Reuters: Η Mέρκελ τάχθηκε υπέρ ενός προσωρινού Grexit

Reuters: Η Mέρκελ τάχθηκε υπέρ ενός προσωρινού Grexit

Το πρακτορείο τονίζει πως η καγκελάριος υπεραμύνθηκε της συζήτησης περί προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μιλώντας σε συνάντηση βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος


Reuters: Η Mέρκελ τάχθηκε υπέρ ενός προσωρινού Grexit
Φαίνεται πως δεν είναι μόνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που στηρίζει την ιδέα ενός προσωρινού Grexit, αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, όπως τουλάχιστον αναφέρει το Reuters σε νέο δημοσίευμά του, λίγες ώρες αφότου η ελληνική βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μιλώντας σε συνάντηση βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η κυρία Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Κλείσιμο
Το Reuters τονίζει πως η καγκελάριος υπερασπίστηκε την εναλλακτική λύση ενός προσωρινού Grexit καθώς και ότι φέρεται να δήλωσε πως είναι σωστό να εξετάζεται  κάθε δυνατή επιλογή σε μία τέτοια περίπτωση.

«Θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρα ορθό να σκέφτεσαι και να εξετάζεις κάθε δυνατή επιλογή σε μία τέτοια περίπτωση», φέρεται να είπε η κυρία Μέρκελ, όπως ανέφεραν συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη συνάντηση.

Η αλήθεια είναι ότι την περασμένη Δευτέρα, έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη του σχεδίου του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για πενταετές Grexit, ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε επιβεβαίωσε ότι το περίφημο σχέδιο, έχαιρε της έγκρισης από την κυρία Μέρκελ.

«Η Καγκελάριος και η κυβέρνηση από το 2010 εργάζονταν πάντα με στόχο να καταστεί δυνατή η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και να γίνει εφικτός ο δρόμος προς την βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν επρόκειτο για έγγραφο διαπραγμάτευσης, γι' αυτόν τον λόγο δεν υπήρχε η υποχρέωση για ενημέρωση της Βουλής εκ των προτέρων», είπε ο εκπρόσωπος του  Σόιμπλε, προσθέτοντας πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βρισκόταν το τελευταίο διάστημα σε στενό και συνεχή συντονισμό με την Καγκελάριο και τον Αντικαγκελάριο «και ενήργησε στις Βρυξέλλες στη βάση της κοινής θέσης της κυβέρνησης».

Έπειτα από τις παραπάνω αποκαλύψεις αλλά και τις δηλώσεις για το σχέδιο Σόιμπλε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, η κυρία Μέρκελ δεν μπορούσε παρά να επιβεβαιώσει εμμέσως και μέσω του εκπροσώπου της, τις πληροφορίες που υπήρχαν.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να αξιολογήσει την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: «Για μας είναι σημαντική η δήλωση, ότι θέλει να υλοποιήσει την συμφωνία και το πώς θα ψηφίσει σήμερα η Βουλή των Ελλήνων». Τόνισε δε, ότι επρόκειτο για εμπιστευτική συνομιλία των δύο ηγετών, στο περιεχόμενο της οποίας δεν αναφέρεται, αλλά επιβεβαίωσε ότι «υπήρξε συνομιλία στην Ρίγα, σημαντικά πριν από την εκπνοή των διαπραγματεύσεων για το β΄ πρόγραμμα βοήθειας».

Υπενθυμίζεται πως στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ την περασμένη Τρίτη ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως όταν τον περασμένο Μάρτιο έμαθε δια στόματος Γιάνη Βαρουφάκη για το σχέδιο του Σόιμπλε, τηλεφώνησε αμέσως στην κυρία Μέρκελ και της είπε ότι το σχέδιο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ «είναι αδιανόητο» και πως δεν θα το δεχθεί.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εκείνη του απάντησε, λέγοντας ότι δεν είναι δικό της σχέδιο...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης