Οι φόροι «πνίγουν» τους πολίτες: 4 στους 5 που είναι οικονομικά ενεργοί χρωστούν στην εφορία

efories_arthro

Παρά το μπαράζ κατασχέσεων, που έφθασαν κατά μέσο όρο τις 307 ημερησίως τον Οκτώβριο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιούργησαν οι ιδιώτες από την αρχή του έτους ξεπερνούν πλέον τα 8,8 δισ. ευρώ - Δικαιολογίες Χουλιαράκη για το αμείωτο στοκ ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να συνεχίσει ακάθεκτη την αχρείαστη σκληρή λιτότητα το 2019, με βάση τον προϋπολογισμό που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και προβλέπει καθαρά έσοδα ύψους 53,8 δισ. ευρώ (190 εκατ. ευρώ επιπλέον, σε σύγκριση με φέτος), 4 στους 5 οικονομικά ενεργούς πολίτες έχουν πλέον σηκώσει τα χέρια ψηλά απέναντι στις οφειλές τους προς την εφορία.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δείχνουν ότι τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι δημιούργησαν 996 εκατ. ευρώ νέων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Το μισό από το ποσό αυτό προήλθε από φόρους εισοδήματος οι οποίοι έμειναν απλήρωτοι, όπως είχε συμβεί και τον Σεπτέμβριο. Ο αριθμός των οφειλετών τον Οκτώβριο ανήλθε σε 4.199.379 και ήταν, πάντως, μειωμένος κατά 113.016 σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν λυγίσει υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και του καταιγισμού υποχρεώσεων (δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ρυθμίσεις παλαιών οφειλών κ.λπ.), με το συνολικό νέο «φέσι» προς εφορίες, τελωνεία κ.λπ. να ξεπερνά τα 8,8 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 7,1 δισ. ευρώ προέρχονται από απλήρωτους φόρους. Προσθέτοντας το παλιό ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή εκείνο που δημιουργήθηκε πριν από τη φετινή χρονιά, ο συνολικός λογαριασμός ξεπερνά τα 103,3 δισ. ευρώ (+276 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο). Ωστόσο, η ΑΑΔΕ θεωρεί ότι μπορεί να εισπράξει μόνο τα 86,5 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 16,8 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης, καθώς, για παράδειγμα, οφειλές ύψους 13,53 δισ. ευρώ αφορούν πτωχευμένες επιχειρήσεις.

Το σύνολο παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων χρεών των ιδιωτών ήταν τον Οκτώβριο αυξημένο κατά 755 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αφού όμως εισπράχθηκαν ή διαγράφηκαν περίπου 300 εκατ. ευρώ οφειλών. Οι οφειλές από φόρους στο εισόδημα αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 507,3 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από φόρους στην περιουσία κατά 173,6 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από Φ.Π.Α. κατά 203,1 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.) κατά 47 εκατ. ευρώ.

Η νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ιδιωτών γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή, εάν ληφθεί υπόψη ότι έχει ενταθεί ο ρυθμός επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από την ΑΑΔΕ. Οι οφειλέτες που βρίσκονται πλέον υπό μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις, εισοδήματα, κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία κ.λπ.) έφθασαν τον Οκτώβριο τους 1.155.649 (64,53% του συνόλου) και ήταν αυξημένοι κατά 7.066, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή, κάθε εργάσιμη ημέρα του Οκτωβρίου βρίσκονταν αντιμέτωποι με κατασχέσεις 307 οφειλέτες, κατά μέσο όρο. Άλλοι 635.091 οφειλέτες βρίσκονται στον προθάλαμο των κατασχέσεων και τα σε βάρος τους μέτρα είσπραξης μπορεί να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή.

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη των αναγκαστικών μέτρων και με τη συνδρομή των ρυθμίσεων, η ΑΑΔΕ εισέπραξε τον Οκτώβριο 2,57 δισ. ευρώ από παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη και 1,92 από καινούργια, δηλαδή σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ συνολικά.

Τα κρατικά «φέσια»

Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ο στόχος για πλήρη εκκαθάριση έως το τέλος του έτους έχει εγκαταλειφθεί εδώ και μήνες και το στοκ των κρατικών «φεσιών» δεν λέει να πέσει κάτω από τα 2,6 δισ. ευρώ (2,621 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, έναντι 2,612 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών). Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας χθες στη Βουλή ότι τα «καθαρά» ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου είναι «κοντά στο 1 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, αυτό προκύπτει διότι από τα 2,6 δισ. ευρώ, «περίπου 1,5 δισ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες για τις οποίες δεν ευθύνεται το Δημόσιο. Ένα μεγάλο κομμάτι είναι στα δικαστήρια. Είναι αντικείμενο διαμάχης προμηθευτών και του Δημοσίου. Δεν μπορεί το Δημόσιο να πληρώσει από την στιγμή που δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις. Αν αφαιρεθεί το δικαστικό, το πραγματικό νούμερο είναι κοντά στο 1 δισ. ευρώ».

Ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αποτελούσε βασική μνημονιακή υποχρέωση, που μετατέθηκε όμως επανειλημμένα για αργότερα, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί ακόμα.

«Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες παραμένει όνειρο θερινής νυκτός, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να έχουν μηδενιστεί από τις 20 Αυγούστου», τόνισε πριν από λίγες ημέρες ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Η δε αποπληρωμή τους βασίζεται αποκλειστικά, πλέον, στην υπερφορολόγηση των πολιτών. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή, οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη… Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα υλοποιήσει ένα συνεκτικό σχέδιο, με βασικούς άξονες τη συνολική μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους πολίτες, την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, που θα στοχεύει στην υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

ΣΧΟΛΙΑ (67)

Νεοέλληνας Φτωχός και Άνεργος

Πληρώστε και σκάστε διότι πρέπει να πληρωθούν και οι ρασοφόροι του ιερού συλλόγου κληρικών Ελλάδος, μην πάνε οι ταξικοί αγώνες τους χαμένοι. Δια το έθνος, δια την πατρίδα, δια την γλώσσα, δια την παράδοση, δια την πίστη, δια την οικογένεια. Ουαί ημήν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές. Σύντομα το ισλάμ θα σας καταπιεί όπως τα πάντα στο πέρασμά του, ισλάμ και μόνο, οι υπόλοιποι θα πάνε στα απόβλητα της ιστορίας.

Αγύριγο κεφάλι

Ο καθένας με τον ..."ΠΟΝΟ" σας, (ή την μούρλια σας), εδώ μέσα!..

Δεν πληρωνουμε το Κρατικο Νταβατζη

Ότι βγάζουμε με τον ιδρώτα μας δεν θα το χαρίσουμε στους νταβατζηδες. Τα κρατικά τσιμπούρια θα πεινασουν

ΤΗ ΛΟΥΜΠΕΝ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΧΙΛΙΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

ΤΑ ΓΥΦΤΟΜΠΟΥΖΟΥΚΑ, ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ "ΣΚΑΦΗ", ΤΑ ΣΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΣΑ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΟΜΠΕΜΠΕΚΑΣ, ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΧΙΚΑ ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΙΕΣ, ΠΕΡΗΦΑΝΩΝ, ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ

ιόλαος

Για παλιά αχρείαστη λιτότητα μιλάμε; Χρειάζεται η λιτότητα, διότι δεν έχουν προσληφθεί όλοι ακόμα οι κολλητοί και λοιπά κομματόσκυλα στο Δημόσιο και ούτε έχει ολοκληρωθεί το φαγοπότι.

ΒΜΧ

Eγώ παντως πήρα χθες στην ταβέρνα να κλείσω τραπέζι για Τετάρτη και δεν υπήρχε ούτε ένα άδειο τραπέζι. Μιλάμε για sold out. Tο πιο σωστό είναι να πείτε πως οι Ελληνες ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ γιατί δεν θέλουν, όχι γιατί δεν έχουν...

ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Συνέταιρο δε βάζω κανέναν στη τσέπη μου.Τι δεν καταλαβαίνεις???

ΑΓΥΡΙΓΟΣ, ΘΕΟΣ !! ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΕΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ !!

ΠΟΙΑ ΤΑΒΕΡΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΧΑΣΑΠΟΤΑΒΕΡΝΕΣ ??? ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ, ΟΛΟΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ, Ο ΑΓΥΡΙΓΟΣ !! ΟΣΑ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΑΝ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ, ΛΟΥΜΠΕΝ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!!!! ΑΓΥΡΙΓΟΣ, ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ !!! ΜΟΝΟΝ ΑΓΥΡΙΓΟΣ, ΘΕΟΣ !! ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ, ΟΠΩΣ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ !!!!

DP

ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΠΕΣΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ Δ.Υ. ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΤΟΥΣ.

a.d.

και ειναι δειγμα φοροδοτικης ικανοτητας αυτο που περιγραφεις? Μαλιστα...Εκλεισες χριστουγεννα σε μια μπακαλοταβερνα με 12 ευρω το ατομο και αυτο ειναι ειδηση τωρα οτι οι Ελληνες δεν πληρωνουν εφορια γιατι δεν θελουν? δεν ειμαστε καλα μου φαινεται....για συνελθε λιγο....

Ετσι είναι

Nαι, πέρα από ένα μικρό ποσοστο ανθρώπων που δεν έχει, οι υπόλοιποι δίνουν αλλού αλλά όχι στην εφορία. Οντως σε πολλές περιπτώσεις, δεν θέλουν να δώσουν, όχι ότι δεν έχουν.

Με τόσους δημόσιους υπαλλήλους

και γραμματείς και φαρισαίους λογικό είναι.Χρημα γι’αυτούς υπάρχει.Και αυξήσεις παίρνουν και άδειες και όλα.Τα κορόιδα των 300 ευρώ να είναι καλά που δουλεύουν 15 ώρες την ημέρα για να τα βγάλουν πέρα για να τα ταΐζουν τους Καρανίκες του συστήματος.

χαχα

"χρέη που δημιούργησαν οι ιδιώτες". Εγώ πάλι λέω ότι τα χρέη τα δημιούργησε το κράτος που φορολογεί ότι γουστάρει, όσο γουστάρει.

Σοβαρά

Δηλαδή «Αγύριγο κεφάλι πριν 12 λεπτά» πλουτοκράτες ήταν όλες αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες πτυχιοπλαστογράφοι που μπαίναν στο δημόσιο για να κλέβουν, για να παίρνουν φακελάκια και να βάζουν μέσα το κράτος δεκάδες δις €(;;;).............................................................................................................................Πλουτοκράτες ήταν όλοι αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του δημοσίου που βγαίναν στη σύνταξη με 2.000€ και 3.000€ σύνταξη και εφάπαξ από 200.000€ και πάνω και μας κόστισαν και αυτοί πολλά ακόμα δεκάδες δις €(;;;).....................Και αυτοί που βγαίναν στη σύνταξη στα 35, στα 40 και στα 45 τους πόσα δις € μας κόστισαν(;;;)..................................................................................Και η ΔΕΞΙΑ και το ΚΕΝΤΡΟ και κυρίως η ΑΡΙΣΤΕΡΑ που πάντα απο το 1974 και μετά αντιπολιτευόταν τις κυβερνήσεις του πασοκ και της νδ με το να ζητά να παίρνουν πιο πολλά δανεικά και να τα δίνουν στους δημοσίους υπαλλήλους και να τους βγάζουν στη σύνταξη ...από την εφηβεία...............................................................................................Η χρεοκοπία δεν προήλθε...από την χρεοκοπία.Η αριστερά ήτανε που διαμαρτύρονταν για τις απολύσεις σε διάφορες εταιρείες και έκανε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας........................αλλά όταν απόλυε εργαζομένους ή άφηνε απλήρωτους εργαζομένους το κκε στις επιχειρήσεις του ή στο συριζα ...εκεί όλα καλά ε;;;

Αγύριγο κεφάλι

Με ΛΙΓΑ και απλά λόγια, έστω και εάν ΔΕΝ σε συμφέρει, διότι ως ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ δουλικά ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ σαν "κόμμα" ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ την ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ._____________Στα ΕΦΑΓΕ η Πλουτοκρατία, λέω!____________Το ...ΣΑΚΚΟΥΛΕΥΤΗΚΕΣ αυτό ή όχι; ____________Ο Στίγκλιτς του Κλίντον (των Καπιταλιστών) το ΕΙΠΕ!_______Όχι ...εγώ!.. ________Σε ...εκείνον να πας να κάνεις τις ..."επιστημονικές" σου ...ενστάσεις! (Στον Στίγλιτς!..).

@

Ναι, αλλά δόθηκε κοινωνικό μέρισμα!!! (Θα γίνει το σλόγκαν μου)... -Μα σου λήστεψε όλο το σπίτι. -Ναι, αλλά μου χάρισε μία καρέκλα.

Λιμενικος

Ας κανει ενα ελεγχο το κλιμακιο της εφοριας στους πελατες της Αραχωβας. Γιατροι, δικηγοροι, μηχανικοι, δημοσιογραφοι, επιχειρηματιες που δηλωνουν κατω απο 10.000 εισοδημα και κανουν ρεβεγιον στο Παρνασσο σε σαλε για μια βδομαδα. Δεν υπαρχουν φτωχοι, φοροφυγαδες ειναι

Γεωμέτρης

Αε πρόσεχες να διάβαζες στόκε. Κάτσε τώρα με 1.000€ μισθό, και άσε τους γιατρούς να κάνουν ζωάρα. Φτωχέ ...

επιχειρηματίας

Καλά κάνουμε,αν μπορείς κάντο και σύ.Και μόνο αυτή τη στιγμή που κάθομαι μπροστά στο τζάκι και βλέπω το χιόνι να πέφτει, η αξία είναι ανεκτίμητη.Θύματα μια ζωή θα σας γλεντάμε.Η ζωή θέλει τρόπο και όχι κόπο.

dim

να κανει και σε εσενα ελγχο για το ποσα παιρνεις το κεφαλι ανα λαθρομεταναστη?

ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΛΕΦΤΟΚΟΤΑΔΕΣ

ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΕΒΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΑΣ ΩΣ ΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης