Καλώδιο: Σε αδιέξοδο και η νέα τηλεδιάσκεψη για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου
Αγεφύρωτες οι διαφορές για το ρυθμιζόμενο έσοδο - Kίνδυνος για στάση πληρωμών του έργου λίγο πριν το ορόσημο του Αυγούστου - Nέα τηλεδιάσκεψη στις 23 Απριλίου
Άκαρπη ήταν και η χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ ΑΔΜΗΕ, ΡΑΑΕΥ, ΡΑΕΚ και Κομισιόν με το σήριαλ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης–Κύπρου να συνεχίζεται, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) συνεχίζει να βάζει προσκόμματα για την έγκριση των πρώτων 25 εκ. ευρώ που αποτελούν βασική προϋπόθεση για τον ΑΔΜΗΕ ώστε να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το έργο.
Όλα δείχνουν ότι οι οικονομικές διαφωνίες κινδυνεύουν να προκαλέσουν σοβαρή εμπλοκή στο ήδη εκτροχιασμένο -λόγω γεωπολιτικών προκλήσεων– έργο που έχει βάλει ορόσημο τον Αύγουστο καθώς η κατασκευαστική εταιρεία Nexans έχει δηλώσει ότι έχει λάβει πληρωμές έως τότε. Εάν στο μεταξύ η ελληνική πλευρά σταματήσει να χρηματοδοτεί το έργο όπως έχει διαμηνύσει ο Διαχειριστής, είναι βέβαιο ότι θα επιλέξει -με ότι συνέπειες θα έχει αυτό στην μετοχή της-να αναστείλει τις εργασίες, προδιαγράφοντας ένα θερμό καλοκαίρι.
Ο ΑΔΜΗΕ, που έχει ήδη επενδύσει περί τα 300 εκατ. ευρώ, επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το έργο –ούτε να πληρώνει την Nexans– χωρίς τη διασφάλιση σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου, δηλαδή την επίσημη απόφαση της ΡΑΕΚ για το επιτρεπόμενο έσοδο με την επιβολή χρέωσης στους Κύπριους καταναλωτές όπως αντίστοιχα έκανε η ΡΑΑΕΥ μεταφέροντας στους έλληνες καταναλωτές τα κόστη του GSI. Υπό το βάρος των εξελίξεων, η Κομισιόν συγκαλεί νέα τηλεδιάσκεψη την επόμενη Τετάρτη 23 Ιουλίου χωρίς όμως να είναι σαφές ότι θα μπορέσει να βγει και τότε λευκός καπνός δεδομένου ότι οι διαφορές μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Κυπρίων παρά τις ισχυρές πιέσεις παραμένουν προς ώρας αγεφύρωτες.