Πρωταθλήτρια στους φόρους η Ελλάδα - Τριπλό «χτύπημα» στους μισθούς

Πρωταθλήτρια στους φόρους η Ελλάδα - Τριπλό «χτύπημα» στους μισθούς

Η αύξηση του φόρου εισοδήματος, η μείωση του αφορολόγητου (ενώ δρομολογείται και νέα) και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων έχουν μειώσει δραματικά τα εισοδήματα-  Το 23% του εισοδήματος των έγγαμων με δύο παιδιά πάνε στο κράτος

"Πρωταθλητές κόσμου" (μεταξύ των 35 κρατών –μελών του ΟΟΣΑ) αναδείχθηκαν το 2016 οι Έλληνες εργαζόμενοι, στις αυξήσεις φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων που υφίστανται. Σε σχέση με το 2015, τα βάρη των μισθωτών για φόρους και εισφορές αυξήθηκαν 1,06%, όταν κατά μέσο όρο στις υπόλοιπες χώρες μειώθηκαν ελαφρά ή, σε κάποιες τουλάχιστον, αυξήθηκαν λιγότερο από την χώρα μας.
 
Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την φορολογική επιβάρυνση του μισθολογικού κόστους (tax wages) δείχνει πως τα μεγαλύτερα «υποζύγια» στη χώρα μας είναι οι οικογενειάρχες με 2 παιδιά.
Στις ελληνικές οικογένειες οι επιβαρύνσεις αυξάνονται συγκριτικά περισσότερο σε σχέση με τους άτεκνους. Ενώ μάλιστα στις φορολογικές επιβαρύνσεις η έκθεση δεν προσμετράει τους έμμεσους φόρους κατανάλωσης (που σημαίνει ότι μια οικογένεια που καταναλώνει περισσότερα, πληρώνει και πολλαπλάσιους έμμεσους φόρους από έναν άγαμο), οι παροχές για τα παιδιά στην Ελλάδα είναι κατά πολύ μικρότερες εν σχέσει με άλλες χώρες.
 
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ΟΟΣΑ, μια οικογένεια με δύο παιδιά στην Ελλάδα πέρυσι είχε μέσο μικτό εισόδημα υπολογίζεται σε 36.272 δολάρια (για λόγους συγκρισιμότητος με τις υπόλοιπες χώρες). Από αυτά, το 23% πήγαινε απευθείας σε φόρους και εισφορές προς το Κράτος ( 8.350 δολάρια).
 
Την ίδια ώρα. μια οικογένεια με δύο παιδιά στην Ισπανία, εμφανίζεται με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σε όρους σταθμισμένης αγοραστικής δύναμης ότι είχε μικτό εισόδημα 40.276 δολαρίων πέρυσι. Από αυτά φόροι και εισφορές απορροφούν 5.666 δολάρια ή μόλις το 14% του μικτού εισοδήματος
 
Σε αντιδιαστολή τις οικογένειες, ένας άγαμος εργαζόμενος χωρίς παιδιά στην Ελλάδα (με εισόδημα στο 67% του μέσο όρου) είχε πέρυσι μέσες μικτές αποδοχές 22.093 δολάρια. Από αυτά, μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών, στην τσέπη του έμεναν 17.632 δολάρια, ενώ το 20% (μικρότερο ποσοστό από τον εργαζόμενο που συντηρεί τετραμελή οικογένεια) ή 4.461 δολαρίων τα έπαιρνε κατευθείαν το κράτος και ούτε προλάβαινε ποτέ να τα δει.
 
Συνολικά, η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα των άγαμων μισθωτών με μέσο εισόδημα -από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων μαζί με των εργοδοτών- αυξήθηκε το 2016 σε σχέση με το 2015 κατά 1,06 ποσοστιαίες μονάδες και ανήλθε στο 40,2% του συνολικού κόστους εργασίας του εργοδότη.
 
Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στην Ελλάδα προέκυψε τόσο από την αύξηση του φόρου εισοδήματος (0,67 της ποσοστιαίας), λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ποσού, όσο και από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων (0,20) και των εργοδοτών (0,19). Η επιβάρυνση, πάντως, προκύπτει κυρίως από τις εισφορές των εργοδοτών (19,9%) και των εργαζομένων (12,6%), ενώ ο φόρος εισοδήματος αντιστοιχεί στο 7,7%.
Για τις οικογένειες με δύο παιδιά, όπου ο ένας μόνο γονιός εργάζεται και έχει μέσο εισόδημα, η συνολική επιβάρυνση αυξήθηκε 0,73 της ποσοστιαίας μονάδας το 2016 και διαμορφώθηκε στο 38,3% του κόστους εργασίας για τον εργοδότη. Στον ΟΟΣΑ, η μέση επιβάρυνση των αντίστοιχων οικογενειών μειώθηκε οριακά (0,08 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 26,6%. Υψηλότερο φορολογικό συντελεστή από την Ελλάδα σε αυτή την κατηγορία είχαν η Γαλλία (40%), η Φινλανδία (39,2%), η Ιταλία (38,6%) και το Βέλγιο (38,6%). Τους χαμηλότερους συντελεστές είχαν η Νέα Ζηλανδία (6,2%), η Χιλή (7%), η Ιρλανδία (8,3%) και η Ελβετία (9,1%).
 
​Γενικότερα, στις χώρες του ΟΟΣΑ σημειώθηκε κατά μέσο όρο μείωση 0,07% και έφτανε στο 36%. Τους υψηλότερους συντελεστές συνολικής φορολογίας σε αυτή την κατηγορία είχαν πέρυσι το Βέλγιο (54%), η Γερμανία (49,4%), η Ουγγαρία (48,2%) και η Γαλλία (48,1%), ενώ τους χαμηλότερους είχαν η Χιλή (7%), η Νέα Ζηλανδία (17,9%) και το Μεξικό (20,1%).
 


ΣΧΟΛΙΑ (51)

Μετανάστης

Τους υψηλότερους συντελεστές συνολικής φορολογίας σε αυτή την κατηγορία είχαν πέρυσι το Βέλγιο (54%), η Γερμανία (49,4%), η Ουγγαρία (48,2%) και η Γαλλία (48,1%), αλλά πρωταθλητρια είναι η Ελλάδα. Ότι να'ναι ενημέρωση, με το συμπάθιο.

John

Το προβλημα δεν ειναι οι φόροι αλλα η έλλειψη ανάπτυξης να μειώσει την ανεργία. Βέβαια η φοροδιαφυγή των εύπορων ειναι θέμα που δεν θίγεται για ευνόητους λόγους, ενώ υπάρχουν τρόποι που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Περιμένετε οι πολιτικοί να βρούνε λύσεις αύριο.

μπορείτε να μη γενικεύετε?

χαζομαρία και λοιποί? είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες κλέφτες και όλοι οι δημόσιοι τεμπέληδες? ε τότε να μην δίνετε φράγκο αν δεν παίρνετε απόδειξη και να μην αφήνετε δημόσιο υπάλληλο σε χλωρό κλαρί. Οι υπόλοιποι δεν φταιμε σε τίποτα να ακουμε τη γκρίνια σας.

Ελλαδιστάν = Κράτος δημοσίων υπαλλήλων

Η ντροπή της Ευρώπης και του δυτικού πολιτισμού

@

Η καραμελα σου κουρασε. Τραβα στο χωραφι που μαθες να χτυπας μονο φραπεδες και μετα μιλα.

Μαρία

Φόροι υπάρχουν διότι υπάρχουν φοροφυγάδες (βλ. Ελεύθεροι Επαγγελματίες) οι οποίοι κλέβουν το κράτος και συμπεριφέρονται ως ιερές αγελάδες. Εγώ θεωρώ πως η πλουτοκρατία των ελεύθερων επαγγελματιών πρέπει να φορολογηθεί τουλάχιστον 75% αν είναι να ανασάνει η χώρα αυτή!

Λούλης

Το δοκίμασε ο Ολάντ και έφαγε τα μούτρα του!

Γιατί 75%;

105% λεω εγω. Για πες μας τώρα, στο τμήμα marketing του ΣΥΡΙΖΑ με τι συντελεστή φορολογείστε;

Γεωμέτρης

Είμαι παροχή υπηρεσιών χωρίς ΦΠΑ. Πως ακριβώς θα με φορολογήσεις? Δεν μπορείς να με πιάσεις.

andrew1976

Εγω τον Σεπτεμβρη μαγκεs εφυγα ,εκανα υπομονή αλλα σε αυτό τον τοπο δυστυχωs δεν υπαρχει μελλον ,η Ελλαδα είναι εχθρικη χωρα για οποιον θελει να επενδυσει ,τα λεφτα που πληρωνουμε σε φορουs πηγαινουν σε ένα βαρελι χωριs πατο και αυτό δεν πρόκειται να αλλαξει ποτεεεεεεεεεε . Στην χωρα σε δυο χρονακια θα εχουμε τρειs κατηγοριεs :δημοσιουs υπαλληλουs ,συνταξιουχουs και.......μεταναστεs και να δειτε τι εχει να γινει τοτε ,εκτοs εάν πιστευει κανειs ότι θα φερει καποιοs τα λεφτα του για επενδυση σε αυτή την χωρα . Οποιοs μπορει να φυγει γνωμη μου είναι να το κανει χωριs δευτερη σκεψη ,τα χειροτερα ερχονται !!!!!!

dp

ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΖΕΥΓΑΡΙ ΑΠΟ 1500 ΕΥΡΩ ΜΙΣΘΟ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ 3000 ΕΠΙ 12 ΜΗΝΕΣ = 36000 ΕΥΡΩ ΚΑΘΑΡΑ. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΟΛΟΚΑΘΑΡΑ. ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ (Ο ΦΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΜΙΚΤΑ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 2000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ) ΧΩΡΙΣ ΕΦΚΑ (ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΟ). ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 36000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΟΣΟ ΤΖΙΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ? ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΝΤΑΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ?

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΝΑΙ... ΟΜΩΣ ΞΕΧΝΑΣ ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ''ΜΟΤΟ'' ΚΑΙ ''ΠΙΠΙΛΑ'' ΤΩΝ Δ.Υ.: ''ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ '''ΠΗΓΗ''... (ΔΗΛΑΔΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΚΑΣΤΟΣ ΤΟΣΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ''ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΝΕ''. ΓΙ ΑΥΤΟ- ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ- ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ''ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ'' ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΟΛΟΙ ΟΙ Δ.Υ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ, ΩΣΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΤΩΧΕΥΣΕ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙ, ΟΥΤΕ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ.... ΘΑΥΜΑ, Ε;)

DIZZYKNIGHT

Aν και η ερώτησή σου είναι προφανώς ρητορική, θα το αναλύσω λιγάκι για αυτούς που αναρωτιούνται "πόσα επιτέλους θέλουν να βγάζουν οι Ε.Ε." Επειδή ανήκω στην κατηγορία των αυτοαπασχολούμενων το ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ εισόδημα μου ,όχι ο τζίρος, πρέπει να είναι 116.130 για να μείνουν τα 36.000. Δλδ πρέπει μηνιαίως να έχω ΚΕΡΔΟΣ μετά των εξόδων περίπου 9.700 ευρώ για να μένουν τα 3 χιλιάρικα.Και όλα αυτά με προσωπική επένδυση και καμια βοήθεια από το κράτος που καταλήγει συνεταίρος μου με ποσοστό περισσότερο από 2/3. ΚΛΟΠΗ.

k

Για ποιους δημοσίους υπαλλήλους μιλάς; Εγώ και η γυναίκα μου με 15 χρόνια υπηρεσία ο καθένας 2 παιδιά και μεταπτυχιακά και οι δύο παίρνουμε από 950 καθαρά. Να μιλάς γι' αυτούς (τους λίγους) που τα παίρνουν.

nionios

Κύριε είστε από τους λίγους που ασχολείστε με την παραγωγή και κάνετε και εξαγωγές ώστε να έχει έσοδα το κράτος ή έχετε εμπορικό που εμπορεύεται εισαγωμενα είδη? Η πάλι μήπως είστε από αυτούς τους ε.επαγγελματίες που δηλώνουν 5 χιλιάρικα το χρόνο και δεν πληρώνουν καθόλου φόρο? Ξέρετε μειώθηκε ο μισθός των Δ.Υ που τροφοδοτούσε την αγορά και τώρα τα βάζετε με αυτούς που δεν μπορούν να καταναλώσουν όπως και πριν. Να ξέρετε ότι οι Δ.Υ στήριζαν όλη την αγορά κυριε ( που είναι ανεπίτρεπτο βέβαια σε μια σωστή οικονομία) και όχι εσείς τους Δ.Υ- ενώ έτσι θα έπρεπε. Τώρα οι Δ.Υ "πέθαναν" και επειδή δεν παράγετε ούτε "σαμπρέλα" για ποδήλατα κάθεστε και διαμαρτύρεστε. Τι ςκαλές εποχές βέβαια το παίζατε επιχειρηματίες. Ασχοληθείτε πρώτα με την σωστή επιχειρηματικότητα και μετά μιλήστε.

Οχι ρε . Πως σας περασε απ το μυαλο .

Μονο φοροδιαφυγαδες εχουμε εδω . Δεν υπαρχει υπερφορολογια στην Ελλαδα . Δεν ειναι δυνατον να μην μπορουν οι Ελληνες να δινουν στο κρατος το 80% του εισοδηματος τους . Δεν ειναι δυνατον να μην τους φτανουν 3-4000 ευρω για να ζησουν , κι αυτοι οι αχρηστοι να λενε οτι κλεβουν γιατι δεν εχουν να φανε και οτι αν δεν κλεψουν θα κλεισουν τα μαγαζια και τα σπιτια τους . Ντροπης πραγματα ειναι αυτα . Μονο 60% εμμεσοι και αμμεσοι φοροι και αυτοι διαμαρτυρονται . Μονο 24% ΦΠΑ στα προϊοντα που αγοραζουν και αυτοι ξαναδιαμαρτυρονται . Τι σας ζηταει το κρατος ρε αχρηστοι Ελληνες περα απ το 80βαλε τοις εκατο των εισοδηματων σας . Ε τι ;;; Πως θα θρεψουμε τις ιερες αγελαδες μας του δημοσιου σ αυτη τη χωρα ; Ε πως ;;; Πως θα δινουμε 2χιλιαρα 3χιλιαρα και τετραχιλιαρα μισθοσυνταξεις στα πολυαγαπημενα μας ρετιρε του δημοσιου ; Ε πως ;;; Πως θα δινουμε παχυλες μισθοσυνταξεις στα καμαρια μας και μετα θα λεμε οτι τους κανουμε κρατησεις και οτι τους φορολογουμε κι αυτους μαζι μ εσας . Ε πως ;;; Και ρε αχρηστοι Ελληνες δεν το κανουμε αυτο απο κακια , αλλα γιατι ειναι ευαισθητα τα δημοσιοζουζουνια μας και θα τους κακοφαινοταν παρα πολυ αν τους λεγαμε οτι το κρατος τους τα δινει και το κρατος σας τα παιρνει , οποτε ειναι σαν να τους τα δινουμε ολα τζαμπα και θα αισθανοταν ασχημα τα παιδακια μας ρε αχρηστοι Ελληνες . Τι θελετε , να πεσουν σε καταθλιψη γιατι θα συνειδητοποιουσαν οτι κοτζαμ μαντραχαλοι και παππουδες που ειναι , ακομα περιμενουν απο εσας ρε αχρηστοι Ελληνες να τους ταϊζετε ;;; Ντροπη ...

nionios

O κύβος ερρίφθη: Φεύγω από το τρελλάδικο που το λένε Ελλάδα! Θέλω να ζήσω σαν άνθρωπος και να μου φέρονται σαν άνθρωπο.

Μαρία σε παρακαλώ

μη λες αηδίες. Τους ελεύθερους επαγγελματίες τους ξέκανε το κόμμα σου. Οι μόνοι που επιζούν τώρα είναι κάτι λαμογια γιατροι δικηγοροι μηχανικοι και καποιοι "επιχειρηματιες". Και φυσικά πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

zavvos

Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι τράπεζες, απαλλαγμένες από ένα μεγάλο κομμάτι του βάρους των κόκκινων δανείων, θα μπορούν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία