O ΕΝΦΙΑ «καταπίνει» δύο στις τρεις επιστροφές φόρων

O ΕΝΦΙΑ «καταπίνει» δύο στις τρεις επιστροφές φόρων

Εφάπαξ και όχι σε δόσεις η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες - Τα 200 εκατ. από τα 1,2 δισ. που θα πρέπει να πληρώσει το δημόσιο σε ιδιώτες για να έρθει η δόση των 800 εκατ. ευρώ δεν θα καλυφθούν με χρήματα αλλά με… συμψηφισμούς

Δύο στους τρεις φορολογούμενους που είχαν φέτος επιστροφή φόρου εισοδήματος
και πρέπει η εφορία να τους επιστρέψει λεφτά που έχουν προπληρώσει για φόρους, δεν θα δουν τελικά «το χρώμα του χρήματος».

Από σήμερα άρχισαν οι αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με τα «χρωστούμενα» από τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που εκδόθηκαν προ δεκαημέρου. Από χθες οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αναμένουν να εισπράξουν επιστροφή φόρου εισοδήματος άρχισαν να λαμβάνουν ηλεκτρονικά μηνύματα με τα οποία ενημερώνονται ότι έγινε ο συμψηφισμός της επιστροφής φόρου εισοδήματος με το ποσό του
ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε ενώ αν υπάρχει υπόλοιπο φόρου για πληρωμή θα εμφανίζεται στην «ταυτότητα οφειλής», που υπάρχει σε κάθε προσωπικό λογαριασμό στο Taxisnet.
 
Το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί έτσι να «σβήσει» χρέη τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ -χωρίς καν να βάλει το χέρι στην τσέπη- ώστε να φτάσει στον στόχο αποπληρωμής 1,2 δισ. ευρώ από τα 5,4 δισ. που χρωστά στους ιδιώτες, καθώς είναι βασικό προαπαιτούμενο για να εγκρίνουν οι δανειστές την επόμενη δόση των 800 εκατ. ευρώ.
 
Από τους 958.425 φορολογουμένους που δικαιούνται φέτος επιστροφή φόρων εισοδήματος συνολικού ύψους 366,5 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 580.000 έμειναν «στο περίμενε» για να πάρουν τα λεφτά τους. Δηλαδή το 60% των φορολογουμένων με πιστωτικό εκκαθαριστικό δεν είχε λάβει έως τον Αύγουστο την επιστροφή φόρου τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων.
 
Όπως τώρα αποδεικνύεται όμως, το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν, αντί οι επιστροφές φόρου να μπουν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων, να συμψηφιστούν με τα ηλεκτρονικά «ραβασάκια» για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.
   
Η διαδικασία γίνεται ως εξής:

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά αυτεπάγγελτα σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου εισοδήματος με τα νέα χρέη κάθε φορολογούμενου για ΕΝΦΙΑ. με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνει επίσης να «προεισπράξει» το δημόσιο άμεσα πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων κανονικά θα τα πλήρωναν είτε εφάπαξ, είτε σε δόσεις με πρώτη έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Στις περιπτώσεις αυτές δηλαδή, ο ιδιοκτήτης χάνει το δικαίωμα να εξοφλήσει έως τον Ιανουάριο, αφού τα χρήματα παρακρατήθηκαν «μια και έξω».
 
Αν όμως η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερη από την επιστροφή φόρου, το ποσό που θα απομείνει μετά την αφαίρεση της επιστροφής από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί.  Στις περιπτώσεις αυτές, ισχύουν οι δόσεις αλλά αλλάζουν τα ποσά που εμφανίζονταν στην αρχική εκκαθάριση.
 
Αν όμως η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερη από την επιστροφή φόρου, το υπερβάλλον ποσό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος. 
 
Αν ο φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφής δεν έχει οφειλή για ΕΝΦΙΑ τότε μετά το πέρας των συμψηφισμών τον Σεπτέμβριο το συνολικό ποσό της επιστροφής αναμένεται να πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό.
 
Ωστόσο στις περιπτώσεις που ο ένας εκ των δύο συζύγων δικαιούται επιστροφή φόρου, αλλά ο ΕΝΦΙΑ έχει βεβαιωθεί στον άλλο σύζυγο, τότε θα πρέπει να σπεύσουν οι ίδιοι στην εφορία όπου ανήκουν προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα συμψηφισμού. Και αυτό γιατί εμπλέκονται δύο διαφορετικά ΑΦΜ και δεν μπορεί να γίνει η αυτόματα η αφαίρεση του πιστωτικού εκκαθαριστικού του ενός, από την οφειλή ΕΝΦΙΑ του άλλου.

ΣΧΟΛΙΑ (54)

Μπαμπης

Δώστε την ΕΥΔΑΠ και την ΔΕΗ να ξεφορτωθούμε τους κοπρίτες υπαλλήλους τους από την καμπούρα μας.Ολα ιδιωτικά να δούμε μια άσπρη μερα

Παναγιώτης

Ο Ε Ν Φ Ι Α θα μειωθεί από τη δεξιά εξουσία προστασίας της επιχειρηματικότητας και της εργοδοσίας που αναλαμβάνει το 2018 και θα δώσει τη χαριστική βολή σε 2.000.000 ιδιωτικούς υπαλλήλους, σε 1.000.000 δημόσιους υπαλλήλους, σε 3.000.000 συνταξιούχους.

ΕΥΡΩΠΕΟΣ

Ευρώ (μάρκο) να έχουμε και ας τρώμε και πέτρες.Τουλάχιστον θα είμαστε ευρωπέη.

Πάνος

Συν οι 500 χιλιάδες Έλληνες που ξενιτεύτηκαν με τιμονιέρη τον καταληψία Αλέξη Τσίπρα.

Λούλης

@13:13. Ενώ πριν τον Αλέξη, ήταν ήδη ξενιτεμένοι και διάσπαρτοι σε όλο τον πλανήτη πάνω από 10.000 000 ελληναράδες!! Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

Μαικος

Τελιωνουν πάλι τα λεφτά από ότι φενεται να δούμε με τη θα πληρώνει στο τέλος το ΔΥ ο τσιπρας η τράπεζες αδειάζουν τους λογαριασμούς ο κάθε Έλληνες λόγο καμίας εμπιστοσύνης του κράτους και τον τραπεζών φυσικά

Λούλης

Να μείνουν απλήρωτοι οι ΔΥ και να δούμε μετά πού θα βρουν καταναλωτικό κοινό όλες αυτές οι "φουλ παραγωγικές" επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Ζω για να δω την ημέρα που θα μείνουν όλοι οι ΔΥ απλήρωτοι!

ΣΩΣΤΟ ΜΕΤΡΟ

Παλιά που ήταν στη θέληση του καθενός το πότε θα πληρώσει το φόρο του έμεναν πολλά χρέη απλήρωτα. Ειδικά κάποιες εποχές που είχαμε και υψηλές επιστροφές φόρου εισοδήματος. Κάπως έτσι φτάσαμε στα 90 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο. Ο αυτόματος συμψηφισμός θα πρέπει να ισχύει γενικά για πολλές κατηγορίες χρεών, όχι μόνο για ΕΝΦΙΑ. Και βεβαίως να ισχύσει και το αντιστροφο, η αυτόματη πίστωση με λεφτά που χρωστάει το Δημόσιο στον ιδιώτη, αν και μάλλον αυτό δεν θα συμβεί πότε.

Εισοδηματίας

Κουράγιο αδέρφια έρχεται ο Κυριάκος που θα μειώσει τον Ε Ν Φ Ι Α των εχόντων περιουσίες, το φόρο των πλούσιων επιχειρηματιών, τις εισφορές των εργοδοτών με οικονομική άνεση και θα δώσει τη χαριστική βολή σε υπαλλήλους και συνταξιούχους.

@Εισοδηματίας

Ωραία ανέκδοτα. Θα τα βγάλεις και σε βιβλίο;

aaa

συριζοτρόλ το παραμυθάκι σου δεν πιάνει, τράβα σε καμία χώρα της Αφρικής να τα πεις, μπορεί να σε πιστέψουν, απατεώνα

ΤΖ

ΕΤΣΙ... ΨΗΦΙΣΤΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ-ΚΑΤΟΧΙΚΟΥΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΛΑΨΤΕ ΣΑΝ ΤΙΣ ΧΗΡΕΣ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΜΗΝ ΚΛΑΨΟΥΡΙΖΕΤΕ ΡΕ ΒΟΥΛΩΣΤΕ ΤΟ!

Γγ

ΕΙΔΑΤΕ ΤΙ ΦΟΡΟ ΕΦΗΥΡΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Κ Η ΝΔ?

@Γγ

Και τον οποίο δεσμεύτηκε να καταργήσει αμέσως ο ΤΣΥΡΙΖΑ? ?????

@Γγ

Όλοι στο κόλπο, και ο βοθρΑλέξης τα κατήργησε με ένα νόμο ...

Ο.Λ.

ΜΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΙΣΟΚΩΛΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΜΠΡΟΣ ΠΑΜΕ ΠΙΣΟΚΩΛΑ ..... Κάτι ήξερε ο ποιητής τότε ,,,δυστυχώς ισχύει 100% και σήμερα , ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΤΥΧΗΣ ΜΑΣ ....έχουμε του πολιτικούς που μας αξίζει . Ο.Λ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kristalina2

Το Ταμείο αναφέρει ότι σχεδόν το 40% του εταιρικού χρέους σε οκτώ μεγάλες χώρες -ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία- θα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί, εάν υπάρχει επιβράδυνση, έστω και κατά το ήμισυ σοβαρή σε σχέση με αυτή πριν από μια δεκαετία -κατάρρευση Lehman Brothers

komision

«Οι θεσμοί έχουν ήδη συζητήσει εκτενώς τον προϋπολογισμό για το 2020 με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος» ανέφερε αξιωματούχος της Επιτροπής

syntakseis-arhtro

H κυβέρνηση θα περιμένει το σύνολο των αποφάσεων του ΣΤΕ προκειμένου να εκτιμηθεί το συνολικό κόστος των αναδρομικών στον προϋπολογισμό - «Κλειδωμένα» θεωρούνται τα αναδρομικά για το 10μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016 

4