Κορωνοϊός: Τι προβλέπει το σχέδιο σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα που ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

1kanonikotita-arthro

Στις 6 το απόγευμα το διάγγελμα, ποιοι υπουργοί θα είναι μαζί - Παρότρυνση για επιστροφή των συνταξιούχων στα χωριά τους - Ποια καταστήματα και επιχειρήσεις θα επαναλειτουργήσουν - Τι προβλέπεται για τις εκκλησίες, πότε επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία

Το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοινώνει στις 18:00 σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες των νέων ρυθμίσεων που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Στη συνέχεια το σχέδιο θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο και θα εξειδικευτεί ανά τομέα, από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκο Παπαθανάση, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών Θοδωρή Λιβάνιο και τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για Θέματα Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Περνάμε σε μια επόμενη φάση, επανερχόμαστε σταδιακά σε μια κανονικότητα «υγειονομική» αλλά η κρίση με τον κορωνοϊό δεν έχει τελειώσει, αναμένεται να επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι πλέον θα δοκιμαστεί η ατομική ευθύνη, όχι με τρόπο κατασταλτικό, αλλά ατομικής συμμόρφωσης και θα καλέσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αναλάβουν την «ιδιοκτησία» των μέτρων, όπως συνέβη στη φάση «μένουμε σπίτι».

Το σχέδιο για την βήμα-βήμα επιστροφή στη φυσιολογική καθημερινότητα θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις, διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Η απόφαση που έχει ληφθεί είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς θα ξεκινήσει την εξειδίκευση των μέτρων, αναφέροντας συγκεκριμένα τι αλλάζει από την ερχόμενη Δευτέρα με την άρση των περιορισμών, τι θα επιτρέπεται πλέον και τι όχι. Εις ό,τι αφορά την ιχνηλάτηση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, ο κ. Χαρδαλιάς θα εξηγήσει ότι όπου υπάρχει παραβίαση υγειονομικών όρων ή κρούσμα, σε 1η φάση θα λαμβάνεται απόφαση για επιλεκτικό -και όχι οριζόντιο- lockdown.

Παρότρυνση για επιστροφή των συνταξιούχων στα χωριά τους από τις 19 Μαΐου

Αναμένεται να ανακοινωθεί ότι για 15 ημέρες ακόμη δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών εκτός της περιφέρειας που διαμένουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υφυπουργοί θα απευθύνουν ισχυρή παρότρυνση σε ηλικιωμένους να μεταβούν στα χωριά τους, κίνηση που -εφ' όσον το σχέδιο υλοποιείται με βάση τον σχεδιασμό- θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από τις 19 Μαΐου.

Ποια καταστήματα ανοίγουν στις 4 Μαΐου

«Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού» αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης θα εξηγήσει τι θα πρέπει να κάνουν τα εμπορικά καταστήματα για να λειτουργήσουν.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Για τα σχολεία και τις προβλέψεις σχετικά με τον αθλητισμό αναμένεται ξεχωριστή παρουσίαση αύριο Τετάρτη 29 Απριλίου, από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Το επικρατέστερο σενάριο για τα σχολεία είναι να ξανανοίξουν στις 11 Μαΐου μόνο για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ' Λυκείου. Σύμφωνα με όσα συζητούνται, οι άλλες δύο τάξεις των Λυκείων και οι μαθήτριες με τους μαθητές των Γυμνασίων θα γυρίσουν στα θρανία τους μία εβδομάδα αργότερα, στις 18 Μαΐου. Για τα Δημοτικά, η σκέψη είναι να επαναλειτουργήσουν κανονικά από την 1η Ιουνίου και πιθανώς με το εξής σχήμα ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των μαθητών: Μαθήματα δύο ημέρες την εβδομάδα για τα ελληνόπουλα της Α', Β', Γ' Δημοτικού και τρεις ημέρες την εβδομάδα για τα μεγαλύτερα παιδιά της Δ', Ε' και ΣΤ' Δημοτικού.

«Οι βαθμίδες της εκπαίδευσης θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ποια καταστήματα και επιχειρήσεις θα επαναλειτουργήσουν από τα μέσα Μαΐου

«Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης, πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

«Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο, οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν, με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας, τις λειτουργίες τους και για το ποίμνιο» είπε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Εθνική επαγρύπνηση» για τον κορωνοϊό

Ο υφυπουργίος Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης θα εξηγήσει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ξανανοίγει και για άλλα περιστατικά και το υγειονομικό σύστημα επανέρχεται σταδιακά σε μια κανονικότητα, όμως θα διευκρινίσει πως το ΕΣΥ και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα είναι σε ετοιμότητα αν χρειαστεί οτιδήποτε ξανά με τον κορωνοϊό Covid-19 ή κάτι άλλο στο μέλλον.

Τον Ιούνιο ξανανοίγουν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες

Τον Ιούνιο, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά 12μηνης διάρκειας. Στη συνέχεια -και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών, αεροπορικών μετακινήσεων- αναμένεται να δοθεί άδεια ώστε να ανοίξουν και τα εποχικά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου.

Η χρήση της μάσκας σε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας την Δευτέρα προχώρησε στην ισχυρή σύσταση ή υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά τη μετακίνηση των πολιτών με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όταν επισκέπτονται πολυσύχναστους κλειστούς χώρους. Το υποχρεωτικό μέτρο της χρήσης μάσκας θα τηρείται σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής.

Όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι θα έχουν υποχρεωτική χρήση της μάσκας και για τους εισερχόμενους, αλλά και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό, όπως πωλητές και ταμειακούς υπαλλήλους.

Περιορισμοί για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

Ο πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υφυπουργοί θα ζητήσουν από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να δώσουν μεγάλη προσοχή στο τριημέρο της Πρωτομαγιάς, που προηγείται της άρσης των μέτρων, ώστε να μην υπάρχει χαλάρωση.

Για την Πρωτομαγιά ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, «άρα δεν υπάρχει η δυνατότητα για εκδρομές και όλα όσα συνηθίζαμε τόσα χρόνια. Δεν μπορούν να γίνουν μετακινήσεις πέρα από αυτές που προβλέπονται και τα μέτρα είναι για να τηρούνται από τους πολίτες και να επιτηρούνται από το Κράτος. Επίσης, συγκεντρώσεις ανθρώπων, όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας» προειδοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς και ανακοίνωσε ότι οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς -με τήρηση κανόνων και αποστάσεων- μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ειδήσεις σήμερα

Στις 11 Μαΐου η «πρεμιέρα» για τα Λύκεια - Από τις 25 Μαΐου τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Τα μυστικά της μάσκας: Οι 5 κανόνες για την σωστή (και υποχρεωτική) χρήση της

Η επόμενη μέρα στην οικονομία και τον τουρισμό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (82)

Πανωραια

Παμε σε σταδιακη ανοσια ειδαλλως θα γυρισσουμε πισω οπως εκαναν αλλακρατη

ΒΓΕΙΤΕ ΡΕ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΤΕ ΠΑΛΙ

ΤΑ ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ.ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΦΩΝΑΖΕΤΕ ΣΑΣ ΛΕΜΕ ΒΓΕΙΤΕ ΕΞΩ ΞΑΝΑΦΩΝΑΖΕΤΕ.ΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΡΕ ΠΑΡΤΑΛΙΑ????

Πεθαίνουμε από αρρώστεια ή την πείνα

"Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας". Αυτό σημαίνει όπως έχουν τα πράγματα, 200 περίπου νεκροί τη μέρα είτε το λένε είτε όχι. Φαντάσου, αν όχι τον εαυτό σου, τη μάνα σου ή τον πατέρα σου ή και τους δύο μαζί. Άρα, ή βγαίνουμε και προσπαθούμε να δουλέψουμε (ότι δουλειά θα είναι αυτή, με όποια έσοδα) ή μένουμε γεροί και ψοφάμε της πείνας. Ο καθένας επιλέγει.

Χανιώτης

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ...😡 Αν πάτε σε ΤΡΑΠΕΖΑ δεν κολλάει... Αν πάτε όμως σε καφετέρια ή ταβέρνα κολλάει... Αν πάτε σε ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ δεν κολλάει... Αν πάτε όμως στο πάρκο κολλάει. Αν πάρετε ΤΑΞΙ δεν κολλάει... Αν πάτε στη παραλία κολλάει... Αν πάτε στο ΦΟΥΡΝΟ δεν κολλάει... Αν πάτε όμως σε κατάστημα παπουτσιών κολλάει... Αν πάτε στις ΛΑΙΚΕΣ δεν κολλάει... Αν πάρετε όμως τα βουνά κολλάει... Αν πάρετε ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ δεν κολλάει... Αν πάρετε όμως το αυτοκίνητο σας χωρίς έντυπο κολλάει... Αν πάτε στο αεροδρόμιο κολλάει και δεν κολλάει ανάλογα τη πτήση... Αν είστε χριστιανοί και πάτε εκκλησία τελικά κολλάει αλλά αν είσαι μουσουλμάνος πας όπου θες... δεν κολλάει... _____________ Αν είσαι μεγάλο δημόσιο πρόσωπο, δε χρειάζεται να φορέσεις μάσκα... Αν όμως είσαι πωλήτρια σε φούρνο, θα πρέπει να φοράς συνέχεια μάσκα... Αν είναι σε χοτ σπότ που τηρούνται άθλιες συνθήκες υγιεινής δεν κολλάει... Αν όμως είσαι σε σχολείο που τηρούνται συνθήκες καθαριότητας κολλάει... Αν περπατάς στο δρόμο και συναντήσεις άνθρωπο πρέπει να είσαι στα δύο μέτρα... Αν όμως συναντήσεις αστυνομικό δωσ'του το έντυπο και την ταυτότητα σου... όσα έντυπα και ταυτότητες κι αν έχουν πιάσει πριν τα χέρια του, δεν κολλάει... Αν είσαι πλούσιος ή βουλευτής... τεστ υπάρχουν... Αν είσαι όπου φτωχός και η μοίρα σου... τεστ δεν υπάρχουν... Και να θυμάστε πάντα... Χώρες που έχουν χρηματιστήριο είναι πιο επιρρεπείς στον κορωνοιό από ότι οι Χώρες που δεν έχουν... εκεί απλά πεθαίνουν από πείνα... και ποιος νοιάζεται; Και η επόμενη πολιτική τους καμπάνια θα στηριχτεί στο: Εσείς τους σκοτώσατε επειδή κυκλοφορούσατε ελεύθερα... αλλά εμείς καταφέραμε να περιορίσουμε τον αριθμό των θυμάτων... Εμείς όμως που πάντα νοιαζόμασταν για την υγεία σας... (πολύ γέλιο εδώ) θα σας φέρουμε και το εμβόλιο. Θα το κάνετε όμως όλοι για να γίνουμε του χρόνου ακριβώς όπως η Ιταλία... και να μείνετε λιγότεροι. Βοήθειά μας!!!!! 🤔

Φιλόλογος

Αμαν ρε φίλε με ζάλισες με τις υποθετικές προτάσεις πρώτου βαθμού τη μια μετα την άλλη : AN /ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ/ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΣ ΜΕΛΛΩΝ/ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ/, ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ/ ΕΝΕΣΤΩΤΑΣ/ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ/... επίδειξη οτι κατέχεις αυτη τη γραμματική κατασκευή ηθελες να κάνεις?

Νικόλας

Θα παρακαλούσα κάποιον από το ΠΘ ή που έχει καταλάβει με όσα γράφονται για το τι ανοίγει και τι όχι στις 4 Μαΐου, μαζί με τα κομμωτήρια και τους χώροι αισθητικής περιλαμβάνονται και οι χώροι για φυσική ευεξία δηλαδή φυσιοθεραπευτές, χειροπράκτες, μασέρ. Στις 16 Μαρτίου ήταν σαφές η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν κομμωτήρια, χώροι αισθητικής και μασάζ τώρα μόνο για τα πρώτα δυο όλο γράφετε ή περιλαμβάνεται. Σας παρακαλώ στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός ή οι αρμόδιοι υπουργοί να ξεκαθαρίσουν όλες τις κατηγορίες που ανοίγουν να ξέρουμε και εμείς τι να κάνουμε. Ευχαριστώ πολύ

Ξεριας και κάτι αλλο

Μέχρι χτες είχατε λυσσαξει να βγείτε, τώρα που σας λένε ορίστε βγείτε αλλά με αυτές τις προϋποθέσεις και όρους ΧΕΣΤΙΚΑΤΕ.

Τρολ

ο Ξεριάς ξέρει...κάνει ότι του λένε και λέει και ευχαριστώ !!!

Μαλιστα

Επειδη δεν υπαρχουν μονο στην Ελλαδα εξυπνοι.Αυτα ελεγαν και στο Βελγιο πρην κανενα μηνα για τους περιορισμους και τους ακουσε η κυβερνηση εκει.Αποτελεσμα με τον ιδιο πληθυσμο με την Ελλαδα καθε μερα φευγουν 200 ατομε μεχρι σημερα και εχουν φτυασει τις 7000.Αυτοι που μιλαγαν εχουν εξαφανιστει η μαλλον εχουν περασει στην αντιπερα οχθη.κατακρινουν την κυβερνηση που αργησε να παρει μετρα.Καλα κρασια ξερολες.Ειστε κινδυνος θανατος.Ακολουθουμε την κυβερνηση που στο κατω κατω θα δωσει λογο για τα αποτελεσματα και οχι τα βληματα που βρηκαν βημα να πουν την βλακεια τους.

μπα

Που θα δώσει λόγο η κυβέρνηση;

@

Το βελγιο ειναι το χειροτερο παραδειγμα στην ευρωπη αν οχι στον κοσμο με το μεγαλυτερο αριθμο θανατων ανα 1000 κατοικους. Ομως υπαρχουν χωρες προτυπα οχι φυσικα η ελλαδα αλλα η ισλανδια που με 1800κρουσματα εχει μονο 10 νεκρους και εχουν αναρρωσει σχεδον ολοι πλην 1 στην εντατικη και βγαινει απο την κριση αλλα και η νοτια κορεα και η Σιγκαπουρη με 17000 κρουσματα εχει 14 νεκρους μονο οταν εμεις μετραμε 140 με 2500κρουσματα. Τι εκαναν πολυ καλυτερα απο εμας πολλα τεστ και χρηση τεχνολογιας για ιχνιλατηση φορεων ασυμπτωματικων αλλα και χρηση μασκας σε δημοσιους χωρους χωρις σκληρα lockdown και φυσικα πληρη υπερσυγχρονα νοσοκομεια. Εμεις χωρις μαζικα τεστ παμε να ανοιξουμε και χωρις καν επαρκεις και δωρεαν μασκες σε προσωπικο υπηρεσιων και πολιτες οπως π.χ στα δικαστηρια, μμμ

Το Βέλγιο

είναι πρακτικά στο ίδιο επίπεδο όσο αφορά την εξάπλωση του κορωνοιού όσο και οι γειτονικές του χώρες. Έχει μάλιστα πληρότητα ως τώρα στις ΜΕΘ κάτω από 50%. Ο λόγος που παρουσιάζει αυξημένους θανάτους σε σχέση με τις άλλες γειτονικές του χώρες, που ακολούθησαν παρόμοια ή πιο χαλαρή πολιτική μέτρων, είναι ότι καταγράφει πολύ αυστηρά σαν περιστατικά κορωνοιού και τους ύποπτους θανάτους εκτός νοσοκομείων, στα γηροκομεία για παράδειγμα, αντίθετα με άλλες χώρες όπως η Σουηδία.

Ζωή

Να ανοίξουν τα νησιά, μικρά και μεγάλα άμεσα!!! Είναι παράλογο να επιτρέπεται στους δημόσιους υπαλλήλους και στους εκπαιδευτικούς να μετακινούνται ελεύθερα και να απαγορεύεται για όσους θελησουν να μεταβούν! Και οι ηλικιωμένοι που θα παροτρύνετε να φύγουν ξέρετε...δεν κατάγονται μόνο από την ηπειρωτική Ελλάδα... Αλλά και από τα ΝΗΣΙΑ!!!!

περαστικος

Ας ακουσουμε καταρχην τι εχει να μας πει..και μετα γραφτε αρθρα.

stay at home die alone

Οι συνταξιουχοι στα χωρια?με υποστελεχωμενες δομες υγειας ?και με απαγορευση να παμε να τους δουμε τα παιδια..?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης