Ισορροπία... τρόμου στο εγχώριο real estate με 103 δισ. ευρώ «εγκλωβισμένα» στις τράπεζες

Ισορροπία... τρόμου στο εγχώριο real estate με 103 δισ. ευρώ «εγκλωβισμένα» στις τράπεζες

Πώς -υπό συγκεκριμένες συνθήκες- θα μπορούσε να στηριχθεί η ανάπτυξη με νέες επενδύσεις;


Ισορροπία... τρόμου στο εγχώριο real estate με 103 δισ. ευρώ «εγκλωβισμένα» στις τράπεζες
Ισορροπία τρόμου επικρατεί στο εγχώριο real estate λόγω των ακινήτων που είναι υποθηκευμένα έναντι δανείων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η συνολική αξία των εν λόγω ακινήτων αντιστοιχεί σε 103 δισ. ευρώ (από τα οποία 33 δισ. ευρώ αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και ιδιωτών) και -υπό συγκεκριμένες συνθήκες- θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη με νέες επενδύσεις.

Το μεγάλο ζήτημα ωστόσο, το οποίο καθυστερεί τις διαδικασίες, αποτελεί το γεγονός ότι η συντριπτική τους πλειονότητα έχει υποθηκευθεί με αξίες κατά πολύ υψηλότερες των σημερινών κι επομένως η διοχέτευσή τους στην αγορά μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα σε τράπεζες αλλά και την ίδια την αγορά ακινήτων, όπου οι αξίες έχουν συμπιεστεί σε ποσοστό άνω του 40% από τις αρχές της κρίσης.

Κλείσιμο
Τα στοιχεία αυτά επεσήμανε χθές στο συνέδριο της Prodexpo για τα ακίνητα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Alvarez & Marsal κ. Μάριος Κολιόπουλος, αναφερόμενος ωστόσο και στις λύσεις που έδωσαν άλλες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Ιρλανδία ή η Ισπανία.

Ενδεικτικά, το τελευταίο δωδεκάμηνο οι συναλλαγές στα εμπορικά ακίνητα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας έφτασαν τα 13,3 δισ. και 4,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα δεν ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ. Ειδικά για την Ιρλανδία, όπως ανέφερε ο κ. Κολιόπουλος, οι τιμές των ακινήτων έχουν ήδη αυξηθεί κατά 10% περίπου σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα του 2012, αύξηση έστω και οριακή, στο 1%, σημειώνεται και στις τιμές στην Ισπανία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης