Κλιματική αλλαγή - ΟΗΕ: Πόσο κοστίζουν οι πλημμύρες και οι καύσωνες στα νοικοκυριά των αγροτικών περιοχών, ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

Κλιματική αλλαγή - ΟΗΕ: Πόσο κοστίζουν οι πλημμύρες και οι καύσωνες στα νοικοκυριά των αγροτικών περιοχών, ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών - Οι διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες

plimmires
Στις αγροτικές περιοχές των αναπτυσσομένων χωρών, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες, που απασχολούνται περισσότερο σε οικιακά καθήκοντα, και τα φτωχά νοικοκυριά, που διαθέτουν λιγότερους πόρους για να προσαρμοστούν, καταλήγει έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Μια αύξηση μακροπρόθεσμα της μέσης θερμοκρασίας κατά 1°C οδηγεί σε μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών επικεφαλής των οποίων είναι μία γυναίκα πάνω από 34% σε σύγκριση με τα νοικοκυριά όπου επικεφαλής είναι ένας άνδρας, αναφέρει για παράδειγμα ο FAO.

Συνολικά, οι πλημμύρες βαθαίνουν την απόσταση ανάμεσα στα εισοδήματα των νοικοκυριών με επικεφαλής μια γυναίκα και εκείνων με επικεφαλής έναν άνδρα κατά 16 δισ. δολάρια τον χρόνο, και οι καύσωνες κατά 37 δισ. δολάρια.

Αυτή η πολύ μεγάλη ευαλωτότητα των γυναικών στις αγροτικές περιοχές έχει «τις ρίζες της στις κοινωνικές δομές και τους επιλεκτικούς άγραφους κανόνες και θεσμούς που διαμορφώνουν ανάλογα με το φύλο την πρόσβαση στους πόρους, τη χρήση του χρόνου, τις ευκαιρίες για εισόδημα και την πρόσβαση στις υπηρεσίες», αναφέρει ο FAO.

Οι γυναίκες περνούν περισσότερο χρόνο σε οικιακά καθήκοντα, έχουν πιο χαμηλούς μισθούς, μικρότερη πρόσβαση σε γη, σε εισροές, σε τεχνολογία και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Λόγω του ρόλου τους στο πλαίσιο του νοικοκυριού, έχουν λιγότερο την τάση σε σχέση με τους άνδρες να μεταναστεύουν για την αναζήτηση άλλων πηγών εισοδήματος σε περίπτωση κλιματικού σοκ, σημειώνει για παράδειγμα η έκθεση.

Πολλοί παράγοντες περιορίζουν την ικανότητά τους να προσαρμόζονται. Η προσαρμογή των φτωχών νοικοκυριών περιορίζεται από την πλευρά της από την έλλειψη πόρων και οικονομικών ευκαιριών καθώς και από την επισφάλεια που αντιμετωπίζουν, η οποία τα ωθεί για παράδειγμα να πωλούν τα ζώα τους επειγόντως σε περίπτωση ανάγκης αντί να τα κρατάνε, σύμφωνα με τον FAO.

Με χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, έχουν λιγότερο εύκολη πρόσβαση σε θέσεις εργασίας εκτός της γεωργίας ή σε δάνεια προκειμένου να επενδύσουν σε σχέδια που θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν τα εισοδήματά τους σε περίπτωση κλιματικού σοκ.

Κλείσιμο
Χάνουν κατά μέσο όρο 5% του εισοδήματός τους περισσότερο σε σχέση με πιο εύπορα νοικοκυριά λόγω καυσώνων, και 4,4% περισσότερο λόγω πλημμυρών, σύμφωνα πάντα με την έκθεση.

«Αν δεν επιτεθούμε στον άνισο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στους αγροτικούς πληθυσμούς, το ήδη σημαντικό χάσμα ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες, και ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες θα επιταχυνθεί», καταλήγει ο FAO.

Προκειμένου να μελετήσει το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής στις γυναίκες, τους φτωχούς και τους νέους, ο οργανισμός στηρίχθηκε σε στοιχεία από 109.341 νοικοκυριά 24 χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, σε διασταύρωση με στοιχεία πλημμυρών και θερμοκρασιών για 70 χρόνια.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Έγκλημα στη Νίκαια: «Συγχώρεσέ με Στέλιο» - Ξέσπασε σε λυγμούς η πεθερά του 40χρονου που δολοφονήθηκε στη Νίκαια

Ερμού: Στη φυλακή μετά την τρίωρη απολογία του ο Ιρακινός που μαχαίρωσε την 22χρονη

Από τις 13 Μαρτίου σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής» - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης