Άγονοι οι πρώτοι e-πλειστηριασμοί υπέρ Δημοσίου

plistiriasmoi

Γιατί οι αγοραστές γύρισαν την πλάτη στα προς πλειστηριασμό ακίνηταΆγονοι κατέληξαν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που είχε προγραμματίσει για χθες Παρασκευή το Δημόσιο, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από αγοραστές.

Πρόκειται για 15 ακίνητα –οικόπεδα και κτίρια που ανήκαν κυρίως σε επιχειρήσεις– που βγήκαν προς πλειστηριασμό με τιμές εκκίνησης από 96.000 ευρώ έως και 600.000 ευρώ, για οφειλές από 970.000 ευρώ έως και 863 εκατ. ευρώ.

Η τιμή της πρώτης προσφοράς ήταν η εμπορική αξία των ακινήτων όπως προσδιορίστηκε από ιδιώτες εκτιμητές. Στη συνέχεια όμως προβλέπεται ότι αν δύο πλειστηριασμοί κριθούν άγονοι, η ρευστοποίηση των ακινήτων θα μπορεί να γίνεται και σε τιμή χαμηλότερη της εμπορικής. Επόμενη κίνηση είναι η μείωση της τιμής ρευστοποίησης στο ένα τρίτο της αρχικής.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «eauction» έχει αναγγελθεί η διενέργεια 7.630 πλειστηριασμών έως τα τέλη του 2018 και ήδη το ηλεκτρονικό σύστημα επιτρέπει τη διενέργεια πλειστηριασμών όχι μόνο μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά και άλλες μέρες. Με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στην κτηματαγορά, οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν σημαντικά, ιδιαίτερα για τα παλαιά διαμερίσματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, το φαινόμενο αντιμετωπίζουν και οι τράπεζες, οι οποίες αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα που βγάζουν στον πλειστηριασμό. Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς ακινήτων, η έλλειψη ενδιαφέροντος για τα ακίνητα που οι τράπεζες ρευστοποιούν έχει κυρίως να κάνει με το γεγονός ότι τα ακίνητα αυτά αντιμετωπίζουν διάφορα νομικά και τεχνικά προβλήματα που αποτρέπουν υποψήφιους αγοραστές.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, πρόκειται για ακίνητα που μπορούν να πωληθούν σε τιμές μάλιστα που δεν απέχουν από αυτές του αρχικού πλειστηριασμού, αφού όμως προηγουμένως τακτοποιηθούν ως προς τις εκκρεμότητες που τα βαραίνουν και οι οποίες μπορεί να είναι από απλήρωτους λογαριασμούς έως και νομιμοποιήσεις ημιυπαίθριων χώρων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, από το σύνολο των 1.241 πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκαν από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου, οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έως και τα τέλη Μαρτίου, οι 509 κηρύχθηκαν άγονοι, ενώ ενδιαφέρον υπήρξε μόλις για 115 ακίνητα.

Μέχρι σήμερα έχουν αγοράσει τα μισά από τα ακίνητα που έχουν εκπλειστηριαστεί.
Πρόκειται για 617 ακίνητα στο σύνολο των 1.241 ακινήτων που εκπλειστηριάστηκαν από τα τέλη Νοεμβρίου του 2017. Οι τράπεζες έχουν υπολογίσει ότι τα δύο προσεχή χρόνια θα αγοράσουν πάνω από 5.000 ακίνητα και για τον λόγο αυτό έχουν εγγράψει στον προϋπολογισμό τους έως και 5 δισ. ευρώ.

Πηγή: newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (11)

John From NY

Όταν είναι άγονη η διαδικασία δυο φορές τότε μετά ξεκινάει από μηδενική βάση. Το ζήτημα είναι να ξεκινάει το ακίνητο από 0 και να αγοραστει στην τιμή που αξίζει. Έτσι που είναι η αγορά τώρα εγώ για διαμέρισμα 100 τετραγωνικά θα έδινα 30,000 σε πολύ καλή περιοχή. Οτιδήποτε παρά πάνω είναι ληστεία. Ειδικά σε πλειστηριασμό δεν ξέρεις τι παίρνεις ακριβώς άρα 10,000 και πολλά είναι. Τώρα αν αρχίσουν να βγάζουν τα φιλέτα τότε το συζητάμε αλλά αυτά τα δίνουν στους δικούς τους νύχτα.

Λούλης

Μα πόσο έρχεσαι στα λόγια μου. 80 με 100 ενοίκια το πολύ, είναι η τιμή ενός ακινήτου, σε καλή κατάσταση και σε καλή περιοχή (για να σε συμφέρει ως επένδυση). Εγώ αυτά τα γράφω εδώ και χρόνια.

Προβληματισμένος

Οποιαδήποτε αναγκαστική δικαιοπραξία γίνει σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής, καθώς και οι μεταγενέστερες της, δύναται να ακυρωθεί μελλοντικά, είτε με νόμο είτε με δικαστική απόφαση, όπως ακυρώθηκαν οι δικαιοπραξίες που έγιναν επί γερμανικής κατοχής. Ας το έχουν υπόψη τους αυτό το ενδεχόμενο οι μελλοντικοί αγοραστές και πλειοδοτες.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΙΟΥΣ ΤΟΥ,ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ.

Wolf

Οι τιμες που βγηκαν τα ακινητα ειναι αγονοι γιατι στην αγορα βρισκεις καλυτερα ακινητα σε μικροτερες τιμες. Οι τιμες αυτες ειναι τουλαχιστον 30% πανω απο της αγορας.

kent

κορακια.γεμισαμε κορακια.

Άρης

Οι πλειστηριασμοί για την εξόφληση των χρεών της πραγματικής οικονομίας είναι άγονοι επειδή δεν ξεκινούν από μηδενική βάση τιμής εκκίνησης, προκειμένου να προστατευθούν τα λαμόγια της αγοράς.

Λούλης

Τα αγοράζεις μπιρ παρά και τα νοικιάζεις σε πρόσφυγες. Σε 3 χρονια έχεις κάνει απόσβεση και μετά δεν σε νοιάζει. Σίγουρα λεφτά από το κράτος, για πολλά χρόνια!

Αλέξανδρος

Τελικά σε κάνα δυο χρόνια από σήμερα θα δούμε τις πραγματικές τιμές των ακινήτων

ant

Όσοι αγοράζουν αυτά τα ακίνητα "θα την βρούν" από αλλού

Ηλιας

Απο που; Απο το υπερπεραν;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

economist_ar

Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι το 2022 - Αναθερμαίνεται η κτηματαγορά και οι οικοδομικές εργασίες - Αναμένεται άνοδος του ΑΕΠ και της αξίας των ακινήτων - «Όπλο» και για την εξυγίανση των τραπεζών μέσω της υψηλότερης αποτίμησης των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους

3
nikas-0

Tο κατηγορητήριο για την υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος εσωτερικής πληροφόρησης που είχε στηθεί μεταξύ Νέας Υόρκης – Λονδίνου – Μονακό και Ελβετίας – Ο Νίκας αναζητείται από τις αμερικανικές Αρχές που «πάγωσαν» τα περιουσιακά του στοιχεία

10