ΕΛΠΕ: Σημαντικά οφέλη για την οικονομία από την ανακάλυψη υδρογονανθράκων

ΕΛΠΕ: Σημαντικά οφέλη για την οικονομία από την ανακάλυψη υδρογονανθράκων

Ένα κοίτασμα με απολήψιμα αποθέματα 120 εκατ. βαρέλια υδρογονανθράκων μπορεί να εισφέρει 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο στα έσοδα του Δημοσίου – Σε εξέλιξη οι γεωλογικές – γεωφυσικές έρευνες και οι περιβαλλοντικές μελέτες στη Δυτική Πελοπόννησο

idrogonan
Έως και 200 εκατ. Δολάρια ετησίως μπορεί να αποφέρει ένα κοίτασμα με απολήψιμα αποθέματα υδρογονανθράκων 120 εκατ. Βαρελιών, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της «ΕΛΠΕ Ε&Π Υδρογονανθράκων Β.Δ. Πελοπόννησος Α.Ε.» Γεώργιος Ζαφειρόπουλος. Εξ αυτών, τα 20 εκατ. θα κατευθυνθούν στις περιφέρειες και στις τοπικές κοινωνίες, ενώ μέχρι και την εξάντληση του κοιτάσματος, τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου θα διαμορφωθούν στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που θα διατεθεί για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος, μιλώντας στο «Οlympia Forum - 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Πελοποννήσου», που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, ανέλυσε τα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν από τον εντοπισμό υδρογονανθράκων τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Μάλιστα, άντλησε τα παραδείγματά του τόσο από την Ελλάδα (Καβάλα- κοίτασμα Πρίνου) όσο και από το εξωτερικό (Stavanger στη Νορβηγία).

Σε εξέλιξη η πρώτη ερευνητική φάση

Ο κ. Ζαφειρόπουλος αναφέρθηκε στις εκτεταμένες γεωχημικές, γεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες που έχουν πραγματοποιήσει τα ΕΛΠΕ στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, για τρεις και πλέον δεκαετίες.

Τη συγκεκριμένη περίοδο στον ελλαδικό χώρο έγινε καταγραφή συνολικά 63.000 χλμ. χερσαίων και θαλάσσιων σεισμικών δεδομένων, ενώ πραγματοποιήθηκαν 75 γεωτρήσεις που οδήγησαν στην ανακάλυψη κοιτασμάτων σε Κατακόλο, Ζάκυνθο και Επανωμή.

Για την παραχώρηση του «block» της Δυτικής Πελοποννήσου, όπου η ΕΛΠΕ συμμετέχει σε ποσοστό 100%, ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η πρώτη ερευνητική φάση, που περιλαμβάνει γεωλογικές - γεωφυσικές έρευνες και περιβαλλοντικές μελέτες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης