Φορολογικό νομοσχέδιο: €1.000 αφορολόγητο για κάθε παιδί, μείωση φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ το 2020

ypourgiko_main

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου μέχρι 10 Αυγούστου - Οι αλλαγές ξεκινούν από 1/1/2020 και περιλαμβάνουν: μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από 28% στο 20% και μείωση φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5% από το 2020

Το φορολογικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ για μείωση φόρων, είναι στις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο στις αρχές Αυγούστου. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, νωρίτερα την Τετάρτη, προανήγγειλε την κατάθεση του νομοσχεδίου -έπειτα από αυτό για το επιτελικό κράτος- «με τις πρώτες μειώσεις φόρου, τις οποίες υποσχεθήκαμε στους πολίτες».

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου στη Βουλή, φέρνει μεγάλες ανατροπές στην φορολογία. Ο φάκελος προτεραιοτήτων, τον οποίο παρέλαβε από τον πρωθυπουργό στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Χρήστος Σταϊκούρας, περιλαμβάνει τις βασικές διατάξεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επεξεργαστεί ο αρμόδιος για τη φορολογία υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Εκτός από «ανάσα» σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά -με έξτρα αφορολόγητο στις οικογένειες με παιδιά- οι νέες διατάξεις δίνουν και κίνητρα για εργασίες ανακαίνισης των κατοικιών, που αναμένεται να δώσουν ώθηση στην οικονομία.

Όπως αποκαλύπτεται από τους φακέλους Μητσοτάκη προς τους υπουργούς του, οι αλλαγές ξεκινούν από 1.1.2020 και περιλαμβάνουν:

· Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2ετίας.

· Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από 28% στο 20% σε ορίζοντα διετίας και συγκεκριμένα: στο 24% για τα κέρδη του 2020 και 20% για τα κέρδη του 2021

· Μείωση του φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5% από το 2020

· Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

· Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

· Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

· Μελέτη μετεγκατάστασης και αξιοποίηση κτιριακών υποδομών, σύμφωνα με τη νέα δομή της κυβέρνησης.

· Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι € 10.000 χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

· Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

· Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.

· Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.

· Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).

· Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.

· Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (B2G).

Επιπλέον, οι ίδιοι φάκελοι αποκαλυπτουν το σχέδιο εφαρμογής και εποπτείας για μέτρα που συμφώνησε με τους θεσμούς η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Ενδεικτικά, ο φάκελος που παρέλαβε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας περιλαμβάνει:

1. Αξιολόγηση των σχεδίων δράσης της ΑΑΔΕ και του ΓΛΚ από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

2. Πρόοδος στην στελέχωση της ΑΑΔΕ με στόχο 12.500 υπαλλήλους

3. Σχέδιο 2019-2022 παρακολούθησης διαφόρων έργων συμπεριλαμβανομένου του ορισμού εκτελεστικού συμβουλίου.

4. Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών της ΑΑΔΕ

5. Βελτίωση των δυνατοτήτων του ΓΛΚ (προσωπικό, εκπαίδευση, πόροι) για να μπορεί να ελέγχει τις προτάσεις χρηματοδότησης.

6. Κατηγοριοποίηση κατά ταμείο και κατά δραστηριότητα για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021

7. Περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού.

8. Υιοθέτηση ενοποιημένης προσέγγισης για την κατάρτιση των π/υ μέσω της μεταφοράς της ευθύνης για τον ορισμό ανωτάτων ορίων δαπανών στο ΓΛΚ.

9. Εφαρμογή χρονοδιαγράμματος εξόφλησης, με στόχο 0,5 δισ. ανεξόφλητα.

10. Λήψη απόφασης περί της διαλύσεως ή επεκτάσεως της εντολής του ΤΧΣ (στα μέσα του 2022)

11. Περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, σύμφωνα με το δημοσιευμένο χρονοδιάγραμμα

12. Εφαρμογή επιχειρησιακού προγράμματος αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (192)

Μητσος

Όλα αυτά θα γίνουν αν έχει πλεόνασμα 4 .Ο Μοσχοβισι είπε 2,1 .Άρα όλα αυτά θα τα κάνει αν και όταν δηλαδή του χρόνου του αεί Κούκου.Με κάτι τέτοια και τα Μακεδονικά υποκλεψε την ψήφο.

ΜΙΚ

Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 με τι υπόκλεψε τις ψήφους;

Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν σταμάτησαν λεπτό. Γιατί ρε παιδιά στο ΠΘ δεν αλλάζετε το captcha με 3 ερωτήσεις από IQ τεστ για ουρακοτάγκους; Δεν θα το περνάνε και δεν θα διαβάζουμε τις βλακείες τους.

Me Peirakse pou eipe

oti h ellines tou eksoterikou na min girisoume piso logo "romantiko patriotismo" kati tetoio….Ego perimena na pei olous emas pou figame to 2015 na girisoume piso oxi na katsoume ekei pou eimaste. Meta leei gia dimografiko provlima...pio apo ta dyo einai telika ? H einai mono gia metanastes ? Ithela na paro telefono na tous to po...ksenerosa telios..

Αγαπητέ είπε

"Δεν θα σας ζητήσω απόψε, στο όνομα ενός ρομαντικού πατριωτισμού να πάρετε το δρόμο της επιστροφής. Σας ζητώ να έχετε το βλέμμα αλλά και την καρδιά σας στραμμένη στην Ελλάδα. Από σήμερα δουλεύουμε για να αλλάξουμε τη χώρα που αναγκαστήκατε να εγκαταλείψετε" Εγώ καταλαβαίνω νά φτιάξουμε τή χώρα πού σάς "έδιωξε", γιά νά μή γυρίσετε μόνο γιά συναισθηματικούς λόγους. Φυσικά δικαιούσαι νά τόν ερμηνεύσεις όπως νομίζεις, αλλά νομίζω τόν αδικείς.

Αξιος ο Κυριακος

Εξαιρετικός ο Κυριακος. Δεν του βαζω ομως 10 για να μη το παρει επανω του . Οποτε του βαζω μηδεν και προτιμώ τον Τσιπρα καλιο πεντε και στο χερι

Καλά

όλα αυτά, αλλά με τον φόρο εισοδήματος τι θα γίνει; Δεν θα μειωθεί; Μας έχουν κατακρεουργήσει, για να ασκείται κοινωνική πολιτική σε γύφτους, αλλοδαπούς και τεμπελχανάδες ή φοροφυγάδες Έλληνες, που δουλεύουν και αμοίβονται με μαύρα. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Ο φόρος εισοδήματος ΠΡΕΠΕΙ να μειωθεί.

Έτσι

Ακριβώς!

9%...

...από 22%! Σου πέσανε λίγα ή επειδή τα βλέπεις όλα μαζεμένα "τό'χασες"? Αν διάβαζες ΄πριν γράψεις, θα έβλεπες : " Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι € 10.000 χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης"... Το θέμα είναι μη βγουν στη φόρα οι μπόμπες που άφησε ο Αλέξης και μας πουν να τα πάρουμε πίσω γιατί "δεν βγαίνει". Κατάλαβες my friend?

Μπράβο

Επιτέλους. Αν η ν.δ. κάνει τα απλά και τα φυσιολογικά στην οικονομία, στην ασφάλεια και στην προστασία των συνόρων και ακολουθήσει επιτέλους στοιχειώδη πατριωτική πολιτική εκεί που χρειάζεται, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και θα κερδίσει και άλλο κόσμο!! Ήμουν από αυτούς που ήμουν επιφυλακτικός αν και τους ψήφισα, αλλά βλέπω από τις πρώτες μέρες ότι το πάνε πολύ καλά!!

Ομοσπονδία ΤΡΟΛ

Εισαι πολυ εξελιξιμος στειλε βιογραφικό στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ο μάϊν Γκότ

Έτσι βιάστηκε θυμάμαι και ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή να προκηρύξει τη Λαϊκή Δημοκρατία και στη συνέχεια πήγαμε φούντο. Τώρα βέβαια υπάρχει και το μαξιλαράκι που θα εξανεμιστεί γρήγορα με τις ανοησίες του Κούλη.

Από την τρίτη μέρα ΘΑ

Περιμένουμε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων ΕΕ,κλείσιμο Τσίπρα φυλακή,κι απόδοση ευθυνών για Μάτι.

Τι γίνεται εδώ

Έχει έξοδο η Χρυσή Αυγή;

Χαχαχα

Άσε κάτι κ για την τέταρτη. Μέχρι κ ο Θεός ξεκουραστηκε

xxx

Κλασικοί τεχνοκράτες της θεωρίας, χωρίς καμία επαφή με την πραγματική οικονομία. Αυτά τα μέτρα θα ήταν αναπτυξιακά σε μια χώρα με κανονικότητα, χωρίς μνημόνια, αφού έχουν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Στη περίπτωσή μας θα είναι απολύτως υφεσιακά και θα οδηγηθούμε αναγκαστικά σε νέο μνημόνιο.

Ελένη

Μπράβο κουλη, βοηθά τους κλέφτες τους επιχειρηματίες που στο όνομα της κρίσης πήγαν τους μισθούς στα 550€! Χαχαχα τα Ζωαδια που το ψήφισαν να τν χαίρονται

Ψιτ Ελενη

Το γαλατακι σου και υπνο.

Κλπ

Δηλαδή ρε προβατάκι, ο ψιλικατζής της γειτονιάς που δουλεύει ήλιο με ήλιο και έχει εσένα για υπάλληλο να του πίνεις το αίμα, είναι «κεφάλαιο»;;; Αμοιβαδα μου...

@ελένη

Κλέφτες; Επειδή προσπαθούμε να παραμείνουμε στην αγορά την τελευταία 4ετία μετά βίας μπαίνοντας και μέσα; Άσε μας κουκλίτσα μου, συνέχισε τον ύπνο του δικαίου και μην τα βάζεις με τους επιχειρηματίες που σου δίνουν ψωμί και αποτελούν τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας. Άντε πια με τον κάθε μικρόμυαλο, ας μεταναστεύσει στη Βενεζουέλα, σε λάθος χώρα ζεις!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης