Πρώτη αποχώρηση λόγω Brexit: Παραιτήθηκε ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας

Πρώτη αποχώρηση λόγω Brexit: Παραιτήθηκε ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας

Μεγάλη διάσπαση του κυβερνητικού σχήματος: 10 υπουργοί αντιτάχθηκαν στο προωθούμενο deal

may_main01
Μία βαθιά ανάσα πήρε η Τερέζα Μέι, αφού κατάφερε χθες να αποσπάσει τη συναίνεση του υπουργικού συμβουλίου για το προσχέδιο του Brexit, στο οποίο κατέληξαν Βρετανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα: την ώρα που έβαζε τις τελευταίες της πινελιές στη σημερινή της ομιλία στο κοινοβούλιο, ήρθε η πρώτη υπουργική παραίτηση.

Προειδοποιώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «αξίζει καλύτερα πράγματα» από αυτό που προσφέρει η συμφωνία, ο υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Shailesh Vara ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι παραιτείται.

Υπενθυμίζεται ότι ο Vara είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια στο δημοψήφισμα του 2016.

Κλείσιμο
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Daily Mail», η Μέι φοβάται τώρα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παραιτήσεις..

Λίγες ώρες μετά την μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η Συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε τον αέρα της νικήτριας, όμως ήξερε ότι δεν πρέπει να επαναπαύεται.

Εκτός από τον υπουργό της Βορείου Ιρλανδίας, δύο ακόμη υπουργοί της Μέι, η Penny Mordaunt και η Esther McVey, είναι έτοιμες να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC.

Η Συντηρητική πρωθυπουργός θα μπορούσε να επιβιώσει με ή δύο παραιτήσεις υπουργών όχι όμως με περισσότερες.

Τουλάχιστον το 1/3 των υπουργών και υφυπουργών της Μέι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τη συμφωνία, όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο BBC.

Οι δέκα «αντάρτες» της Μέι, υπουργοί και υφυπουργοί, που μπορούν να της σκάψουν το λάκκο είναι: ΝτDominic Raab, Penny Murdaunt, Sajid Javid Jeremy Hunt, Gavin Williamson, Andrea Leadson, Liam Fox, Chris Grayling, Esther McVey, David Mundell.

Κυρίως οι Brexiteers των Τόρηδων ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί στη συμφωνία, όπως σχολιάζουν τα βρετανικά ΜΜΕ. Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι συγκαλεί ειδική σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για το Brexit στις 25 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι, μέχρι την διεξαγωγή της συνόδου κορυφή, η συμφωνία δεν θα αντέξει...


Τι προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit

Στη δημοσιότητα δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit.

Στο επίμαχο κείμενο, μεταξύ άλλων, καθορίζεται ο τρόπος πρόσβασης των βρετανικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην ενιαία αγορά της Ε.Ε., ο οποίος θα κινείται στα πρότυπα των αμερικανικών και ιαπωνικών εταιρειών.

Πρόκειται, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, για μία «αποδυναμωμένη σχέση», η οποία είναι και ο «καλύτερος διακανονισμός που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το Λονδίνο».

Στο πλαίσιο αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο θα κληθεί να υλοποιήσει μία σειρά δεσμεύσεων, οι οποίες θα αφορούν:

τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας
τη διασφάλιση της ακεραιότητας της αγοράς
την προστασία των επενδυτών
την εξασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού
Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα κανονιστικά και λειτουργικά συστήματα, αλλά και στην αυτονομία της διαδικασίας λήψης εταιρικών αποφάσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης