LIVE

Κορωνοϊός

ΙΟΒΕ: Μακρινό όνειρο η αποταμίευση για το 86% των Ελλήνων

oures_main01

Τα ελληνικά νοικοκυριά έγιναν ακόμη πιο απαισιόδοξα για τη δυνατότητα αποταμίευσης τον επόμενο χρόνο – Αυξήθηκε το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα»

Ακόμα πιο απαισιόδοξα για τη δυνατότητά τους να αποταμιεύσουν τον επόμενο ένα χρόνο έγιναν τον Δεκέμβριο τα ελληνικά νοικοκυριά, παρά την κυβερνητική παροχολογία και την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων. Παράλληλα, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα» αυξήθηκε στο 60%, από 57% τον Νοέμβριο, όπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικού κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον τελευταίο μήνα του 2018.

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 καταναλωτών, η αποταμίευση θα παραμείνει άπιαστο όνειρο το προσεχές δωδεκάμηνο για το 86% των καταναλωτών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του Νοεμβρίου είχε περιοριστεί στο 82%. Αρκετά πιθανή θεωρεί την αποταμίευση τους επόμενους 12 μήνες μόνο το 10% των ερωτηθέντων και πολύ πιθανή το 3%. Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ μειώθηκαν στο 14% του συνόλου τον Δεκέμβριο, από 16% τον Νοέμβριο, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» φθάνουν το 12%. Επιπλέον, από το 60% των ερωτηθέντων που ανέφερε ότι τα βγάζει πέρα μετά βίας, το 13% έχει αναγκαστεί να καταφύγει στις αποταμιεύσεις του. Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε τον Δεκέμβριο στις -68,4 μονάδες (από -66,1 τον προηγούμενο μήνα).

Μόλις 7% δηλώνει ότι θα κάνει μείζονες αγορές

Όπως είναι φυσικό υπ' αυτές τις συνθήκες, ισχνή μειοψηφία παραμένουν οι καταναλωτές που δηλώνουν πρόθεση για λίγο περισσότερες μείζονες αγορές (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.): αντιστοιχούν μόλις στο 7% του συνόλου. Η πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 48%, δηλώνει ότι οι προοπτικές για μείζονες αγορές θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητες. Πολύ λιγότερες αγορές προτίθεται να κάνει το 24% και ελαφρώς λιγότερες το 19%.


Βάσει της έρευνας του ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις -35 μονάδες (από -35,8 μονάδες τον Νοέμβριο), που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015. «Η νέα, μικρή οριακή άνοδος εκπορεύεται από την καλυτέρευση των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με τις προβλέψεις για τη δική τους οικονομική κατάσταση και για την ανεργία ουσιαστικά να μη μεταβάλλονται», διαπιστώνουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ και προσθέτουν: «Μετά από πέντε μήνες εκτός προγράμματος, φαίνεται ότι εμπεδώνεται σταδιακά η δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να λειτουργήσει ομαλά και, σε κάποιο βαθμό, αυτόνομα. Από την άλλη πλευρά, δεν έχουν σημειωθεί στην πρόσφατη περίοδο κάποιες οικονομικές εξελίξεις οι οποίες να υποδεικνύουν μια σαφή μεσοπρόθεσμη προοπτική, π.χ. η ανάκαμψη κάποιων δραστηριοτήτων, η έναρξη μιας σημαντικής (ξένης) επένδυσης. Τους προηγούμενους μήνες, η κάμψη της απαισιοδοξίας για τους υπόλοιπους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν το συνολικό δείκτη προήλθε κυρίως από τη διαφαινόμενη μη εφαρμογή προγραμματισμένων για το 2019 μέτρων και την υλοποίηση φοροελαφρύνσεων».

Η έρευνα δείχνει ότι τον Δεκέμβριο:

- Το ποσοστό των νοικοκυριών που περιμένουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής τους παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 44% (από 45% τον Νοέμβριο), ενώ μικρή βελτίωση προσδοκά το 12%, έναντι 10% τον Νοέμβριο.

- Το 46% (από 50% τον Νοέμβριο) προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 29% το οποίο αναμένει σταθερότητα (το αντίστοιχο ποσοστό του Νοεμβρίου ήταν 25%).

- Το 43% των ερωτηθέντων προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας. Το ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητο τους τελευταίους τρεις μήνες του 2018. Μικρή μείωση της ανεργίας προβλέπει το 24% (όσο και τον Νοέμβριο).

- Συνεχίστηκε η ανησυχία των νοικοκυριών για την αύξηση του πληθωρισμού. Άνοδο τιμών, με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό, προβλέπει το 39% (τον Νοέμβριο το ποσοστό είχε φθάσει το 42%), ενώ σταθερότητα προβλέπει το 32% (από 33% τον Νοέμβριο).

Παρά την οριακή ενίσχυση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οι Έλληνες καταναλωτές είναι, για άλλον ένα μήνα, οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την πεντάδα των πεσιμιστών συμπληρώνουν οι Βούλγαροι (-29,5 μονάδες τον Δεκέμβριο από -31,1 τον Νοέμβριο), οι Ρουμάνοι (-20,7 από -21,5), οι Γάλλοι (-22,0 από -17,2), των οποίων η απαισιοδοξία ενισχύθηκε με φόντο το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», και οι Ούγγροι (-10,4 από -11,3). Ο μέσος δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον τελευταίο μήνα του 2018 στις -6 μονάδες (από -3,7 τον Νοέμβριο) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις -6,2 (από -3,9) στην ευρωζώνη. Ανοδική τάση σημειώθηκε τον Δεκέμβριο σε 8 χώρες, ενώ θετικό πρόσημο διατηρούν 10 χώρες: οι σκανδιναβικές (Δανία, Σουηδία, Φινλανδία), το Λουξεμβούργο, η Τσεχία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Ιρλανδία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (13)

kyriakos

Δεν έχει ανάγκη ο ξεφτυλας ο αιλυνας. Έκοψε τ' αρχιδια του το 2015, ξεπουλαει την πατρίδα του το 2019 κι ετοιμάζεται να ξαναβγεί στους δρόμους με μπροστάρη τον αλβανοτσαμη για να ξανακαψει έγκυες, να διαλύσει την Αθήνα και να συνεχίσει την παρακμιακη πορεία του.

Χεχεχε

Δεν πληρώνει κανένας οφειλές σε εφορία τράπεζες τα τρώνε σε αγορές αυτοκινήτων και χαβαλεδες στα πανάκριβα σαλέ στα χιόνια.Εννοειται ούτε λόγος για αποπληρωμή στεγαστικού.υπ αυτή την έννοια αισθάνομαι μεγάλο κορόιδο

Ntin

Ας πούμε ότι έχεις 20000 ευρώ και τα βάζεις σε προθεσμιακή κατάθεση για 12 μήνες. Ξέρετε τι τόκο σου δίνουν; από 40 έως 120 ευρώ το χρόνο (βγάλτε και 15% τον φόρο) ανάλογα με την τράπεζα. Αξίζει τον κόπο να τα βάλεις μ' όλους τους κινδύνους λόγω της κρίσης ή είναι καλύτερα να τα κρύψεις στο στρώμα σου και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο; (Βέβαια, υπάρχουν και οι κλέφτες, αλλά σ' αυτή την περίπτωση εσύ παίρνεις το ρίσκο).

dim

Αν καποιος θεωρει οτι θα παει μπροστα η χωρα με το 86% να μην μπορει να αποταμιευσει ειναι βαθεια γελασμενος. Και αυτη η αποταμιευση δεν εχει να κανει με το οτι του περισσευουν και τα ξοδευει ... εχει να κανει με το οτι ειναι μειον καθε τρλος του μηνα. Πραγματικα συγχαρητηρια στους φωστηρες που αποφασισαν αυτο το οικονομικο μοντελο...

Vagelis

Ξανα ψηφιστε Συριζα για να σας βοηθήσει.

Τσίπρα εσύ φταίς. Φύγε.

Θέλουμε 99 ευρώ για να βάλουμε στην μπάντα ένα κατοστάρικο...

κα

Τι αποταμίευση; Πρώτα πρέπει οι μπαταχτσήδες με τις απλήρωτες μεζονέτες να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια που χρωστάνε και μετά συζητάμε αποταμίευση.

από μυαλό...

μπακλαβάδες

Φτωχό κράτος με πλούσιους πολίτες..

Βγάλτε τις λίρες από τα σεντούκια και αφήστε τα κλαψουρισματα..

4

έτσι είναι. Η μισή ελλάδα τουλάχιστον έχει τα λεφτά στα μαξιλάρια και στα μπαούλα, και μας λένε "δεν έχω λεφτά". ποιον κοροιδεύετε ρε;

Ρε πεινασμένε..

Πάλι καρβέλια ονειρεύεσαι;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης