Νευρικό κλίμα στη Wall Street - Η αγορά περιμένει κατεύθυνση από τα στοιχεία του πληθωρισμού

Νευρικό κλίμα στη Wall Street - Η αγορά περιμένει κατεύθυνση από τα στοιχεία του πληθωρισμού

Μεικτά πρόσημα στους δείκτες - Οι επενδυτές αγωνιούν για τα νέα στοιχεία του πληθωρισμού και το σήμα που θα στείλουν για τα επόμενα βήματα της Fed

27940492
Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν την Τρίτη στη Wall Street, καθώς η αγορά δεν μπορεί να κρύψει την νευρικότητα της εν όψει της ανακοίνωσης των νέων στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού σε ένα διάστημα ήδη αυξημένης αβεβαιότητας για τα επόμενα βήματα της Federal Reserve.

Έτσι, στο ταμπλό ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,02% στις 38.883 μονάδες, ο S&P 500 ανέβηκε τελικά ελαφρά κατά 0,14% και τις 5.209 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,32% φτάνοντας τις 16.306 μονάδες.

Αντιστοίχως στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις έχασαν έδαφος, με την απόδοση του 10ετούς να χάνει πέντε μονάδες στο 5,366% και του 2ετούς να πέφτει στο 4,749%.

Οι αντιστάσεις που παρουσιάζει από τις αρχές του έτους ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με τη σταθερή εικόνα υπερθέρμανσης της αγοράς εργασίας έχει κάνει την αγορά να αμφιβάλει για το χρονοδιάγραμμα της έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Μπορεί, άλλωστε, η επίσημη πρόβλεψη της Fed να κάνει λόγο για τρεις περικοπές μέσα στη χρονιά, όμως αρκετοί αξιωματούχοι της Τράπεζας, μεταξύ τους και ο Τζερόμ Πάουελ, έχουν ξεκαθαρίσει ότι το συμβούλιο δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε αντιστροφή πολιτικής.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, έφτασε στο σημείο να αφήσει να εννοηθεί πως μπορεί τελικά η κεντρική τράπεζα να μην μειώσει καθόλου τα επιτόκια φέτος, μια δυσμενή εκτίμηση που έχουν τολμήσει να εκφράσουν και κάποιοι αναλυτές, όπως ο Τόρστεν Σλοκ της Apollo Global Management.

Μέσα στο κλίμα αυτό τα νέα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού για το μήνα Μάρτιο θα βοηθήσουν να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο, αν και δεν είναι βέβαιο πως αυτό θα είναι προς το καλύτερο.

Οι προβλέψεις για το δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιεύεται την Τετάρτη (θα ακολουθήσει την Πέμπτη ο δείκτης τιμών παραγωγού) κάνουν λόγο για αύξηση του δείκτη στο 3,5% σε ετήσια βάση από το 3,2% το Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση αναμένεται, ωστόσο, να μείνει αμετάβλητος στο 0,4%.

Για το δομικό πληθωρισμό (ήτοι με εξαίρεση τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) αναμένεται μικρή επιβράδυνση στο 3,7% σε ετήσια βάση, από το 3,8% το Φεβρουάριο, όπως και κάμψη από το 0,4% στο 0,3% σε μηνιαία βάση.

Κλείσιμο
Την Τετάρτη θα δημοσιευτούν και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, όπου και θα αποτυπωθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια οι τάσεις στο συμβούλιο και οι ισορροπίες μεταξύ «γερακιών» και «περιστεριών».

Όπως ανέφερε σε σημείωμα της, η οικονομολόγος της Wells Fargo, Σάρα Χάουζ, τα στοιχεία Μαρτίου θα είναι μια σαφής ένδειξη, αν η αναζωπύρωση του πληθωρισμού στις αρχές της χρονιάς ήταν πρόσκαιρη ή αν τελικά έχει εκτροχιαστεί η καθοδική πορεία του πληθωρισμού. Κάτι που προφανώς θα επηρεάσει εκ νέου τα προγνωστικά για την πρώτη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Σε δεύτερο πλάνο η αγορά θα αρχίσει να λαμβάνει σταδιακά υπόψη και τη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, με σημαντικά επιχειρηματικά ονόματα να βρίσκονται στη λίστα από την Τετάρτη.

Οι προβλέψεις των αναλυτών είναι αισιόδοξες κάνοντας λόγο για εκτιμώμενο μέσο όρο κερδοφορίας ύψους 3,2% σε ετήσια βάση για τις επιχειρήσεις του S&P 500. Όμως, η περαιτέρω ενίσχυση των εταιρικών κερδών έχει ως ένα βαθμό ήδη προεξοφληθεί και αφομοιωθεί από τους δείκτες, οπότε κάθε τυχόν… στραβοπάτημα θα βαραίνει το κλίμα.

Σε επίπεδο μετοχών οι τεχνολογικές εταιρείες διχάστηκαν με τη Nvidia, τη Meta και τη Netflix να κινούνται πτωτικά και την Alphabet να ενισχύεται λόγω της αδημονίας της αγοράς για τη νέα εκδήλωση της εταιρείας για την Google Cloud Next.

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκε εκ νέου και η Boeing, με την εταιρεία να ανακοινώνει το χαμηλότερο αριθμό παράδοσης αεροσκαφών από το 2021 για το πρώτο τρίμηνο και τους New York Times να μεταδίδουν ότι οι αρχές ερευνούν νέες καταγγελίες για προβλήματα στην παραγωγή των 787 Dreamliner.

Στις κερδισμένες αντιθέτως βρέθηκε η Blackberry μετά την είδηση της συμμαχίας της στη ρομποτική με την Advanced Mircro Devices, αλλά και η μετοχή της American Eagle Outfitters μετά την αναβάθμιση της από την JPMorgan.

Κέρδη αποκόμισαν και οι φαρμακευτικές μετοχές της Μoderna και της Pfizer. Για την Moderna, δημοσίευμα του Reuters, υποστήριξε πως το νέο φάρμακο που έχει «στα σκαριά» κατά του καρκίνου έχει μέχρι τώρα δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις προκαταρκτικές δοκιμές σε ανθρώπους.Αντιστοίχως η Pfizer ανακοίνωσε ελπιδοφόρες ενδείξεις από τις δοκιμές ενός νέου εμβολίου για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό που προκαλεί λοιμώξεις στο αναπνευστικό.

Ειδήσεις σήμερα:

Πόρτο Ράφτη: «Οι γιατροί μας είπαν πως δεν επιστρέφει» - Τι λέει η μητέρα της 22χρονης που τραυματίστηκε στο τροχαίο

Πάσχα 2024: Πόσο θα κοστίσει το τραπέζι φέτος - Κάτω από 10 ευρώ το κιλό για τα αμνοερίφια

Πλατφόρμα καταγγελιών, νέος σχολικός κανονισμός, περιορισμοί στα κινητά - Όλα τα μέτρα κατά του bullying στα σχολεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης