Η Τράπεζα Ελλάδος «αποπέμπει» τέσσερις από την Attica Bank και κόβει τις χορηγήσεις

Η Τράπεζα Ελλάδος «αποπέμπει» τέσσερις από την Attica Bank και κόβει τις χορηγήσεις

Δεν πέρασαν τον έλεγχο οι προτεινόμενοι από την κυβέρνηση Παναγιώτης Ρουμελιώτης και Γεράσιμος Σαπουτζόγλου - Κυβερνητικές «διαρροές»: Ο Στουρνάρας βάζει τις τράπεζες προσωπική του ασπίδα

Η Τράπεζα Ελλάδος «αποπέμπει» τέσσερις από την Attica Bank και κόβει τις χορηγήσεις
Βέτο στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση νέα διοίκηση της τράπεζας Αττικής έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος το απόγευμα της Πέμπτης. Η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εκ του νόμου, έχει αποστολή να ελέγχει αν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα κριτήρια στην επιλογή μελών για τα διοικητικά συμβούλια των εποπτευομένων τραπεζών αποφάσισε να μην εγκρίνει το νέο ΔΣ που προσπάθησε να επιβάλλει η κυβέρνηση.

Επιπλέον, και κυρίως, η Τράπεζα της Ελλάδος απαγορεύει στην Τράπεζα Αττικής να προχωρήσει σε νέες χορηγήσεις μέχρι νεοτέρας.
Με απλά λόγια, η Attica Bank δεν θα είναι σε θέση να δώσει νέα δάνεια μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία.

Κι αυτό διότι η τελευταία αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής επί της ουσίας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού απομένει να συγκεντρωθούν ακόμη 74 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθούν τα προβλεπόμενα.
Κλείσιμο

Κι ενώ όταν έγινε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η αποτίμηση της Attica Bank στο Χρηματιστήριο ήταν 0,30 ευρώ ανά μετοχή, σήμερα η τιμή της μετοχής έχει πέσει στα 0,058 ευρώ! Δηλαδή η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Αττικής έχει σημειώσει συνολική πτώση 81%!

Με αυτά τα δεδομένα, η Τράπεζα της Ελλάδος απαγόρευσε στην Attica Bank  να προχωρήσει σε νέες χορηγήσεις. Κι αυτό διότι θεωρείται επιβεβλημένο να ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να βελτιωθεί η κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας Αττικής προκειμένου να μπορέσει να κάνει ξανά χορηγήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος δεν πέρασαν οι προτεινόμενοι από την κυβέρνηση για τη θέση του προέδρου και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Ποιοι κόπηκαν από το ΔΣ της Τράπεζας Αττικής
Συγκεκριμένα «κόπηκαν» επισήμως από την Τράπεζα της Ελλάδος οι προτεινόμενοι για το νέο ΔΣ της τράπεζας Αττικής:

-Γεράσιμος Σαπουτζόγλου, προτεινόμενος για πρόεδρος



- Παναγιώτης Ρουμελιώτης, προτεινόμενος γα διευθύνων σύμβουλος. Ωστόσο ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ δεν αποκλείεται από το νέο ΔΣ της τράπεζας, ως μη εκτελεστικό μέλος.



- Αννα Πουσκουρή, μεταβατική πρόεδρος της Attica Bank και



- Κωνσταντίνος Μακέδος, πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ που αποτελεί βασικό μέτοχο της τράπεζας Ατικής.





Οι ενστάσεις της Τραπέζης της Ελλάδος
Ήδη από το πρωί της Πέμπτης, δηλαδή πριν την έφοδο των Εισαγγελέων Διαφθοράς στην εταιρεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν προαναγγείλει ότι η ΤτΕ, ως εποπτεύουσα αρχή, δεν θα εγκρίνει την προτεινόμενη από την κυβέρνηση νέα διοίκηση της τράπεζας Αττικής.

Τόσο ο προτεινόμενος για τη θέση του προέδρου της Attica Bank όσο και ο υποδειχθείς από την κυβέρνηση για το πόστο του νέου διευθύνοντος συμβούλου υποδείχθηκαν από το ΤΣΜΕΔΕ έχοντας τις κυβερνητικές «ευλογίες» χωρίς να έχουν λάβει την έγκριση καταλληλότητας από την ΤτΕ, όπως είναι υποχρεωτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος είχαν συμφωνήσει σε άλλο ηγετικό δίδυμο για την Τράπεζα Αττικής, ωστόσο την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση υπαναχώρησε.

«Διαρροές»  λένε ότι ο Στουρνάρας βάζει τις τράπεζες ασπίδα


Επίθεση στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα εξαπολύουν τις τελευταίες ώρες κυβερνητικές πηγές, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΤτΕ να «κόψει» την προτεινόμενη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής.

Σύμφωνα με αυτές τις διαρροές,  «ο διοικητής της ΤτΕ δεν μπορεί να αντιδρά σπασμωδικά και να θέτει σε κίνδυνο την τραπεζική ευστάθεια», ενώ συμπλήρωναν: «Ακόμη και αν αισθάνεται ότι αδικείται από επιλογές της Δικαιοσύνης, οφείλει να σεβαστεί την ανεξαρτησία της και σε καμία περίπτωση να μη θέτει σε διακινδύνευση την τραπεζική ευστάθεια βάζοντας τις τράπεζες ως προσωπική του ασπίδα».

Οι ίδιες πηγές, προανήγγελαν μάλιστα,  πως «ο υπουργός Οικονομικών προτίθεται να ζητήσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Τραπεζικής Ευστάθειας ώστε να έχει πλήρη ενημέρωση για τις προθέσεις της ΤτΕ».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης