Ρέγκλινγκ: Αν δεν υπήρχε το πρώτο μισό του 2015, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ήταν μεγαλύτερη

Ρέγκλινγκ: Αν δεν υπήρχε το πρώτο μισό του 2015, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ήταν μεγαλύτερη

Για αυτό και η ζημιά είναι πολύ πολύ μεγάλη» είπε ο επικεφαλής του ESM - Τόνισε ότι αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις δεν θα χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης

«Βασισμένοι σε αυτά που ξέρουμε μέχρι στιγμής δεν χρειάζεται να πάρουμε επιπρόσθετες αποφάσεις από δημοσιονομικής πλευράς, που να είναι δύσκολες. Ακριβώς το αντίθετο, θα πρέπει να πάρουμε μέτρα ανάπτυξης», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ
για την Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ εξέφρασε την ελπίδα «να μην επιστρέψουν οι παλιές συνήθειες», οι οποίες οδήγησαν την Ελλάδα «σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, με αποτέλεσμα να χρειαστεί σκληρή προσαρμογή».

Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα εξέλθει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, καθώς όπως εξήγησε, έχει καταγραφεί πρόοδος πρόσφατα, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε επίσης ότι «η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη σήμερα, αν δεν υπήρχε το πρώτο μισό του 2015. Για αυτό και η ζημιά είναι πολύ πολύ μεγάλη» ενώ για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είπε ότι «δεν ξέρω αν η λέξη λατρεία είναι σωστή, αλλά μετά τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2015, δουλέψαμε πολύ καλά με τον κ.  Τσακαλώτο και τον κ. Τσίπρα».

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Κλάους Ρέγκλινγκ:

Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι μια καθαρή έξοδος μετά το τέλος του προγράμματος αυτό τον Αύγουστο. Είστε αισιόδοξος ότι θα το επιτύχει;

Ναι, γιατί έχει γίνει πρόοδος πρόσφατα σε ότι αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Έτσι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα πλέον να ξαναβγεί στις αγορές, το οποίο είναι σημαντικό. Κάτι που έκαναν και άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, δηλαδή να επιστρέψουν στις αγορές πολύ πριν λήξει το πρόγραμμά τους. Επομένως, όλα αυτά προχωράνε. Φυσικά υπάρχουν πάντα κίνδυνοι αλλά την δεδομένη στιγμή οι αγορές είναι σταθερές. Μπορούν να εκδοθούν ομόλογα αλλά γνωρίζουμε ότι οι αγορές μπορεί ξαφνικά να αποσταθεροποιηθούν πάλι.

Είναι όλοι οι θεσμοί στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά στην επόμενη μέρα; Μάθαμε για την ένταση που υπήρξε μεταξύ του κ. Τσακαλώτου και του κ. Ντράγκι στο τελευταίο Γιούρογκρουπ. Υπήρξε επίσης ένταση, όπως ήδη γνωρίζετε, μεταξύ του κεντρικού τραπεζίτη και της κυβέρνησης για το ίδιο θέμα.

Πιστεύω ότι αυτές οι ιστορίες έντασης με τον κ. Ντράγκι είναι τραβηγμένες από τα μαλλιά.  Είχαμε μια συζήτηση για την πρόσφατη έκδοση ομολόγων και το γεγονός ότι τα επιτόκια ανέβηκαν μετά από αυτήν την έκδοση. Και αυτό ήταν όλο. Δεν θα υπερέβαλα γι’ αυτό. Επαναλαμβάνω, ότι τα μέσα είναι διαθέσιμα. Να σημειώσω ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επισήμανε κι αυτός ότι αυτά τα μέσα είναι διαθέσιμα και αυτό είναι σωστό. Είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης να αποφασίσει τι θα κάνει. Αλλά αν οι αγορές παραμείνουν σταθερές όπως είναι τώρα διεθνώς και αν η Ελλάδα συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που θεωρώ ότι είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση, -αλλά η δική μου υπόθεση εργασίας είναι ότι οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις όντως θα εφαρμοστούν-, δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητώ. Με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να είναι απαραίτητο. Θα το δούμε όμως και τα μέσα είναι διαθέσιμα.

Είστε αισιόδοξος ότι η τέταρτη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της;

Τα καλά νέα είναι ότι μόλις την τελευταία εβδομάδα, κάποιες μέρες πριν, ολοκληρώθηκε η τρίτη αξιολόγηση. Κάτι έλειπε αλλά έγινε και αυτό. Επομένως μπορούμε πια να προχωρήσουμε και να προετοιμάσουμε την εκταμίευση της δόσης αργότερα αυτό το μήνα. Χρειάζεται να γίνουν κάποιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε κάποια από τα κράτη-μέλη και αυτό είναι φυσικό. Όμως τότε θα είμαστε σε θέση να εκταμιεύσουμε 5,7 δισ. ευρώ και άλλο 1 δισ. αργότερα τον Απρίλη. Την ίδια στιγμή όμως, την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η τέταρτη αξιολόγηση στην Αθήνα με όλους τους θεσμούς. Η ενημέρωση που λάβαμε από την ομάδα του ESM ήταν ενθαρρυντική, ότι υπήρξε πρόοδος και θετικό κλίμα για να προχωρήσουν τα θέματα.

Παρατηρώντας τα στοιχεία και δεδομένου ότι ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί με τα δημοσιονομικά μέτρα, μπορείτε να καθησυχάσετε τους Έλληνες ότι δεν θα χρειαστούν άλλα δημοσιονομικά μέτρα;

Ναι, πιστεύω ότι όλα είναι στη σωστή θέση και το καταφέραμε αυτό με μια δημοσιονομική υπερπροσπάθεια τα δύο τελευταία χρόνια. Μέχρι το 2020 είναι ήδη αποφασισμένο το δημοσιονομικό πακέτο. Επομένως, ο λαός θα δει το αντίθετο από αυτό που συνέβη τα τελευταία χρόνια. Θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις από δημοσιονομικής πλευράς. Και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές και να ενδυναμώσουμε την δυνατότητα ανάπτυξης.

Υπάρχει χώρος για μείωση της φορολογίας;

Αν οι εξελίξεις πάνε όπως τις έχουμε προβλέψει τώρα. Φυσικά οι προβλέψεις πάντα μπορεί να αποδειχτούν λανθασμένες. Το διεθνές περιβάλλον μπορεί να αλλάξει. Αλλά στηριζόμενοι στις προβλέψεις που είναι πολύ κοντά στις προβλέψεις της κυβέρνησης, αν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένου αυτών του 2019, εφαρμοστούν, τότε θα υπάρξει δυνατότητα μείωσης της φορολογίας. Ναι.

Υπάρχουν ήδη συζητήσεις για το ποιοι φόροι μπορεί να μειωθούν;

Υπάρχουν και γι’ αυτό συζητήσεις. Και κάποιες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί. Επομένως είμαι αισιόδοξος με βάση τις σημερινές προβλέψεις. Πρέπει να γνωρίζουμε βέβαια ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αλλάξει, υπάρχουν πάντα εξωτερικοί παράγοντες που δεν τους ελέγχει η Ελλάδα. Αλλά βασισμένοι σε αυτά που ξέρουμε μέχρι στιγμής δεν χρειάζεται να πάρουμε επιπρόσθετες αποφάσεις από δημοσιονομικής πλευράς, που να είναι δύσκολες. Ακριβώς το αντίθετο, θα πρέπει να πάρουμε μέτρα ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ (16)

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΑΠΟ ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ,ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ -ΠΑΠΠΑ-ΚΑΜΜΕΝΟΥ, ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΠΟΛΥ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

demi

Δεν λεω πωs οι Ελληνεs δεν φερθήκαμε αφελωs όλα αυτά τα χρονια. Αλλα αυτά τα Ευρωπαικα Γουρούνια-με τη συγνωμη μου στα γουρούνια- είναι χειροτερα πολλεs φορεs ακομα και από τουs Toυρκουs. O ψυχολογικοs πολεμοs και το bullying που δεχθηκαν οι Ελληνεs και δεχονται επι μια δεκαετια και από τουs" Ευρωπαιουs" και από τουs Τουρκουs δεν εχει προηγουμενο. Σιγα σιγα ομωs και αλλεs Ευρωπαικεs χωρεs δειχνουν να θελουν να ξεφυγουν από τον ζουρλομανδυα της EE. To Brexit ηταν μονο η αρχη του τελουs για την ΕΕ ετσι οπωs την καταντησανε.

?

Θα είχαμε και δωρεάν Wi-Fi.

Περνας τονκοσμο για χαιβανια;

Οι μιζες με γερμανικες εταιρειες, τα λαθος στατιστικα οι φιλιες με τη ... συμμαχο τουρκια φαινεται δε σου λενε τιποτα

Eleos

Μετά να βάλετε στο καπάκι , τον καμμένο που θα έπαιρνε μίζες ενώ πουλούσε ( λολ ) , και που θα πουλούσε επίσημα ως κράτος σε λαθρέμπορους ( λολ ) , και τραβήξτε το για καμιά εικοσαρια χρόνια το ίδιο μοτίβο .. και φυσικά το επίδομα που λαμβάνει όλη η Βουλή αλλά μας πείραξαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ .. και δέκα τρις που μας άφησε φέσι το ΣΥΡΙΖΑ .. η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως ..

Dimitris

Που αναφερεται στις δηλωσεις του οτι αν δεν υπηρχε το πρωτο μισο του 2015 η αναπτυξη θα ηταν καλυτερη? Αλλα λεει ο τιτλος και αλλα οι δηλωσεις του

Γιώργος 45

Φίλε "Dimitris 07/03/2018 09:57" στην 15η γραμμή τπυ κυρίως κειμένου γράφει: Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε επίσης ότι η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη σήμερα, αν δεν υπήρχε το πρώτο μισό του 2015. Για αυτό και η ζημιά είναι πολύ πολύ μεγάλη. Μήπως διαβαζες άλλο άρθρο ;;;;;

jan

και αν δεν υπήρχαν οι άπλυτοι θα είχαμε βγει απο τα μνημόνια. ας όψονται τα σανοφάγα ούγκανα που τους ψήφισαν.

Βασιλειος

Μητσοτάκης Ρεγκλιν Φίσερ - δύο χρόνια τώρα διαιωνίζουν ένα ψέμα... 3 νοματαιοι όλοι κι όλοι , και το Φίσερ τώρα τον έβαλαν .. από μια δήλωση του ρεγκλιν ξεκίνησε και δεν έλεγε για διακόσια και εκατο δις .. και ξεκίνησε το παραμύθι η ΝΔ .. Δαχτυλος η ΝΔ.. και των μίντια .. ΑΕΠ ίδιο , χρέος ίδιο , ... Αυτά τα δύο από μόνα τους τους απομυθοποιούν ! Μιλήστε για ανάπτυξη , λες και το ΠΑΣΟΚ κ η ΝΔ είχανε ανάπτυξη ,.μιλήστε για φυγή 40 δις.στο.εξωτερικο , όταν επί ΠΑΣΟΚ ΝΔ έφυγαν ούτε ο θεός ξέρει πόσα , δεν έχετε τι να πείτε .. μια ζωή θα διαψευδεστε ..3 νοματαιοι δουλεύουν τους Έλληνες .. για πες μας ρεγκλιν η ζημιά των δις που είναι ? Γιατί χρέος δεν είναι ούτε ΑΕΠ .. ξεκινά κι εσύ .. είναι αυτά που θα κερδίζαμε εάν δεν διαπραγματεύονταν .. δηλαδή αυτά π χάσαμε είναι αυτά που θα χάσουμε σε πενήντα χρόνια από τώρα .. ΝΔ μας.χρειαζεται ... ΝΔ ..

Γιώργος 45

Εγώ δεν καταλαβαίνω τι λες, εσύ κατάλαβες τι είπες ;;;;

ATHANASIOS

ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΕΠΙ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΟΚΚΑΙ ΝΔ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ.

αν δεν υπήρχε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

δε θα υπήρχε ποτέ κρίση.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

b6b87a22ad189b4f043ed5880a0a29bf_XL

Αιτία η υπουργική απόφαση για ενεργό μισθωτήριο με διάρκεια λήξης έως 30 Σεπτεμβρίου - Να σταματήσουν να επιβάλλονται πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων ζητά με επιστολή της και η ΠΟΜΙΔΑ

8