Φέρνουν πάλι στο προσκήνιο την «αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ» με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Φέρνουν πάλι στο προσκήνιο την «αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ» με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Δεν πρόκειται πάντως να αλλάξει ο στόχος είσπραξης 3,2 δισ. ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, διαμηνύει το υπ. Οικονομικών

Για «κατάργηση του ΕΝΦΙΑ» μιλά πάλι η κυβέρνηση, που διά της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, έκανε λόγο για αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Όπως επισημαίνει όμως η «Καθημερινή», αυτό πρωτίστως προϋποθέτει την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων - κάτι που, προς το παρόν, αδυνατεί να γίνει.

«Στόχος μας είναι ο ΕΝΦΙΑ να αντικατασταθεί με έναν φόρο μεγάλης περιουσίας που θα είναι προοδευτικός», ήταν η ακριβής δήλωση της κυρίας Παπανάτσιου  στο συνέδριο της Prodexpo, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, εφόσον επιτευχθεί ο δύσκολος στόχος της εξίσωσης των αξιών των ακινήτων, θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο αφενός θα αναπροσαρμοστούν οι αξίες των ακινήτων, αφετέρου θα αντικατασταθεί ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος στην «Καθημερινή», είναι σε κάθε περίπτωση να βεβαιώνονται έσοδα 3,2 δισ. ευρώ όπως προβλέπει και η συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, ωστόσο είναι θέμα πολιτικής της κυβέρνησης το πώς θα επιμερίζεται ο φόρος. Δηλαδή, όπως επισήμανε, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ελαφρύνει τις χαμηλές ιδιοκτησίες και να μεταφέρει το βάρος στις υψηλότερες. Αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος των 3,2 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα αυξήσει δραματικά τη φορολογία για όσους κατέχουν ακίνητα πάνω από κάποια αξία.

Προφανώς, για αυτούς οι φόροι θα είναι σημαντικά υψηλότεροι από αυτούς που καταβάλλονται σήμερα, και αυτό, καθώς τα χαμηλής αξίας ακίνητα θα απαλλαγούν από τον φόρο. Σημειώνεται ότι τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΑΠ του 2011 με αφορολόγητο όριο 200.000 ήταν περίπου 800 εκατ. ευρώ και αφορούσαν 560.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο ΦΜΑΠ εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το1997 και προέβλεπε υψηλό αφορολόγητο. Συγκεκριμένα, ο ΦΜΑΠ αφορούσε φορολογουμένους με ακίνητη περιουσία άνω των 243.600 ευρώ για τους άγαμους, 487.200 ευρώ για τους έγγαμους, με προσαύξηση 61.650 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 73.400 ευρώ για καθένα από το τρίτο παιδί και πάνω. Ο φόρος υπολογιζόταν με συντελεστές από 0,354% έως 0,944% επί της αντικειμενικής αξίας, για τα φυσικά πρόσωπα. Ο ΦΜΑΠ διατηρήθηκε για αρκετά χρόνια και το 2009 επανήλθε ως φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) που αρχικά είχε όριο τις 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία και άνω. Στη συνέχεια το 2010 το όριο επιβολής ΦΑΠ υποχώρησε στις 300.000 ευρώ για να καταλήξει το 2011 στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία.

Οπως προαναφέρθηκε, σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξίσωση των τιμών των ακινήτων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, κάτι το οποίο όπως σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Στο θέμα της εξίσωσης των τιμών των ακινήτων η υφυπουργός ανέφερε ότι δρομολογείται η θεσμοθέτηση δευτεροβάθμιων επιτροπών, οι οποίες θα σπεύδουν να διορθώνουν τις τιμές που θα προκύψουν από τις υπό σύσταση 75 τοπικές επιτροπές καθορισμού των αντικειμενικών αξιών.

Στόχος είναι, μέσω των δευτεροβάθμιων αυτών οργάνων, να προλαμβάνονται στρεβλώσεις μικροπολιτικής φύσης, που είχαν παρατηρηθεί και στο παρελθόν. Πάντως, σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου, σε πολλές περιοχές οι αντικειμενικές τιμές είναι χαμηλότερες των εμπορικών τιμών. Παράλληλα, επανέλαβε την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να μην αναθεωρήσει, στην παρούσα φάση, κάποια άλλη παράμετρο (π.χ. συντελεστής εμπορικότητας) διαμόρφωσης των αξιών, πέραν των τιμών ζώνης, ενώ σε ό,τι αφορά την επικείμενη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος τιμών που βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο, αναμένεται να λαμβάνονται πλέον υπόψη και οι τιμές μίσθωσης, προκειμένου να είναι εφικτή η προσέγγιση των αξιών και σε περιπτώσεις περιοχών όπου δεν πραγματοποιούνται καθόλου συναλλαγές ακινήτων σήμερα. 

ΣΧΟΛΙΑ (31)

παστουρμάς

Στις ειδήσεις τελικά μαθαίνεις το όνομα του φόρου που θα σου δώσουν. Το ποσό το ξέρεις εξ' αρχής: όλα.

δημητρακης

Όπως και με τα τέλη, δουλεύουμε όλο το χρόνο και στο τέλος ΤΙΠΟΤΑ,απλώς μας δουλεύουν

Dies Irae

Τακτοποίηση αυθαιρέτων, νέες αντικειμενικές, ΕΝΦΙΑ, προσλήψεις σε δημόσιο και ΟΤΑ. Οι 120 δόσεις έμειναν ακόμη και είναι έτοιμοι για εκλογές.

Σκούζουν οι έχοντες και κατέχοντες

Σκούζουν όλοι οι φοροφυγάδες, μιζαδόροι, κομπιναδόροι, που...επένδυσαν σε σπίτια για 40 χρόνια και δεν τους έχει αγγίξει η κρίση. Οι ίδιοι που τα σπάνε στα μπουζούκια και γεμίζουν τα μπαράκια σήμερα, όταν άλλοι δεν έχουν να φάνε. Αυτός που δεν έχει τίποτα, να μη φοβάται. Καιρός ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αριστερή πολιτική κι ο απλός λαός, αυτός που δεν έχει, θα τον στηρίξει. Μάθανε όλοι τώρα και το παίζουν...τίμιοι εργαζόμενοι που με τον ιδρώτα τους πήραν 4-5...σπιτάκια των 120 τ.μ. Ου να χαθείτε κοπρόσκυλα. Καιρός επιτέλους να πληρώσετε.

chris

Απτο μίσος που ξεχειλίζεις για όποιον δίκαιο ή άδικο έχει κάτι, φαίνεται ότι δεν έχεις και δεν θα αποκτήσεις τίποτε παρά μόνο το μίσος σου για τους άλλους που έχουν. Κάτι είναι κι αυτό απτο τίποτε.

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Σωστα... να δίνετε αντικίνητρα σε οσους εχουν κάποιες φιλοδοξίες στη ζωη τους να κανουν κατι τις παραπάνω απο τους αλλους! Οι φασισταχριστεροι τιμωρούν την επιτυχία κ την οποια ευμάρεια (ή τύχη, αν βρουν περιουσια απο κληρονομια) κάποιων ανθρώπων. Να μας κανουν όλους να φυτοζωούμε σε ημιυπόγειες τρωγλες για να μην πληρώνουμε εξτρα φόρους! Αλήτες.

giannis

θα φάτε μία πούτσα Συριζαίοι όλη δική σας! Ο ΕΝΦΙΑ θα σας στείλει μία και καλή στα ανάθεμα. Πως και πως περιμενουμε τις εκλογες ΑΛΗΤΕΣ

zaz

όλο παραμύθια, κάθε χρόνο θα θα θα θα θα θα θα, μια τα τελη κυκλοφορίας, μετά ο ΕΝΦΙΑ, έτσι δουλεύουν τον κόσμο οι αριστεροί παπατζήδες, άστους να περιμένουν τα κορόιδα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα

ΜΙΚ

Μια ιδέα: Να πληρώσουν ειδικό έκτακτο φόρο, όσοι δεν χρωστούν τίποτα στην εφορία. Για να είναι εντάξει στις οφειλές τους σημαίνει ότι τους περισσεύουν. Βαράτε τους! Και ειδικότερα σε όσους πλήρωσαν εφορία και ΕΝΦΙΑ μια και έξω και όχι σε δόσεις, ρίξτε τους έναν επιπλέον φόρο, γιατί σίγουρα κάτι κρύβουν, το παίζουν πολύ άνετοι και τα λεφτά φαίνεται πως τα 'χουν για στραγάλια...

?

Μας ψεκάζουν σίγουρα

ΜΙΚ

Μπα, δεν χρειάζεται! Βλέποντας την όλη κατάσταση σου έρχεται αυθορμήτως...

δεν έχουν το Θεό τους

Τώρα που μούρθε το πόσο φόρο θα πληρώσω και έπαθα εγκεφαλικό..... θα σου πώ εγώ στις επόμενες εκλογές πού θα στείλω τον Τσιπρα και τον Καμμένο μαζί με τις καταργήσεις του Ενφια και τις λοιπές ψευτιές τους.

*

Το πρωην ΕΕΤΗΔΕ και νυν ΕΝΦΙΑ δεν αποτελεσε ΠΟΤΕ προαπαιτουμενο επαχθους μνημονιου. Τουναντιον αυτο που ειχε ζητηθεί ήταν μείωση δημοσίων δαπανών. Μπορει σε ο,τι αλλο ζηταει να ειναι ενα βασανο για την κοινωνια μας ομως σε αυτο η αληθεια ειναι μια. Αποτελεί εφεύρημα του κ. Βενιζέλου το οποίο απογείωσαν οι επόμενοι κυβερνώντες καθιστώντας το νταβατζιλικι επίσημη εισπρακτική διαδικασία του κράτους. Μέσω αυτού πληρώνονται οι "δημόσιες δαπάνες" που δε μειωθηκαν ποτε (βλ. προωρη συνταξιοδοτηση, υπεραριθμοι ΔΥ, μισθοι ΔΥ εκτος πραγματικοτητας κ.λπ.).. Το γιδι ο Έλληνας πιστεύει ακόμα πως θα καταργηθεί κάποια μέρα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

loyketo-apodeixeis

Η ΑΑΔΕ συνεχίζοντας τους έλεγχους και μετά το Πάσχα για την αποκάλυψη κρουσμάτων φοροδιαφυγής εντόπισε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν έκοβαν αποδείξεις και προχώρησε σε 48ωρο λουκέτο των λειτουργιών τους

8
TSAKALOTOSD

Όπως και στην γ' αξιολόγηση η κυβέρνηση θέλει πρώτα staff level agreement και στο Eurogroup της 2ης1 Ιουνίου συμφωνία-πακέτο για το κλείσιμο του προγράμματος, το χρέος και το είδος της μεταμνημονιακής παρακολούθησης μετά από τα τέλη Αυγούστου 

tsak-lag_main01

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η Λαγκάρντ σε Τσακαλώτο-Χουλιαράκη συνδέοντας, επίσης, τη συζήτηση για το χρέος με την εφαρμογή των πολιτικών του Μνημονίου - Συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου ο στόχος της κυβέρνησης

20
imf

Oι προσπάθειες όλων των πλευρών κινούνται προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας με το ΔΝΤ προκειμένου να σταλεί ένα ακόμα θετικό μήνυμα στο δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος