Η Τράπεζα Ελλάδος «αποπέμπει» τέσσερις από την Attica Bank και κόβει τις χορηγήσεις

Η Τράπεζα Ελλάδος «αποπέμπει» τέσσερις από την Attica Bank και κόβει τις χορηγήσεις

Δεν πέρασαν τον έλεγχο οι προτεινόμενοι από την κυβέρνηση Παναγιώτης Ρουμελιώτης και Γεράσιμος Σαπουτζόγλου - Κυβερνητικές «διαρροές»: Ο Στουρνάρας βάζει τις τράπεζες προσωπική του ασπίδα

Βέτο στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση νέα διοίκηση της τράπεζας Αττικής έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος το απόγευμα της Πέμπτης. Η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εκ του νόμου, έχει αποστολή να ελέγχει αν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα κριτήρια στην επιλογή μελών για τα διοικητικά συμβούλια των εποπτευομένων τραπεζών αποφάσισε να μην εγκρίνει το νέο ΔΣ που προσπάθησε να επιβάλλει η κυβέρνηση.

Επιπλέον, και κυρίως, η Τράπεζα της Ελλάδος απαγορεύει στην Τράπεζα Αττικής να προχωρήσει σε νέες χορηγήσεις μέχρι νεοτέρας.
Με απλά λόγια, η Attica Bank δεν θα είναι σε θέση να δώσει νέα δάνεια μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία.

Κι αυτό διότι η τελευταία αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής επί της ουσίας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού απομένει να συγκεντρωθούν ακόμη 74 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθούν τα προβλεπόμενα.

Κι ενώ όταν έγινε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η αποτίμηση της Attica Bank στο Χρηματιστήριο ήταν 0,30 ευρώ ανά μετοχή, σήμερα η τιμή της μετοχής έχει πέσει στα 0,058 ευρώ! Δηλαδή η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Αττικής έχει σημειώσει συνολική πτώση 81%!

Με αυτά τα δεδομένα, η Τράπεζα της Ελλάδος απαγόρευσε στην Attica Bank  να προχωρήσει σε νέες χορηγήσεις. Κι αυτό διότι θεωρείται επιβεβλημένο να ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να βελτιωθεί η κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας Αττικής προκειμένου να μπορέσει να κάνει ξανά χορηγήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος δεν πέρασαν οι προτεινόμενοι από την κυβέρνηση για τη θέση του προέδρου και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Ποιοι κόπηκαν από το ΔΣ της Τράπεζας Αττικής
Συγκεκριμένα «κόπηκαν» επισήμως από την Τράπεζα της Ελλάδος οι προτεινόμενοι για το νέο ΔΣ της τράπεζας Αττικής:

-Γεράσιμος Σαπουτζόγλου, προτεινόμενος για πρόεδρος- Παναγιώτης Ρουμελιώτης, προτεινόμενος γα διευθύνων σύμβουλος. Ωστόσο ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ δεν αποκλείεται από το νέο ΔΣ της τράπεζας, ως μη εκτελεστικό μέλος.- Αννα Πουσκουρή, μεταβατική πρόεδρος της Attica Bank και- Κωνσταντίνος Μακέδος, πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ που αποτελεί βασικό μέτοχο της τράπεζας Ατικής.

Οι ενστάσεις της Τραπέζης της Ελλάδος
Ήδη από το πρωί της Πέμπτης, δηλαδή πριν την έφοδο των Εισαγγελέων Διαφθοράς στην εταιρεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν προαναγγείλει ότι η ΤτΕ, ως εποπτεύουσα αρχή, δεν θα εγκρίνει την προτεινόμενη από την κυβέρνηση νέα διοίκηση της τράπεζας Αττικής.

Τόσο ο προτεινόμενος για τη θέση του προέδρου της Attica Bank όσο και ο υποδειχθείς από την κυβέρνηση για το πόστο του νέου διευθύνοντος συμβούλου υποδείχθηκαν από το ΤΣΜΕΔΕ έχοντας τις κυβερνητικές «ευλογίες» χωρίς να έχουν λάβει την έγκριση καταλληλότητας από την ΤτΕ, όπως είναι υποχρεωτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος είχαν συμφωνήσει σε άλλο ηγετικό δίδυμο για την Τράπεζα Αττικής, ωστόσο την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση υπαναχώρησε.

«Διαρροές»  λένε ότι ο Στουρνάρας βάζει τις τράπεζες ασπίδα


Επίθεση στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα εξαπολύουν τις τελευταίες ώρες κυβερνητικές πηγές, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΤτΕ να «κόψει» την προτεινόμενη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής.

Σύμφωνα με αυτές τις διαρροές,  «ο διοικητής της ΤτΕ δεν μπορεί να αντιδρά σπασμωδικά και να θέτει σε κίνδυνο την τραπεζική ευστάθεια», ενώ συμπλήρωναν: «Ακόμη και αν αισθάνεται ότι αδικείται από επιλογές της Δικαιοσύνης, οφείλει να σεβαστεί την ανεξαρτησία της και σε καμία περίπτωση να μη θέτει σε διακινδύνευση την τραπεζική ευστάθεια βάζοντας τις τράπεζες ως προσωπική του ασπίδα».

Οι ίδιες πηγές, προανήγγελαν μάλιστα,  πως «ο υπουργός Οικονομικών προτίθεται να ζητήσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Τραπεζικής Ευστάθειας ώστε να έχει πλήρη ενημέρωση για τις προθέσεις της ΤτΕ».


ΣΧΟΛΙΑ (34)

Panos

Τρεις οι αλήθειες : 1) Το ποσοστό της της Ελλαδος στο μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕ ειναι 6,25%. 2) Η τράπεζα Ελλαδος μετα τη νομισματική ένωση εναρμονίζει την πολιτική της με την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα. Συνεπώς,, ο κεντρικός τραπεζίτης δεν εχει ευθεία εξάρτηση απο το Μαξίμου. Όσο για τις εγγυήσεις του ΣΥΡΙΖΑΙΟΥ εργολάβου -καναλάρχη επιλέχθηκε βοσκοτόπι προκειμένου να μοιράζει σανό απο το νέο κανάλι. Επειδή όμως πρόκειται για δύσβατη και ορεινή περιοχή, εγώ και κάμποσοι ιδιοκτήτες γης στην Ηλεία προσφέρουμε τα χωράφια μας για την καλλιέργεια του αναγκαίου σανού . Αγαπάμε τον Αλέξη, τον Κατρούγκαλο και όλα τα συριζόπουλα και δεν θελουμε να τους λείψει ο σανός.

Πες το σπαρτιατικα

Αποδιοπομπαία τραγο-ποίηση της τραπεζοκομίας

ιιι

Νάρι Νάρι στο γυαλο πετούν σφουγκάρι αλλα πιασαν σαλιγκάρι.

dt

Γι αυτοι οι Σαπιοι εκαναν ελεγχο στην συζυγο του Στουρναρα; Ροζ γατακια σε Μαυρο φοντο η επιστροφη στο πεζοδρομιο ειναι κοντα .....

re Tsipra

Ποιος κυβερναει την Ψωροκωσταινα? Ρεζιλι σε κανε ο Στουναρας! Πηγες για μαλι στο μαγαζι της Στουρναρούς και βγηκες κουρεμενος...

Nik

Αλητες, νέα τράπεζα κρήτης θέλουν! Ποιος τραγικος έχει λεφτά σε αυτήν την τράπεζα;

Volemenos

Καλα η ΤΕ διοριζει διοικητικα συμβουλια με την ευλογια της τροικας?! Πως ειναι δυνατον ;;!; Δεν σκισαμε τα μνημονια μερα μεσιμερι; Με ενα αρθρο; Με τον skai κλειστο; Με τον βαρουφακη φουλ του ασσου;! Θα τρελαθουμε εντελως οπως σωστα λεει ο μεγας λαζοπουλος;!

Ερωτημα

Μηπως ο Καλογριτσας θα επαιρνε το δανειο για το βοσκοτοπο απ την τραπεζα Αττικής; Λεω μηπως;

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΣΤΗ ΣΦΙΓΓΟΦΩΛΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ................ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ ΣΑΝ ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΕΣ.

Τάκης

Κάντε ένα γκουγκλάρισμα Σαπουντζόγλου ΟΕΕΚ, να δείτε πόσες φορές τον κατηγορήσαν για οικονομικά αδικήματα εις βάρος του κράτους και πως τον έβγαζε λάδι το ΠΑΣΟΚ του Ρουμελιώτη, για να καταλάβετε πόσο τρολάκια είναι οι συριζαίοι που κατηγορούν το Στουρνάρα!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mario-draghi-pic

Η θητεία του Ντράγκι λήγει τον Οκτώβριο και οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιλέξουν τον διάδοχό του, ενδεχομένως εντός της εβδομάδας - Τις δύσκολες στιγμές που η Ευρωζώνη ήταν έτοιμη να διαλυθεί,  η κεντρική τράπεζα υπό την καθοδήγηση του κ Ντράγκι υπήρξε ο μοναδικός θεσμός που απέτρεψε την καταστροφή, επισημαίνει το δημοσίευμα

hvL

Ασφυκτικός γίνεται ο κλοιός των τραπεζών στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη των ΑΠΕ της ΔΕΗ, εμποδίζοντας την υλοποίηση ενός εναλλακτικού σχεδίου για την διαχείριση της θυγατρικής της.

shopping_ar

Μέχρι σήμερα οι online πωλησεις δεν αποτελούσαν ούτε αποτελούν ακόμα το βασικό κανάλι λιανικής πώλησης τροφίμων, ποτών και άλλων ειδών μπακαλικής ή σούπερ -μάρκετ που προτιμούν οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Αλλωστε, είναι μια πραγματικότητα ότι ακόμη και στις πιό προηγμένες τεχνολογικά χώρες η συνήθεια της επίσκεψης στο σούπερ – μάρκετ είναι κάτι που δεν έχει αλλάξει με τον χρόνο.

family_ar

Ουραγός φαίνεται πως είναι η Ελλάδα σε ότι αφορά τις πολιτικές οι οποίες είναι φιλικές προς την οικογένεια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της UNICEF. Συγκεκριμένα, από τον κατάλογο των 31 χωρών που συνέταξε η UNICEF με τις χώρες που προσφέρουν πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια, η χώρα μας καταλαμβάνει την 30η και προτελευταία θέση.