Τις ευθύνες σε άλλους ρίχνει ο Αποστόλου μετά το φιάσκο στο πρόγραμμα προώθησης της φέτας

Τις ευθύνες σε άλλους ρίχνει ο Αποστόλου μετά το φιάσκο στο πρόγραμμα προώθησης της φέτας

Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις είχαν αποτέλεσμα να χαθεί η προθεσμία για χρηματοδότηση 4,6 εκατ. ευρώ για την προώθηση του εθνικού τυριού- Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ρίχνει την ευθύνη στον οργανισμό Δήμητρα και δέχεται τις παραιτήσεις των κορυφαίων στελεχών του  

apostolou
Δεκτές έκανε τις παραιτήσεις του προέδρου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Γιώργου Καρέτσου, και του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού, Αθανάσιου Βλάχου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα σχετικά με την αγορά του γάλακτος. Αφορμή των παραιτήσεων ήταν η απώλεια της προθεσμίας της παράτασης, που ήταν η 13η Μαΐου, σχετικά με τη σύναψη συμβάσεων για το πρόγραμμα Προώθησης της Φέτας ΠΟΠ «Feta PDO. Let's get real!» στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και σε τρίτες χώρες, ύψους 4,6 εκατ. ευρώ.

«Αποδεχόμαστε τις παραιτήσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου που μου έχουν ήδη υποβληθεί» είπε σχετικά ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για να μη χαθεί το πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι οι προθεσμίες για τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα χάθηκαν λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και κωλυσιεργιών μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου του κ.Αποστόλου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε, επίσης, στις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά του υπουργείου για την ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Όπως αποκάλυψε, την ερχόμενη Παρασκευή 18 Μαϊου οι δικαιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους τα ποσά από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για το 2017.


Ο υπουργός σημείωσε πως τα συνολικά ποσά της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το 2017 ανήλθαν σε 87,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 47,5 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν οι δικαιούχοι σε 49.500 το 2017 έναντι 33.000 το 2016. Για τους αιγοπροβατοτρόφους η ενίσχυση αυξήθηκε από τα 6,2 ευρώ ανά ζώο, σε 9,7 ευρώ ανά ζώο, ενώ για τους τους αγελαδοτρόφους αυξάνεται στα 192,5 ευρώ ανά ζώο για το 2017, έναντι των 140 ευρώ που ήταν το 2016, πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Ακόμη, ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε δέσμη μέτρων σχετικά με τον αποτελεσματικότερο και εντατικότερο έλεγχο της αγοράς. Όπως είπε, έχει δώσει ήδη εντολή για «άμεση εντολή της υπουργικής απόφασης του 2011 για το ΑΡΤΕΜΙΣ, ώστε να γίνεται άμεση καταγραφή και διασύνδεση με το ΟΣΔΕ και να δηλώνεται ο αριθμός των προβάτων, του κωδικού των ενωτίων των ζώων και η θέση του στάβλου».



Τόνισε, δε, πως θα γίνει άμεση επικαιροποίηση των μητρώων κτηνιατρικής και ζήτησε διασύνδεση του Συντονιστικού Κέντρου Καταπολέμησης της Απάτης (ΣΥΚΑΠ) με το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ. «Το γάλα που παρέδωσε ο κτηνοτρόφος θα είναι σε αντιστοιχία με το γάλα που παράγουν τα ζώα του» επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «θα γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι σε όλη την αλυσίδα παραγωγής γάλακτος και στο γάλα που εισάγεται από γειτονικές χώρες τις Βαλκανικής».



Ο υπουργός υπογράμμισε ότι θα γίνεται διασταύρωση με παραστατικά ΑΦΜ, καταγραφή εισαγωγέων εμπόρων χονδρικής με μικτά κλιμάκια ΕΦΕΤ-ΕΛΓΟ, ορκωτούς λογιστές, ΣΔΟΕ, θα ελέγχονται οι κινήσεις λογαριασμών σχετικά με αγορές-πωλήσεις γάλακτος και προϊόντων γάλακτος, ενώ εξήγγειλε αυστηρότερους ελέγχους στην ιχνηλασιμότητα στα τυροκομεία.



Το προσωπικό στον ΕΛΓΟ, τον ΕΦΕΤ και στις περιφέρειες δεν επαρκεί υποστήριξε και σημείωσε ότι θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού ελέγχου από τις εισφορές του ΑΡΤΕΜΙΣ που συγκεντρώνει ο ΕΛΓΟ. «Κατατίθεται άμεσα τροπολογία στον Ν. 4235/2014 για τις κυρώσεις, ώστε να γίνουν πιο αυστηρές» πρόσθεσε.



Ο κ. Αποστόλου ξεκαθάρισε ότι «οι ποσότητες γάλακτος που εισέρχονται στη χώρα βάσει του τελωνειακού κώδικα της ΕΕ από τη στιγμή που μεταποιούνται ουσιωδώς στη χώρα μας, το τελικώς παραγόμενο θερμικά επεξεργασμένο γάλα ή γαλακτοκομικό προϊόν χαρακτηρίζεται ελληνικό προϊόν». Ωστόσο, από την πλευρά του υπουργείου« έχει θεσπιστεί ο νόμος 4492/2017, ο οποίος υποχρεώνει την αναγραφή προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με σκοπό να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της διαφάνειας της αγοράς και της αποφυγής παραπλάνησης του καταναλωτή».



Σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού, σημείωσε ότι το υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει στην τιμή του γάλακτος και των κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς αυτή «διαμορφώνεται ελεύθερα, με βάση την προσφορά και τη ζήτηση και δεν υπάρχει δυνατότητα κρατικής παρέμβασης στον καθορισμό της».



Αναφερόμενος στη δημιουργία διεπαγγελματικής οργάνωσης για τη φέτα, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι «έπρεπε να έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες, ώστε να έχει χαράξει και υλοποιήσει στρατηγική ανάπτυξης και αυτοκάθαρσης του χώρου» και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη σύστασή της, μετά την τελευταία συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους τόσο των κτηνοτρόφων, όσο και των τυροκόμων.



«Η πολιτική που εφαρμόζουμε στην επισήμανση του ελληνικού γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι προς την κατεύθυνση να δίνουμε τη δυνατότητα στον καταναλωτή να αναγνωρίζει την προέλευσή τους» είπε, από την πλευρά του, ο γγ του υπουργείου Νίκος Αντώνογλου. «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα αποδυναμώσει τις δυνάμεις εκείνες που απεργάζονται τα σενάρια της τεχνητής κρίσης, θα στηρίξει τους κτηνοτρόφους και θα συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος συνεννόησης, συναίνεσης, για τη συσπείρωση των παραγωγικών δυνάμεων» πρόσθεσε.



Ο κ. Αντώνογλου επισήμανε πως, μεταξύ άλλων, προτεραιότητα του υπουργείου είναι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά το ελεγκτικό σύστημα, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις με λιγότερη γραφειοκρατεία η εντατικοποίηση των ελέγχων, καθώς και η απλούστευση αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών επιβολής κυρώσεων.



Επίσης, υπογράμμισε ότι οι περιφερειακές ελεγκτικές υπηρεσίες θα ενισχυθούν με 70 αυτοκίνητα, μετά από διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί σύντομα.



Ο γγ Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης των Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, υποστήριξε πως «είναι στρατηγική τού υπουργείου να ενισχυθεί η κτηνοτροφία» σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «έχει δοθεί σκληρή μάχη για τη φέτα στην Ευρώπη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης