Τι φέρνει η επόμενη μέρα των stress tests στις τράπεζες

0928bc1623df

Πωλήσεις εταιρικών και στεγαστικών προβληματικών δανείων, επιτάχυνση πλειστηριασμών, πωλήσεις θυγατρικών και εθελούσιες - Η Πειραιώς υλοποιεί ήδη πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης 

Τα αποτελέσματα των stress tests δίνουν μία μεγάλη ανάσα στις τράπεζες και κυρίως χρόνο για να συνεχίσουν την προσπάθεια διαχείρισης των προβλημάτων των κόκκινων δανείων. Παρά το ότι το stress test δεν είναι στη λογική αποτυχίας ή επιτυχίας το γεγονός ότι καμία τράπεζα δεν υποχώρησε σημαντικά στο δυσμενές σενάριο πιστώνεται θετικά. Ωστόσο τα τεστ αντοχής σηματοδοτούν την έναρξη μίας νέας περιόδου μεγάλης πίεσης για τις τράπεζες που ξεκινάει από σήμερα και θα κορυφωθεί τον Οκτώβριο όπου ο SSM θα προβεί σε μία συνολική εποπτική αξιολόγηση των τραπεζών. Η πίεση του SSM θα παραμείνει ισχυρή πάνω από τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες στο διάστημα μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να προχωρήσουν κάθε μία χωριστά σε συγκεκριμένες ενέργειες που θα βελτιώσουν την εικόνα του ισολογισμού τους.

Αυτό σημαίνει ότι έρχεται ένα «καυτό καλοκαίρι» όπου θα πρέπει να επιταχύνουν τις πωλήσεις προβληματικών δανείων, τη διενέργεια πλειστηριασμών και τις πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό (πχ εθνική ασφαλιστική) όπου έχουν παραμείνει εκκρεμότητες.

Οι τράπεζες το επόμενο διάστημα αναμένεται να εντείνουν τις διαδικασίες πλειστηριασμών, τις ρυθμίσεις δανείων και να «ξεκαθαρίσουν» τα εταιρικά δάνεια.

Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περιμένουμε την κλιμάκωση πωλήσεων προβληματικών δανείων με εξασφαλίσεις τόσο στα εταιρικά δάνεια όσο και στα στεγαστικά ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών θα πρέπει να “φορτωθούν” περισσότεροι πλειστηριασμοί με στόχο από το φθινόπωρο να γίνονται 2.000 πλειστηριασμοί το μήνα.

Μεγάλες πιέσεις θα ασκηθούν και στο κομμάτι των εταιρικών δανείων με γενναίες αναδιαρθρώσεις. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα μείωσης του κόστους με περιστολή εξόδων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες επανέφεραν τα προγράμματα εθελουσίας στο προσκήνιο ενώ θα συνεχιστεί και η αναδιάρθρωση των τραπεζικών δικτύων.

Η αγορά σε μεγάλο βαθμό είχε προεξοφλήσει τη θετική επίδραση των τραπεζών ενώ το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις υποδείξεις του SSM που θα γίνουν ανά τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση οι 4 συστημικές τράπεζες κερδίζουν χρόνο αλλά το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση προς την κατεύθυνση της απομόχλευσης των δανειακών χαρτοφυλακίων με ο,τι αυτό σημαίνει για τους προβληματικούς δανειολήπτες.

Η επόμενη μέρα χαρακτηρίζεται εξάλλου από τη φράση που χρησιμοποιεί ο SSM στο συνοδευτικό κείμενο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress tests ότι «η όποια απόφαση για ανακεφαλαιοποίηση θα ληφθεί κατά περίπτωση, αφού αξιολογηθεί η κατάσταση κάθε τράπεζας με βάση τα αποτελέσματα της άσκησης και τυχόν άλλες σχετικές εποπτικές πληροφορίες, σύμφωνα με μια συνολική προσέγγιση».

Σημειώνεται ότι Alpha Bank, Εθνική και Eurobank αναφέρουν στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν σήμερα πως ενημερώθηκαν απ' τον SSM ότι δεν υφίσταται ανάγκη κατάρτισης πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης. Απ' την πλευρά της η τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί ήδη πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Πηγή: newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (10)

ΝΕΚΡΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΛΛΑ "ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ" ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ !!

Σκουπίζουν τα ΖΑΒΑ τα πεντάευρα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, κατάσχουν οι ΑΠΛΥΤΟΙ τα υπόλοιπα συντάξεων ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, σου λέει, ΠΕΡΑΣΑΝΕ ΤΑ ΤΕΣΤ ... !!! Ποια τεστ, βρε καραγκιόζηδες ??? ΠΟΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ??? ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Ή ΜΟΝΟΝ ΤΑ ΚΟΥΦΑΡΙΑ ΤΩΝ GOLDEN BOYS ??? ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΣΤΟΥΡΝΑΡΙΑ !!!!

ΒΙΝΤΕΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

ΣΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ STRESS TESΤ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ (ΦΕΚ 1476-Β, 27 Απριλίου 2018) ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ; ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ: https://www.youtube.com/watch?v=kTB5Dr2ehHE Σημεία των καιρών (4) - Η φυλακή της νέας Ταυτότητας και το ΧΑΡΑΓΜΑ στο DNA

ΝΙΚ

ΑΠΑΤΗ ΤΑ S TEST ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΧΟΥΝ 100 ΔΙΣ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ,ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΟΥΝ.

Ανδρέας

Η επόμενη ημέρα θα φέρει για τις τράπεζες μείωση του αριθμού των υποκαταστημάτων, μικρότερο αριθμό υπαλλήλων, καθώς επίσης υπαγωγή τους στο μισθολόγιο υπουργείων-περιφερειών-δήμων και απαγόρευση δανειοδότησης των λαμογιών της αγοράς.

Καλά

αυτά έπρεπε να είχαν από το 2010, και δεν έγιναν μετά από τόσα χρόνια μνημόνια. Δύσκολα θα γίνουν. Περίμενε και άλλους φόρους, πιο πιθανό.

Θα μας εξοντώσουν ΟΛΟΥΣ, σώζοντας τις Τράπεζες !

Ποιες Τράπεζες ρε νούμερα ;; Τα σαράφικα του Στουρνάρα που τα μισά τους δάνεια δεν εξυπηρετούνται ;; Πάρτε το πέντε τοις εκατό (5%) από τα κλεμμένα και είστε εντάξει!!

Λούλης

Δεν θα εξοντώσουν όλους, αλλά μόνο τους μπαταχτσήδες. Αν δεν ανήκεις σε αυτούς, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα.

Γιάννη από τη Σύρα, εσύ;

Μπαταχτσήδες τέσσερα εκατομμύρια (4.000.000) φορολογούμενοι ;; Λούληηηηηηη, ε Λούληηηηηηηη! Όλοι οι νεοέλληνες ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΔΕΣ;;;; Οι τραπεζίτες είναι ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!! Τα Στουρνάρια!!

Λούλης

Είμαι πανέτοιμος με τα φράγκα έτοιμα εδώ και καιρό. Αργείτε πολύ όμως με τους πλειστηριασμούς και θα με σκάσετε στο τέλος. Φροντίστε να μην το μετανιώσω.

jan

βγαίνει κοτέτσι στο σφυρί. και οι κότες δώρο. χτύπα το. τεφαρίκι λέμε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fe1302ba65f4d42248733862e753304a_XL

Για το όραμα για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και για όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ Σωτήρης Θεοφάνης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στη συμπρωτεύουσα. Δίπλα του είχε τον οικονομικο διευθυντή Henrik M. Jepsen και τον αναπληρωτή διευθύνων σύμβουλο Rui Pinto.