Πάιατ: Να δώσουμε το μήνυμα στο διεθνές κοινό ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει

Πάιατ: Να δώσουμε το μήνυμα στο διεθνές κοινό ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει

Ο αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως ένα κρίσιμο πόλο σταθερότητας στην περιοχή – Παρουσίασε τους στρατηγικούς στόχους της αμερικανικής συμμετοχής στην 83η ΔΕΘ

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι αυτό είναι το έτος που η Ελλάδα γυρίζει σελίδα από την περίοδο της κρίσης» τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε για την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο. 

«Εργαζόμαστε  με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο να κάνουμε την 83η ΔΕΘ πραγματικό ορόσημο στη σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ» είπε ο κ. Πάιατ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως ένα κρίσιμο πόλο σταθερότητας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρέσβη, η συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ έχει δύο  στρατηγικούς στόχους. Πρώτον, να παρουσιάσει τα καλύτερα αμερικανικά προϊόντα τεχνολογίας και καινοτομίας. Δεύτερον, να δώσει το μήνυμα στο διεθνές κοινό ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει (The Greece is back), η Ελλάδα είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις, η ελληνική οικονομία γυρίζει και υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες για αμερικανικές και διεθνείς επενδύσεις, φανταστικό ανθρώπινο κεφάλαιο και υπάρχει πολύ ισχυρή πολιτική δέσμευση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε τη διαδικασία να προχωρά μπροστά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα υπάρχει ισχυρή αμερικανική παρουσία, τόσο επιχειρηματική όσο και πολιτική. Με αυτό τον τρόπο, είπε ο κ. Πάιατ, οι ΗΠΑ θέλουν να σηματοδοτήσουν τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως μια είσοδο στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη. Μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος έχει κάνει ρεκόρ επισκέψεων στη Β. Ελλάδα, οχτώ μέχρι σήμερα, ενώ αναμένονται άλλες δύο επισκέψεις μέχρι το Σεπτέμβριο.

Οι τρεις άξονες στρατηγικής ανάπτυξης

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΔΕΘ HELEXPO A.E. Αναστάσιος Τζήκας αναφέρθηκε στους τρεις άξονες στρατηγικής ανάπτυξης, με κοινό στόχο την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε εκθεσιακό και οικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, 

Οι άξονες στρατηγικής της ΔΕΘ είναι η πολιτική εξωστρέφειας, η διοργάνωση νέων κλαδικών εκθέσεων και θεματικών πάρκων και η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου.

Στο πλαίσιο της απόφασης να είναι οι ΗΠΑ η τιμώμενη χώρα, ο κ. Τζήκας ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει συνεργασία της ΔΕΘ με την αμερικανική έκθεση τροφίμων Fancy Food για την προβολή των ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, ενώ σχεδιάζεται η διοργάνωση μεγάλης αμερικανικής έκθεσης, το πρώτο εξάμηνο του 2020, στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, προετοιμάζεται συμφωνία της ΔΕΘ με τη Mobile World Congress, για τη διοργάνωση ανάλογης έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, πιθανότατα κατά το 2019. Σημείωσε μάλιστα ότι και η παρουσία των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ δείχνει τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να αναδειχθεί στη Silicon Valley της Ευρώπης.

Όσον αφορά στην ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου είπε ότι, σε συμφωνία με την κυβέρνηση, σχεδιάζεται με τρία χαρακτηριστικά, να βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, να είναι πράσινο και βιώσιμο. Το master plan του έργου αναμένεται έως τα τέλη του χρόνου με έναρξη υλοποίησης του έργου το 2019.

 
Περίπου 1.400 εκθέτες 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, προανήγγειλε ευρεία εκπροσώπηση των κυβερνήσεων και στελεχών των αμερικανικών επιμελητηρίων από τις γειτονικές με την Ελλάδα χώρες, στην 83η ΔΕΘ.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO ΔΕΘ Κυριάκος Ποζρικίδης σημείωσε ότι στη φετινή ΔΕΘθα φιλοξενηθούν περί τους 1.400 εκθέτες ενώ αναμένονται 290.000 επισκέπτες.

Οι ΗΠΑ, που είναι η τιμώμενη χώρα φέτος, θα φιλοξενηθεί στο μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ, το περίπτερο 13 που έχει έκταση 6.000 τ.μ.. Κάνοντας μια αναδρομή, ο κ. Ποζρικίδης υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ είχαν έντονη εκθεσιακή παρουσία στο παρελθόν και ήταν μάλιστα τιμώμενη χώρα το 2.000. Εξέφρασε δε την ελπίδα, ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με την ΔΕΘ- που διεκόπη για μερικά χρόνια - θα λάβει στο εξής μόνιμο χαρακτήρα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

main_ypoik

Με δέκα ημέρες καθυστερηση και μετά τις αντιδράσεις για την αποκάλυψη από το «Πρώτο ΘΕΜΑ» δίνει απάντηση το υπουργείο Οικονομικών - Ομολογούν τα λάθη για τα 10.119 ακίνητα που δίνουν στο Υπερταμείο, αλλά λένε πως «διορθώνονται»

main_axtsioglou

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον επανακαθορισμό των προθεσμιών, αναφορικά με την εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για το 2018 - Στην τροπολογία δεν προβλέπεται η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους

2
tsakalotos-0

Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του και τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, αλλά απάντηση για τις συντάξεις δεν έλαβε - Οι δανειστές ζητάνε χρόνο και «στριμώχνουν» την κυβέρνηση - Για μετά το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου παραπέμπονται οι εξελίξεις, καθώς τα ελληνικά στοιχεία δεν κρίθηκαν επαρκή

2
ypoik

Το success story της Λευκωσίας - «Ψήφο εμπιστοσύνης για την κυπριακή οικονομία» χαρακτήρισε την έξοδο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας -  Για επιστροφή από τα «σκουπίδια» μιλά ο  διεθνής Τύπος -  H σύγκριση με την Ελλάδα

2
dam_09

Με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος να έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας και το ποσό των ύποπτων συναλλαγών να αυξάνεται συνεχώς, ο διευθύνων σύμβουλος της Danske Bank οδηγήθηκε σε παραίτηση