Eurogroup: Έκκληση των υπουργών Οικονομικών για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία

Dxc_7d1WsAIyToT

Νωρίτερα, το ΔΝΤ είχε αναφέρει πως η Ιταλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία

Έκκληση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το Δεκέμβριο μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019, απηύθυνε σήμερα το Eurogroup προς την ιταλική κυβέρνηση. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνεδρίασης, το Eurogroup χαιρέτισε τον εν εξελίξει διάλογο μεταξύ Επιτροπής και κυβέρνησης, δηλώνοντας πως τώρα είναι σημαντικό να εκπληρώσει η Ιταλία τις δεσμεύσεις της.

Κληθείς να σχολιάσει το πόρισμα της έκθεσης του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε σήμερα και αναφέρει πως η Ιταλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, ο Μ. Σεντένο εξέφρασε την «ανησυχία» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σημειώνοντας παράλληλα πως λόγω της «πολιτικής φύσης» των κινδύνων είναι «αισιόδοξος» ότι τα όποια προβλήματα θα λυθούν και δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ανάκαμψη.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με συγκεκριμένες αντιδράσεις από υπουργούς Οικονομικών για τους χειρισμούς της Επιτροπής σε ό,τι αφορά την Ιταλία, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως «ένας υπουργός έθεσε το ζήτημα» και υπογράμμισε πως η Επιτροπή εργάστηκε σκληρά στις διαπραγματεύσεις με την ιταλική κυβέρνηση, οι οποίες αν και δύσκολες «απέφεραν αποτελέσματα». «Είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε στη βάση της εμπιστοσύνης και του διαλόγου», τόνισε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας, οι υπουργοί Οικονομικών επικεντρώθηκαν στις αποφάσεις που λήφθηκαν στο επίπεδο των ηγετών το Δεκέμβριο για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, ο Μ. Σεντένο αναφέρθηκε στη δέσμευση των υπουργών να προχωρήσουν τους επόμενους μήνες τις εργασίες για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, καθώς και τις συζητήσεις για την πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων. Όπως σημείωσε, το έργο για την πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων θα το αναλάβουν οι υφυπουργοί Οικονομικών και επομένως θα περάσει από το τεχνικό στο πολιτικό επίπεδο.

«Είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος για την πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων καθώς είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης», επισήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eforia-120-doseis

Περίπου 240.340 φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, ενώ από τον επόμενο μήνα θα ισχύσουν οι βελτιώσεις ως προς την ελάχιστη δόση και το επιτόκιο, αλλά κυρίως ως προς τις οφειλές των επιχειρήσεων

Used_car-1000

Ιδιαίτερα δύσκολη -έως σχεδόν αδύνατη- θα είναι η εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα, μετά και το… πογκρόμ εισαγωγών όλων των… σαράβαλων που δεν ήθελε η Ευρώπη στη χώρα μας.

moodys2

Νωρίτερα, με έκθεσή του, οι οίκος είχε φροντίσει να στείλει μήνυμα πως τα επίμονα «αγκάθια» της ελληνικής οικονομίας, από τις χαμηλές επενδύσεις και τις αρνητικές δημογραφικές τάσεις έως τους κινδύνους του τραπεζικού τομέα και το υπέρογκο χρέος, δεν αφήνουν προς το παρόν περιθώρια για σημαντικές αλλαγές στο αξιόχρεο

6