Βίζερ: Το μεγαλύτερο κόστος της περιόδου Βαρουφάκη ήταν η τεράστια πτώση στο εθνικό εισόδημα

Βίζερ: Το μεγαλύτερο κόστος της περιόδου Βαρουφάκη ήταν η τεράστια πτώση στο εθνικό εισόδημα

Το 2015 ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κυβέρνησης έστελνε μήνυμα ότι ήθελε Grexit είπε ο πρώην επικεφαλής του Euroworking Group

«Το μεγαλύτερο ποσό όλων είναι η τεράστια πτώση που σημειώθηκε στο ΑΕΠ, η τεράστια πτώση στο εθνικό εισόδημα. Και αν έχετε μια τόσο απότομη πτώση στο εθνικό εισόδημα, δε διορθώνεται την επόμενη χρονιά». Αυτό τόνισε ο πρώην επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, σχολιάζοντας την περίφημη δήλωσή του ότι ο Βαρουφάκης κόστισε στην Ελλάδα 200 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» στον ΣΚΑΪ, ο Βίζερ αποκάλυψε ότι μετά το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος η άμεση αντίδραση των υπουργών Οικονομικών των άλλων κρατών-μελών ήταν 
"αν αυτό είναι που θέλει η ελληνική κυβέρνηση ας της το δώσουμε".

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Βίζερ:

Το 2012 είπατε ότι νιώσατε ότι βρισκόμασταν κοντά στο Grexit και μετά ξανά το 2015. Μπορείτε να περιγράψετε τη στιγμή που νιώσατε ότι η Ελλάδα μπορούσε να βγει από το ευρώ;

Το 2012 υπήρχε η αίσθηση ότι η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να βγει από το ευρώ. Το 2012 ήμουν σίγουρος ότι αυτό δεν θα γινόταν για μία σειρά από λόγους και για το οικονομικό περιβάλλον, όπου οι αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια Οικονομία θα ήταν πολύ σημαντικές. Η Ελλάδα τότε ήταν ισχυρά δεσμευμένη στο να παραμείνει στην ευρωζώνη. Το 2015 υπήρχε ένα ξεκάθαρο μήνυμα που έστελνε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν ήθελε να παραμείνει στην ευρωζώνη όπως ήταν.

Κοιτώντας πίσω πολλές από τις δραστηριότητες των ελληνικών αρχών το 2015 μπορούν να μεταφραστούν ως μία ενεργή προσπάθεια εξόδου από τη νομισματική ένωση. Γι’ αυτό όταν είχαμε αυτές τις έντονες συζητήσεις, τέλος Ιουνίου στις Βρυξέλλες, δεν είχα πειστεί ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από την ευρωζώνη, ωστόσο έβλεπα μία σημαντική πιθανότητα. 

Αυτό συνέβη όταν ανακοινώθηκε το Δημοψήφισμα; Ήταν η στιγμή που αυτό συνέβαινε;

Τις ώρες και μέρες πριν το δημοψήφισμα ένιωθα ότι τα πράγματα κατευθύνονται προς μία αντισυμβατική κατεύθυνση. Μετά ήρθε το δημοψήφισμα που το έκανε ακόμη πιο ξεκάθαρο και δημιούργησε μία αντίδραση από τα άλλα κράτη-μέλη που δεν ήταν οργανωμένη, ήταν μία αντίδραση των συναισθημάτων που είχαν δημιουργηθεί ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών των άλλων κρατών-μελών. Εκεί η ελληνική πολιτική είχε παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο. Συνοψίζεται με το "αν αυτό είναι που θέλει η ελληνική κυβέρνηση ας της το δώσουμε".

Είπατε ότι το κόστος της διαπραγμάτευσης τους πρώτους 6-7 μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο κ. Βαρουφάκης ήταν υπουργός οικονομικών στοίχισε 200 δισ. Μπορείτε να εξηγήσετε πώς καταλήγετε σε αυτό το νούμερο;

Δεν μπορεί να υπάρξει ένα συγκεκριμένο νούμερο, αλλά αφήστε με να εξηγήσω πως υπάρχει το άμεσο κόστος που συνδέεται με την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, το κόστος του προγράμματος κλπ που θα αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό. Πολλά δισεκατομμύρια, διψήφια δισεκατομμύρια, αλλά το μεγαλύτερο ποσό όλων είναι η τεράστια πτώση που σημειώθηκε στο ΑΕΠ, η τεράστια πτώση στο εθνικό εισόδημα. Και αν έχετε μια τόσο απότομη πτώση στο εθνικό εισόδημα, δε διορθώνεται την 
επόμενη χρονιά. Αν π.χ. έχει κάποιος 20% μικρότερο εισόδημα μία χρονιά και την επομένη επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα, θα έχει χάσει 20% που δεν θα πάρει ποτέ πίσω. Αν το εισόδημα του αρχίσει να αυξάνεται μετά τον πρώτο χρόνο από 20% στο 19%, τον επόμενο στο 18% από αυτό που θα ήταν και μετά στο 17% από αυτό που θα ήταν, αν κανείς τα προσθέσει αυτά σε βάθος χρόνου, τότε σίγουρα η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη. Μερικοί θα κατέληγαν με υψηλότερο νούμερο, άλλοι με χαμηλότερο αλλά αν κάποιος υπολογίσει
αυτές τις απώλειες ως κόστος για την Ελλάδα, όχι ως μέρος του χρέους, τότε είναι φυσικά τεράστιες. 

ΣΧΟΛΙΑ (59)

πολιτης κλαιν

ειναι δυσκολο για μειωμενης αντιληψης ανθρωπους να καταλαβουν τα απλα πραγματα που λεει ο βιζερ ,ο ρεγκλιγκ , κ.α. σκεψου για πιο δυσκολο ερωτημα ? τι ειναι πιο προσοδοφορο ? να βαλεις εναν πανεξυπνο διακριβωμενο κλεφτη που θα του τριξεις τα δοντια ή εναν ανικανο ηλιθιο με ηθικο "πλεονεκτημα" να σου φτιαξει ενα μαγαζι ?

Kρίτων

O Bήζερ βάζει στα 200 δισεκατομμύρια ΤΟΥ και την άξία της ...διαφυγούσης αναπτύξεως, όπως λέμε διαφυγόντα κέρδη π.χ έαν δεν υπεισήρχοντο Φ ή Ψ λόγοι θα δεν είχα απώλεια κερδών. Στην περίπτωση του Βήζερ να εστιάσουμε ότι σαν Έλληνες , που θέλουμε να επεναφέρουμε την αξιοπρέπεια και να αποκαταστήσου την ελευθερία του λαού μας , πρέπει να τους τιμωρήσουμε με τον πιο σκληρό τρόπο. Στην σειρά για τιμωρία Ντάισεμπλουμ, Δρακουλέσκου, Λαγκάρντ, Τουσκ και λοιπά καθάρματα. Να τους δόσουμε ραντεβού στα γουναράδικα. Έχουμε πόλεμο με άλλα μέσα. Πρέπει να γίνει κατανοητό απόλους μας.

Δεξιός

ναι σύντροφε, μετά τις σαρωτικές νίκες στα Ίμια, στην Κύπρο, στα Σκόπια, να τελειώσουμε και με τους τελευταίους εχθρούς του Σύριζα...

@

Έτσι είναι. Και πρώτα απ' όλα να στείλουμε στο Ειδικό Δικαστήριο τον οικονομικό δολοφόνο Βαρουφάκη και τους Τσίπρα-Καμμένο. Δεν μπορεί μιά τέτοια καταστροφή της εθνικής μας οικονομίας να μείνει ατιμώρητη. Δεν μπορεί ο Βαρουφάκης να χαίρεται τα εκατομμύρια του ατιμώρητος πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αυτό το κάθαρμα πρέπει να σαπίσει στη φυλακή.

είσαι ο γνωστός γκιόζης

που γράφει συνέχεια βλακείες για να μπερδέψει όσους μπορεί - τακτική που μαθαίνεις στην ΚΝΕ, Ρήγα, νεοναζί κλπ. Απλά πράγματα. 100 δις απώλεια περιουσίας (όχι αύξηση χρέους) μετρημένα μέχρι δεκαράκι. Τα υπόλοιπα αφορούν πτώση ΑΕΠ, αποεπένδυση, απώλεια διεθνών αγορών και 99 χρόνια εκχώρηση ΟΛΗΣ της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές, που δεν εκτιμάται από τώρα σε ευρώ γιατί εξαρτάται από το τι θα γίνει με αυτή (για την ώρα προκαλείται μεσοσταθμική ζημία από βεβιασμένη εκποίηση περίπου 50%). ΝΑΙ μας κόστισε τουλάχιστον 200 δις η ηλιθιότητα του ψηφοφόρου και η ανηθικότητα των θαυμαστών του Μαδούρο.

αυτό ήταν απάντηση

προς: Παραμύθα και... ξεβράκωμα07/03/201813:1

μπαρουφακις γιανις

ο προδότης ή ο τρελός που δεν άφησαν να μας καταστρέψει;

Η περιοδος 40 χρονια

ΠΑΣΟΚ ΝΔ ποσο κοστισε? Και κυριως η νοοτροπια που εδραιωθηκε αυτα τα χρονια την οποια κουβαλουν ολοι (και οι πρωην πασοκοι νυν συριζαιοι) ποσο κοστισε? Υπαρχει προβλημα νοοτροπιας, ο κοσμος εχει αποβλακωθει, εχει γινει τεμπελης και ψαχνει παντα την αρπαχτη. Οσοι ψηφισαν Βαρουφακη, προηγουμενως ψηφισαν Βενιζελο, πιο πριν Παπακωνσταντινου κοκ. Αυτοι ηταν καλυτεροι?

Παραμύθα και... ξεβράκωμα

Εντάξει ρε φίλε μας έπεισες! 200 δις κόστος λέει ο καραγκιόζης.... Πάω κοιτάω το χρέος της Ελλάδας σταθερό στα 323 billion USD πηγή Eurostat. Το ΑΕΠ μας έπεσε από 231 στα 200 αυτό είναι η μόνη σοβαρή μομφή που μπορεί να θέσει κάποιος, όμως ήταν αναμενόμενο! Αφού πας να κάνεις Κούγκι θα χάσεις ΑΕΠ. 62% του Ελληνικού λαού το ήξερε, το ήθελε και θα έπεφτε και άλλο τόσο αν συνέχιζε τα Κούγκια.... Απλά πράγματα! Ναι ο Τσίπρας έκανε λάθος που πήγε σε μετωπική όμως αυτή ήταν η εντολή του λαού του..... Τώρα η εντολή του λαού είναι μέσα στην ΕΕ και το ευρώ, μεταρυθμίσεις χωρίς τέλος, τα λαμόγια μέσα και ανάπτυξη παντού.. Και φαίνεται (αργά μεν) να κάνει αυτή τη στροφή! Τον επόμενο 1.5 χρόνο άνετα γυρνάει το παιχνίδι υπέρ του!

Νικος

Με τόσους στοκους σαν και εσένα που έχει η Χώρα σωτήρια δεν υπάρχει ξαναδιαβασε και ξαναγραψε μην μπερδεύεις τα μήλα με τα πορτοκάλια σε άλλο κείμενο ποιό παρακάτω έχω γράψει τους λόγους διάβασε το μπας και σταματήσεις να τρως κουτόχορτο.

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Περιμενει τωρα αυτος, ενω τα εξηγεί με παρα πολυ απλο τροπο, να τον καταλάβουν. Ποιοι;; Οι «η-καριερα-ειναι-χολέρα» άνθρωποι, κ οι καταργητές της Αριστείας. Οι αχριστεροι! ΔΕΝ υπαρχει τετοια περιπτωση. Οι «αλλοι», οι «προηγούμενοι» παντα φταίνε. Η «ηθικη» φασιστερα μακριά απο τετοια..

kyriakos

Έχουν δίκιο οι διαφωνούντες οικονομολόγοι-χαρτοριχτρες!!! Δεν έπεσε το ΑΕΠ σ' ένα χρόνο!!! Όλα τ' αλλά έφτασαν στο Θεό. Π.χ. έβγαζα 15000 το χρόνο και τώρα βγάζω 14900 άρα αυτό δεν είναι πτώση. Σωστά. Βούρλο μου, το θέμα είναι ότι οι υποχρεώσεις σου αυξήθηκαν κατά 50%. Το καταλαβαίνεις; Ζώο! Το καταλαβαίνεις ότι αντέχεις π.χ. φορτίο 50 κιλά, είχες φορτίο 45 και σου πρόσθεσαν αλλά 25 κιλά. Καταλαβαίνεις; Βλήμα. Καταριακο. Καταλαβαίνεις ότι ΔΕΝ μπορείς να το κουβαλήσεις;;; Καταλαβαίνεις ότι σε βλέπουν όλοι ότι πέφτεις και σου την πέφτουν γιατί μυρίζεις πτωμαινη;;; Βλάκα! Βλάκα, που έχεις το θράσος να νομίζεις ότι είσαι κάτι. Τράβα τώρα στο Σύνταγμα να ρίξεις κανά τσιφτετέλι. Αναξιε. Ατιμε.

kyriakos

Αγαπητό βλήμα! Ξέχασα να σου γράψω ότι η αξία των περιουσιακών στοιχείων σου έφτασε στον πάτο. Αλλά είσαι τόσο βλάκας, τόσο γελοίος, που λες "ε και; Είχα ένα σπίτι κι ακόμα το 'χω!" Και νομίζεις ότι είσαι έξυπνος. Χαμενε. Το σπίτι είχε αξία 10 και τώρα έχει 3. Ψοφίμι. Τώρα ΟΛΟΙ μπορούν να αγοράσουν γη στην Ελλάδα. Όλοι! Γι αυτό και θα δεις τι ωραία που θα γίνει η γειτονιά σου σε λίγα χρόνια. Βλαμμένο.

ΜΟΝΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Για ΤΣΙΜΠΛΑ, ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ, ΚΑΜΜΕΝΟ ,. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ και οσους αλλους απο τους Συριζανελ εμπλεκονται..Το απαιτει το 90% του Ελληνικου λαου ασχετα τι ψηφιζει..Η Καταστροφη ηταν τεραστια στην οικονομια..και ειδικα για το ΣΥΝΟΛΟ του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ..,εδω εφθσαν στο σημειο ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΕΚΑΣ απο τους 500.000 μικροσυνταξιουχους που υποτιθεται θα προστατευαν ΟΙ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ..ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ σαν αυριανος πρωθυπουργος..ΜΗΝ κανεις πισω ..ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ...ΑΥΤΟ ειναι το μεγαλυτερο σκανδαλο απο την ιδρυση του Ελληνικου κρατους και οι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ..

JIM

ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟ ΛΙΓΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΙΠΕ OΤΙ ΚΟΣΤΙΣΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΜΟΝΟ 50 ΔΙς!!!

@

Τα υπολοιπα 150 δις τα βαλανε στις τσεπες

κωστας Γ

ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΟ ΑΕΠ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΤΩΣΗ ΟΥΤΕ 0,5%.Αντιθετα 2010-2015 ειχαμε -25%.Ειναι ψευταρος και η νδουλα στηριχθηκε πανω του.

Νικος

Αρε μεγάλε οικονομολογε που ήσουν κρυμμένος, για να σου δώσω μερικά παραδείγματα μπας και καταλάβεις 1)εκροή πολλών δις λόγω αστάθειας από τις τράπεζες που δεν πήγαν στην ανάπτυξη 2) από ανάπτυξη 0,6% είχαμε ύφεση για μεγάλο χρονικό διάστημα που εαν συνεχιζόταν η ανάπτυξη θα είχαμε αύξηση στο ΑΕΠ 3) capital control δεν περιμένω να ξέρεις τις συνέπειες 4)ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών η χρηματιστηριακή αξία τους είναι πλέον μηδενική που συνεπάγεται πολλά δις χαμένα 5)αχρείαστο μνημόνιο με κόστος πολλά δις σε βάθος χρόνου και αφορά όλους 6) και εαν διάβαζες έστω και λίγο το άρθρο θα καταλάβαινες ότι η ζημιά του εξαμήνου του 2015 θα μας ακολουθεί για πολλά χρόνια που αυτό συνεπάγεται ένα κόστος το θέμα δεν εαν είναι 200 δις μπορεί να είναι λίγο μικρότερο μπορεί και μεγαλύτερο εαν δεν κατέχεις το θέμα μην κάνεις κριτική γινεσε ρεζίλι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

xrhmatistirio

Ως «μητέρα» των μαχών χαρακτηρίζουν την 29η Μαρτίου οι αγοραστές των ελληνικών τραπεζών καθώς εκείνη την ημερομηνία περιμένουν να ενταθούν οι ανοικτές πωλήσεις από τους short επενδυτών, μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των τραπεζών (Alpha bank, Eθνική).

stathaksi-new1

Aπορρίπτει την κριτική περί καθυστερήσεων στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες και προαναγγέλλει την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για τις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «οικόπεδο 1»

5c3b7241c8147020bd6effcc037bf79f_XL

Ξεκινώντας από το γεγονός ότι ένα ποσοστό 66% των τουριστών έρχεται στη χώρα μας αεροπορικώς, τα πλάνα των αεροπορικών για τη θερινή σεζόν δίνουν τον τόνο για το πώς θα κινηθεί η κίνηση το καλοκαίρι.

21115001aca6fca17023f8a04ef816d8_XL

Από όλους του τομείς της ναυτιλίας  όσο αφορά τους τύπους των πλοίων, τα LNG που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι εκείνα που έχουν προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον των ελλήνων πλοιοκτητών. Για τον λόγο αυτό έχουν αυξηθεί από οκτώ που ήταν το 2017 στις 13 στα τέλη του 2018, σύμφωνα με την έρευνα της Petrofin.

tsakala

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο και παρουσιάζεται αποφασισμένη να επιμείνει στη βάση της συμφωνίας που είχε με τις τράπεζες - Οι επαφές κυβέρνησης - δανειστών για το νέο πλαίσιο ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή και θα συνεχιστούν μέχρι το ΕuroWorking Group της 25ης Μαρτίου