Δυσκολίες και καθυστερήσεις φέρνουν σενάριο παράτασης του Μνημονίου

Δυσκολίες και καθυστερήσεις φέρνουν σενάριο παράτασης του Μνημονίου

Απαιτείται η ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενών ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου ώστε να προλάβει η Ελλάδα να πάρει την τελευταία δόση μέχρι τις 20 Αυγούστου - Ξεφουσκώνουν «μαξιλάρι» και «καθαρή έξοδος» - Παρουσία Βελκουλέσκου η κουβέντα για το χρέος - Κίνδυνος να χαθούν λεφτά και θυσίες στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων - Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει τις πληροφορίες 

Οι δυσκολίες για την ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενών και την εκταμίευση της δόσης πριν λήξει το παρόν πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου έχουν φέρει στο προσκήνιο σκέψεις και σενάρια για μία ολιγόμηνη παράταση του παρόντος μνημονίου
.  

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, οι δύο πλευρές - Κυβέρνηση και Θεσμοί- διαπίστωσαν στις διαπραγματεύσεις το Hilton την προηγούμενη εβδομάδα μια αντικειμενική πραγματικότητα: Ότι οι τεχνικές δυσκολίες για την ολοκλήρωση σειράς προαπαιτούμενών (από την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ μέχρι τον επανυπολογισμό του ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές και την προκήρυξη άδειας Καζίνο που θα ξεμπλοκάρει την επένδυση στο Ελληνικό) είναι μεγάλες και ότι ο χρόνος που απομένει για να κλείσουν αυτά τα προαπαιτούμενα και να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών αποστόλων (staff level agreement) τον Μάιο ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου είναι λίγος. 

Επίσης, για να εξυπηρετηθεί το αφήγημα της καθαρής εξόδου που ενδιαφέρει πολιτικά την κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρξει χρόνος για να συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από τον κάδο του junk και να ανέλθει στο επίπεδο της λεγόμενης επενδυσιμότητας (investment grade). Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να υπάρξουν τέσσερις ή πέντε αναβαθμίσεις ανάλογα με τον οίκο αξιολόγησης κάτι που είναι από δύσκολο έως αδύνατο να συμβεί έως τις 20 Αυγούστου. 

Αυτό είναι βέβαια το δυσμενές σενάριο καθώς μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν φωνές που θεωρούν ότι είναι εφικτό όλα να ολοκληρωθούν κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις. Παρά ταύτα, προβληματισμό προκαλούν οι πληροφορίες που προέκυψαν στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών ότι το μαξιλάρι ρευστότητας (buffer) θα είναι τελικά μικρότερο από αυτό που αναφέρει η Έκθεση Συμμόρφωσης των θεσμών (compliance report) προ ολίγων ημερών. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος τις μυστικές διαπραγματεύσεις κάνουν ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους εκπροσώπους της Τρόικας.

Ξεφουσκώνουν «μαξιλάρι» και «καθαρή έξοδος»

 Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες αυτές, το «μαξιλάρι» για τις αγορές θα επαρκεί για 12 μήνες και θα είναι 14 δισ. ευρώ αντί για 16,4 δισ. ευρώ που ανέφεραν προ ημερών οι Θεσμοί στο Compliance report. Επίσης η λεγόμενη «καθαρή έξοδος» θα είναι καθαρή έξοδος μόνο στα λόγια καθώς θα συνδεθεί με μνημονιακού τύπου προαπαιτούμενα για τις διάφορες φάσεις της ελάφρυνσης του χρέους. Σε αυτά τα προαπαιτούμενα που θα συμπεριληφθούν και από την ελληνική κυβέρνηση στο λεγόμενο «ολιστικό αναπτυξιακό πλάνο» που ετοιμάζει, θα συμπεριλαμβάνεται και η μείωση στις συντάξεις από 1.1.2019, η οποία παρά τις προσπάθειες αναβολής από την πλευρά ορισμένων υπουργών της κυβέρνησης, φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί κανονικά, καθώς ο κύριος Τσακαλώτος έχει δώσει διαβεβαιώσεις και στους Ευρωπαίους εταίρους -όχι μόνο στο ΔΝΤ- ότι δεν θα υπάρξει οπισθοχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης, παρά τη λήξη του Μνημονίου 3. 

«Τρέχουν» οι κουβέντες για το χρέος παρουσία της Βελκουλέσκου

 Βεβαίως από την άλλη πλευρά, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις για το χρέος καθώς, μπορεί η κυβέρνηση να έχει να αντιμετωπίσει την πίεση του χρόνου για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων ως τον Μάιο, αλλά η διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών «καλπάζει» και συμπεριλαμβάνει ενδιαφέρουσες ιδέες όπως η εξαγορά των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ή ακόμη και των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, το λεγόμενο Greek Loan Facility (GLF). 

Μάλιστα μία όχι και τόσο παλιά μας γνώριμη, η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, παρότι αποχώρησε από τις αποστολές του κουαρτέτου στο Hilton, συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών για το χρέος με στόχο (αν όχι με άνωθεν εντολή) να βρεθεί κοινό έδαφος με τους Ευρωπαίους και το Ταμείο να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Αν δεν υπάρξει παράταση

 Αν τελικώς δεν προχωρήσει το σενάριο της ολιγόμηνης παράτασης τότε η κυβέρνηση και οι Θεσμοί θα πρέπει να δουλέψουν με ορόσημο την ολοκλήρωση της τελευταίας εκταμίευσης ως τις 20 Αυγούστου.

Νεότερες πληροφορίες που επίσης προέκυψαν στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών αναφέρουν ότι η τελευταία εκταμίευση μετά τον Ιούνιο από την πλευρά των Ευρωπαίων θα ανέρχεται σε 11 με 12 δισ. ευρώ, 6 δισ. εκ των οποίων θα αφορούν στη δημιουργία του δημοσιονομικού μαξιλαριού (buffer).  Μαζί με τα 1,9 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθούν μόνο για το «μαξιλάρι» στις 14 ή στις 15 Μαρτίου, ο ESM θα συνεισφέρει τελικά μόνον ένα ποσό κοντά στα 8 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό. 

Διπλές θυσίες για τα ίδια λεφτά; 

 Την ίδια ώρα ερωτήματα γεννώνται για το τι θα γίνουν τα 20 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ που θα παραμένουν ανεκμετάλλευτα από το αρχικό πακέτο των 86 δισ. του τρίτου μνημονίου. 
Πρόκειται για χρήματα που θα μπορούσαν να αντληθούν με επιτόκιο 1% (αντί με 4 ή 4,5% από τις αγορές για μακροχρόνιο δανεισμό) στα οποία η χώρα απέκτησε πρόσβαση μετά από σκληρές θυσίες και μέτρα που ψήφισε η Βουλή. 

Όπως εξηγεί κορυφαίος τραπεζίτης, λόγω της πολιτικής απόφασης κυβέρνησης να μην μεταφερθούν ακόμη και ως «κάβα» σε κάποιου είδους προληπτική γραμμή (για να μη θυμίζει η διαδικασία «ημι-μνημονιακή» κατάσταση όπως τόνισε ο κύριος Δραγασάκης) τα λεφτά αυτά κινδυνεύουν να χαθούν κι έτσι αν η χώρα λόγω δυσμενών συνθηκών στις αγορές ακόμη και χωρίς δική της ευθύνη, βρεθεί σε δύσκολη θέση σε ένα βάθος χρόνου από σήμερα, π.χ. το 2019 ή το 2020 (κρίσιμη λεπτομέρεια: μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης) θα πρέπει να ζητηθούν νέες θυσίες από τους πολίτες, αν ο μή γένοιτο κάτι πάει στραβά και η Ελλάδα χρειαστεί νέα στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους τους. 

Όπως εξηγεί ο ίδιος τραπεζίτης «μέχρι τότε κυβέρνηση θα έχει "πουλήσει" το αφήγημα της καθαρής εξόδου, θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές, και ενδεχομένως να μην είναι πια στα πράγματα. Άρα η ευθύνη θα πέσει στους επόμενους κάτι που ενδέχεται να βολεύει πολιτικά τους νυν κυβερνώντες, καθώς θα μπορούσαν να κατηγορήσουν μια νέα κυβέρνηση μετά το 2019 ότι ξαναβάζει τη χώρα στα μνημόνια ενώ οι ίδιοι την έβγαλαν -εφόσον θα έχουν φροντίσει να μην αφήσουν προληπτική γραμμή με κάβα τα 20 και πλέον δισ. του ESM από τις παλιές θυσίες. Κάτι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία δηλαδή».   
Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών

Με non paper που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών το μεσημέρι της Τετάρτης διαψεύδει τις πληροφορίες περί παράτσης του Μνημονίου.

Διαβάστε το non paper του υπουργείου Οικονομικών:
 
«Τί δηλοί ο μύθος;

Σχετικά με την τεχνική παράταση του μνημονίου την οποία
"αποκαλύπτει" σημερινό δημοσίευμα και αναπαράγεται, επισημαίνεται ότι:
Δεν έχει ζητηθεί  από τους θεσμούς.
Δεν έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση.
Δεν έχει συζητηθεί σε κανένα θεσμικό όργανο.
Δεν έχει τεθεί σε συνάντηση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Δεν έχει εκφραστεί  δημοσίως από κανέναν Ευρωπαίο αξιωματούχο. 
Δεν αποτελεί βούληση των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Κατά τα λοιπά, όταν οι ευσεβείς πόθοι μεταλλάσσονται σε είδηση, απογοητεύουν μόνο τους ποθούντες». 

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Los Bomboneros

Κι εγώ πίστευα τον Τσίπρα, που έλεγε τον Αύγουστο το 2018 θα γινόμασταν Ελβετία. Τι, δε θα γίνει έτσι; Ψόμματα μας λένε 3 χρόνια; Χάθηνα 30 δις το 1ο εξάμηνο το 15, άλλα 50 με τα capital controls και το σκάνδαλο της Novartis είναι το μεγαλύτερο του αιώνα; Πωω, τρομερές αποκαλύψεις. Από φερέγγυους πολιτικούς και ευγενείς ανθρώπους πάνω απ'όλα.

Κοντονης νιονιος προστατης ΛΟΑΤΚΙ community

Ρε παιδιά εγω ηξερα για 3 (τρία) προαπαιτούμενα,...μάλλον η προπαγανδα των κουμμουνιστοσυμμοριτών δεν έχει ορια...τα υπολοιπα 85 που βρεθήκανε.. Μεταξύ μας 3 προαπαιτουμενα που ξερω εγω δεν εκπληρωθηκαν...αλλα θα μπορουσε καλλιστα να εχει ψηφιστεί κάτι το οποίο δεν εφαρμοστηκε ποτε και δεν το γνωριζα....(βλεπε κλειστα επαγγελματα, ανοιγουν 10 χρονια τωρα) Αιντε τσακαλωτε με την φουξια καλτσα....1 προαπαιτ. την ημερα τους ΛΟΑΤΚΙ κάνει πέρα/

Los Bomboneros

Ποια 3; Το Σεπτέμβριο παίζει να ήταν και τριψήφιος αριθμός. Τώρα κατάλαβες ότι 3 χρόνια ζεις στην προπαγάνδα και τα ψέμματα και ΜΟΝΟ αυτό κάνουν;

@@

Εγώ πάντως βλέπω λίαν συντόμως, κρεμαλες στο Σύνταγμα, και γκιλοτίνες για όλους τους εχθρούς του λαού !!! Για όλους τους καταχραστες του δημόσιου χρήματος !!!

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Που καταντησαμε.. να τρέμουμε μια Ρουμάνα υπάλληλο, την Βελκουλεσκου!

ετσι

είναιη Ρουμανία είναι ανώτερη της Ελλάδας έχει βιομηχανία ορυκτο πλούτο κτηνοτροφια και τριπλασιο πληθυσμό

Σε κάθε περίπτωση ...

μετά της 21 Αυγούστου το πρόγραμμα θα είναι καθαρό , θα το πλύνουν με αμονιαζόλ και δεν θα είναι ορατό κάν , το πρόγραμμα ... γιατί η λιτότητα , οι φόροι , η ανεργία και το ηθικό πλεονέκτημα θα είναι εδώ , μεγαλύτερα , και θα πονάνε !!!

Μάκης. Λ

Το μνημόνιο είναι μια συμφωνία με τους δανειστές μας οι οποίοι μας δίνουν τα πολύτιμα λεφτουδάκια τους για να μην πεθάνουμε της πείνας. Περιλαμβάνει κάποιους όρους που αν εφαρμοστούν θα βγάλουν τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο. Αυτοί οι όροι δεν εφαρμόστηκαν όμως ποτέ καθώς οι κυβερνήσεις των τελευταίων 8 χρόνων φοβούνται το πολιτικό κόστος.

dim

Η λύση ήταν μια εξαρχής και είναι ακόμα η ίδια. Μείωση του δημοσίου κατά 30% και πάταξη φοροδιαφυγής με κάθετη μείωση της παράλογης,αντισυνταγματικής και αντιδημοκρατικής υπερφορολόγησης.Οι μέσα είτε λέγονται δεξιά,κέντρο ή αριστερά δεν ενδιαφέρονται να λύσουν ουσιαστικά το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.Βλέπεις απάθεια,απροθυμία,ανικανότητα.Προφανώς ούτε οι έξω θέλουν να το λύσουν,για κάποιο λόγο τους "βολεύει" η ταπείνωση και η εξαθλίωση.Μέχρι σήμερα γίνονται ακριβώς τα αντίθετα δηλαδή γιγάντωση του δημοσίου βαφτίζοντας το όπως θες,κορύφωση της φοροδιαφυγής και υπερφορολόγηση.Δεν υπάρχει πολιτικός που να ενδιαφέρθηκε για τη χώρα του τα τελευταία χρόνια δυστυχώς.Η πολιτική έχει γίνει ένα εξαιρετικά επικερδές επάγγελμα χωρίς έργο,πράξεις και αποτέλεσμα.Νομίζω είναι γενικό χαρακτηριστικό της ΕΕ.Αν είχαμε πολιτικούς με κύρος,πυγμή,θέληση και ενδιαφέρον για τον τόπο θα είχαν επιβάλλει οι ίδιοι μειώσεις στους προκλητικούς πλέον μισθούς τους και τα παράπλευρα bonus.Επίσης η δικαιοσύνη είναι πολλών ταχυτήτων και κινείται με ρυθμούς χελώνες ενώ μέχρι σήμερα με τις αποφάσεις που λαμβάνει ευνοεί τους φοροφυγάδες.Αυτή η χώρα χρειάζεται έναν ελεγκτικό μηχανισμό να ελέγξει την ξεχυλωμένη κατάσταση ως προς την απόδοση φόρων, να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να μαζέψει ένα ποσοστό του αδήλωτου χρήματος (ειδικά την εποχή του χρηματιστηρίου μέχρι το '09 που μας πτωχεύσανε που υπήρχε ιδιαίτερη ασυδοσία).Είναι τόσο απλό και το κάνουν τόσο δύσκολο.Τα ΜΜΕ πρέπει να βοηθήσουν και αυτά προς αυτή τη κατεύθυνση,πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι αδύνατον μερικοί να σηκώσουν το βάρος όλων,είναι αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό.Τιμωρείται εμμονικά ο νοικοκύρης και επιβραβεύεται ο φοροφυγάς.Τιμωρείται εμμονικά ο "άσπρος" φορολογούμενος,ο συνταξιούχος και ο ιδιοκτήτης ακινήτου. Και αυτό πλέον έχει παγιωθεί ενώ έπρεπε να γίνονται κινήσεις για ακριβώς το αντίθετο. Απαγορεύεται να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις και οι μισθοί διότι το κόστος ζωής μονίμως αυξάνεται και έτσι συντηρούμε την ελεύθερη πτώση της φτωχοποίησης. Όφειλει το κράτος να κάνει γιγαντιαίο αγώνα για τη διόρθωση της φορολογικής συνείδησης του πολίτη και να εισπράξει αδήλωτο χρήμα.Οφείλει ο πολίτης να κινηθεί σε αυτή τη κατεύθυνση,έστω μόνο ο θιγμένος.Προσωπικά εγώ αποφεύγω πλέον όποιον δεν αποδίδει φόρο.Για να είμαι ειλικρινής όσο δεν πατούσαν στα χωράφια μου αδιαφορούσα,κακώς βέβαια,πλέον όμως είμαι πολύ αυστηρός.Γνωρίζουμε όλοι μας ποιές κατηγορίες φοροδιαφεύγουν,οφείλουμε να τις φρενάρουμε.

@@

Γενικά, υπάρχει πολύ σαπίλα στο σάπιο βρωμοδημοσιο, βρωμοκηφηναριο !!!!

vassilis

Τον Τσίπρα απ οτι εχει φανει μέχρι τώρα, δεν το ενδιαφέρει καθόλου η επιβίωση της χώρας, παρά μόνον το πολιτικό του συμφέρον και και τα μικροπολιτικά παιχνίδια. Ο κόσμος σιχάθηκε τις αριστερές μπαρούφες και θέλει κανονικότητα με σοβαρούς πολιτικούς που μπορούν να πάνε τη χώρα μπροστά. Η Ν.Δ. ειναι η μόνη λύση...

Vasileios

Τη ΝΔ με τη παρούσα ηγεσία δε τη διαλέγεις ούτε για αστείο. Και αυτοί από τους μπαχαλάκιδες ζούνε και απλό την φοροδιαφυγή.

Νέα Δημοπρασία, η μόνη κλίση!

Μα αν δε κάνω λάθος Βασιλάκη μου, δεν είμαι και σίγουρη δηλαδή, η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από 3 και κάτι χρόνια της ΝΔ ήταν. Έχει από τότε αλλάξει κάτι και δεν το πήρα χαμπάρι; Μήπως ο Κούλης με τον Άδωνι σοβάρεψαν στα ξαφνικά; Η εξαθλώση του κόσμου με τους τρελούς φόρους, του ένφιες, τους εξοντωτικούς μισθούς, κλπ, κλπ, κλπ, επί κυβέρνησης ΝΔ δεν άρχισε; Δηλαδή επειδή η ΝΔ είναι το κόμμα του μπαμπά σου ή επειδή έχεις όνειρο να σε τρυπώσει ο Κούκλης στο Δημόσιο πρέπει να ψηφίσεις ένα κόμμα που μας οδήγησε στην αριστερά σήμερα. Γιατί εξαιτίας της ΝΔ έχουμε σήμερα αριστερά που έχει σκοπό ζωής να μας θάψει όλους.

gate of hell

Τι περιμένετε με άχρηστους ανίκανους σε θέση ισχύος νομοτελειακά μας οδηγούν 3 χρόνια στο χάος κι το χειρότερο η ανικανότητα των πολλών να αντιδράσουν αποχαυνωμένα όντα ξεφτύλες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ttf4_XL

Κάτω από το πλαφόν των υποψήφιων επενδυτών που ήταν περίπου 600 άτομα, από τα περίπου 1.250 κλείνει η εθελουσία -εξπρές για τις μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, με το συνολικό αριθμό των εργαζομένων που δήλωσαν έτοιμοι να αποχωρήσουν από τις μονάδες, να φτάνει τους 275.

yy4_XL

«Πράσινο φως» σε νέες δανειοδοτήσεις που θα υπερβούν τα 800 εκατ. ευρώ δίνει η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για τέσσερα μεγάλα επιχειρηματικά project σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας όπως είναι οι υποδομές-τουρισμός και η ενέργεια.