Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έρχονται καθυστερημένα κρατικά δάνεια μέσω των ενστάσεων

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έρχονται καθυστερημένα κρατικά δάνεια μέσω των ενστάσεων

Ακόμα πληρώνει το μετρό της πανδημίας - Ετοιμάζεται γύρος ενισχύσεων για ενστάσεις που δικαιωθήκαν - Δύσκολο έργο η επανεξέταση όλων των αιτήσεων

epistreptea
Περίπου 1000-2000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις φαίνεται πως θα δικαιωθούν από τις τις 17.000 περιπτώσεις ενστάσεων που υποβλήθηκαν από όσους δεν έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή την περίοδο των lockdown 2020-2021.

Μετά από πολλές παρατάσεις στην εξέταση των εντάσεων (και την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρίας για την βοήθεια της αξιολόγησης) αρχίζει να διαμορφώνεται μια πρώτη λίστα δικαιούχων που θα πάρει εκ των υστέρων της κρατική ενίσχυση. Πρόκειται για ξεκάθαρες περιπτώσεις που δεν είχαν να κάνουν, τόσο, με το κριτήριο της απασχόληση που δημιούργησε τα περισσότερα τεχνικά προβλήματα κατά τον έλεγχο των ενστάσεων.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση μετασχηματισμών επιχειρήσεων, που άλλαξαν μορφή(εξαγορές συγχωνεύσεις) μέσα στην περίοδο που έκαναν ένταση, εξετάζεται ο αριθμός των εργαζόμενων. Συγκεκριμένα συγκρίνεται ο αριθμός των εργαζομένων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων κατά την αρχική ημερομηνία με τον αριθμό των εργαζομένων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων κατά την τελική ημερομηνία, σε απόλυτη τιμή. Μια διαδικασία χρονοβόρα δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις αμφισβητήσιμη ειδικά όταν διαφέρουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ με την Εργάνη και δεν υπάρχει σαφή εικόνα εάν υπάρχει έλλειμα απασχόλησης (προσλήψεις μείον απολύσεις).

Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος των ενστάσεων διενεργείται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και τα στοιχεία που έχει αποστείλει εγγράφως η ΑΑΔΕ και περιέχονται στη βάση δεδομένων. Οι αιτήσεις για λήψη των κρατικών δανείων που είχαν απορριφθεί για διάφορους λόγους κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων, επανεξετάζονται μετά από φορολογικούς ελέγχους σε βιβλία και στοιχεία ενώ διενεργούνται και άλλοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται μια ενδιάμεση πληρωμή για κάποιες περιπτώσεις που ξεμπλοκάρισαν -σύμφωνα με τις επιταγές του νομού- και θα πάρουν, με σχεδόν 3 χρόνια καθυστέρηση τα κρατικά δάνεια. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αξιολόγηση των ενστάσεων αν και έχει χαμηλώσει πολύ ο πήχης των προσδοκιών για τις τελικές εγκρίσεις

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι όσοι δικαιωθούν και λάβουν τις ενισχύσεις θα έχουν περίοδο χάριτος δύο μήνες προτού ξεκινήσουν να αποπληρώνουν το επιστρεπτέο τμήμα της ενίσχυσης. Ως περίοδος χάριτος θεωρείται «το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης και έως την τελευταία ημέρα του δεύτερου μήνα μετά την καταβολή της ενίσχυσης».

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις, με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανδρική υπόθεση η μονομαχία παραμονής, οι τέσσερις του τάκου του Survivor - Δείτε βίντεο

Πέντε 15χρονες και οι γονείς τους συνελήφθησαν για τον ξυλοδαρμό της μαθήτριας στη Θεσσαλονίκη

Λοβέρδος: Κατεβαίνω στις ευρωεκλογές με δικό μου κόμμα, δεν είχα ποτέ πρόταση από τη ΝΔ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης