλος: Δεν πτοούμεθα από τις τουρκικές προκλήσεις

Την καταδίκη του στην τουρκική προκλητικότητα εξέφρασε από το Φαρμακονήσι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, λίγο μετά την παρενόχληση που έγινε από τουρκικά μαχητικά F-16 στο ελικόπτερο που επέβαινα μαζί και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Πάντως, ο κ. Παναγιωτόπουλος διεμήνυσε ότι «δεν πτοούμεθα καθόλου» και συμπλήρωσε ότι τέτοιες ενέργειες «δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης».

Κλείσιμο
Έντονη ήταν και η καταδίκη του υπουργείου Εξωτερικών, που σε ανακοίνωσή του κάλεσε την Τουρκία να εισέλθει στον 21ο αιώνα.

«Προ ολίγου το ελικόπτερο που μας μετέφερε υπέστη παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν νιώσαμε αυτή την παρενόχληση. Αντιθέτως, όταν σηκώσαμε τα μάτια ψηλά στον ουρανό είδαμε τα ελληνικά μαχητικά που ήδη είχαν διώξει από την περιοχή τα τουρκικά μαχητικά, εδώ στο Φαρμακονήσι. Αυτό που θα ήθελα όμως να πω είναι ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας, δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης, που θα έπρεπε να επιζητούν και οι δύο πλευρές αυτήν την ώρα. Εμείς πάντως δεν πτοούμεθα καθόλου. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σε όλο το μήκος των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας τα φυλάττουν ως άγρυπνοι φρουροί, όπως έκαναν πάντα», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Καρέ-καρέ η παρενόχληση στο ελικόπτερο Παναγιωτόπουλου

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα μέσα από το στρατιωτικό ελικόπτερο NH-90 στο οποίο επέβαιναν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας: Οι Τούρκοι θέλουν να συμπεριφέρονται σαν δερβέναγες στο Αιγαίο και με τις καθημερινές προκλήσεις τους επιχειρούν να παγιώσουν διεθνώς την αντίληψη ότι δήθεν νησιά όπως οι Οινούσσες, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας.
nikos_panagiotopoulos

Οσο κι αν ακούγεται τρελό, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι για να έχουν ακόμη και οι πιο καλόπιστοι αμφιβολίες σχετικά με την στρατηγική της Άγκυρας. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν φτάσει στο σημείο να ισχυρίζονται δημοσίως -και με συχνότητα που εγείρει πρόσθετους προβληματισμούς- ότι νησιά του Αιγαίου έχουν «καταληφθεί» από την Ελλάδα, κουρελιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, κοινής λογικής και παραχαράσσοντας τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συνθήκες βάσει των οποίων νησιά των Δωδεκανήσων όπως το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι εντάχθηκαν στην ελληνική επικράτεια.
elikoptero2

Διά στόματος του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι Τούρκοι μάλιστα καταγγέλλουν την Αθήνα ότι έχει εγκαταστήσει στα νησιά στρατιωτική φρουρά, αδιαφορώντας προφανώς για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Σήμερα Κυριακή 3 Μαϊου, δύο τουρκικά F-16, παρενόχλησαν το στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο προχώρησε ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ευρισκόμενος στο εσωτερικό του ελικοπτέρου παρακολουθεί με ψυχραιμία ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το ελληνικό NH-90. Η παρενόχληση του ελληνικού στρατιωτικού ελικοπτέρου σημειώθηκε μετά την απογείωση του NH-90 από τις Οινούσσες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκαν φυλάκια στην περιοχή ευθύνης των 96 ΑΔΤΕ (Οινούσσες), 79 ΑΔΤΕ (Αγαθονήσι) και 80 ΑΔΤΕ (Φαρμακονήσι) με τη συνοδεία επιτελών της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων.

Περίπου στις 17:30 το ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον στρατηγό Φλώρο προσγειώθηκε στην Αθήνα. Στην πτήση της επιστροφής από το Φαρμακονήσι δεν σημειώθηκε προσπάθεια παρενόχλησης του ελληνικού NH-90.

Το περιστατικό σημειώθηκε μετά την απογείωση από τις Οινούσσες.
elikopte3
eliko4
elikptero5

Ειδήσεις σήμερα: 

Απίστευτη πρόκληση: Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν ελικόπτερο με τον Ν. Παναγιωτόπουλο - Δείτε φωτογραφίες

Σε ποιες περιοχές «κάνει θραύση» ο κορωνοϊός

Κρητική βεντέτα: Γιατί βαφτίστηκε το παιδί του Ξυλούρη πριν την κηδεία - Τι λέει το έθιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης