Μέρκελ: Οι τελευταίοι χειρισμοί της Ελλάδας άφησαν «συντρίμμια»

Μέρκελ: Οι τελευταίοι χειρισμοί της Ελλάδας άφησαν «συντρίμμια»

«Oύτε η Ελλάδα αλλά ούτε και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ήταν έτοιμες για μία έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ» - «Φανταστείτε τι θα συνέβαινε στη Γερμανία αν οι συνταξιούχοι περίμεναν έξω από κλειστές τράπεζες» - Ψηφίζει σε λίγη ώρα το Γερμανικό Κοινοβούλιο σε κλίμα διχασμού

Μέρκελ: Οι τελευταίοι χειρισμοί της Ελλάδας άφησαν «συντρίμμια»
«Μια ένωση μεταφοράς χρέους θα ήταν το τέλος της κοινότητας δικαίου και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ κατά την σημερινή, έκτακτη, συνεδρίαση του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την εξουσιοδότηση της γερμανικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα βοήθειας του ESM και για την έγκριση της χρηματοδότησης - γέφυρας από τον EFSM και πρόσθεσε ότι είχαμε τρεις επιλογές: να αλλάξουμε τους κανόνες, να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη ή να συνεργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύση.

«Η συμφωνία είναι δύσκολη για την Ελλάδα. Η διάσωση της Ελλάδας δεν γίνεται με όποιο κόστος, αλλά εντός του πλαισίου των κανόνων, δήλωσε και ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτελέσματα και φέρνει ήδη», αλλά η αξιοπιστία, όπως είπε, χάθηκε. Ανέφερε δε ότι το αποτέλεσμα των ενεργειών της Αθήνας των τελευταίων μηνών ήταν «συντρίμμια» και σημείωσε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις θα δοθεί μεγάλη προσοχή σε πολύ αυστηρά μέτρα επιτήρησης του προγράμματος, ενώ δήλωσε πεπεισμένη ότι τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας υπερτερούν των μειονεκτημάτων. "Δεν αποφασίσαμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για μια ισχυρή Ευρώπη και Ευρωζώνη. Δεν το κάνουμε μόνο για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, αλλά και για τους ανθρώπους στην Γερμανία", κατέληξε και ευχαρίστησε ειδικά τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την προσπάθεια που κατέβαλε. 

Ντυμένη στα κόκκινα, η Γερμανίδα καγκελάριος,
Ανγκελα Μέρκελ
Κλείσιμο
δήλωσε στην ομιλία της ότι η Ελλάδα ήταν και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το ευρώ είναι το σύμβολο της ευρωπαικής ενοποίησης και πως μόνο με ομόφωνη απόφαση θα δοθεί στους Ελληνες το τρίτο πακέτο στήριξης. Χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση στην Ελλάδα λέγοντας: «Αυτές οι μέρες ήταν δραματικές για τη χώρα. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν εδώ στη Γερμανία οι συνταξιούχοι περίμεναν έξω από κλειστές τράπεζες να πάρουν 120 ευρώ».

«Στις 20 Φεβρουάριου, η Ευρωπαϊκή Ενωση παρέτεινε το πρόγραμμα βοήθειας όμως η Ελλάδα μονομερώς το διέκοψε δημιουργώντας πρόβλημα στην χρηματοδότησή της  Ετσι διακόπηκε η προσπάθεια.  Το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος ήταν συντρίμμια. Καταστράφηκε το πιο σημαντικό νόμισμα, η εμπιστοσύνη. Το θέμα είναι τώρα πως θα γεφυρωθεί αυτό» συνέχισε.

«Παρά τις μεγάλες πολιτικές διαφορές, εμείς εγγυόμαστε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη (...) Η Γερμανία πηγαίνει καλά όταν πηγαίνει καλά η Ευρώπη - και μάλιστα όλοι στην Ευρώπη», επανέλαβε η κυρία Μέρκελ, αλλά διευκρίνισε ότι τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ του τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα αποτελούν κίνηση αλληλεγγύης άνευ προηγουμένου, ενώ παραδέχθηκε ότι η συμφωνία είναι δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες. «Η Ευρώπη χρειάζεται την ικανότητα των συμβιβασμών», τόνισε, αλλά για μία ακόμη φορά επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» χρέους εντός Ευρωζώνης.

«Είμαστε μια κοινότητα ευθύνης», δήλωσε η Μέρκελ και από την πτέρυγα του αριστερού κόμματος "Die Linke" άρχισαν να την χλευάζουν φωνάζοντας: "Ναι, ναι, ναι". Η Γερμανίδα καγκελάριος αγνόησε τα όσα ακούγονταν και συνέχισε την ομιλία της.

Και συνέχισε: «Κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν είναι έτοιμο για ένα Grexit. Oύτε η ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε και οι υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες δεν ήταν έτοιμες για μία έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ».

Σε ό,τι αφορά τη νέα οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα, η Μέρκελ επισήμανε ότι η απόφαση για την Ελλάδα ήταν μία απόφαση για μία ισχυρή Ευρώπη, αν σκεφθεί κανείς την κρίση στην Ουκρανία, τον κίνδυνο της τρομοκρατίας και την κατάσταση σε ό,τι αφορά τους μετανάστες. «Τα πλεονεκτήματα γι΄αυτή τη συμφωνία υπερτερούν των μειονεκτημάτων», τόνισε. 




Στη γερμανική Βουλή πρώτος μίλησε σήμερα ο πρόεδρος της Βundestag εξηγώντας στους Γερμανούς βουλευτές ότι η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται για την έγκριση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς της Ελλάδα. O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα είναι ο βασικός εισηγητής στην σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία. Λιγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία ο Σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρουκ έλεγε σε "πηγαδάκια" ότι τάσσεται υπέρ ενός Grexit , σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών εφημερίδων.

Δύσκολη η διαδικασία για Μέρκελ

Παρότι εκτιμάται πως δύσκολα θα καταψηφιστεί το πακέτο, η σημερινή διαδικασία δεν αναμένεται εύκολη ούτε για την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ούτε για τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα η κυρία Μέρκελ αναμένεται να δώσει μάχη ώστε να περιορίσει τον αριθμό των «ανταρτών», οι οποίοι όπως εκτιμά η εφημερίδα Bild, υπολογίζονται στους 50.

Εντούτοις, για την Γερμανίδα καγκελάριο η σημερινή ψηφοφορία είναι πιθανό να μετατραπεί σε πραγματικό αγώνα, καθώς η κυρία Μέρκελ έπειτα σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters φέρεται να υπεραμύνθηκε του σεναρίου ενός προσωρινού Grexit, όπως είχε προτείνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως αναφέρει, λοιπόν, το πρακτορείο η κυρία Μέρκελ σε συνάντηση που είχε με βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) τάχθηκε υπέρ της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Το Reuters εξηγεί πως η καγκελάριος υπερασπίστηκε την εναλλακτική λύση ενός προσωρινού Grexit καθώς και ότι φέρεται να δήλωσε πως είναι σωστό να εξετάζεται κάθε δυνατή επιλογή σε μία τέτοια περίπτωση.

«Θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρα ορθό να σκέφτεσαι και να εξετάζεις κάθε δυνατή επιλογή σε μία τέτοια περίπτωση», φέρεται να είπε η κυρία Μέρκελ, σύμφωνα με δηλώσεις συμμετεχόντων στη συζήτηση.

Αν, λοιπόν, οι πληροφορίες ευσταθούν, η επικεφαλής του CDU θα κληθεί να ελιχθεί ώστε να στρέψει τους βουλευτές προς το «ναι».

Εντούτοις, σύμφωνα με την Deutsche Welle ο αριθμός των «όχι» ίσως ελαττωθεί εξαιτίας του συμφωνηθέντος Ταμείο Εγγυήσεων, της συμμετοχής του ΔΝΤ αλλά και της υλοποίησης των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, οι Σοσιαλδημοκράτες εξακολουθούν να υποστηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, με πολλούς βουλευτές να εκφράζουν αντιδράσεις για την σκληρή στάση Σόιμπλε και το πλάνο του για «πενταετές Grexit».

Παρ’όλα αυτά, ο Πέερ Στάινμπρουκ, πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις εκλογές του 2013 λέει ένα βροντερό «όχι» στο πρόγραμμα διάσωσης, καθώς ισχυρίζεται πως περαιτέρω βοήθεια δισεκατομμυρίων δεν αλλάζει κάτι στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Μάλιστα, τονίζει ότι δεν μπορεί να αναμένεται ανάκαμψη της οικονομίας υπό τους όρους λιτότητας, εκτιμώντας πως η έξοδος της χώρας από το ευρώ αποτελεί ίσως την καλύτερη επιλογή.

Από την άλλη η Αριστερά αναμένεται να καταψηφίσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων καθώς εκτιμά πως η Ελλάδα εκβιάστηκε.

Όσο για τους Πράσινους, μέσω της επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, έγινε γνωστό πως θα υπερψηφιστεί το πακέτο, αν και η ίδια υποστηρίζει ότι δεν είναι ικανοποιημένη με αυτό, αλλά εφόσον βρίσκεται μόνο αυτή η επιλογή στο τραπέζι δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Η εκπρόσωπος των Πρασίνων, μάλιστα, τόνισε ότι το ζήτημα των επενδύσεων είναι και σε αυτό το πρόγραμμα πολύ υποβαθμισμένο.

Στόχος πάντως είναι να «συρρικνωθεί» και ο κίνδυνος αναταραχών εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, αν και οι δηλητηριώδεις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Η εμμονή του κ. Σόιμπλε για «διάλειμμα» από την Ευρωζώνη της Ελλάδας εκφράστηκε για μία ακόμα φορά με νεότερες τοποθετήσεις του, που υποστήριζε ότι «μια προσωρινή έξοδος θα είναι το καλύτερο μονοπάτι».

Πρόσθεσε δε, πως «υπάρχουν πολλοί μέσα στην κυβέρνηση που πιστεύουν ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα και τον λαό της χώρας».

Αναγνώρισε, πάντως, την πρόοδο που σημειώθηκε από την ψήφιση των μέτρων στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Βρισκόμαστε ένα βήμα παραπέρα, είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε και προειδοποίησε πως η ελληνική πρόοδος στην υλοποίηση των μέτρων θα παρακολουθείται, επισημαίνοντας πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξει περαιτέρω αβεβαιότητα στην Ελλάδα.
Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η στάση του Βαυαρού ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος κάλεσε τα στελέχη του κόμματός του να στηρίξουν το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

«Συστήνω στους φίλους του κόμματός μου και στην παράταξή μας να συμφωνήσουν επισήμως στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την παροχή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα. Οι προϋποθέσεις που διαπραγματεύτηκαν οι Ευρωπαίοι με την ελληνική κυβέρνηση ήταν σκληρές, όμως απαραίτητες», δήλωσε ο Χορστ Ζέεχοφερ, τονίζοντας: «Μόνο με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η σταθερότητα του ευρώ και θα μπορέσει να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης