Θα πιάσει το... Τζόκερ η Ελλάδα στο Eurogroup;

Θα πιάσει το... Τζόκερ η Ελλάδα στο Eurogroup;

Τα τρία σενάρια για την επόμενη μέρα που εξετάζονται από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης - Tι μεταδίδει το Reuters για την προληπτική γραμμή στήριξης και τα κεφάλαια του ΤΧΣ

Θα πιάσει το... Τζόκερ η Ελλάδα στο Eurogroup;
Την ώρα που όλη η Ελλάδα «ζει και αναπνέει» για τη μεγάλη κλήρωση του Τζόκερ, που υπόσχεται να χαρίσει 17.000.000 ευρώ στους νικητές της πρώτης κατηγορίας, η... Αθήνα αναζητά τη δική της τύχη, στη «ρώσικη ρουλέτα», που λέγεται... Eurogroup.

Με την ελληνική κυβέρνηση να επιθυμεί διακαώς την έξοδο από το Μνημόνιο, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι δανειστές της δεν θα την αφήσουν... μόνη στη «νέα φάση» της ελληνικής οικονομίας, ο Γκίκας Χαρδούβελης θα αντιμετωπίσει τους εταίρους του, της ευρωζώνης, με στόχο να λάβει από εκείνους τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι η χώρα μας δεν θα γίνει... έρμαιο στα «τεχνάσματα των αγορών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη χθεσινή σύσκεψη με τον Αντώνη Σαμαρά και τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Άλλωστε, όπως είπε χθες, μετά την ίδια σύσκεψη, ο κ. Χαρδούβελης, η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο και η είσοδός της σε μια νέα φάση, είναι μία κατάσταση, από την οποία όλοι μπορούν να βγουν «μόνο νικητές».

Κλείσιμο
Τα σενάρια, πάντως, για την επόμενη μέρα, είναι βασικά τρία, όπως μεταδίδει το Reuters:

Το πρώτο σενάριο, προβλέπει ότι τα χρήματα του ΤΧΣ θα επιστραφούν στον EFSF και η Ελλάδα θα αιτηθεί μια Ενισχυμένη Προληπτική γραμμή Στήριξης (ECCL) από τον ESM - το διάδοχο του EFSF. Αυτή η λύση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να υποστηρίξει ότι δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα, ενώ η Ευρωζώνη μπορεί να αυξήσει το ποσό πάνω από τα 11 δισ. εφόσον χρειαστεί, με καθαρούς όρους και προϋποθέσεις για τη χρήση των χρημάτων.

Ωστόσο η λύση αυτή προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υπογράψει ένα "μνημόνιο συνεννόησης" κάτι που είναι πολιτικά ευαίσθητο στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι το μνημόνιο που εφαρμόστηκε από τη χώρα περιελάμβανε συγκεκριμένα μέτρα λιτότητας τα οποία είχαν απαιτήσει οι δανειστές και αντιμετωπίστηκε από αρκετούς Έλληνες ως ένδειξη “απώλειας της εθνικής κυριαρχίας”. Για να υλοποιηθεί η λύση αυτή θα χρειαστούν 5 εβδομάδες.

Η δεύτερη λύση χρειάζεται 3 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί και προβλέπει ότι θα υπογραφεί μια συμφωνία η οποία θα παρατείνει τη διαθεσιμότητα των 11 δισ. πέραν του 2014, ενώ θα επιτρέπει και τη χρήση τους για άλλους σκοπούς πέραν της ανακεφαλαίωσης τραπεζών.

Με τη δεύτερη αυτή λύση η Ελλάδα θα έχει ένα μαξιλάρι, το οποίο θα περιοριζόταν, όμως, στα 11 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό το έχει το ΤΧΣ στη διάθεσή του με τη μορφή ομολόγων του EFSF. Εφόσον η Ελλάδα τηρεί τα κριτήρια που θα συμφωνηθούν για μεταρρυθμίσεις, ο EFSF θα εξαγοράζει τα ομόλογα, παρέχοντας τη ρευστότητα, αλλά δε θα χρειαστεί να υπογραφεί τυπικά ένα μνημόνιο.

Εάν τα κριτήρια δεν καλύπτονται, το απόθεμα θα παραμένει διαθέσιμο για να χρησιμοποιηθεί όταν καλυφθούν τα κριτήρια. Η παρακολούθηση θα γίνεται από την Κομισιόν και θα πρέπει να διευκρινιστεί ο ρόλος της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ, θα μπορούσε να έχει ρόλο παρατηρητή, κάτι που όμως ορισμένες χώρες-μέλη το βλέπουν ως μη αποδεκτό, ενώ και η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν η λύση αυτή είναι αρκετή, για να καταστούν τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για αγορές.

Η τρίτη λύση, είναι να επεκταθεί το τρέχον πρόγραμμα για διάστημα 6-15 μηνών και θα χρειαστούν 2-3 εβδομάδες για να εγκριθεί. Αυτό θα έδινε στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να καλύψει τα κριτήρια και να απελευθερωθεί η τρέχουσα δόση του 1,8 δισ. του υπάρχοντος προγράμματος, η οποία θα χαθεί εάν δεν εκταμιευθεί μέχρι τέλος του χρόνου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μπορούν μετά να συμφωνήσουν ότι τα 11 δισ. του ΤΧΣ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς αφού πρώτα επιστραφούν στον EFSF, με επέκταση του πακέτου κατά ένα χρόνο.

Λόγω της επιστροφής των χρημάτων στον EFSF ο δείκτης χρέος/ΑΕΠ θα μειωθεί. Με τη λύση αυτή θα πρέπει να διευκρινιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ ενώ η αναφορά σε μνημόνιο μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση του όρου "επιστολή προθέσεων". Αλλά αυτή η λύση θα έχει το πολιτικό κόστος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει κάτω από πακέτο διάσωσης.

Πηγή www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης