Δεν αντιστοιχούν οι φόροι που πληρώνουμε στις παροχές, λένε 8 στους 10 Έλληνες

oosa-ereuna-ena

Οι Έλληνες δυσκολεύονται να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους και ανησυχούν για τη σύνταξή τους - Τι έδειξε η έρευνα του ΟΟΣΑ

Τη δυσκολία να καλύψουν τις δαπάνες τους θεωρούν οι Έλληνες ως τον σημαντικότερο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο, ενώ μακροπρόθεσμα θεωρούν ως μεγαλύτερο κίνδυνο την οικονομική ασφάλειά τους στα γηρατειά, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ σε 21 χώρες - μέλη του για τους κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους που αισθάνονται οι πολίτες τους (Risks that matter). Παράλληλα πιστεύουν ότι οι φόροι που πληρώνουν δεν ανταποκρίνονται στις παροχές που απολαμβάνουν. Η έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έγινε το 2018 σε δείγμα 22.000 πολιτών.

Το 70,5% των Ελλήνων θεωρούν τη δυσκολία να καλύψουν τις δαπάνες τους ως έναν από τους τρεις μεγαλύτερους βραχυπρόθεσμους (για τα επόμενα 1-2 χρόνια) κινδύνους για τους ίδιους ή τις οικογένειές τους. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται στο 47,3%.

Οι δύο άλλοι μεγαλύτεροι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι που αισθάνονται οι Έλληνες είναι η ασθένεια ή η αναπηρία τους (46,1% έναντι 54% κατά μέσο όρο στις 21 χώρες) και η απώλεια της εργασίας τους (42,4% έναντι μέσου όρου 35,5%).

Ακολουθεί ο κίνδυνος από τη βία ή το έγκλημα (33% έναντι μέσου όρου 34%).

Πολύ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά που αναφέρθηκαν για τον κίνδυνο ανεπαρκούς κατοικίας (20,3% έναντι μέσου όρου 27,5%), πρόσβασης σε φροντίδα ή εκπαίδευση των παιδιών (28,2% έναντι μέσου όρου 15,8%) και πρόσβασης σε μακροπρόθεσμη περίθαλψη (20,3% έναντι 26,3%).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι πολίτες των 21 χωρών ανησυχούν για τις συντάξεις τους. Για το 77% των Ελλήνων, η οικονομική ασφάλεια στα γηρατειά αποτελεί έναν από τους τρεις μεγαλύτερους μακροπρόθεσμους (πέραν της επόμενης δεκαετίας) κινδύνους για τους ίδιους ή τις οικογένειές τους. Πολύ υψηλό είναι και το μέσο ποσοστό στις 21 χώρες (72,1%).

Οι άλλοι δύο μεγαλύτεροι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για τους Έλληνες είναι να μην αποκτήσουν τα παιδιά τους στάτους και ευημερία (62,1% έναντι μέσου όρου 43,5%) και να μην αποκτήσουν οι ίδιοι στάτους και ευημερία (50,9% που είναι επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό έναντι μέσου όρου 42,2%).

Στις περισσότερες χώρες, πολλοί από τους ερωτηθέντες αισθάνονται ότι οι κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν όπως πρέπει υπόψη τις απόψεις τους κατά τη διαμόρφωση των κοινωνικών παροχών. Το 70% των Ελλήνων διαφωνούν με την άποψη ότι «η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των πολιτών κατά τον σχεδιασμό/μεταρρύθμιση των κοινωνικών παροχών», έναντι μέσου όρου 61,1% στις 21 χώρες που έγινε η έρευνα. Το 73,2% διαφωνούν με την άποψη ότι «θα μπορούσαν να έχουν εύκολα πρόσβαση σε δημόσιες παροχές, αν τις χρειάζονταν» έναντι 55,9% που είναι ο μέσος όρος.

Η πλειονότητα των πολιτών στις 21 χώρες θεωρούν ότι δεν λαμβάνουν τις παροχές που θα έπρεπε, με δεδομένο το ύψος των φόρων που πληρώνουν. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 82,1% έναντι μέσου όρου 58,5%. Παράλληλα, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι άλλοι λαμβάνουν παροχές χωρίς να τις αξίζουν. Το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν την άποψη αυτή ανέρχεται στο 77,8% έναντι 66,6% που είναι το μέσο ποσοστό. Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων στις 21 χώρες τάσσονται υπέρ της υψηλότερης φορολογίας των πλουσίων για να στηριχθούν οι φτωχοί. Το 79,4% των Ελλήνων συμφωνούν με την άποψη αυτή έναντι μέσου όρου 67,8%.


Άνχελ Γκουρία: Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο κράτος, να προωθήσουμε ίσες ευκαιρίες

«Αυτή (η έρευνα) είναι καμπανάκι για τους διαμορφωτές της πολιτικής», ανέφερε σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, 'Ανχελ Γκουρία, προσθέτοντας: «Οι χώρες του ΟΟΣΑ έχουν ορισμένα από τα πιο αναπτυγμένα και γενναιόδωρα συστήματα κοινωνικής προστασίας στον κόσμο. Δαπανούν, κατά μέσο όρο, περισσότερο από το ένα πέμπτο του ΑΕΠ τους σε κοινωνικές πολιτικές. Ωστόσο, πολλοί πολίτες αισθάνονται ότι δεν μπορούν να στηριχθούν πλήρως στις κυβερνήσεις τους, όταν χρειάζονται βοήθεια. Μία καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που καθοδηγούν την αντίληψη αυτή και τού γιατί οι πολίτες αισθάνονται ότι δυσκολεύονται, είναι σημαντική, για να γίνει πιο αποτελεσματική και αποδοτική η κοινωνική προστασία. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο κράτος και να προωθήσουμε ίσες ευκαιρίες».Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Batman

Μια χαρα αντιστοιχουν στις παροχες. Σας παρεχουν ενα στρατο απο δημοσιους υπαλληλους που ξυνουν τα αχαμνα τους ολη μερα. Αυτες ειναι οι παροχες, αν θελετε αλλα μην ψηφιζετε για ολο και μεγαλυτερο κρατος.

Υπενθυμίζω

Αυτοκτόνησε στο Σύνταγμα στην αρχή της χρεοκοπίας συνταξιούχος φαρμακοποιός γιατί δεν μπορούσε να ζήσει με την σύνταξη των 1.500 ευρώ . . .

Ολο κλαιγεστε,

Αλλά ο Τζήμερος παίρνει 1% . ΟΛΗ η Βουλή, από ΚΚΕ μέχρι ΧΑ , είναι φανατικοί κρατιστές , ούτε επίορκους δεν απολύουμε . Άρα αυτό θέλετε , αυτό έχετε . Αν θέλατε χαμηλούς φόρους και μικρό κράτος, θα το ψηφίζατε .

Μεταναστης

Όποιος νέος έχει όνειρα ,φεύγει από Ελλάδα.Ο πιο σίγουρος τρόπος να πεθάνει μια χώρα.Τελος.

Δεν σας χρειαζομαστε, φεραμε Αφρικανους

Όλα τα βαλκανικά Σοβιέτ όταν έσκασαν , έχασαν μεγάλο μέρος του έθνους τους, Βουλγαρία, Αλβανία κλπ. Αλλά μόνο οι ελλαδεζοι είναι τόσο Αριστεροί ώστε άνοιξαν τα σύνορα και αντικατέστησαν τους Έλληνες νέους με Αφγανούς κι Αφρικανούς . ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΟΣ .

Φίλιππος

Και οι 2 στους 10 που υπολείπονται, απλά δεν πληρώνουν φόρους.

24

Φυσικά και αντιστοιχούν για τους Γερμανούς πολίτες. Εκεί άλλωστε πάνε οι φόροι μας. Για το ευζήν του μέσου ναζί. Ποιός σας είπε ότι πάνε για μας;

Με το μαλακο το φλιτ

75% του κρατικού προϋπολογισμου πάει σε μισθοσυνταξεις δημοσίου . ΤΙΠΟΤΕ άλλο δεν υπάρχει, ούτε δρόμοι, ούτε όπλα, ούτε χρέος (έχει μπει σε προγραμμα πολύ μακροπρόθεσμο). ΜΙΣΘΟΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ . Κυρίως δε, πάει συντάξεις . Κράτος με τον μισό προϋπολογισμό να πηγαίνει μόνο στις συντάξεις , δεν είναι χώρα, είναι ΚΑΠΗ . Και τα ΚΑΠΗ δεν έχουν μέλλον, το μέλλον του ΚΑΠΗ είναι ο τάφος .

Αν είναι "δωρεάν" τότε το προϊόν είσαι εσύ

Οι φόροι στην Ελλάδα μοιάζουν λίγο με το Κεϋνσιανο αστείο για την εξάλειψη της ανεργίας απλά τυπώνοντας χρήμα και προσλαμβάνοντας τους ανέργους για να το μετράνε. Στα σχολειά οι εκπαιδευτικοί που πληρώνονται από τους φόρους επειδή δεν αποδίδουν οι φορολογούμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν φροντιστήρια (με πάνω από τα μισά που δίνουν και εκεί να είναι φόροι), στα νοσοκομεία αν θέλουν καλό γιατρό πληρώνουν φακελάκι(τουλάχιστον αυτό είναι αφορολόγητο), στις μετακινήσεις αν θέλουν καλό δρόμο πληρώνουν διόδια, στα δικαστήρια πληρώνουν και τους δικηγόρους και τους δικαστές (γραμμάτιο και παράβολο), στην Εκκλησία πληρώνουν στο παγκάρι (φορολογήσιμο και αυτό), στο στρατό πληρώνουν με εργασία, τι άλλο υπάρχει στο δημόσιο τομέα; α ναι η δημόσια τηλεόραση από το λογαριασμό ρεύματος, το νερό το πληρώνουν, το δήμο να μαζεύει τα σκουπίδια τον πληρώνουν, ενφια πληρώνουν, μεταβιβάσεις, κληρονομιές κτλ πληρώνουν, δηλαδή μόνο τα έξοδα της βουλής που έχει νομοθετήσει όλα αυτά είναι “δωρεάν”.

Νισάφι

Που πάνε οι αιματηροί φόροι που έχουν υπογράψει οι βολευτές; Στην ΑΑΔΕ που είναι το ταμείο είσπραξης κ πλουτισμού των Γερμανών τραπεζιτών. Κατά συνέπεια, έχω δικαίωμα να ζήσω εγώ κ η οικογένειά μου κ όλα τα άλλα μετά. Το παραμύθι της φοροδιαφυγής τελείωσε. Ας τα πάρουν από αυτούς που ή κρύβουν ή χρωστάνε πολλά. Στην τελική, δεν τα φάγαμε μαζί. Οι μισθουδάρες αργόχολων κομματικοδίαιτων δεν μειώθηκαν ποτέ.

Υπερβολές

Είνα σίγουρα πιο ανταποδοτικοί από π.χ. τα χαράτσια των Οθωμανών ή τους φόρους υποτελείας του Μεσαίωνα, όπου το μόνο που χρηματοδοτούσαν ήταν τους στρατιώτες του Σουλτάνου ή του Φεουδάρχη που ερχόταν να τους εισπράξουνε. Και στη Δημοκρατία δεν υπάρχει φορολόγηση χωρίς εκπροσώπηση....σωστά;

Χλωμο

Οι Οθωμανοί είχαν την δεκάτη (flat tax 10%) και το χαράτσι (κεφαλικός φόρος για να κρατάνε το κεφάλι τους οι άπιστοι). Όλα με ίδιο συντελεστή και από το πρώτο γρόσι . —— Συνολικά δηλαδή μικρότερο φορολογικό βάρος από το 70-80% που πληρώνει σήμερα ένας ελευθερος επαγγελματίας ή το 60% που δίνει ένας μισθωτός των 25.000 ευρώ το έτος , πχ , ενώ το 53% των φορολογουμένων πληρώνει ΜΗΔΕΝ ευρώ . . . Και μόνο ότι φτάσαμε σοβαρά να συγκρίνουμε με την Τουρκοκρατία πάντως, λέει πολλά για την φορομπηξία .

Sn1per

Οι παροχές ειναι ανάλογες με τις εισφορές που φτάνουν στα ταμία...από όσους φυσικά πληρώνουν.Αφού δεν υπάρχουν επαρκείς εισφορες αυτό σημαίνει ότι ...μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού..φοροδιαφεύγει ,φόρο αποφεύγει και κλέβει το κράτος..,οι υπόλοιποι υπομονή και δίαιτα.

theo

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ.......ΑΠΛΑ ΚΑΤΑΚΡΑΤΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΔΙΟΤΙ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kristalina2

Το Ταμείο αναφέρει ότι σχεδόν το 40% του εταιρικού χρέους σε οκτώ μεγάλες χώρες -ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία- θα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί, εάν υπάρχει επιβράδυνση, έστω και κατά το ήμισυ σοβαρή σε σχέση με αυτή πριν από μια δεκαετία -κατάρρευση Lehman Brothers

komision

«Οι θεσμοί έχουν ήδη συζητήσει εκτενώς τον προϋπολογισμό για το 2020 με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος» ανέφερε αξιωματούχος της Επιτροπής

syntakseis-arhtro

H κυβέρνηση θα περιμένει το σύνολο των αποφάσεων του ΣΤΕ προκειμένου να εκτιμηθεί το συνολικό κόστος των αναδρομικών στον προϋπολογισμό - «Κλειδωμένα» θεωρούνται τα αναδρομικά για το 10μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016 

4