Συνεδριάζει το ΔΝΤ, σιωπηλή προετοιμασία για τις αγορές

Συνεδριάζει το ΔΝΤ,  σιωπηλή προετοιμασία για τις αγορές

Ο Τόμσεν έσπασε τα νεύρα της κυβέρνησης γιατί έβαλε στο Μνημόνιο ένα αυστηρό «ταβάνι» για το χρέος που το υπέγραψαν Τσίπρας και Τσακαλώτος χωρίς (ίσως) να καταλάβουν ότι τους δένει τα χέρια - Το θέμα θα κυριαρχήσει στη συνεδρίαση του ΔΝΤ αργά απόψε στην Ουάσινγκτον

Ο κύβος ερρίφθη. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη στην πολυαναμενόμενη ανταλλαγή των ομολόγων Σαμαρά του 2014. Οι κάτοχοί τους θα κληθούν να ανταλλάξουν τα χαρτιά που έχουν στα χέρια τους με νέα που θα λήγουν το 2022. 

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Δημοσίου είναι η Rothschild και αν ο στόχος της εξόδου στεφθεί με επιτυχία η αμοιβή της θα φτάσει ως και τα τα 3,2 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters η Αθήνα προσέλαβε ήδη και αναδόχους για την έκδοση κάτι που σημαίνει ότι μπήκαμε στην τελική ευθεία. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε την έκδοση στις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC. 

Στο φόντο της ιδιότυπης αυτής εξόδου στις αγορές εξακολουθεί όμως να σιγοβράζει η διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση (και κάποιους Ευρωπαίους) από τη μια πλευρά και στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν από την άλλη. Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου το Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον σήμερα, Πέμπτη, το αυστηρό «ταβάνι» χρέους εμπνεύσεως Πολ Τόμσεν προκάλεσε «ηλεκτροσόκ» στην Αθήνα. 

Yπέγραψαν κατά λάθος; 
Ο λόγος είναι ότι κάτω από τη μύτη του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Τόμσεν προσέθεσε στο τεχνικό Μνημόνιο ένα πολύ αυστηρό όριο για την ονομαστικό ύψος του χρέους το οποίο εμφανίζεται να συνομολογεί και η ελληνική πλευρά (ενδεχομένως επειδή δεν το αντιλήφθηκαν μέσα στο πλήθος των σελίδων του κειμένου). 

Έτσι αυτή η αναφορά στο τεχνικό Μνημόνιο δημιούργησε αμφιβολίες (με βάση έγκυρο δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη) για το αν θα μπορούσε η Ελλάδα να εκδώσει νέα ομόλογα χωρίς να ξεπεράσει το χαμηλό όριο του χρέους που «τρύπωσε» δια χειρός Τόμσεν στις σελίδες που υπέγραψαν οι Έλληνες αξιωματούχοι.  

Τελικώς φαίνεται ότι για αυτή την έκδοση που αναμένεται την Δευτέρα δεν υπάρχει θέμα εφόσον θα είναι ανταλλαγή και δεν θα αυξάνει την ονομαστική αξία τους χρέους πάνω από το «ταβάνι Τόμσεν». Ωστόσο ο προβληματισμός για το μέλλον παραμένει και το θέμα θα τεθεί επί τάπητος απόψε στη συνεδρίαση του Board του ΔΝΤ για τη χώρα μας (ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδος).

Θέλουν «ρέγουλα» στους πελατειακούς διορισμούς  
 
Πού έγκειται ο προβληματισμός; Το «ταβάνι» στο ονομαστικό χρέος από το ΔΝΤ θα δυσκολέψει την Ελλάδα να δημιουργήσει το «μαξιλάρι ρευστότητας» 9 ως 15 δισ. ευρώ που χρειάζεται να βγει από το Μνημόνιο το 2018 μέσω των αγορών. Έτσι θα πρέπει αναγκαστικά να διατηρεί τα πλεονάσματα και να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις αποφεύγοντας  δημοσιονομικές σπατάλες που θα χρηματοδοτούνται από τις αγορές. Πιο απλά η λογική είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χρηματοδοτεί πελατειακούς διορισμούς αντλώντας ποσά από εκδόσεις ομολόγων. Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι το Μνημόνιο του ΔΝΤ έχει κατά τις πληροφορίες μια ξεχωριστή αναφορά στη μεγάλη αύξηση του αριθμού των συμβασιούχων.  

Επιπλέον η κίνηση αυτή του ΔΝΤ πιέζει από την άλλη πλευρά και τους Ευρωπαίους να λάβουν πιο γρήγορα τις αποφάσεις τους για την ελάφρυνση του χρέους καθώς όσο θα ισχύει το πρόγραμμα του Ταμείου οι διαδοχικές επαφές με τις αγορές για την κατάρτιση καμπύλης επιτοκίων (και τη δημιουργία αποθεματικών για τη μετά μνημόνιο εποχή) θα είναι δύσκολο να γίνουν αν δεν μειωθεί πρώτα το χρέος.  

Μη βιώσιμο το χρέος

Η Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που θα ανακοινώσει σήμερα το ΔΝΤ θα είναι οριακά καλύτερη από αυτή που παρουσίασε το Ταμείο τον Φεβρουάριο, αλλά η ουσία θα είναι η ίδια δηλαδή ότι ακόμη και μετά τη νέα δέσμευση των Ευρωπαίων στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου το χρέος παραμένει «μη βιώσιμο». Το αντίδοτο σε αυτό το αρνητικό σήμα είναι η σοβαρή πιθανότητα αναβάθμισης της οικονομίας από την Standard and Poor's την Παρασκευή. 

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Στέργιος

Η χώρα δεν χρειάζεται τον διεθνή δανεισμό από τις παγκόσμιες αγορές, αλλά την είσπραξη από το κράτος των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ οφειλών των επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, μέσω κατάσχεσης-ρευστοποίησης των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων, για απλήρωτες εισφορές, φόρους, τέλη, πρόστιμα, δάνεια, λογαριασμούς, μισθούς, υποχρεώσεις των οφειλετών της πραγματικής οικονομίας.

ΝΙΚΟΣ

ΕΠΙΣΕΙΣ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΛΗΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΥΨΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Για ΑΛΛΗ ΜΙΑ φορα η "υπερήφανη διαπραγματευση" της άσπιλης, ηθικής, πατριωτικής κ φιλολαϊκής Αχριστερας,, πιάστηκε ΚΟΡΟΙΔΟ κ υπέγραψε ΤΑ ΠΑΝΤΑ με μονη προϋπόθεση να παραμείνουν στις κΑρεκλες τους λίγο ακομα!! Χες..καν για την διαρκή κ μόνιμη ζημιά που κανουν στη χωρα. Υπογράφουν ως κυβέρνηση, κ μετα αντιπολιτεύονται αυτα που ΟΙ ΙΔΙΟΙ υπέγραψαν!! Εαν αυτο δεν ειναι Κλασσικη περιπτωση σχιζοφρένειας,, δεν ξέρω τι ειναι.

Γιατί δεν προτίμησαν τράπεζες της Βενεζουέλα;

Ε όχι! Γιατί δεν προτίμησαν Τράπεζες Βενεζουελας ή Κουβας ή Σοβιετίας για την έκδοση των ομολόγων;

Συριζαιος σανολογος-μπουρδολογος

Ελα μου ντε! Η εστω, της Κινας, που ειναι και συντροφοι Κομμουνισται, γιατι εδω που τα λεμε , ειναι και λιγο ξεφτυλα απο τη μια να ριχνουμε μπαλωθιες ως Αριστεροι επαναστατες και απο την αλλη να απλωνουμε την παλαμη στις καπιταλιστικες αγορες για να μας δανεισουν. Αλλα ποιος εχασε την τσιπα για να την βρει ο καπεταν Αλεξης ο Μνημονιοκτονος. Στον Συριζα μπορει να εισαι τα παντα. Και ΤσεΓκεβαρα και λουλα των αγορων. Και εκατομμυριουχος, και επαναστατης κατα του κεφαλαιου. Και αντιμνημονιακος, και δημιουργος νεων μνημονιων. Και αθεος, και προσκυνητης του καυκαλου της αγιας Βαρβαρας, μεγαλη η χαρη της. Και προστατης των ανθρωπινων δικαιωματων, και χειροκροτητης του Μαδουρισταν οπου το καθεστως σκοτωνει αραδα κοσμο στο δρομο. Και γιδοβοσκος, και υφυπουργος Υγειας. Και αμορφωτος, και υπουργος Παιδειας. Και αεργος καταληψιας, και πρωθυπουργος.

Συριζαιος σανολογος-μπουρδολογος

Και τι σε νοιαζει Αλεξη μου, τι κανει το ΔΝΤ? Εσυ δεν ελεγες οτι δεν το εχουμε αναγκη και να τσακιστει να φυγει? Τελικα αποφασισε Αλεξη μου, το θελεις η δεν το θελεις? Και παρθενα και ντανα, δεν γινεται Αλεξη μου

αντι-καφενόβιος

Το τι έχουμε δώσει θα μας αποκαλύψει κανείς; Γιατί όταν ο λαός νομίζει ότι όλα πάνε καλά ποτέ δε θα εργαστεί σοβαρά - άλλο που δε θέλει- για να έχει ανάπτυξη και επίσης θα ζει στην άγνοια μέχρι πού είναι τα σύνορα της χώρας, τα οικονομικά σύνορα μιλάω, σε πρώτη φάση. Τα πράγματα είναι αλληλένδετα, ο λαός θέλει φραπέ, κουβέντα, να αυτο-βουρδουλίζεται, να τα παίρνει στο κρανίο από την πολύ κουβέντα-καφενείο, και μετά να νομίζει ότι είναι και ιδεολόγος και να τα σπάει. Προοπτική μέχρι στιγμής, ΜΗΔΕΝ.

amerikanos

για οποιον δεν καταλαβε απλα μαθηματικα ο τομσεν ειπε το αυτονοητο ... οταν εχεις τεραστια χρεη που αδυνατεις να τα καλυψεις .... δεν θα πας να φωρτοθεις επιπλεον χρεη γιατι θα πλερωσεις τον κουκου αηδονι στους τοκογλυφους ... αλλα ειπαμε με την κυβερνηση των νενεκων και των γερμανοτσολιαδων θα παρουν επιπλεον δανεια εναντια στην πολιτικη των δανειστων ουτως ωστε οταν η ΝΔ θα ερθει στην εξουσια θα βει κυριολεκτικα ενα κρατος χρεωκοπημενο κα λεηλατημενο απο τους μπολσεβικους του συριζα οπως κανανε στον ανταρτοπολεμο ... οταν απελευθερωθηκε η ευρωπη απο τους ναζι οι αμερικανοι με τα δανεια τους ξαναχτιζαν ολες τις χωρες στην ελλαδα ομως τα ρεμαλια του εαμ ελας οι γερμανοτσολιαδες με τις μαυρες κουκουλες = τυχαιο οτι στα εξαρχεια τα εγγονια τους ειναι ντυμενα το ιδιο , αντι να βοηθανε στην ανικοδομηση της χωρα σφαζανε και λεηλατουσαν τον τοπο ... το ειπε και με τουπε ο γλεζος .... ολες οι ευρωπαικες χωρες που ειχαν μπλεξει με τα μνημονια εχουν τωρα βγει εκτος απο την ελλαδα του συριζα ...

OIκονομολόγος

Καλά τους έκανε.Να κόψουν απο τους μισθούς τους,οι ανεπάγγελτοι και ψευτες

VAGANEMOS

Καλή τύχη να έχουμε!!!

ΕΥΡΩΛΑΓΝΟΣ

ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ.ΚΙΧ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΩΜΟΣΤΟΜΑ ΣΑΣ ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΑ.

Μπαινω βγαινω απο την καμαρα

Και φωναζω φιλε φιλεναδα. Παω στο σχολειο, σχολειο δημοτικο, που το λενε Καστελοριζο, Τουρκια, παρε τα Ιμια και ευχαριστω (ως τη Λαμια, μετα βλεπουμε αν θα παρεις και τον υπολοιπο Βορρα ως τη Γαυδο-ειπανε Μολων Λαβε, αυτο σημαινει "ναι" στη γλωσσα τους "δεχομαι, σκισε με", κι εγω δεν τα μιλαω καλα τα ελληνικα αλλα με τον καιρο ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

xaxasklonts

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ο Πρόεδρος Γιούνκερ αρχικά θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, έπειτα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στις 12 θα μιλήσει στην ολομέλεια της Βουλής

panagiosss

Ο νόμος για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στην τελική του διατύπωση επιβάλλεται να είναι απολύτως σαφής χωρίς κανένα περιθώριο παρερμηνείας, λέει ο Πρόεδρος της ΔΕΗ

2