Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι κινδυνεύουν από την παραγραφή

Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι κινδυνεύουν από την παραγραφή

Τι πρέπει να προσέξουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα

sidaxi-ou1
Με δυο ταχύτητες «τρέχει» η παραγραφή των αναδρομικών για τους συνταξιούχους. Το ζήτημα της παραγραφής έχει θέση – κλειδί για την τύχη αξιώσεων που εγείρονται σήμερα, καθώς μπορεί να επηρεάσει το ύψος των αναδρομικών από τα κομμένα δώρα και τις συντάξεις.

Οι σημερινές αγωγές ανατρέχουν στην περίοδο από τον Ιούλιο του 2015 και μετά, δηλαδή σε μια χρονική περίοδο που μετρά ήδη 3,5 χρόνια. Σε θέση υψηλού κινδύνου βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, επειδή την διαχωριστική γραμμή θέτει το αν ο συνταξιούχος προέρχεται από το Δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι οι συνταξιούχοι πρέπει να προσέξουν τα εξής :

Ασφαλισμένοι του Ιδιωτικού τομέα:

 Συγκλίνουσες νομικές απόψεις καταλήγουν πως για όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα οι αξιώσεις έναντι των πρ. Ταμείων παραγράφονται μετά από παρέλευση 5ετίας.

Συνεπώς για τους προερχόμενους από πρ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ δεν συντρέχει λόγος πίεσης για την υποβολή της αίτησης ή πολύ περισσότερο για κατάθεση αγωγής. Με βάση την παραγραφή, οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα μπορούν να ζητήσουν πίσω ποσά από τον Νοέμβρη του 2013 μέχρι και σήμερα (5 χρόνια).

Επειδή όμως η απόφαση του ΣτΕ είπε «όχι» για λόγους δημοσίου συμφέροντος στα αναδρομικά από το 2012 μέχρι και τον Ιούνιο του 2015, οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα μετρούν ήδη 3,5 χρόνια (Ιούλιος 2015 – Νοέμβριος 2018) από την επίμαχη 5ετια.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης