Αλαλούμ -και καψόνι- άνευ προηγουμένου με τις δηλώσεις Ε1 των συνταξιούχων

syntaksiouxoi_main02

Χωρίς καμία ενημέρωση άλλαξαν τις βεβαιώσεις αποδοχών του Γενικού Λογιστηρίου-  Κίνδυνος για πρόστιμα και έξτρα φόρους για όσους υπέβαλαν ήδη την φορολογική τους δήλωση

Το μπάχαλο του ΕΦΚΑ απειλεί να τινάξει στον αέρα και τις φορολογικές δηλώσεις Ε1, καθώς ούτε το Κράτος δεν μπορεί να υπολογίσει σωστά τι χρήματα πήραν το 2017 οι συνταξιούχοι και τι φόρο πρέπει να πληρώσουν φέτος.


Αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, συνταξιούχοι του δημοσίου διαπιστώνουν ότι άλλαξε η βεβαίωση αποδοχών που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γενικού Λοιγστηρίου του Κράτους, για τα εισοδήματα του 2017. Αλλάζοντας τα ποσά στην βεβαίωση αποδοχών, αλλάζει και το φορολογητέο εισόδημα που δηλώνεται στο φετινό Ε1.


Διασταυρωμένες πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά και από την Γενική Γραμματεία Πληρφοροριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν ότι όντως “έγιναν αλλαγές στα εκκαθαριστικά κάποιων συνταξιούχων του δημοσίου”. Ουδείς γνώριζε να πει όμως γιατί και για ποιους έγιναν οι αλλαγές αυτές. Παρέπεμπαν μόνον στο υπουργείο Εργασίας, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου έχουν “μετακομίσει” εδώ και ένα μήνα στον ΕΦΚΑ.Επί της ουσίας, το σίγουρο είναι ότι οι υπηρεσίες Συντάξεων του Δημοσίου εξέδωσαν λάθος βεβαιώσεις. Κανείς δεν λέει προς το παρόν εάν τα λάθη αφορούσαν ή όχι τα αναδρομικά ή τα έκτακτα μερίσματα που πήραν κάποιοι συνταξιούχοι. Οι ίδιες πηγές δεν ήξεραν επίσης εάν το νέο ποσό της Βεβαίωσης είναι διαφορετικό από αυτό που έχει προσυμπληρωθεί στην δήλωση Ε1 και εμφανίζεται και στην Ενημέρωση Αποδοχών 2017 στην ιστοσελίδα του Taxisnet. Επιπλέον δεν γνώριζαν εάν θα ειδοποιηθούν με κάποιον τρόπο όσοι έχουν υποστεί αλλαγή Βεβαίωσης για τις συντάξεις του 2017. Ούτε γνώριζαν όμως τι φόρο θα πληρώσουν τελικά όσοι έκαναν ήδη δήλωση Ε1 με βάση τις λάθος βεβαιώσεις που είχαν εκδοθεί. Δεν ήξεραν όμως και αν θα πληρώσουν πρόστιμο όσοι τυχόν σπεύσουν αμέσως τώρα να κάνουν διόρθωση της δήλωσης που έχουν ήδη υποβάλει, αφού το Taxisnet δεν δέχεται ακόμη τροποποιητικές δηλώσεις. Ούτε φυσικά αν και πώς μπορεί να διαγραφούν τα πρόστιμα, σε μια τέτοια περίπτωση.


Στην ουσία πρόκειται για έναν άνευ προηγουμένου “καψόνι” του κράτους στους συνταξιούχους καθώς:

-υπερήλικες φορολογούμενοι ή οι λογιστές ή όποιους τους εξυπηρετεί θα πρέπει να ελέγξουν μέσω ίντερνετ αν άλλαξε η βεβαίωση αποδοχών που είχε εκδοθεί και αναρτηθεί στην “προσωποποιημένη πληροφόρηση συνταξιούχων”, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών (minfin.gr)

-κάποιοι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν ξαφνικά πως εμφανίζονται να πήραν περισσότερα ή λιγότερα, σε σχέση με όσα έδειχνε η προηγούμενη Βεβαίωση Αποδοχών από συντάξεις, χωρίς να ξέρουν πού ήταν το λάθος και ποια βεβαίωση είναι τελικά η σωστή. Με βάση όμως την τελευταία Βεβαίωση, θα πρέπει να συντάξουν και δήλωση φόρου εισοδήματος Ε1, με αποτέλεσμα να προκύπτει μεγαλύτερος ή μικρότερος φόρος, σε σχέση με την προηγούμενη Βεβαιώση Αποδοχών που είχε αναρτηθεί.

-όσο δεν αποσαφηνίζεται πού έχει γίνει λάθος, δεν γίνεται σαφές και εάν το πρόβλημα αφορά μόνον συνταξιούχους Δημοσίου ή τα ίδια λάθη έχουν γίνει και σε συνταξιούχους άλλων Ταμείων -ή και εν ενεργεία υπαλλήλων του δημοσίου ακόμα.

-όσοι συνταξιούχοι έχουν ήδη υποβάλει δήλωση Ε1 (συνολικά έχουν καταθέσει την δήλωσή τους ως τώρα 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά) πρέπει να μην εφησυχάζουν αλλά να ελέγξουν από μόνοι τους -αφού δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ή ειδοποίηση προς το παρόν- μήπως πρέπει να αλλάξουν την δήλωση που κατέθεσαν.

-όσοι διαπιστώσουν ότι υπάρχουν διαφορές με βάση την νέα Βεβαίωση Αποδοχών, το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να καταθέσουν τροποποιητική δήλωση.

-αν την υποβάλουν όμως άμεσα τώρα, το σύστημα Taxisnet τις δέχεται επιβάλλοντας πρόστιμο. Το πρόστιμο μπορεί, θεωρητικά, να διαγραφεί εκ των υστέρων από την ΑΑΔΕ, αλλά ούτε για αυτό υπάρχει επίσημη ενημέρωση ή δέσμευση.

-αν δεν θέλουν να μπλέξουν με τα πρόστιμα, μπορούν να περιμένουν πότε θα ανοίξει το Taxisnet για τις τροποποιητικές δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει μέσα στο κατακαλόκαιρο να έχουν την έγνοια τους να κάνουν ξανά φορολογική δήλωση, πριν λήξει η προθεσμία για τις τροποποιητικές δηλώσεις, γιατί τότε απειλούνται και πάλι με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.


Και όλα αυτά γίνονται καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες Συντάξεων που εκδίδουν τις Βεβαιώσεις ​​Αποδοχών μεταφέρθηκαν τον Μάιο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών στον ΕΦΚΑ, αλλά αναρτούν ακόμα τις Βεβαιώσεις αυτές στο site του Υπουργείου​​ Οικονομικών που υποστηρίζεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων​​, ενώ αποστέλουν τα σχετικά​​ στοιχεία και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που τα αναρτά στην ιστοσελίδα των φορολογικών δηλώσεων στο Taxisnet ​​για να υπολογιστεί και να εκδοθεί το εκκαθαριστικό πληρωμής του φόρου. Και ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες της ΓΓΠΣ που ενημερώνουν ​​το Taxisnet δεν ξέρουν ποιους να ενημερώσουν για τις αλλαγές, πού οφείλονται οι αλλαγές ή αν θα υπάρξουν και άλλες και για άλλους, ούτε όμως και πώς θα διορθώσουν τα λάθη του Κράτους οι συνεπείς φορολογούμενοι​​ που έχουν κάνει ήδη τις δηλώσεις τους!​

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Ήτανε δίκιο

και έγινε πράξη...

Νικ

τουλάχιστον γίνεται για πρώτη φορά. Άχρηστοι.

Πάνος

Η κυβέρνηση Τσίπρα δημιουργεί αλαλούμ με τις μπίζνες που κάνει με ιδιωτικές εταιρίες, παρακάμπτει το επίσημο κράτος λειτουργεί με πληρωμένα απο εμάς παραμάγαζα. Το ίδιο έκανε και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων, χρησιμοποίησε ιδιώτες, οι οποίοι χωρίς τα στοιχεία των ταμείων, χρησιμοποίησε μόνο τους Η/Υ για να βγάλει περικοπές 1.8 δις ευρώ για το 2019 εκτοξεύοντας και τις προσωπικές διάφορες στα 4.8 δις €. Άρα, δημιούργησαν και το λίπος για νέες περικοπές στο μέλλον, εκτός του 18 % που θα εφαρμοστεί το 2019.

Νίκος

Τα οικονομικά προβλήματα αφορούν μόνο τα 2.500.000 συνταξιούχων, το 1.500.000 ανέργων, τα 3.000.000 ιδιωτικών+δημόσιων υπαλλήλων, διότι για το 1.000.000 επιχειρηματιών-επαγγελματιών βλέπουμε πολυτελείς κύριες-εξοχικές κατοικίες, πανάκριβα αυτοκίνητα-σκάφη, πολυέξοδες διακοπές-ψυχαγωγίες, πολυδάπανη ένδυση-υπόδηση, μεγάλες περιουσίες-καταθέσεις, Όλα καλά.

Τα γέλια του πλανήτη γισ τα ελληνικά φορολογικά χάλια

Φαντάζονται οι πολίτες ότι όλσ αυτά τα χρόνια της φοροηλεκτρονικής έντασης έγινε κάτι ουσιαστικό για την Ελλάδα λειτουργικά??? Τπ μόνο που ενδιέφερε το κράτος και όσους το καταλαμβάνουν είναι η σκόπιμη θολούρα για τον καταλογισμό απροσδιόριστων αυξημένων φόρων ( όσα τους λείπουν κάθε φορά).Και για να μην ελεγχθεί το σύστημα αρπαγής μέσω φόρων επέβαλλαν υποχρεωτική ηλεκτρονικοποίηση ακόμα και στις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων. Πουθενά στον κόσμο δεν γίνεται αυτό. Γελάγανε οι Αμερικάνοι όταν μάθανε την υποχρεωτικότητα υποβολής ηλεκτρονικά φορολογικών δηλώσεων. Ότι θέλουν στέλνουν ηλεκτρονικά ότι θέλουν φορολογούν εκαθαριστικά μηνιαία δεν εκδίδουν ιδιαίτερα σε συνταξιούχους ότι θέλουν υπολογίζουν ώς ενφια , ότι αξίες ακινήτων θέλουν βάζουν και τις παίρνουν πίσω και τις ξαναβάζουν, ενφια δεν μπορεί ο πολίτης να υπολογίσει αλλά καλείται να πληρώσει ότι του στέλνουν , η έκτακτη εισφορά έγινε μόνιμη διπλή φορολόγηση , και καλά οι πολιτικοί λιυ καταλαμβάνουν το κράτος. Οι ανώτατοι συνταγματικοί πολιτειακοί άρχοντες τελευταία από το 2010 δεν βλέπουν τίποτα.Δεν υπάρχει συνταγματική τάξη που να αποτρέπει την αδιαφάνεια λειτουργίας του κράτους και την αποτροπή διπλής φορολόγησης έστω??? Η αθλιότητα με την πτώση των αντικειμενικών αξιων που τις πήραν πίσω δεν είναι κρατικός πολιτικός συνταγματικός τραμπουκισμός. Η αθλιότητα της σδιαφανούς αποστολής ηλεκτρονικά των εισοδημάτων για φορολόγηση , χωρίς την ενημέρωση του πολίτη δεν είναι τραμπουκισμός.??? Οι λαλίστατοι συνταγματολόγοι που υπήρξαν και πιλιτικοί κομματικά κρατικά συμετέχοντες δεν ξέρουν τίποτα.?? Γελάνε στις χώρες του εξωτερικού σε πολλές χώρες με τις αθλιότητες ( επί λέξι) του ελληνικού κράτους σε βάρος των πολιτών ,οταν μαθαίνουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Και Γερμανός πολίτης ενήμερος είπε: για πολίτες στην Ελλάδα που ζούν για να αγοράζουν φόρους .Στην ΗΠΑ οι ενεργοί πολίτες της εργασίας χασκογελάνε με το πώς επιβάλλει το κράτος της Ελλάδος κρυφά τους φόρους.Το ίδιο και στην Αυστραλία.Και σπό πολίτη απ το Λουρέντζο Μαρκές της Μοζαμβίκης το ίδιο άκούστηκε.

Βασίλης

Το χάος μόλις τώρα άρχισε για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Το τι θα προκύψει από την υπαγωγή τους στον ΕΦΚΑ δεν μπορούν να το φανταστούν.

τακης

Γιατι το α 21 ανοιξε .ολο αυριο και αυριο ειναι οι ξεφτιλες

Τι έκπληξη. Αναλαμβάνει ο Κυριάκος.

Φωτό, χαρακτηριστικά απολίτιστου λαού όχλου, που την πέφτει σε μια υπάλληλο του δημοσίου. Τι έκπληξη, στο τέλος το πλήθος θα φύγει επιβεβαιώνοντας τις προκαταλήψεις τους, γιατί δεν τις έμεινε τίποτα άλλο, από το να δηλώσει πιεσμένα μπερδεμένη, αναρμόδια και να τους γράψει στα αρ... της.

Ιάσων

Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη.

Τιμημενα γηρατεια

Δεν λυπαμαι καθολου,την γιαγια κ τον παπου που ξαναψηφισαν το γελαστο παιδι,εν μεσω καπιταλ κοντρολς.

Αντιγκασμας

Ακριβως ετσι. Μη σου πω οτι στη γειτονια μερικους που ξερω τους ψιλοτρολαρω κι ολας. Αν ηταν μικροτεροι θα ετρωγαν το δουλεμα της αρκουδας αλλα τωρα λογω της ηλικιας τους, ειμαι πιο μαζεμενος.

Λογιστάκος

Είναι πλέον όχι απλά ανάγκη , αλλά υποχρέωση της Φορολογικής Διοίκησης και του ΓΓ κ.Πιτσιλή να ορίσει ΝΕΕΣ ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

staikouas0

Ο υπ. Οικονομικών χαρακτηρίζει «βασική προτεραιότητα» τη φορολογική μεταρρύθμιση - Τον Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο για μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, η πλήρης άρση των capital controls και η αποπληρωμή του 1/3 του χρέους προς το ΔΝΤ

24
FOROI_AUTO

Ακόμα μία επιβεβαίωση για το newsauto.gr! Το ρεπορτάζ μας απο τις 8 Αυγούστου, που ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προτίθεται σε κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης -και κατα προέκταση του... ηλιθίου φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα +2.0lt αυτοκινήτων- επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά δια στόματος του Κυβερνητικού εκπροσώπου...

gerapetritis

Τα τρία σημεία κλειδιά του κυβερνητικού σχεδίου περιλαμβάνουν την απελευθέρωση του επενδυτικού δυναμικού, τη συγκράτηση και τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

1
120-doseis

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση των οφειλών με βάση τη ρύθμιση - Αυξημένο ενδιαφέρον μετά τις βελτιώσεις που έγιναν στα τέλη του Ιουλίου - Οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση

9