Στάση αναμονής πριν τις αποφάσεις για την επιδότηση στο diesel - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Στάση αναμονής πριν τις αποφάσεις για την επιδότηση στο diesel - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ευρωπαϊκό πλαφόν στο αέριο... αν και εφόσον

fysiko_aerio
Προσωρινή αναβολή για λίγες ημέρες πήραν οι αποφάσεις για την επαναφορά της επιδότησης στην αντλία του πετρελαίου κίνησης, η τιμή του οποίου έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 2 ευρώ. Και μπορεί η τεράστια διαφορά της τιμής του diesel κίνησης με αυτή του πετρελαίου θέρμανσης να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για λαθρεμπόριο, όπως συζητήθηκε στον "πρωινό καφέ" της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, αναζητούνται ακόμα οι πόροι για ένα τέτοιο μέτρο.

Ρεαλιστικά, η κυβέρνηση θα κληθεί, πάντως, να δώσει απαντήσεις στο θέμα τις επόμενες μέρες και ενόψει του Νοεμβρίου, καθώς η διεθνής τιμή του πετρελαίου δεν δείχνει τάση αποκλιμάκωσης σε επίπεδα που θα απαιτούν την επιστράτευση κάποιας επιδότησης. Η σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης, άλλωστε, έχει σημαντική επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο τελικό κόστος για τους καταναλωτές. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει και άλλες εναλλακτικές, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά η ιδέα της επιδότησης παραμένει, όσο και αν επισήμως φρενάρεται. Το επίπεδο της επιδότησης, δε, μπορεί να είναι και μεγαλύτερο από τα 15 λεπτά/ λίτρο που ήταν μέχρι πρότινος, λόγω της αύξησης της διεθνούς τιμής, με το ποσό να δύναται να υπερβεί και τα 20 λεπτά/λίτρο.

"Αν αυτή η κατάσταση επιμείνει, αναγκαστικά θα παρέμβουμε. Δεν πρόκειται, πάντως, να αντιδράσουμε σπασμωδικά", λέει στο protothema.gr κυβερνητική πηγή με γνώση των συζητήσεων στο ανώτερο επίπεδο. Το πολιτικό πρόβλημα, πάντως, είναι σαφές για την κυβέρνηση που βλέπει την αντίδραση οδηγών και επιχειρηματιών, οι οποίοι είναι μεν κάπως πιο ανακουφισμένοι στο σκέλος των λογαριασμών ρεύματος, αλλά τώρα αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα με τα καύσιμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, από βήματος Βουλής άφησε προ ημερών ανοιχτό το θέμα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα. Η ακρίβεια ευρύτερα, δε, παραμένει το σημαντικότεροι πρόβλημα για τους πολίτες, όπως καταγράφει η μηνιαία έρευνα της Alco για τον Alpha, αν και η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει αυξηθεί στις 8,3 μονάδες, κυρίως λόγω της αύξησης του ποσοστού της ΝΔ από την εισροή ψηφοφόρων που ήταν μέχρι πρότινος στη ζώνη των αναποφάσιστων.

Η ευρωπαϊκή πρόταση για το πλαφόν

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μετράει τα κουκιά, για να δει αν θα μπορέσει να στηρίξει επιπρόσθετα τους καταναλωτές στο σκέλος των καυσίμων, η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει το σχέδιό της για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση. Το θέμα του ευρωπαϊκού πλαφόν στο αέριο, πάντως, δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες της Επιτροπής, αν και στο σχέδιο που θα παρουσιαστεί το απόγευμα αναμένεται να υπάρχει αναφορά. Στην ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν, δε, ότι η διαρκής πίεση για το ζήτημα μπορεί να φέρει αποτελέσματα, έστω και όχι άμεσης εφαρμογής.

Σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοίνωσης της Κομισιόν, το οποίο βρίσκεται υπόψιν του protothema.gr, προκειμένου να μειωθούν οι ακραίες διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας που παρατηρούνται σε ημερήσια βάση, η Κομισιόν προτείνει να της δοθεί η εξουσιοδότηση, ώστε να προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έναν μηχανισμό "διόρθωσης και αναστολής". Όπως αναφέρεται, τα στοιχεία του μηχανισμού αυτού είναι παραπλήσια με αυτά που προτείνονται στην επιστολή που έχουν στείλει η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πολωνία και το Βέλγιο για το "κυμαινόμενο πλαφόν για τις συναλλαγές του χρηματιστηριακού δείκτη TTF_), αν και σε αυτή τη φάση δεν γίνεται αναφορά στο ύψος του πλαφόν (ευρώ/ MhW) που θα μπορούσε να ισχύει.

Στην πραγματικότητα, βεβαίως, το μέτρο αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή αν και εφόσον απαιτηθεί, ενώ παράλληλα για το πρώτο τρίμηνο του 2023 προγραμματίζεται να έχει διαμορφωθεί και ανώτατο όριο για τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Όπως και να έχει, στην ελληνική κυβέρνηση δεν εκτιμούν ότι θα υπάρχει τελική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, καθώς απομένει ακόμα αρκετή επεξεργασία, αν και διαμηνύουν πως όλο και περισσότερες χώρες ζητούν μια ευρωπαϊκή παρέμβαση στις τιμές, κόντρα στην άκαμπτη στάση κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Ρεαλιστικά, πάντως, οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται περί τα μέσα Νοεμβρίου, πιθανότατα με μια νέα, έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας.

Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ στο Παρίσι: Βίντεο καταγράφει την ύποπτη για τον φόνο της 12χρονης που βρέθηκε σε βαλίτσα

ΓΓ Συνοριοφυλάκων: 23 χρόνια δεν έχω δει τέτοια απάνθρωπη εικόνα όπως αυτή με τους γυμνούς μετανάστες

Βίντεο: Η στιγμή που Ελληνίδα δημοσιογράφος τρέχει να καλυφθεί για να γλιτώσει από drone kamikazi στο Κίεβο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης