Bloomberg: Η ελληνική οικονομία «απειλεί» και πάλι την Ευρώπη

greek-crisis01-mesa

Στους πέντε κινδύνους που κρατούν άγρυπνη την Ευρώπη περιλαμβάνει την Ελλάδα, το πρακτορείο Bloomberg, με αφορμή την αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων της Κομισιόν, για την ανάπτυξη φέτος και το 2019

Δημοσίευμα του Bloomberg προσδιορίζει πέντε κινδύνους, που ανησυχούν την Ευρώπη, με την Ελλάδα να είναι ένας εξ αυτών.

Το πρακτορείο, σε δημοσίευμά του με τίτλο «Από τον επικίνδυνο Τραμπ στην Ιταλία, οι πέντε κίνδυνοι που κρατούν σε επαγρύπνηση την ΕΕ», επισημαίνει ότι «η ευρωπαϊκή οικονομία είναι έτοιμη να δει ακόμη ένα έτος έντονης ανάπτυξης, αλλά τα σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από αυτό που κάποτε ήταν ένας ηλιόλουστος ορίζοντας».

Μεταξύ των προβλημάτων περιλαμβάνονται, εκτός από την ελληνική οικονομία, οι οικονομίες της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

H Ελλάδα

Το πρακτορείο κάνει αναφορά στην υποβάθμιση των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους ρυθμούς ανάπτυξης στο 1,9% φέτος και στο 2,3% το 2019, από το 2,5% που προέβλεπε και για τα δύο χρόνια στην έκθεση του Φεβρουαρίου. «Αυτά δεν είναι καλά νέα για την Αθήνα, η οποία προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της, καθώς ετοιμάζεται να εξέλθει από το πρόγραμμα σε τρεις μήνες» επισημαίνει το πρακτορείο. Κάνει επίσης ειδική μνεία στην ασθενική κατανάλωση, η οποία -όπως λέει- υποδηλώνει ότι τα νοικοκυριά είναι σε μεγαλύτερη οικονομική πίέση από ό,τι υπολογιζόταν, ενώ η βελτίωση στην απασχόληση θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα να μεταφραστεί σε υψηλότερη κατανάλωση.

Ανησυχία για Ιταλία

Παρά το γεγονός η Κομισιόν διατήρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη αμετάβλητη για την Ιταλία, το πρακτορείο προειδοποιεί για την πολιτική αβεβαιότητα. Όσο γίνεται πιο έντονη και παρατείνεται, υπάρχει ο κίνδυνος να καταστήσει τις αγορές πιο ασταθείς και να επηρεάσει το οικονομικό κλίμα.

Η προειδοποίηση έρχεται μέσα στο αδιέξοδο της Ρώμης μετά τις εκλογές πριν από δύο μήνες, που οδήγησαν σε εκκρεμότητα του κοινοβουλίου και εν μέσω αυξανόμενου κινδύνου νέας προσφυγής σε κάλπες. Αυτό θα παρατείνει την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα.

Χειροτερεύει η κατάσταση στη Βρετανία

Η επιδείνωση των προοπτικών της βρετανικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 1,5% φέτος και να μειωθεί στο 1,2% το 2019, αποτελεί πηγή ανησυχίας. Αν και οι προβλέψεις είναι ελαφρώς καλύτερες από τις χειμερινές προβλέψει της Επιτροπής τον Φεβρουάριο, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να συνδέεται με την Ιταλία. Από τα θετικά σημειώνει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας μέχρι το επόμενο έτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες στην αγορά εργασίας, καθώς η επίδραση της προηγούμενης υποτίμησης των στερλίνων στις τιμές καταναλωτή χαλαρώνει.

Ο προϋπολογισμός της Ισπανίας

Μπορεί τα νέα είναι καλά σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στην Ισπανία, καθώς η Επιτροπή βελτίωσε τις προβλέψεις της, ωστόσο το πρόβλημα προέρχεται από τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την Κομισιόν, παρά τους δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Ισπανία κινδυνεύει να χάσει τους στόχους για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, καθώς ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, προσπαθεί να ισορροπήσει τις πιέσεις των Βρυξελλών με τις δικές του πολιτικές ανάγκες. Από την άλλη πλευρά, αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε περαιτέρω αποκλίσεις στον προϋπολογισμό.

«Υπερθέρμανση» της αμερικανικής οικονομίας

Ενδεχόμενη υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας εξαιτίας της άκρως επεκτακτικής δημοσιονομικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα μπορούσε με τη σειρά της να επιταχύνει τη στροφή της FED σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Σοβαρός είναι και ο κίνδυνος μιας περαιτέρω όξυνσης των εμπορικών αντιπαραθέσεων με τις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Έλα, σας γλεντάει η Ευρώπη όλη, ευρωληγούρια Ελληναράδες!

01/01/2018: κατάργηση ΦΠΑ 13% στα νησιά του Αιγαίου στο 24%. 01/01/2019: μείωση εκατομμυρίων συντάξεων μέχρι 18%. 01/01/2020: αφορολόγητο στα 6000 ευρώ το χρόνο. Σας γλεντάει όλη η Ευρώπη, Ελληναράδες! Έτσι.

ΑΝ Η ΕΥΡΩΠΗ ......

..... ΝΟΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.... ΑΥΤΗ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ..... ΕΠΙΣΗΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ !!

25 Ιανουαρίου 2015, η καταστροφή της Ελλάδας

Μα, συγνώμη ΤΊ περιμένατε; Οι αριστεροί το μόνο που ξέρουν είναι ένα πράγμα: η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ! Τίποτε άλλο! Και οι λάθρο φυσικά...

Μάνος

Στην πλουσιότερη χώρα και οι άχρηστοι που ψηφίζουμε ως λαός δεν μπορούν να δημιουργήσουν τίποτα, παρα μόνο ότι οφελεί την τσέπη τους. Όλες οι χώρες του πλανήτη παράγουν. Ακόμη και οι χώρες με ξηρό κλίμα και έδαφος έχουν καλύτερη αγροτική παραγωγή απο την εύφορη Ελλάδα.Εδώ μόνο εισαγωγές που έχουν και μίζα βέβαια!

ΓΕΛΑΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Να είχε ο Εστονός, ο Γερμανός, ο Τσέχος, ο Ολλανδός ή ο Γάλλος χώρα σαν την Ελλάδα και να μην ήταν ο πλουσιότερος λαός του κόσμου; Γελάνε οι ξένοι με την κατάντια των Ελλήνων και για το πως κάνανε την πλούσια Ελλάδα μια χρεοκοπημένη χώρα!

Άννα

Η λύση είναι μια, δοκιμάσαμε τους συριζοκοπρίτες και απέτυχαν. Εδώ και τώρα θα πρέπει να τους βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ας δοκιμάσει άλλος...

Έλα, η Ευρώπη θα τον πιει σύντομα!

Τα κουπούκια της ΕΕ, όμως, τί κάνουν; Περί άλλα τυρβάζουν;

Έλα

Έλα, είσαι [...] καφενείου!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eforia_ar

Οι πολίτες που χρωστούν έως €500 ήταν η βασική κατηγορία οφειλετών που αυξήθηκε στο δ΄τρίμηνο του 2018, όπως σημειώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής - Κατά 4,4 δισ. ευρώ αυξήθηκε το 2018 ο συνολικός αριθμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπέρασαν τα 104,4 δισ. ευρώ

Gold

Ασταμάτητο το πολύτιμο μέταλλο, καλπάζει προς τα 1.350 δολάρια - Γιατί τράπεζες και χώρες γεμίζουν με μανία τα θησαυροφυλάκια τους - Τι σημαίνει η σπάνια συσχέτιση με το δολάριο - Που... πήγε ο χρυσός της Αγγλίας και γιατί Βενεζουέλα και Αυστραλία τον αναζητούν