Εκδόθηκαν οι περιβαλλοντικές άδειες της Ελληνικός Χρυσός - Πρόεδρος Eldorado: Πολύ σημαντική εξέλιξη

Εκδόθηκαν οι περιβαλλοντικές άδειες της Ελληνικός Χρυσός - Πρόεδρος Eldorado: Πολύ σημαντική εξέλιξη

Η άδεια που χορηγείται έχει διάρκεια τριών ετών και μεταξύ των όρων και των περιορισμών που τίθενται, καθορίζεται σε 400.000 τόνους ετησίως η ποσότητα του επεξεργασμένου μεταλλεύματος

Εκδόθηκαν σήμερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι δύο άδειες της Ελληνικός Χρυσός για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Με βάση τις συγκεκριμένες αποφάσεις , που υπογράφει με εντολή του αρμόδιου υπουργού ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος, χορηγείται άδεια νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού και τροποποιείται η άδεια εγκατάστασης αντίστοιχου εξοπλισμού στη θέση απόθεσης Κοκκινόλακα. 

Ειδικότερα, χορηγήθηκε «στην εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ", άδεια λειτουργίας νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού μικτών θειούχων μεταλλευμάτων και των τροποποιημένων υφιστάμενων υποδομών, του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας» του έργου «Μεταλλευτικές - Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας», στην περιοχή της Ολυμπιάδας, ∆ήμου Αριστοτέλη, Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Η άδεια που χορηγείται έχει διάρκεια τριών ετών και μεταξύ των όρων και των περιορισμών που τίθενται, καθορίζεται σε 400.000 τόνους ετησίως η ποσότητα του επεξεργασμένου μεταλλεύματος. Όπως επισημαίνεται στην απόφαση χορήγησης άδειας, «το Δημόσιο δεν ευθύνεται, αν για λόγους ασφαλείας ή γενικότερου δημοσίου συμφέροντος, απαγορευθεί η λειτουργία των εγκαταστάσεων του θέματος ή ανακληθεί η παρούσα άδεια λειτουργίας». 

Οσον αφορά στην τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού του χώρου απόθεσης στην περιοχή της Ολυμπιάδας,  επιτρέπεται «η διάθεση του λεπτομερούς υπολείμματος κατεργασίας του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας στο στεγανοποιημένο και υδραυλικά προστατευμένο -απομονωμένο τμήμα που προσδιορίζεται από τον ενοποιημένο χώρο απόθεσης 1-3, το δεξιό αντέρεισμα, την ανάντη παρειά του κατάντη αναχώματος και την λίμνη εκτάκτου ανάγκης του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών».

Πρόεδρος Eldorado: Πολύ σημαντική εξέλιξη

Για πολύ σημαντική εξέλιξη προς την επίλυση του θέματος, κάνει λόγο σε αποψινή δήλωσή του ο πρόεδρος και CEO της Eldorado Gold, Τζωρτζ Μπερνς, με αφορμή την χορήγηση σήμερα, δύο αδειών για το συγκρότημα της Ολυμπιάδας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Ωστόσο, προσθέτει, συνεχίζουμε να αναμένουμε τις υπόλοιπες άδειες. Η προοπτική του εποικοδομητικού διαλόγου με την κυβέρνηση θα ήταν σίγουρα προτιμότερη από την προσφυγή στην δικαιοσύνη και την παραπομπή στην διαιτησία, αλλά είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι κάθε πιθανή διαιτησία θα καταδείξει εκ νέου ότι η εταιρεία τηρεί απαρέγκλιτα την κειμένη νομοθεσία και τους όρους της αδειοδότησης, όπως και την προσήλωση στην δέσμευση για την λειτουργία και ανάπτυξη των έργων μας στην Ολυμπιάδα και τις Σκουριές, με απόλυτη ασφάλεια, υπευθυνότητα και πάνω απ' όλα την προστασία του περιβάλλοντος».

Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία επιβεβαιώνει την λήψη των δύο αδειών, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει την επενδυτική της δραστηριότητα. Επίσης, απαριθμεί τις υφιστάμενες εκκρεμότητες, οι οποίες - κατά την εταιρεία - είναι:

* η έγκριση της τεχνικής μελέτης για το κλείσιμο των παλαιών εκμεταλλεύσεων του Μεταλλείου Ολυμπιάδας και η συναφής άδεια εγκατάστασης Η/Μ εξοπλισμού για την μονάδα λιθογόμωσης

* η τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών

* άλλα θέματα συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της λήψης απόφασης για τα αρχαιολογικά ευρήματα στις Σκουριές.

«Παράλληλα - καταλήγει η ανακοίνωση - η εταιρεία αναμένει πρόσθετη πληροφόρηση από την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την επικείμενη διαιτησία, η οποία σύμφωνα με δημόσια δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, θα κοινοποιηθεί στην εταιρεία έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Με την έγκριση όλων των απαιτούμενων αδειών, την σαφήνεια αναφορικά με το αντικείμενο της διαιτησίας και μια κυβέρνηση ανοιχτή στον διάλογο, η εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές τις δυνατότητες στην Ελλάδα, δεσμευόμενη ότι θα εφαρμόζει πάντα τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές».


ΣΧΟΛΙΑ (15)

Τοτός

Κυριάκοοοο, Σταύροοοοοοο,,,,,,,, Φώφηηηηηηη,,,..... για πέστε αλεύρι !.......... Τι ανέκδοτα μας πουλάγατε την εβδομάδα που μας πέρασε ; Εμείς οι Συριζαίοι κατατρομάξαμε, να φανταστείτε ότι παραλίγο να σας πιστέψουμε ότι η Eldorado θα φύγει, χα-χα-χα-χααααααααα...............

Μ

Τα κάνατε πάνω σας,μόλις οι καναδοί απείλησαν με αναστολή εργασιών !!!!

Ο

τσιπρας ειναι ξοφλημενος,ενα ειναι σιγουρο πως την επομενη των εκλογων ο συριζα δεν ειναι κυβερνηση.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΙΚΑΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ .ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ , ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΩΘΕΙ ΤΙΠΟΤΕ.

νηρέας

Τι έγινε δεν θα πάει στα τσακίδια ?

παραμυθια ήταν

όλα. κανείς πια.

Peter

Φαίνεται ότι το να πάνε στα τσακίδια σημαίνει να μείνουν εδώ . Άρα εδώ είναι τα τσακίδια

και μετά

το θεατράκι προς τέρξη των αριστερών ΠΡΟΒΑΤΩΝ του σύριζα, ξανάδωσαν την άδεια στην "κακιά" Ελντοράντο.

Ianos

Οταν προκειται για τα ΕΛΠΕ και το διυλιστηριο της πρωην ΠΕΤΡΟΛΑ, αυτα δεν πρεπει να πληρουν περιβαλοντικους ορους και γενικα ορους ρυπανσης; Γιατι απο τοτε που η ΠΕΤΡΟΛΑ ενσωματοθηκε με τα ΕΛΠΕ, δηλαδη εγινε κρατικη, σταματησαν οι διαδηλωσεις, τα προστιμα για ρυπανση και μαζι της η αξιοπιστια των ελεγχων. Α ρε Διπροσωποι , αριστεροκρατικοδιαιτοι υπαλληλοι ποτε θα κανει ξαστερια!

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ...

βγήκαν στους δρόμους τα funds σε πορεία προς το υπουργείο ανάπτυξης για τα δικαιώματα τους στην ελεύθερη και άμεση έκδοση των περιβαλλοντικών αδειών για τις επιχειρήσεις τους. Τα ΜΑΤ τους προσέφεραν λουλούδια και ο πρωθυπουργός συνέταξε άμεσα συμβούλιο με κατεπείγουσα διαταγή για την ολοκλήρωση κάθε διενέργειας στη λύση των δικαιώματων των πελατών (ψηφο-φόρων). Ο κόσμος αντέδρασε και η αστυνομία τους απώθησε με την χρήση χημικών (Στροντιο και άλλα βαρέα μέταλλα) που έκαναν δωρεά τα fund στην ΕΑ.

σακης

τι λες τωρα! σε 1 μερα ολα καλα. και ολοι στη θεση τους, παρα την ξεφτηλα της χωρας παγκοσμιος

Γιαννης

Επρεπε αυτά τα κολπα να τα κάνουν στον σουλτάνο Ερντογαν να δουμε τι αδειες θα επερναν. Καποιοι λένε οτι οι αδειες ηταν ετοιμες προς υπογραφή. Για ποιο λόγο εγινε αυτο το σκηνικό? Για να μας ταπεινώνουν καθε μερα ποιο πολύ? Μαλλον

chris Drama

ποιον ερντογαν ρε φιλοτουρκε , 4000 θεσεις εργασιας θα χαθουν, το σκεφτηκες δημοσιε υπαλληλε με τον φραπε στο χερι !

Συριζαιος σανολογος-μπουρδολογος

Συντροφοι της Αριστερας και της Προοδου, παλεψαμε σκληρα, το ειδατε αλλωστε, παλεψαμε σκληρα αλλα χασαμε (η μηπως κερδισαμε? Θυμηθειτε μας, οι ντοπιοι, στις επομενες εκλογες) Α ρε Αλεξαρα, κανεις μεγαλο παιχνιδι ρε συ! Και ντανα και παρθενα! Που να σε φθασει ο Κουλης ο χαλβας, αυτος ακομα παιρνει καφε με τον Καραμαν-Αλι και τουιταρει κατι μεσοβεζικα που δεν αναβουν ουτε την Μαρεβα, οχι τον μεσο Ελληνα ψηφοφορο! Γεια σου Αλεξη μαγκα!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4438255

«Μόλις λίγους μόλις μήνες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις γνωστές μεθόδους δημαγωγίας και λαϊκισμού», αναφέρει σε δήλωσή του ο τιομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας