Eurogroup: Με συστάσεις για τις καθυστερήσεις θα συνοδεύεται το «πράσινο φως» για τη μη περικοπή συντάξεων

eurogroup-1

Συνοπτική αναμένεται η εξέταση των καθυστερήσεων που εντόπισε η πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, αφού ο ιταλικός προϋπολογισμός βάζει σε δεύτερη μοίρα τη συζήτηση για τη χώρα μας

Την επίσημη τελική έγκριση για την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων και για την εφαρμογή των θετικών μέτρων, ύψους 910 εκατ. ευρώ, το 2019 θα λάβει στη σημερινή σύνοδο του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Παράλληλα, όμως, αναμένεται να δεχθεί και ήπιες συστάσεις για επιτάχυνση των εκκρεμών μεταμνημονιακών δράσεων, από τις οποίες εξαρτάται η απόδοση περίπου 600 εκατ. ευρώ στη χώρα μας τον Φεβρουάριο. Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος των κερδών που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.Η συνεχιζόμενη διένεξη μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019 και η προώθηση της περαιτέρω εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 14 Δεκεμβρίου, θα απορροφήσουν σήμερα το Eurogroup, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τη συζήτηση για τη χώρα μας. Όπως προανήγγειλε την περασμένη Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, «για όσες χώρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει εκφράσει επιφυλάξεις, όπως για την Ελλάδα, οι προϋπολογισμοί του 2019 θα εγκριθούν χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση». Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε, εξάλλου, ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι οριστική.Αφού επικεντρωθούν στην Ιταλία και στις υπόλοιπες χώρες των οποίων οι προϋπολογισμοί υπάρχει κίνδυνος να παρεκκλίνουν από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς (Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία) των οποίων οι προϋπολογισμοί παρεκκλίνουν από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν εν τάχει την πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας. Παρότι η έκθεση διαπιστώνει ότι καμία από τις 16 δεσμεύσεις που πρέπει να εφαρμοστούν έως το τέλος του έτους δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να χαλάσουν τη… χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στην Αθήνα και έτσι θα περιοριστούν σε συγκρατημένες συστάσεις. «Δεν αναμένουμε έντονη συζήτηση για την πρώτη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας… Στην επόμενη έκθεση θα δούμε κατά πόσον η μεταρρυθμιστική διάθεση συνεχίζεται στην Ελλάδα. Αυτό θα αξιολογηθεί τον Φεβρουάριο», επισήμανε ο προαναφερθείς αξιωματούχος της ευρωζώνης την Παρασκευή.Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας εξέφρασε την ανησυχία των ευρωπαϊκών θεσμών για τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις από δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και από κυβερνητικές εξαγγελίες για χιλιάδες νέες προσλήψεις στο Δημόσιο. Ακόμα κατέγραψε καθυστερήσεις, κυρίως στα εξής μέτωπα:

1. Χρονοδιαγράμματα ιδιωτικοποιήσεων έως τα τέλη του έτους, με έμφαση στο Ελληνικό

2. Στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές τράπεζες

3. Πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

4. Αναδιάρθρωση της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ)

5. Χαλάρωση των capital controls

6. Ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (e-justice).Επιπλέον, η Κομισιόν τόνισε ότι, ενόψει της δεύτερης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα εξής:

- Αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

- Αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και στον νόμο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών

- Στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

- Μεταφορά του Ολυμπιακού Σταδίου στο Υπερταμείο

- Επιλογή των Γενικών Γραμματέων και των γενικών διευθυντών των υπουργείων

- Ανάπτυξη του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας και των κεντρικού συστήματος προμηθειών για την υγεία και

- Υπουργικές αποφάσεις για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας περιβαλλοντικών υποδομών.Στη σημερινή συνεδρίαση θα δώσει το «παρών» και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο θα παρουσιάσει την ενδιάμεση έκθεσή του για την ευρωζώνη. Επίσης τα μέλη του Eurogroup θα ενημερωθούν για τα συμπεράσματα από την 5η επίσκεψη των τεχνοκρατών των ευρωπαϊκών θεσμών στην Κύπρο στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας της, ενώ τη δική τους έκθεση θα παρουσιάσουν τα στελέχη του ΔΝΤ. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την Ισπανία, όπου ολοκληρώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου η 10η αποστολή μεταπρογραμματικής εποπτείας.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

GEORGE

Π .Θ .Απλά είστε κίτρινος τύπος και η παραπληροφόρηση είναι το ιδανικό σας.

@

Τα ευρωπαικά αρπαχτικά αρχίζουν σιγά-σιγά και βρίσκουν καινούργιο κοσκινάκι να μαδήσουνε - την Ιταλία. Ομως οι Ιταλοί μπορεί να είναι "una faccia una razza", αλλά δοσίλογοι σαν τους δικούς μας τους πολιτικούς δεν είναι και στο τέλος τα ευρωπαικά κοράκια ..... θα τα κάνουν όλα γαργάρα γιατί η Ιταλία είναι "too big to fall!

αποκλειεται

καποιο λαθος κανετε,,,εγω εδω τους τελευταιους μηνες διαβαζα οτι τελικα θα κοπουν οι συνταξεις,,,

kostasv

ΠΘ 23/5/2018 "Ο ΕΝΦΙΑ μένει, η σφαγή στις συντάξεις συνεχίζεται: Αυτό είναι το «ολιστικό» σχέδιο ανάπτυξης" . Επειδή εκεί στο ΠΘ πέφτετε "πάντα μέσα" δεν μας δίνετε και τα 40 νούμερα του τζόκερ, για να παίξουμε με σιγουριά τα άλλα πέντε !!! *Ελπίζω να δημοσιευθεί.

Χαρούλα

Το κόψιμο των συντάξεων που πέρασαν με το νόμο Κατρούγκαλου Τσίπρας και δανειστές, στόχευε στη δημιουργία φοβικών συναισθημάτων στο λαό. Σκοπός τους το ξεπούλημα όλης της κρατικής περιουσίας. Σε αυτό συνεργάστηκαν τέλεια οι ξένοι και ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα. Εύγε παιδιά, μετά τους αρχαιολογικούς χώρους έρχεται και η σειρά του Ολυμπιακού Σταδίου. Υποτελής ο Τσίπρας για την καρέκλα, γνήσιος κομμουνιστής.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

CO2-emissions

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων Γιώργος Βασιλάκης μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 και στην εκπομπή CAR RADIO (καθημερινά 17.00) και στον Τάκη Τρακουσέλλη για την φημολογούμενη «απόσυρση» και για τα αντικίνητρα που θα επιβάλλει η ΕΕ για τη χρήση παλαιών αυτοκινήτων.

thomas-cook1

Ζάκυνθος, Κέρκυρα και Σκιάθος οι τρεις περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο άμεσα - Μεγάλο πρόβλημα μεσοπρόθεσμα για την Κρήτη - Τα τέσσερα ζήτηματα προς άμεση διευθέτηση

economy_ar

Η Ελλάδα μπαίνει ξανά στην επενδυτική ατζέντα των ξένων - «Ζεστό» χρήμα για το Ελληνικό €350 εκατ. από την οικογένεια Λάτση - Δύο μεγάλοι «παίκτες» για την Εθνική Ασφαλιστική - Τον Οκτώβριο πωλούνται πακέτα των ΕΛΠΕ και «Ελ. Βενιζέλος» - Βαρδινογιάννης, Μυτιληναίος και Κοπελούζος για τη ΔΕΠΑ - Ένα βήμα πριν την υπογραφή η πώληση της Nova στον Μαρινάκη - Τη Μινέρβα αγόρασε το fund του Δασκαλόπουλου - Η Blackstone αγόρασε 5 ξενοδοχεία της Louis Group

22