Η HSBC εξαγοράζει την βρετανική Silicon Valley Bank, διασώζονται τις καταθέσεις

Η HSBC εξαγοράζει την βρετανική Silicon Valley Bank, διασώζονται τις καταθέσεις

H SVB UK έχει δάνεια ύψους περίπου 5,5 δισ. λιρών και καταθέσεις 6,7 δισ. λιρών - Η πώληση «διασφαλίζει ότι οι καταθέσεις των πελατών προστατεύονται» δήλωσε ο Τζέρεμι Χαντ 

SVB_139321383_l_normal_none
Στη διάσωση της βρετανικής θυγατρικής της Silicon Valley Bank προχωρά η HSBC, επιβεβαιώνοντας ότι προχωρά στην εξαγορά της SVB UK έναντι 1 λίρας. Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία και παθητικό της αμερικανικής μητρικής, η οποία κατέρρευσε την περασμένη Παρασκευή.

Η εξαγορά «ενισχύει το franchise εμπορικών τραπεζών μας και ενισχύει την ικανότητά μας να εξυπηρετούμε καινοτόμες και ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της τεχνολογίας και της βιοεπιστήμης, στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς», δήλωσε ο CEO του Ομίλου HSBC, Noel Quinn.

Η πώληση, η οποία διευκολύνεται από την Τράπεζα της Αγγλίας σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, θα προστατεύσει τις καταθέσεις των πελατών της SVB UK, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ τόνισε ότι η συμφωνία «διασφαλίζει ότι οι καταθέσεις των πελατών προστατεύονται και η τράπεζα μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες της χωρίς υποστήριξη από τους φορολογούμενους».

«Ο τεχνολογικός τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πραγματικά κορυφαίος παγκοσμίως και έχει τεράστια σημασία για τη βρετανική οικονομία, υποστηρίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Ο Χαντ είχε δηλώσει την Κυριακή ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η Τράπεζα της Αγγλίας εργάζονταν για να «αποφύγουν ή να ελαχιστοποιήσουν» πιθανές ζημιές που προκύπτουν από το βρετανικό υποκατάστημα της SVB.

Στις 10 Μαρτίου, η SVB UK κατείχε δάνεια ύψους περίπου 5,5 δισεκ. λιρών και καταθέσεις περίπου 6,7 δισεκ. λιρών, σύμφωνα με την HSBC, η οποία αναφέρει πως «τα ενεργητικά και τα χρέη των μητρικών οίκων της SVB UK έχουν αποκλεισθεί από τη συναλλαγή».

Οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές αρχές έδρασαν κατεπειγόντως όλο το Σαββατοκύριακο μετά την ανακοίνωση της πτώχευσης της SVB ώστε να καθησυχάσουν τις αγορές και να επιχειρήσουν να περιορίσουν τις ζημιές για τον τομέα της τεχνολογίας, για τον οποίο αυτή η πτώχευση δημιουργεί «σοβαρό κίνδυνο», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Μπάιντεν: «θα λογοδοτήσουν» οι υπεύθυνοι

Παράλληλα, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν την Κυριακή σχέδια για την υποστήριξη των καταθετών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συνδέονται με την αμερικανική μητρική SVB.



Οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν», δεσμεύθηκε χθες Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», τόνισε ο κ. Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Ο Αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», διαβεβαίωσε εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος.



Ανήγγειλε επίσης ότι θα τοποθετηθεί δημόσια για την κατάρρευση των δύο χρηματοπιστωτικών θεσμών και τις ενέργειες των αρχών.


Οι αμερικανικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι θα επιτρέψουν σε όλους τους πελάτες της υπό εκκαθάριση Silicon Valley Bank να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από σήμερα, καθησυχάζοντας πολίτες και οι επιχειρήσεις.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Στο μεταξύ ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) ανακοίνωσε χθες ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank, που εδρεύει στη μεγαλούπολη, και ότι διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας. Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε από κοινού με τους δύο προαναφερθέντες εποπτικούς φορείς ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».

Ειδήσεις σήμερα:

Όσκαρ 2023: Μεγάλος νικητής το «Everything Everywhere All at Once» - Το «Elvis» δεν πήρε ούτε ένα Όσκαρ

Survivor All Star: Στον τάκο ξανά ο Ασημακόπουλος, απείλησε με αποχώρηση – Δείτε βίντεο

Προστασία όλων των καταθέσεων της Silicon Valley Bank ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης