Βρετανία: «Βουτιά» για τη στερλίνα μετά τις παραιτήσεις υπουργών

english-pound

Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε κατά 1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2839 και κατά 1,3% έναντι του ευρώ στις 88,23 πένες - Η στερλίνα βρίσκεται στα πιο χαμηλά επίπεδα από τον Ιούνιο του 2017 

Βουτιά σημείωσε η στερλίνα έναντι του δολαρίου σήμερα το πρωί μετά την παραίτηση τεσσάρων υπουργών (μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ), κλιμακώνοντας τις πιέσεις στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC.

Μετά τις παραιτήσεις, η στερλίνα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών.

Η παραίτηση Ράαμπ έριξε τη στερλίνα

Ειδικότερα, μετά την παραίτηση του Ντόμινικ Ράαμπ, o οποίος αποχώρησε από την βρετανική κυβέρνηση διαμαρτυρόμενος κατά του σχεδίου συμφωνίας της Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, η λίρα υποχώρησε κατά 1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2839 και κατά 1,3% έναντι του ευρώ στις 88,23 πένες.

Λίγο αργότερα, η υποχώρηση έφτασε στο 1,9%, το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2017, στο 1,2789 $. Το δεκαετές ομόλογο υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,41%.

Αντίθετα, τα ασφάλιστρα αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου, που εξασφαλίζουν το χρέος των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα ετών.

«Η παραίτηση του Ράαμπ απλά τώρα αλλάζει το παιχνίδι. Δύσκολο να είναι κανείς αισιόδοξος για τη βρετανική λίρα βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Τζόρνταν Ρότσεστερ, αναλυτής στη Nomura. Οι επενδυτές δεν αποκλείουν αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας το προσεχές έτος, ενώ η αποχώρηση του Ρααμπ προκαλεί φόβους για ανταρσία κατά της Μέι, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο την πιθανότητα της Βρετανίας να πραγματοποιήσει Brexit με συμφωνία.

«Από την άλλη μεριά όμως η Τερέζα Μέι έχει επιβιώσει από πολύ χειρότερες καταστάσεις. Το θέμα είναι εάν θα ακολουθήσει κύμα παραιτήσεων (από υπουργούς)», πρόσθεσε ο Τζόρνταν Ρότσεστερ. 
lira

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Ώπα ρε μεγαλε

Είπαμε βουτιά 1% και συ τους κατέταξε σε οικονομία Ουγκάντα και βγάλε.. χαλαρά.. δε βυθίζεται έτσι εύκολα ή χώρα της ΝΤΠ

κ. Πρόεδρε, Πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας όπως αυτές

απορρέουν από το σύνταγμα.__________________ Η «Δημοκρατία» μας διολισθαίνει και μετατρέπεται σε αυταρχικό καθεστώς. Οι Σκοπιανοί δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Το άκυρο δημοψήφισμά τους, σύμφωνα με το άρθρο 73 του συντάγματός τους, το βάπτισαν έγκυρο και συμβουλευτικό. Συνεχίζουν την συνταγματική αναθεώρηση του συντάγματός τους προβαίνοντες σε μονομερείς εκπτώσεις που επιβεβαιώνουν τις επεκτατικές τους βλέψεις εις βάρος της Ελλάδος αντί να τις εξαλείψουν όπως είχαν υποχρέωση. Χαρακτηριστική περίπτωση η μη αλλαγή του άρθρου 36 του συντάγματός τους που όχι μόνον επιβεβαιώνει τις επεκτατικές βλέψεις τους εις βάρος τηγκα Ελλάδος αλλά τις δίνει και ιστορικό βάθος. Το ίδιο παρατηρείται και στο άρθρο 49 με το οποίο έμμεσα προωθούν την ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα. Η Ελληνική κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα ιδεολογήματά της, και τις δεσμεύσεις της, αδυνατεί να αντιδράσει, και να κηρύξει άκυρη την συμφωνία (ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΈΣ ΕΝΏΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ)

Καλή εξέλιξη

Όσο πιο χαμηλά πέφτει η στερλίνα, τόσο μειώνονται οι μισθοί των Βρετανών και τόσο πιο ανταγωνιστική γίνεται η οικονομία τους. Η Βρετανία είναι πολύ ακριβή, άρα οι μισθοί πρέπει να μειωθούν κατά 20-30% για να επιβιώσουν εκτός ΕΕ. Αυτό θα γίνει και μάλιστα σύντομα από ότι γράφουν οι αναλυτές. Βέβαια δεν είναι αυτό που περίμεναν όσοι ψήφισαν brexit, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία για την οικονομία

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης