Deutsche Welle: Οριστική η μη περικοπή των συντάξεων

ec_building

Σύμφωνα με την DW, που επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, πρόκειται για κατάργηση και όχι για ακύρωση του μέτρου

Η μη περικοπή των συντάξεων και τα λεγόμενα θετικά μέτρα από το υπερπλεόνασμα θα εγκριθούν τη Δευτέρα από το Εurogroup χωρίς συζήτηση μέσω της τυπικής έγκρισης του ελληνικού προϋπολογισμού του 2019, μεταδίδει η Deutsche Welle, επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε για μια ακόμη φορά ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι οριστική, πρόκειται δηλαδή για κατάργηση του μέτρου.

«Για τις χώρες που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει εκφράσει επιφυλάξεις οι προϋπολογισμοί του 2019 θα εγκριθούν στο Εurogroup της 3ης Δεκεμβρίου χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση. Μεταξύ αυτών είναι η Ελλάδα» αναφέρει η DW.

Αντίθετα, συζήτηση θα γίνει για πέντε χώρες όπου υπάρχουν προβλήματα, και κυρίως για την Ιταλία, για την οποία ο αξιωματούχος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη, ωστόσο είναι πολύ πιθανό ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί μπορεί να αποφασίσουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία μη συμμόρφωσης εναντίον της χώρας αυτής.

Συμφωνα με την DW, το Eurogroup της Δευτέρας θα δώσει το πράσινο φως για ακύρωση του μέτρου περικοπής συντάξεων στην Ελλάδα. Για την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της eυρωζώνης θα έχουν μια συζήτηση με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Η εν λόγω έκθεση διαπιστώνει καποιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων, ωστόσο ερωτηθείς σχετικά ο αξιωματούχος είπε ότι δεν προβλέπει τη Δευτέρα έντονη συζήτηση για το θέμα αυτό, κάτι που αναμένει να γίνει στις αρχές του επόμενου έτους, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Εκτός από τους προϋπολογισμούς, οι υπουργοί θα προετοιμάσουν στη συνεδρίαση της Δευτέρας και τις πιθανές αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στις 13-14 Δεκεμβρίου για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Άγγελος

Κανείς δεν γνωρίζει τα ανταλλάγματα που έδωσε η Ελλάδα για να πείσει τους Γερμανούς κυρίως. Δεν ξύπνησε ξαφνικά το Βερολίνο λιγότερο σκληρό, κι όπως ξέρουν ακόμη και οι πέτρες «συναίνεση τζάμπα δεν υπάρχει». Οι δανειστές πήραν κάτι από την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που θα γραφτεί στην Ιστορία. Π.χ. η Γερμανία λένε ότι πήρε τη σιωπή της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Η Ευρώπη (και οι ΗΠΑ) πέτυχε να βρει μια κυβέρνηση που θα της έλυνε το ένα από τα δύο κορυφαία προβλήματα στα Βαλκάνια, το Μακεδονικό (έπεται αυτό του Κοσόβου). Η ελληνική κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να λύσει το θέμα του ονόματος και η συμφωνία των Πρεσπών εντάσσεται σ’ αυτά τα ανταλλάγματα. Τέλος, η τρόικα συνολικά πέτυχε να δεσμεύσει την Ελλάδα για πολλά – πολλά χρόνια, με ένα ιδιαίτερα σκληρό πρόγραμμα. Πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, μεγάλα πλεονάσματα μέχρι το 2060, δέσμευση δημόσιας περιουσίας για άλλα 98 χρόνια, σύνδεση των μέτρων απομείωσης του χρέους με την ανάπτυξη, στόχους – φωτιά για τα κόκκινα δάνεια κ.λπ. Επομένως αυτό που κάνουν οι δανειστές με το να συναινούν στο «ξήλωμα» ήδη ψηφισμένων μέτρων είναι απλά να αφήνουν την Ελλάδα να τρώει μόνη της τις σάρκες της. Εφόσον οι ίδιοι έχουν δεσμεύσεις για τήρηση των στόχων τους είναι αδιάφορο αν η κυβέρνηση δεν πληρώνει τις συντάξεις χιλιάδων που έχουν καταθέσει αιτήσεις. Ή αν έχει πετσοκόψει το ΠΔΕ ή αν δεν πληρώνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προκειμένου να εμφανίσει πλεονάσματα. Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, παρατηρεί: Με τον συμβιβασμό με τα Σκόπια στο ονοματολογικό διασφάλισε εύνοια σε διεθνές επίπεδο. Γεγονός που συνέβαλε στην έγκριση των Βρυξελλών στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019, παρά το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνει τις συμπεφωνημένες περικοπές συντάξεων. Όμως η ευχέρεια κινήσεων για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το πεδίο είναι περιορισμένη, μιας και για πολλά χρόνια ακόμα θα ισχύουν οι όροι των δανειστών για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Συριζοπουλο

Και κλαμα ο Κουλης!!

NRG

Οι συντάξεις έχουν κοπεί ήδη απο τον Κατρούγκαλο. Για την προσωπική διαφορά γινόταν το καραγκιοζιλίκι. Μην τα μπερδεύουμε

dimis6

έχετε λυσάξει κάποια μμε και κόμματα να κοπούν οι συντάξεις...την εξουσία να πάρετε και ας καεί το πελεκούδι

....

Και αντε εκει στη νουδου να βρουν αλλο αφηγημα....φτου και απ την αρχη. Και να πετύχενε και κανα αφηγημα να λέγαμε...ολα τους παν κατα βλακαηδώνη!

Σκλάβος Τσίπρας

Οι Γερμανοί θα στηρίξουν το σκλαβάκι τους μέχρι τέλους. Τέτοιο κανίς η Μέρκελ που θα ξαναβρεί; Τα ξεπουλάει όλα, τα κάνει όλα και συμφέρει.

Τελεια

Συντάξεις για την εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Μακεδονίας ... μαυρο κόλπο ... (κατά τη γνώμη μου).

ΚΛΑΙΩ

2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΖΑΜΠΑ 300 ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΑΥΤΙΑ...ΤΖΑΜΠΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ ΓΕΡΩΝ

nick

Πάλι θα σε μαυρίσουμε Τσίπρα, μας έκοψες τις μισές επικουρικές, αύξησες τις παρακρατήσεις και μας είπες ψέματα για 13 & 14η σύνταξη.

Νάγια Οικονόμου

Ποιοι θα τη πληρώσουν... άγνωστο...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης