Χρέη Δημοσίου προς ιδιώτες: Αποπληρωμή μέσω του Παρακαταθηκών και Δανείων από το ΥΠΟΙΚ

Χρέη Δημοσίου προς ιδιώτες: Αποπληρωμή μέσω του Παρακαταθηκών και Δανείων από το ΥΠΟΙΚ

Το Δημόσιο βγαίνει μπροστά και ψάχνει τους ιδιώτες που τους χρωστά (1,673 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο) για να τους πληρώσει

feforia-oura
Οριστική λύση στο αιώνιο πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες δίνει η κυβέρνηση. Και ενώ το δημόσιο είχε τη φήμη «μπαταχτσή» από την εποχή που χρωστούσε και δεν πλήρωνε 7 δισ. στους ιδιώτες, πλέον πασχίζει να εξοφλήσει 1,7 δισ. που του απομένουν και δεν μπορεί!

Σε μια πρωτοποριακή σε σύλληψη ιδέα όμως, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή που αλλάζει τα δεδομένα. Αντί να κρύβεται επειδή χρωστά και κρατά «κάβα» λεφτά για πλεονάσματα ή λόγους ασφαλείας, το δημόσιο βγαίνει πλέον μπροστά και ψάχνει τους ιδιώτες που τους χρωστά (1,673 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο) για να τους πληρώσει!

Και όταν δεν τους βρίσκει, τα παίζει όλα για όλα: βάζει «πάνω στο τραπέζι» τα λεφτά που τους χρωστάει. Τους προκαλεί να έρθουν να τα εισπράξουν γιατί αλλιώς, αν παρέλθουν πέντε χρόνια και δεν σπεύσουν, τα ποσά παραγράφονται υπέρ του κρατικού δημόσιου φορέα που τους τα οφείλει και θα απαιτηθεί να πάνε στα δικαστήρια, αν επιμένουν να τα λάβουν.

Έτσι, μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2020 θα μπορέσει σταδιακά το δημόσιο να περιορίσει ή και εκμηδενίσει τις οφειλές που έχουν «κολλήσει» στα 1,6-1,7 δισ. ευρώ.

Το οξύμωρο βέβαια, που αποκαλύπτεται πίσω από αυτό το σχέδιο και την αιτιολογική έκθεση που το συνοδεύει, είναι πως ένας ισχυρός λόγος τον οποίον το δημόσιο επικαλείται για να δικαιολογήσει γιατί δεν μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη του στους ιδιώτες, είναι ότι και οι ίδιοι οι ιδιώτες (προμηθευτές κλπ) έχουν μπλεξίματα με την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με συνέπεια να μην μπορούν να λάβουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα όπως απαιτείται, για να μπορέσουν στη συνέχεια να καταθέσουν αίτηση και να εισπράξουν τα χρήματα που τους οφείλονται.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης