Καταρρέει η ΔΕΗ: Κινδυνεύει ακόμα και με «λουκέτο» μετά τις ζημιές 542 εκατ. ευρώ το 2018

stath-pan_main02

Αμφιβολία «σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους» εκφράζουν οι ορκωτοί λογιστές της Ernst & Young - ΝΔ: Η ΔΕΗ οδηγείται στην καταστροφή με απόλυτη ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ  - Νέα «βουτιά» στη μετοχή  της Επιχείρησης

Ουσιώδης αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας της ΔΕΗ, διαπιστώνουν οι ορκωτοί ελεγκτές της Ernst & Young που υπογράφουν τις λογιστικές καταστάσεις της Επιχείρησης για την περσινή οικονομική χρήση.

«Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης οι ανωτέρω συνθήκες οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους…. υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Η γνώμη μας δεν τροποποιείται σε σχέση με το θέμα αυτό», αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου.

Οι ορκωτοί ελεγκτές στις παρατηρήσεις τους, σημειώνουν ότι η ΔΕΗ παρουσιάζει μειωμένα έσοδα και υψηλές ζημίες προ φόρων, ενώ «οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της εταιρείας και του ομίλου κατά την εξεταζόμενη χρήση, υπολείπονταν κατά 949 εκατ. ευρώ και 708 εκατ. ευρώ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα».

Πού οφείλονται οι ζημιές της ΔΕΗ

Πέντε είναι οι κυριότερες αιτίες που οδήγησαν στις μεγάλες ζημιές την ΔΕΗ, μετατρέποντας την επιχείρηση σε ωρολογιακή βόμβα που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να απασφαλίσει.

Στον σχηματισμό πρόβλεψης 164 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις προσωπικού, στην αρνητική επίπτωση κατά 196 εκατ. ευρώ από την πρόσθετη χρέωση των προμηθευτών για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ (ΠΧΕΦΕΛ), η οποία καταργήθηκε από αρχές του έτους, αλλά και στην αυξημένη δαπάνη κατά 146 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης των τιμών CO2 (με άμεση επίπτωση και στην αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος -ΟΤΣ), το μεγαλύτερο μέρος της οποίας, όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις, δεν μετακυλήθηκε στους καταναλωτές δεδομένου ότι δεν υφίσταται ρήτρα CO2 ή ΟΤΣ στα τιμολόγια χαμηλής τάσης της ΔΕΗ.

Επιπλέον, στην αρνητική επίπτωση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας «ΝΟΜΕ» που ζημίωσαν τη ΔΕΗ κατά 223,8 εκατ. και τέλος στον σχηματισμό πρόβλεψης ύψους 78,7 εκατ. ευρώ για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί βάσει εξώδικου ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ από τη συμμετοχή της στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως σημειώνεται στις λογιστικές καταστάσεις, «το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου και της μητρικής εταιρείας υπερβαίνουν το σύνολο του βραχυπρόθεσμου ενεργητικού κατά το ποσό των περίπου 708 εκατ. και 949 εκατ., αντίστοιχα». Η διαφορά αυτή, οφείλεται κυρίως στη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας, την υποχρέωση αποπληρωμής εντός της χρήσης 2019 μακροπρόθεσμου δανεισμού ύψους 725,8 εκατ. ευρώ ενώ σημαντικό μέρος επίσης αποτελεί η πρόσθετη υποχρέωση για αγορές δικαιωμάτων CO2 λόγω της ραγδαίας αύξησης των διεθνών τιμών εντός του 2018.

ΝΔ: Η ΔΕΗ οδηγείται στην καταστροφή με απόλυτη ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ

Απόδοση ευθυνών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις ζημίες που έχει υποστεί η ΔΕΗ προαναγγέλλει η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη, που τονίζει ότι «η ΔΕΗ οδηγείται στην καταστροφή με απόλυτη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα παρέλαβα τη ΔΕΗ με κέρδη 90 εκατομμυρίων και την παραδίδει με 900 εκατομμύρια ζημιές. «Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, αφήνει πίσω του μια ωρολογιακή βόμβα στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Οι πολίτες να είναι βέβαιοι ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν», καταλήγει.

Δήλωση Σοφίας Ζαχαράκη για την ωρολογιακή βόμβα της ΔΕΗ


Αναλυτικά, η κυρία Ζαχαράκη αναφέρει στη δήλωσή της:

«Η ΔΕΗ, οδηγείται στην καταστροφή με απόλυτη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα την παρέλαβε με 90 εκατομμύρια κέρδη και την παραδίδει με 900 εκατομμύρια ζημιές.

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, αφήνει πίσω του μια ωρολογιακή βόμβα στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.

Οι πολίτες να είναι βέβαιοι ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν».


Βουτιά στη μετοχή της ΔΕΗ 


Ψύχραιμα αντέδρασε η ελληνική αγορά απέναντι στο blackout της ΔΕΗ και παρά την βουτιά της μετοχής δεν έχασε την επαφή με τις 770 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 772,66 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,48%, ενώ αρχικά η αγορά έχανε έως 2%. 

Για δεύτερη ημέρα, η ΔΕΗ σημείωσε βουτιά 17,93% κλείνοντας στα 1,30 ευρώ ενώ οι απώλειες είχαν φθάσει και πάνω από 20% .

Οι τραπεζικές μετοχές μετά από μια αρχική βουτιά αντέδρασαν και βγήκαν αγοραστές. Άλλωστε η περίπτωση της ΔΕΗ ήταν γνωστή σε επενδυτές στις τράπεζες, και κυρίως στην κυβέρνηση.

Η αγορά λοιπόν κράτησε τις 770 μονάδες και μένει να δούμε πως θα αντιδράσει λίγο πριν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και πριν την εισροή κεφαλαίων λόγω αναβάθμισης των ελληνικών τραπεζών.

Κέρδη 2,03% για την Motor Oil στα 22,16 ευρώ, Άνοδος της Μπέλα στα 16,20 ευρώ με κέρδη 2,82%. Πτώση 0,69% για την Alpha bank στα 1,435 ευρώ. Κέρδη 0,79% για την Εθνική στα 1,98 ευρώ. Με πτώση 0,34% η Eurobank στα 0,737 ευρώ. Πτώση 2,37% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,811 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα64 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,8 εκατ. ευρώ ήταν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών, κυρίως, σε ΜΠΕΛΑ, Οτε, Πειραιώς και Alpha bank.

ΔΕΗ για αποτελέσματα: «Ας είναι ήσυχοι οι... ανησυχούντες»

Για «αδικαιολόγητες υπερβολές που εκπορεύονται από παράγοντες δημοσίου βίου» κάνει λόγο η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της, απαντώντας στα περί κατάρρευσης, μετά και τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα που έστειλαν τη μετοχή σε διήμερο sell-off.

Η ανακοίνωση:

Με αφορμή ορισμένα από τα σχόλια -σε αντίθεση με άλλες ψύχραιμες και αντικειμενικές αναλύσεις- για τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ του 2018, με τα οποία εκτός των άλλων προκλήθηκε ανησυχία και δημιουργήθηκε εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για τη μετοχή στο Χρηματιστήριο, η διοίκηση της εισηγμένης επισημαίνει τα εξής:

1. Όπως αναφέρονται στην αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ «Βάση Σύνταξης των Οικονομικών Καταστάσεων», κείμενο της Διοίκησης της εταιρείας που συντάχθηκε σε πλήρη συμφωνία με τον Ορκωτό Ελεγκτή (EY), έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Ομίλου και την πλήρη εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος, ύψους € 792 εκατ. το 2019.

Συγκεκριμένα (βλ. Σημείωση 3.1 της ανωτέρω δήλωσης)
α. Εξασφάλιση αντλήσεων δανειακών κεφαλαίων μακροπρόθεσμης διάρκειας συνολικού ύψους € 677 εκατ. εντός του 2019.
β. Είσπραξη, τον Μάρτιο, ποσού € 550,7 εκατ. από το Ελληνικό Δημόσιο ως προπληρωμή για την αξία της κατανάλωσης των φορέων του, στο πλαίσιο 5ετούς συμφωνίας από 14.6.2018, με βάση την οποία θα εισπραχθεί ανάλογο ποσό στις αρχές του 2020 έναντι της τότε ετήσιας κατανάλωσης.
γ. Αναπροσαρμογή της έκπτωσης συνέπειας σε 10% με αναμενόμενο οικονομικό όφελος € 60 εκατ. το 2019.
δ. Ενέργειες για την επιστροφή του ετήσιου πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), το οποίο για τη ΔΕΗ είναι της τάξης των € 100 εκατ.
2. Ήδη έχει γίνει η κατάθεση για την καταβολή στους δικαιούχους την 1η Μαΐου του υπολοίπου του ομολογιακού δανείου ύψους € 350 εκατ.
3. Παραμένουν ανοικτά και δεν έχουν συνυπολογιστεί στις προβλέψεις θέματα με ουσιώδη συνεισφορά στα οικονομικά της εταιρείας, όπως:
α. Έσοδα από την επικείμενη πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων
β. Έσοδα από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία είναι σε εξέλιξη
γ. Έσοδα από τη διεκδίκηση των ΥΚΩ παρελθόντων ετών.
4. Η Διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία έχει μέχρι σήμερα αποφύγει να μετακυλίσει στην κατανάλωση τις επιβαρύνσεις από εξωγενείς παράγοντες, όπως η αλματώδης άνοδος της τιμής των δικαιωμάτων CO2, και της οριακής τιμής του Συστήματος, είναι σε εγρήγορση ώστε, όπως αναφέρεται στην ανωτέρω δήλωση -αν και όταν χρειασθεί- θα λάβει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα.

5. Τέλος, τονίζεται ιδιαίτερα ότι η οικονομική κατάσταση της εταιρείας, παρά την αναμενόμενη ήδη από τα αποτελέσματα του 9μήνου του 2018 μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας με συνέπεια την εμφάνιση ζημιών μετά από φόρους, τόκους και αποσβέσεις, μεγάλο μέρος των οποίων είναι εφάπαξ εγγραφές χωρίς ταμειακές επιπτώσεις (απομείωση αξίας προς πώληση Μονάδων κατά € 242,7 εκατ., πρόβλεψη αποζημίωσης μελλοντικών αποχωρήσεων προσωπικού ύψους € 164 εκατ. κ.λπ.), σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί χαρακτηρισμούς και υπερβολές, οι οποίοι δυστυχώς εκπορεύονται από διάφορους παράγοντες του δημόσιου βίου αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ (137)

ΠΩΣ

ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ Η ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΔΕΗ Κ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ (ΟΛΟΙ, ΕΡΓΑΤΕΣ, ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΚΤΛ ΚΤΛ) ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΡΟ ΛΕΦΤΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ, ΕΣΤΩ Κ ΑΝ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΛΙΓΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΑΛΙΑ, Κ ΝΑ εΧΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ? ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΟΒΟΥΝ? ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΓΕΝ.Δ/ΝΤΩΝ ΚΤΛ..

Νεοφιλελεύθερος

Η ΔΕΗ πρέπει να μείνει ΚΡΑΤΙΚΗ (ως βασικός μέτοχος) γιατί είναι εθνικής σημασίας. Οι υπάλληλοι της πρέπει να εξομοιωθούν με του ΟΤΕ (όπως προσλαμβάνει τώρα ο ΟΤΕ) με μείωση μισθών κλπ, να καταργηθούν τα προνόμια κάθε μορφής (ρεύμα κλπ) αφού απο προβληματική επιχείρηση δεν προβλέπεται να δίνονται παροχές στους εργαζμένους. Φυλακή για διοικούντες (και πολιτικούς) που την γύρισαν σε ζημιογόνα. Ελεύθερη οικονομία δεν σημαίνει ξεπούλημα, ούτε απογύμνωση του κράτους. Σημαίνει ότι αφήνεις μια κρατική επιχείρηση να λειτουργήσει σαν ιδιωτική χωρίς κρατικές παρεμβάσεις (ούτε στην τιμή πώλησης ούτε στις παροχές ούτε σε τίποτε). Μόνο ως μέτοχος ελέγχεις την πορεία.

ε

αν δώσουμε μια αυξησούλα, λίγα ψιχουλάκια, ένα κουλούρι κάθε μέρα στους υπαλλήλους της δεή ολα θα διορθωθούν! Και ίσως και καμμιά επιχορηγησούλα στο ταμείο συνταξιούχων για να μπορούν να πάρουν οι καημένοι ενα εφαπαξάκι που τόσο το αξίζουν!

Αισχος

Έχω στο σόι μου συνταξιουχο ΔΕΗ από τα 47 με ανήλικο παιδί 17 ετών και 10 μηνών το παιδί όταν βγήκε στην σύνταξη. Προσκυνητής του Φωτόπουλου ,όλα στο σπίτι ηλεκτρικά να καίνε όλη μέρα , και 2.700 τον μήνα σύνταξη. Δουλευει κανονικά ως ελεύθερος επαγγελματίας στην δουλειά του άντρα της νέα γυναίκα άλλωστε. και Φανατικοί Συριζαιοι όλοι τους πρώην ΠΑΣΟΚ αλλά άμα τους πεις για Παπανδρέου ορμάνε να σε φάνε.

kyriakos

Αυτά τα ξέρουν πολλοί. Είναι αληθή και μπορώ να το επιβεβαιώσω. Έχω μακρινό συγγενή που έπαιρνε 3.500 σύνταξη αλλά του την μείωσαν στα 2.500. Εγώ με τρία πτυχία ΔΕΝ θα τα δω αυτά τα λεφτά ΟΎΤΕ ως μισθό. Μας έφαγαν την ζωή. Μας δυναστευσαν. Μας διέλυσαν. Προδότες.

badbank

Το πλάνο εξυγίανσης της εταιρίας αποτελείται από δανεικά και αγύριστα, παροχές από τους φορολογουμένους και τιμωρία των συνεπών πελατών (!!!). Για μέχρι τις εκλογές καλός σανός ακούγεται για το επίπεδο των ακροατών του συριζα. Τα επαναστατικά ταξίδια στην κούβα υποθέτω ότι συνεχίζονται κανονικά για τα πελατάκια του τσίπρα, όπως και τα ειδικά τιμολόγια και οι μισθάρες. Ο συριζα, ως γελοίο κακέκτυπο του πασοκ του 81, πόνταρε στην ανακατανομή εισοδήματος προς τα καλομαθημένα λαμόγια της μεταπολίτευσης, πλην όμως μέσω άμεσης και έμμεσης απαλλοτρίωσης ξένων κεφαλαίων, κατά το κοινώς λεγόμενον, κλοπή. Ο ίδιος ο εκβιασμός του μπαρούφα προς τους δανειστές, επαναλαμβάνεται στο εσωτερικό, μέσω της μόχλευσης των κρατικών μονοπωλίων, του μοναδικού δηλαδή όπλου ενός γνήσιου κομμουνιστάν. Ο τσίπρας θα συντριβεί, δεν ξέρω όμως πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια κοινωνία με ένα 20% πολιτογραφημένους "ιδεολογικούς" κηφήνες.

Ε ναι

Το έκαναν έτσι για να σκάσει στα χέρια της ΝΔ και αυτοί να είναι στα κάγκελα και να λένε "ξεπούλημα" κλπ, και δώστου οι διαδηλώσεις και οι συναυλίες και οι αφίσες κλπ κλπ, ξέρετε τώρα... Μαύρες μέρες σε περιμένουν Κούλη μου!

Αληθεια

Ο λιγνιτης ειναι της Ελλαδας και ειναι για ολους. Δεν ειναι ιδιοκτησια της ΔΕΗ ουτε των υπαλληλων της, που μας τον χρεωνουν λες και τον εβγαλαν απο τον μπαχτσε του σπιτιου τους. Δεν υπαρχει χρεος της ΔΕΗ. Υπαρχουν μονο νταηδες που εχουν καταλαβει μονοπωλιακους τομεις του κρατους (οπως και η ΔΕΗ), μας συστηνονται ως εργαζομενοι τους, κυκλοφορουν με πανό σε διαδηλωσεις, ειναι εγγεγραμμενοι στις μισθολογικες -συνταξιοδοτικες καταστασεις, βολευουν συγγενεις και φιλους, βαζουν στο κολπο και 2-3 αξιους για ξεκαρφωμα και απομυζουν νταηλιδικα τον κοσμακη.

@Όντως Αλήθεια

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ! ! !

5Zalis

συριζα, γυριζουμε σελιδα.

Δεν ξεχνώ!

Η σημερινη καταντια της Δεη είναι "μνημονιακή υποχρέωση" ψηφισμενη απο Νδ-πασοκ!

Τα καστρα πεφτουν εκ των εσω

Οτι εχει διπλασιους εργαζομενους απο οσοι χρειαζονται και οτι επενδυσε δις στους βρωμικους λιγνητες οταν σε ολο τον κοσμο επενδυουν σε ανανεωσιμες καθαρες πηγες υποθετω οτι δεν παιζει κανενα ρολο.

@ 01:44

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ 17 ΩΡΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ...."ΨΩΡΟΠΕΡΗΦΑΝΗ", ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ 120 ΔΙΣ € ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΕΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΜΟΛΙΣ 8 ΜΗΝΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΤΣΙΜΠΛΑ, ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΜΑΚΡΥΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ ΣΦΥΡΙΖΑ. ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ.... ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ ....ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ.... ΑΝΤΕ ΓΕΙΑΑΑΑ!!!!!!!!

Γκρίμποβιτς

Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να λυθεί το ... πρόβλημα (αν και πολύ αμφιβάλω ότι ... υπάρχει) : μείωση 50% των μισθών των αγράμματων (προκλητικά προνομιούχων ) υπαλλήλων της ΔΕΗ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης