Η ΕΕ καλεί την Κίνα να βοηθήσει στη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Η ΕΕ καλεί την Κίνα να βοηθήσει στη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ κάλεσε την Κίνα να κάνει παραχωρήσεις – Σε αντίθεση περίπτωση, οι ΗΠΑ ενδέχεται να γυρίσουν την πλάτη στο σημερινό σύστημα 

19213173
Παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) ζητούν οι Βρυξέλλες από το Πεκίνο, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να γυρίσουν την πλάτη στο σημερινό σύστημα.

Όπως ανέφερε σε συνέδριο στο Παρίσι η Ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ, το Πεκίνο έχει κερδίσει πολλά από το σύστημα του ΠΟΕ και ως εκ τούτου «καλούμε την Κίνα να συνταχθεί στο πλευρό μας για τη μεταρρύθμιση και επικαιροποίηση του συστήματος, για τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού», είπε. «Διαφορετικά οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν τους δικούς τους κανόνες έξω από το σύστημα», δήλωσε ο Μάλμστρομ.

Ο ΠΟΕ έχει αναλάβει την εποπτεία του διεθνούς εμπορίου από το 1995, καθώς επιτρέπει στα μέλη του να αμφισβητούν ο ένας τις εμπορικές πρακτικές του άλλου και επιβάλλοντάς τους διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις πολιτικές τους ενώ τα αναγκάζει να διατηρούν τους δασμούς και τις επιχορηγήσεις εντός των συμφωνηθέντων επιπέδων.

Ωστόσο, από τη σύστασή του έχουν γίνει πολύ λίγες μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου, ο οργανισμός δεν λειτουργεί με τρόπο που αποτυπώνει την οικονομική άνθηση της Κίνας, δημιουργώντας τριγμούς με τις ΗΠΑ που υποστηρίζουν ότι η Κίνα «δεν παίζει τίμια» δίνοντας στις κρατικές εταιρίες παράνομες επιδοτήσεις και κλέβοντας τεχνολογία.

Ο Τραμπ απειλεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον ΠΟΕ

Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Πεκίνου Γουανγκ Γι έχει δηλώσει ότι η Κίνα στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ προκειμένου ο οργανισμός να καταστεί πιο δίκαιος και πιο αποτελεσματικός.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να αποσύρει τη χώρα του από τον ΠΟΕ εάν ο οργανισμός δεν «αναδιαμορφωθεί». Παράλληλα, η Ουάσινγκτον έχει μπλοκάρει διορισμούς δικαστών στον ΠΟΕ, προκαλώντας μια κρίση που δημιουργεί τον κίνδυνο να παραλύσει το σύστημα διακανονισμού των εμπορικών διαφορών και γενικότερα ο οργανισμός.

Η Μάλμστρομ δήλωσε ότι το σύστημα διαφωνιών βρίσκεται σε ολισθηρό έδαφος. «Ένα λάθος βήμα εδώ και θα μπορούσε γρήγορα να οδηγήσει στην κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος που βασίζεται σε κανόνες», δήλωσε. «Χωρίς αυτό, θα υπήρχε αναρχία, δεν θα υπήρχε τάξη, και όλοι θα ήμασταν χαμένοι. Και οι φτωχότερες χώρες θα ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος. Και θα χάναμε ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για να διασφαλίζει σταθερότητα για γενεές».

Μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι με τίτλο «Ένας ΠΟΕ για τον 21ο Αιώνα», η Μάλμστρομ δήλωσε ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν εντός του ΠΟΕ, αλλά απαιτούν πολιτική ώθηση από τις χώρες της Ομάδας των 7 (G7) και των 20 (G20). Η ΕΕ έχει καταθέσει πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ και σχεδιάζει να την παρουσιάσει στη συνεδρίαση της G20 στο Μπουένος Άιρες σε δύο εβδομάδες, δήλωσε η Επίτροπος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης