Τα εισοδήματα των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 1 δισ. το 2017

oures_ar

Μεγάλοι χαμένοι της τριετίας ΣΥΡΙΖΑ οι συνταξιούχοι που έχασαν 1,5 επιπλέον σύνταξη - 4 στους 10 εμφανίζουν εισόδημα έως 5.000 ευρώ το χρόνο - Τι έχασαν μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες - Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

«Ανάπτυξη» (+1,5% του ΑΕΠ κατά την ΕΛΣΤΑΤ) αλλά με 1 δισ. λιγότερα λεφτά και εισοδήματα στην τσέπη, είχε η Ελλάδα το 2017 σε σχέση με το 2016 (που ήταν και χρονιά ύφεσης μάλιστα). Την κατρακύλα των εισοδημάτων των ελληνικών νοικοκυριών αποκαλύπτουν τα ετήσια απολογιστικά στοιχεία για τα εισοδήματα που δήλωσαν πέρυσι και πρόπερσι οι φορολογούμενοι, όπως δημοσιοποιήθηκαν από την ΑΑΔΕ -και ενώ επίκειται από μέρα σε μέρα η έναρξη υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2018.

Σε απόλυτους αριθμούς, τα στοιχεία των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2017 αποκαλύπτουν ότι:

1) Οι συνταξιούχοι υπέστησαν τις μεγαλύτερες εισοδηματικές απώλειες την περίοδο 2014-2017. Το μέσο ετήσιο φορολογούμενο εισόδημα κάθε νοικοκυριού συνταξιούχων μειώθηκε κατά 13,01%, από 13.612,39 ευρώ το 2014 σε 11.841,40 ευρώ το 2017. Ζουν δηλαδή έχοντας χάσει επιπλέον 1.771 ευρώ κατά μέσο όρο ή, όπως προκύπτει, «κόπηκε» 1,5 σύνταξη σε σύγκριση με όσα έπαιρναν μόλις τρία χρόνια νωρίτερα.

2) Δεύτεροι σε απώλειες εισοδήματος, κατά 11,4%, εμφανίζονται την ίδια περίοδο οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Το 2014 είχαν δηλώσει εισοδήματα 5,02 δισ. ευρώ, 3,9 δισ. ευρώ το 2017 και πέρυσι μόλις 3,440 δισ. ευρώ.

3) Μεγάλες απώλειες υπέστησαν και οι εργαζόμενοι μισθωτοί, των οποίων το μέσο ετήσιο φορολογούμενο εισόδημα μειώθηκε από 15.585,07 ευρώ το 2014, σε 14.735,11 ευρώ το 2017. Έχασαν μεν 850 ευρώ (5,45% του εισοδήματος) μεταξύ των ετών 2014 και 2017, αλλά εμφανίζονται σαν η υψηλότερη εισοδηματικά τάξη.

Συνολικά χάθηκαν εισοδήματα συνολικού ύψους 2,64 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2017, ενώ μόνον σε μια χρονιά (2017/2016) οι απώλειες έφτασαν στο 1 δισ. ευρώ.

Λόγω της απότομης μείωσης των εισοδημάτων όμως, αποτέλεσμα ήταν να πιάνονται όλο και περισσότεροι τελικά στην "παγίδα" των (επίπλαστων) τεκμηρίων διαβίωσης. Έτσι, ενώ τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα του 2017 μειώθηκαν, ο τελικός συνολικός φόρος για κάθε χρονιά αυξήθηκε, σε 8,328 δισ. ευρώ πέρσι, έναντι 8,289 δισ. ευρώ πρόπερσι.

Η πτώση των συνολικών εισοδημάτων είναι ασφαλώς διαχρονική, αφού το 2010 είχαν δηλωθεί στην εφορία 100,3 δις ευρώ και ως το 2017 μειώθηκαν στα 73,6 δισ. ευρώ.

Τα νέα δεδομένα πλέον, για τα 6,3 εκατομμύρια φορολογουμένους το 2017, ήταν:

- Μόλις 3 στους 10 εμφανίζουν πλέον εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ ποσό κάτω από το οποίο έφθασαν να δηλώνουν το 2018 πάνω 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι επί συνόλου 8,9 εκατομμυρίων, σχεδόν 7 στους 10!

- Οι 4 στους 10 φορολογούμενοι εμφανίζουν εισόδημα από μηδέν έως 5.000 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έβγαζαν ούτε τα 586 ευρώ του κατώτατου μισθού.

Και ποιος πληρώνει το «μάρμαρο»; Μισθωτοί και συνταξιούχοι που σηκώνουν σχεδόν τα 2/3 των συνολικών βαρών σε άμεσους φόρους εισοδήματος (64,6%) ενώ ως το 2014 πλήρωναν τα 3/5 (ή ποσοστό 59,5%).

Την «φτωχοποίηση» των Ελλήνων καταδεικνύει και ακόμα ένα στοιχείο: το συνολικό φορολογούμενο εισόδημα των φυσικών προσώπων μειώθηκε κατά 2,64 δισ. ευρώ (το 2015 δηλώθηκαν 83,03 δισ. για το 2014 και το 2018 δηλώθηκαν 80,39 δισ. ευρώ για το 2017) παρόλο που ο αριθμός δηλώσεων που υποβλήθηκαν, αυξήθηκε κατά 209.142 ΑΦΜ (από 6.160.957 το 2015 σε 6.370.099 το 2018). Αναλογικά δηλαδή, από τα 13.476 ευρώ ετησίως, έπεσαν στα 12.619 ευρώ. Η αύξηση όμως των «μονοπρόσωπων» νοικοκυριών υποδηλώνει ενδεχομένως και ότι πολλοί άποροι που δηλώνονταν σαν φιλοξενούμενοι απομακρύνθηκαν φορολογικώς από τα νοικοκυριά όπου ζούσαν, είτε γιατί βρήκαν δική τους εργασία και ένα χαμηλό εισόδημαεισόδημα, είτε για να μη χάσουν προνοιακά επιδόματα οι ίδιοι ή τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού με το οποίο διαβίωναν μέχρι πρότινος υπό την ίδια στέγη.

ΣΧΟΛΙΑ (29)

Πρωην νεοδημοκρατης

Απόλυτα φυσιολογική κατασταση οι μείωσής των εισοδειματων, σε μια χρεοκοποιμενη χωρα. Και βλεπουμε (εαν ειναι δυνατόν), να εχει m@τ0sη (να εχει πληρωσή) Ο Ελληνικος λαος την Ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών. Και είδαμε πως επερναν τα δανεια και με τη εγγύησης. Και να εχεις κόμματα που χρωστούν απο 250 μιρια και να μην γινεται τιποτα. Μαλιστα θελουν λενε να ξανα ερθουν στην εξουσια για να μας ξανα σώσουν (λες και δεν πρόλαβαν να μας σωσουν). Ολα μα ολα αυτα τα θαλασσοδάνεια ποιος θα τα πληρώσει? Γιατι ειρθαν τα Μνημονια? Γιατι τα Μνημονια έφεραν τους φόρους και της περικοπές. (ΕΝΦΙΑ και αλλα) Γιατι η χωρα κατω απο μια ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ ΧΡΕΟΥΣ. Επρεπε να σύναψη αναγκαστικά δανειακές σύμβασης. Τα Μνημονια που λεμε. Αποτελεσμα? Η σημερινή κατασταση της χωρας.

Akis

Ώστε τα μνημόνια φέρανε την κρίση; Σοβαρά τωρα, 10 χρόνια μετά αυτό πιστευεις; Βγάλε την κεφάλα σου από την λεκάνη και δες την πραγματικότητα γύρω σου.

Πρωην νεοδημοκρατης

12:07 Που το ειδες εσύ αυτο? Οτι λεω εχω οτι τα Μνημονια έφεραν την κριση. Ακριβως το αντίθετο εγινε. Αλλα γιατι να ερθουν τα μνημονια στην χωρα? Γιατι καποιοι φεσωσαν την χωρα με 350δις και την εκαναν ζητουλα όλου του κοσμου. Γιατι μιλάω εγω? Για την ανακεφαλαιοπιηση των τραπεζών. Εαν δεν υπηρχαν τα Μνημονια πως θα γινόταν η ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών? Πως? Αρα δεν μας φταινε τα μνημόνια. Φταινε αυτοί, που μας πηγαν στα Μνημονια. Τωρα όλοι αυτοι τη συνέπεια των Μνημονίων ποιος θα την πληρώσει? Μα φυσικά ο λαος. Ποιος αλλος. Αυτα λοιπών πληρώνει σήμερα ο Ελληνικος λαος και θα πληρώνει για πολλά πολλά χρονια ακομα.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Μισθωτοί και συνταξιούχοι που σηκώνουν σχεδόν τα 2/3 των συνολικών βαρών σε άμεσους φόρους εισοδήματος (64,6%) ενώ ως το 2014 πλήρωναν τα 3/5 (ή ποσοστό 59,5%).= Ποιοί πληρώνουν φόρους ; Αυτοί που δεν μπορούν να φοροδιαφευγουν. Οι ελευθεροι επαγγελματίες που θα φέρουν την ανάπτυξη (μας τα πρήξατε με αυτό) τίποτα. Τους ξέρουμε ποιοι είναι όλοι. Μένουν στις γειτονιές μας με τα εξοχικά στην Χαλκιδικη με γραμμένο απο ένα σπίτι σε κάθε παιδί με τις βόλτες στα χιονοδρομικά και τα ταξίδια στο εξωτερικό. Είναι αυτοί που βρίζουν τους ΔΥ τους συνταξιούχους και με τις BMWάρες τους δηλώνουν 5 χιλιάδες εισόδημα όταν τα διπλά μόνο δίνουν για τα φροντιστήρια των παιδιών τους για να μην πω για τα κομμωτήρια των συζύγων. Αν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή δεν υπάρχει σωτηρία όσο και να μειώνονται μισθοί και συντάξεις.

!!!!!!

Έχω αρκετούς γνωστούς,συγγενείς και φίλους, συνταξιούχους του δημοσίου.Ολοι μου είπαν ότι στις συντάξεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, είδαν αυξήσεις των συντάξεων Τους,κατά 180 ευρώ μηνιαίως!!!!!...Δηλαδη.. ...σε μας τους υπόλοιπους,βάζουν φόρους και τα δίνουν επιστροφή προεκλογικά...σε άλλους!! !!Αυτή η γάγγραινα, με την πολιτική αλητεία του ΣΥΡΙΖΑ...ποτε θα τελειώσει?? ???Εμείς γιατί να πληρώνουμε παραπάνω φόρους αφού πηγαίνουν Όλα,σε αυξήσεις στους Δ.Υ πρώην και νυν???

Καρέκλα καρεκλίτσα μου

Τό 10% πληρώνει τό 90% τών φόρων. Αρα τί νά μάς κάνει η ψήφος σου ρέ κορόϊδο; Μάς φτάνουν οί ψήφοι τών ΔΥ τών συντ/χων καί τών επιδοματιών. Πλήρωνε τώρα εσύ, νά 'χουμε νά δίνουμε αυξησούλες, αναδρομικούλια, επιδοματάκια καί νά παίρνουμε ψηφούλια. Ε, όταν τά κορόϊδα τελειώσετε, τότε βλέπουμε. Θά βρούμε άλλα. Αντε στήν υγειά σας.

Αυτα ειναι τα δηλωμενα εισοδηματα κοροιδα

ποιος δηλωνει εισοδημα οταν του επιδοτεις την φοροδιαφυγή? Απλα εχει διογκωθει η φοροδιαφυγη. Του χρονου θα ειναι ακομα λιγοτερα.

Καλό το παραμύθι, αλλά ο δράκος ψόφησε!

"Οι χαμένοι της 3ετίας συριζα", χα χα... Για τους χαμένους και ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΥΣ της ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, με μείωση εισοδήματος 50+%, κατασχέσεις, πάγωμα δραστηριότητας, μαζική μετανάστευση, κλπ., ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ;

Χαρτούμ

Παρόλες τις μειώσεις οι συνταξιούχοι πάλι Αλέξη θα ψηφίσουν. Δεν είναι κορόιδα να ψηφίσουν Κυριάκο για να τους ταράξει στις μειώσεις!

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΕΤΕ ΖΩΑ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΑ

Μη

Μη! Μη τους κράζετε ψηφίστε τους πάλι 100 ευρώ που έχει πάει η βίζιτα ακόμα πολύ είναι, στη Κούβα πηδάει κανείς με ένα καλσόν η μια βαφή μαλλιών μόνο και στις πρώην κομμουνιστικές χώρες με μια οδοντόκρεμα

Ο Ζάεφ μας δουλεύει και ρωτάει «Να πει η Ελλάδα αν μιλάει κανείς την μακεδονική γλώσσα εκεί».

Η δέουσα απάντηση «ναι, την μιλούν 2.5 εκατομμύρια στην Μακεδονία και 17 εκατομμύρια στον κόσμο._____________ Μακεδονική ονομάζεται η γλώσσα στην οποία υπάρχει ετυμολογία της λέξης Μακεδονία και Μακεδόνας. ________Δηλαδή η ελληνική γλώσσα. Άλλη μακεδονική δεν υπάρχει». _____________Επιστημονική Αλήθεια Αιώνων που φυσικά και οι Υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους (ΕΡΤ , Προξενεια στο Εξωτερικό κλπ) θέλουν και μπορούν να αντιπροσωπεύσουν επάξια

Ellinas

Δηλαδή στην Αθήνα και στη Σπάρτη μιλάμε Μακεδονικά?

Τα ανθρωπάρια που κυβερνούν τη χώρα προκαλούν βλάβη με πρόθεση.

Στο άρθρο 2 του Ποινικού Κώδικα αναφέρεται ότι εάν μεταξύ της τέλεσης μίας αξιόποινης πράξης και της εκδίκασης ισχύσουν δύο διαφορετικές νομικές πρόνοιες, υπερισχύει η πιο ευνοϊκή. Αυτό δεν το αφαιρούν........... Δηλαδή: Προκαλούν βλάβη (ήδη το έκαναν με τα Σκόπια, τώρα ετοιμάζονται με την ΑΟΖ της Τουρκίας) και μετά αλλάζουν το νομικό πλαίσιο χωρίς να είναι δυνατή η ανατροπή του, ώστε να μην τιμωρηθούν μετά. Αυτό είναι ισχυρή ένδειξη ότι γνωρίζουν τι κάνουν, το κάνουν συνειδητά και συνιστά πρόθεση βλάβης από μόνο του.............................

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης